Leestijd: 8 minuten

Op de Agritechnica (2014) presenteerde Amazone de nieuwe generatie Cirruszaaiers. Daarbij gaat het om meer dan alleen wat modelzorg, er zijn nieuwe ontwikkelingen met zeer interessante features. Wij hebben die in de praktijk getest.

Praktijk test Amazone Cirrus 6003 rondom vernieuwd (17)

Makkelijk te trekken. Hoewel er minder gewicht op de trekker achter as zit, zou de nieuwe Cirrus minder trekkracht vragen.

De concurrentie in het segment van de Amazone Cirrus is groot: naast de bekende aanbieders als Väderstad, Horsch of Lemken is er een groeiend aantal buitenlandse fabrikanten zoals Bednar en Farmet. Amazone gaat de uitdaging aan met de nieuwe generatie van zijn universele drill zaaimachines.

Actueel zijn de varianten met een werkbreedte van 3,0- en 6,0 m. De laatste is er ook als combimachine met bemesting voor de zaaigroef. Een uitbreiding van deze lijn staat – natuurlijk! – in de planning. Voor de Cirrus Generatie 3.0 starten de ontwikkelaars uit Hude zowat vanaf een blanco beeldscherm. En zo hebben de nieuwelingen nog maar weinig overeenkomst met hun voorgangers.

We hebben de cirrus 6003-2 tijdens het zaaien van zomertarwe uitgeprobeerd.

Praktijk test Amazone Cirrus 6003 rondom vernieuwd (18)

Compact. De Cirrus 03 lijn is een heel nieuwe ontwikkelingen duidelijk compacter dan zijn voorgangers.

De gereedschapsvolgorde blijft

Aan de gereedschapsvolgorde van de Amazone Cirrus verandert niets. Het zaad wordt door een bandpacker verdicht, en twee rijen holle schijven zorgen voorlopend voor de zaaibedvoorbereiding.

Een nieuwe optie is het crushboard. Het gaat daarbij om een rij sleeptanden, die al voor de holle schijven egaliseren en kluiten klein kloppen. Dat crushboard is hydraulisch in zijn ‘aanvalshoek’ te verstellen. Inzwenkbare afstandhouders dienen als begrenzers.

Verdere verschillen met de vorige generatie Cirrusmachines zijn direct zichtbaar: de onderhoudsvrije, grof vertande holle schijven (op dubbelrijïge axiale kogellagers) zijn nu agressiever opgesteld omdat veel klanten een intensiever oppervlakte bewerking wilden (gladde schijven blijven optioneel leverbaar).

Daarbij zijn de schijven ook niet meer apart, maar paarsgewijs op de ploegboom gemonteerd. Ze volgen met hun al bekende lagering in rubber de bodemcontouren. Deze maaier van bouwen scheelt gewicht (en productiekosten) en vergroot de materiaaldoorvoer. Die bij universeel zaaien overigens geen doorslag gevende factor is.

De werkdiepte van de schijven kan daarbij met een dubbelwerkende regelventielen tijdens het rijden versteld worden. Bovendien is er voor elke twee schijvenvelden een spindel, die de eerste en tweede rij verbindt. Zo kan de werkdiepte van de eerste, sneller slijtende rij handmatig nagesteld worden.

Goed: De schijven in het trekkerwielspoor en helemaal aan de buitenkant zijn met een gatenraster dieper te stellen.

Deze slideshow vereist JavaScript.

NIEUW op de Amazone Cirrus: de radiaalbandpacker

Voor de terugversteviging na de zaaibedvoorbereiding door het crushboard en de schijven zorgt een helemaal nieuwe bandpacker met een diameter van 88 cm. De clou: het gaat hier over luchtgevulde radiaalbanden met een speciaal profiel. Deze manier van bouwen moet voor een betere aanpassing aan de bodem door het loopvlak zorgen, en daardoor tot een gelijkmatiger terug versteviging leiden.

Gebleken is dat de verdichting niet helemaal gelijk was. In het midden van het wiel is de grond compacter dan aan de randen. Dat heeft bij de Amazone echter geen gevolgen voor de kiemkracht en de groei.

In zijn algemeenheid is de terug verdichting duidelijk beter dan bij AS profielen, die aan de buitenkant bijna niet verdichten. Het Matrix profiel is overigens zo gevormd, dat de zaaischaren bij 12,5 en ook bij 16,5 cm rijen- afstand altijd in een terugverstevigd oppervlak werken.

