Leestijd: 7 minuten

Akkertest | Pöttinger bouwt niet alleen zaaimachines op korte combinaties en rotorkopeggen. In de multiline uitvoering kunnen ook de korteschijveneg Terradisc en de cultivator Synkro een zaaimachine opgeschouderd krijgen. We hebben dat uitgeprobeerd met de Terradisc 3001 multiline en een Fox 300D.

Eén zaaimachine, vier combinaties #Pottinger (2)

De Terradisc 3001 multiline maakt, samen met de Vitasem mulchzaaien in één werkgang mogelijk, ook achter lichtere trekkers.

Het gaat allemaal om de flexibiliteit. Voor de bodembewerking vertaalt Pöttinger dat zo: De Vitasem zaaimachines kunnen niet alleen met een Lexion rotorkopeg of een korte Foxcombinatie, maar ook met een Terradiscschijveneg of een Syncrocultivator ingezet worden.

De landbouwer kan zijn manier van zaaien dan afstemmen op zijn eigen voorkeur en de bodemomstandigheden. Wie afziet van ploegen en aan mulchzaaien doet, kan de Synkro of Terradisc inzetten.

Wie op de conventionele manier achter de ploeg wil zaaien, die kiest voor de Lion of de Fox. En mocht de inzet veranderd moeten worden, dan kan de landbouwer mixen en mengen. Want de Vitasem kan aan elke machine verbonden worden.

Eén zaaimachine, vier combinaties #Pottinger (17)

Op onze testmachines zat een mechanische Vitasem-302-Add drill.

Zaaien met slagkracht

De gevraagde trekkracht verraadt de insteek van de ontwikkeling: Slagkracht en een soepele loop tijdens het werk. Volgens Pöttinger zijn er bij een werkbreedte van 3,0 m voor de Lion minstens 90 pk, en voor de Fox 75 pk nodig. De Terradisc-multiline vraagt om 95 pk en de Synkromultiline heeft er 110 nodig. Dat zijn dan de waardes voor het bodembewerkingsapparaat zonder precisiezaaier. Wie een zaaimachine opzadelt mag er een paar pk bij doen.

Bij de passieve apparaten zoals de korte combi, korteschijven eg, en cultivator zorgen het werken op zware ondergrond of met de volle werkdiepte voor de noodzaak van extra paardenkrachten. Want langzamer rijden zonder het werkresultaat te verminderen, gaat alleen met een actief aangedreven rotoreg. Toch zijn de waardes in verhouding laag. Het samen uitvoeren van zaaibed voorbereiding en zaaien wordt zo ook voor bedrijven met kleinere trekkers en percelen mogelijk.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Vlotte zaaimachine

Op de Vitasem zaaier kunnen Lion rotor eg en Fox-kortecombi’s op de packer of de hydrolift aangebouwd, meegenomen worden. Bij de Teradisc en Synkro kan dat alleen met de opgebouwde A versie met enkele schijf en de ADD met dubbele schijfscharen. Deze zaaiers kunnen niet solo ingezet worden.

Voor gebruik in combinatie met een cultivator en korteschijveneg adviseert Pöttinger de ADD. Met een schaardruk van 50 kilo in vergelijk met de 25 kg van de enkelblads kan die beter gebruikt worden voor snelheden boven de 10 km/u.

Op de akker hadden we afgelopen herfst de Terradisc 3001 multiline korteschijven eg en de korte combinatie Fox 300 D uit geprobeerd. Een vochtige bodem is niet hun favoriete werkveld. Maar toch lieten de machines een goede indruk achter.

Eén zaaimachine, vier combinaties #Pottinger (1)

De dubbele schijven zorgden zelfs op hogere snelheden voor een mooi werkresultaat.

Pöttinger Fox 300 D

Kortecombi in plaats van rotoreg

Onder de juiste omstandigheden kan een zaaibedcombinatie een net zo mooi resultaat opleveren als het werken met een rotorploeg. Daarbij vraagt deze aanpak ook minder trekkervermogen.

In tegenstelling tot een rotoreg kan hij echter niet met een zaaier gecombineerd worden. Zaaibed voorbereiding en zaaien moeten in twee ritten gebeuren. Een korte combinatie lost dat probleem op, want hij is nauwelijks langer dan een rotoreg. Sinds 2014 biedt ook Pöttinger zo’n machine, met een arbeidsbreedte van 3,0 m, en optioneel voorzien van loswoeltanden aan. Dan heet hij Fox 300, met schijven wordt dat de Fox 300 D.

Eén zaaimachine, vier combinaties #Pottinger (6)

Combi voor lichte ondergrond

Beide apparaten zijn geschikt voor lichte- tot middelzware bodem. De Fox 300 D werkt met zijn schijven ook oogstresten onder, optimaal voor mulchzaaien. De korte combinatie is eenvoudig opgebouwd. De van de Lion rotor eg geleende aanbouwbok draagt twee rijen getande, holle schijven en een naloper. Het aanbod nalopers gaat van een lichte staafwals tot een zware prisma packerwals. De naloper zorgt voor de dieptegeleiding. De werkdiepte wordt simpelweg met een gatenrooster per kant ingesteld.

Met een diameter van 410 mm, vallen de schijven klein uit. Voor het verkleinen en doormengen van grond- en oogstresten pakt dat echter goed uit. Immers: des te kleiner de schijf des te hoger de omloopsnelheid.

In tegenstelling tot die van een korteschijveneg zijn de schijven van de korte combi zonder undergrip gemonteerd. Maar intrekken deden de schijven prima. De Vitasem is snel aan- en afgebouwd: achterste steunpoten in positie brengen, de vergrendeling aan de flanken lossen, optillen, voorste steunpoten in positie brengen en weer laten zakken.

Eén zaaimachine, vier combinaties #Pottinger (9)

De fox is met weinig handgrepen in ongeveer 10 minuten van de Vitasem af te bouwen en dan inzetbaar voor solo gebruik.

Mooi zaaibed

Het werkresultaat van de Fox was ondanks de nare testomstandigheden naar tevredenheid. Na de ploeg zorgt de korte combi voor weinig, kleine kluiten in een rul zaaibed. De bodem met gemulcht koolzaad leek droog, maar was onder de oppervlakte erg vochtig. Voor een passieve zaaibedcombinatie feitelijk te vochtig. Maar de kluitvorming bleef binnen de perken. Minder kritisch zaaigoed, dat ook genoegen neemt met een grover zaaibed, was er zeker bij opgekomen.

Eén zaaimachine, vier combinaties #Pottinger (8)

De korte combi bouwt nauwelijks langer dan een rotor eg. De hefkracht van de van 850 kg ballast voorzien Fendt 313 Vario was absoluut voldoende.

Samenvatting Pöttinger Fox 300 D

Op lichte bodem is de Fox 300 D een goed alternatief voor de rotoreg. De eenvoudige