Praktijk test Amazone Cirrus 6003 rondom vernieuwd (4)

De Matrix radiaalbanden zijn universeel inzetbaar. Aan de kopakker rijdt de getilde Cirrus op 10 van zijn 12 wielen.

De speciaal voor de Amazone Cirrus 03 ontwikkelde, en door Alliance geleverde banden, zouden het qua eigen aandrijving en zelfreinigend vermogen beter moeten doen dan de bekende V-ringbanden. Daarbij komt ook nog een kortere remweg op straat. En dat zorgt er dan weer voor dat de Cirrus 03 de eerste zaaimachine is die (ook met volle tanks) 40 km/u mag rijden. Mooi, omdat ook in dit segment de veldoverslag niet altijd vanzelfsprekend is.

De banden zitten op één as, dus niet uit lijn gemonteerd. Door hun grote formaat en de hoge flanken zal er volgens Amazone geen ‘bulldozer effect’, het opdrukken van een stuwwal, optreden. Maar een uit lijn montage kan verhinderen dat er stenen tussen de banden komen en die lek maken. Daarom zorgde Amazone voor afstrijkers tussen de banden. Probleem opgelost.

In het loopvlak zit een staal-gordel om perforatie van de banden te voorkomen. Tijdens de testfase waren er volgens Amazone geen lekke banden. Als alternatief voor de matrix banden zijn er goedkope radiaalbanden met een akker/straat profiel. Bij een rijen afstand van 12,5 cm zijn de Matrixbanden standaard uitrusting.

Deze slideshow vereist JavaScript.

RoTecPRO

Voor de zaadinbedding heeft de Cirrus 03 RoTecProscharen. Klanten kunnen kiezen tussen een rijafstand van 12,5 en 16,5 cm. Amazone gaat hier als eerder voor een enkele schijfschaar (hier met een diameter van 40 cm) met een diepte geleiderol van kunststof.

De viervoudig verstelbare en compleet afneembare diepte geleiderol is niet meer tegelijkertijd verantwoordelijk voor de reiniging van de zaaischijf. Daarvoor zorgt nu een wigschaar met hardmetalen opzetstuk, dat ongeveer hetzelfde slijtagetempo moet hebben als de zaaischijf en meteen dient voor de groefvorming. Volgens Amazone hoeft er zo niets na gesteld te worden.

Vind een (gebruikte) Amazone Cirrus op Agri Trader

Amazone biedt twee types diepte geleiderollen aan: de Control 25 met een schouderbreedte van 2,5 cm voor lichte- tot middelzware bodem, en de Control 10 met schouders van 10 mm breed voor bewerking op zware grond of diepe inzaai (erwten, mais). De schaardruk wordt met het van Amazone bekende systeem hydraulisch geregeld. Daarvoor zijn er drie gatenroosters, met elk twee begrenzingsbouten aanwezig, waar in de veer voorgespannen wordt. Dat moet volgens Amazone goed zijn voor max. 55 kg, waarbij de terug versteviging afzonderlijk gebeurt.

De vorm van de zaadpijp in de schaar werd herzien, om het zaaigoed nog preciezer op de bodem van de voor te krijgen. Dat werkt ook heel goed. Bij het terugzoeken van ons zaaigoed zagen we niets op de akker liggen. Alle zaden lagen mooi op het diepste punt van hun voor, dicht bij het voedende water.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Een nalopende kam op de Amazone Cirrus

Al jaren geleden heeft Amazone de aandrukrol van de zaaischaar gescheiden rol eg ingevoerd. Die zit ook op de Cirrus. De druk wordt handmatig met spindels versteld. Als het erg nat is, is de roleg helemaal naar boven gedraaid. Daarbij moet dan de voorlopende, enkel rijïge sleeptandkam agressiever ingesteld worden (hoekverstelling met gatenroosters).

Omdat de rollenkam slechts drie elementen heeft, is het wel nodig dat de akker vlak is om tot een gelijkmatige herverdichting te komen. Als alternatief kan er de Amazone Exact eg aangebouwd worden, die beter werkt op een klevende, natte ondergrond.

Praktijk test Amazone Cirrus 6003 rondom vernieuwd (9)

De doseerwalsen zijn eenvoudig uitneembaar. Amazone levert daar een speciale schroefsleutel voor.

Doseerinstallatie met halfzijdige afschakeling

De doseur van de Cirrus 03 wordt elektrisch aangedreven. Dat maakt een gedeeltelijk automatisch afdraaien en veranderingen aan de uitgebrachte hoeveelheid zaad in het veld. Voor fijne- en normale zaadsoorten zoals gras, bonen, erwten en mais zijn er verschillende doseerwalsen beschikbaar. Wisselen daarvan gaat eenvoudig met de door Amazone meegeleverde schroevendraaier.

Het zaaigoed verdeelt zich bij de Amazone Cirrus 6003-2 via twee injectoren en verdelerkoppen. Zo is er moeiteloos om te schakelen naar twee 3,0 m brede helften. Bij de combi-uitvoering is die, handmatig bediend, standaard. Een elektrische versie is optioneel.

Het afdraaien gaat zoals bekend eenvoudig: de soort zaaigoed ingeven en de gewenste doseerhoeveelheid via de terminal ingeven (tot dusver wordt de Cirrus 03 uitsluitend geleverd met de Amatron 3), de doseur met een druk op de knop vullen en dan de opvangzak met de gewenste hoeveelheid 1/40 ha, 1/20 ha etc.).

Bij het zaaigoed en het doseren van de uitbrenghoeveelheidkeuze van de correcte doseerwals moet opgelet worden, die moet vooraf in de terminal ingegeven worden. Die berekent dan het concrete doseertoerental.

Is de afwijking ten opzichte van de vooraf berekende instelling te groot, dan is het aan te raden een tweede- of zelfs derde afdraai uit te voeren. Bij fijnzaad moet er ondanks alle precisie minstens twee keer afgedraaid worden. De doseur kan vanaf de bestuurdersplaats helemaal uitgeschakeld worden. Bijvoorbeeld als er nog een bodembewerking uitgevoerd moet worden. Er is ook een voordosering met een druk op de knop om de hoeken uit te zaaien.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Een nieuwe dochter terminal op de Amazone Cirrus

Vanaf medio 2014 wordt het afdraaien door een nieuwe dochterterminal nog eenvoudiger. Door dit hulpmiddel hoeft de berijder bij het kalibreren en afdraaien niet meer tussen de zaaimachine en de trekkercabine heen en weer te lopen.

Na ingave van de waarden kan de afdraai compleet aan de zaaimachine gedaan worden, want de ingave van de gewogen hoeveelheid vindt dan ter plekke plaats. De dochter terminal wordt in de buurt van de doseur vast gemonteerd (beschermingsklasse IP-67) en kan tegelijkertijd tot vier doseurs aansturen. De arbeidsomstandigheden wordt bij een combimachine met aanvullende gierdoseerder dus nog beter.

Met de Greenzaaimachine (voor de wisselbouw) is dat zelfs nog meer te verbeteren. We vinden dat een goed idee, maar voor de meeste gebruikers pas kostentechnisch interessant bij twee of meerdere doseerders.

De verdere bediening via de Amatron 3 computer met zijn 5,7 inch display levert geen raadsels op. Wie al eerder met Amazone displays heeft gewerkt, krijgt er geen problemen mee. Er zijn een paar pictogrammen, die duidelijker hadden mogen zijn. Jammer: het maken van een verbinding met de Cirrus is slechts in z/w mogelijk. Hier zit nog ruimte voor verbetering. De bediening via ISOBUS is nog niet mogelijk.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Meer wetenswaardigs over de Amazone Cirrus

Voor de Cirrus 03 werd een nieuwe ventilator ontwikkeld. Die wordt of per EW regelventiel (met drukvrije terugloop) of met een door de PTO oliemotor aangedreven. In de laatste versie heeft de cirrus 03 een eigen olievoorraad en oliekoeler. De oliekoeler zorgt ook voor een lichte opwarming van de persluchtstroom, waardoor bij de combimachine (met druktank) het gevaar van klonterend gier gereduceerd wordt.

Voor een meerprijs is er een zaadlijst bewaking met twee sensoren per kop. De aangekondigde bandendruk regelunit voor de nieuwe Matrixbanden (alleen de vier transportbanden!) werd ten tijde van het schrijven van deze test nog getest.

Bij de combivariant wordt de gier in een single shot proces ingebracht, gelijktijdig met het invoeren van het zaaigoed in de voor. De trekdissel is in drie mogelijke standen uittrekbaar.

Lees hier andere testen over Amazone werktuigen

Praktijk test Amazone Cirrus 6003 rondom vernieuwd (15)

Bij het wegtransport (vol beladen tot 40 km/u!) rijdt de Cirrus 6003/2 op vier banden. Af fabriek is de bandenspanning 3,5 bar.

Nieuwe testrapporten per email ontvangen?

We sturen je geen spam!
Lees ons privacybeleid voor meer informatie.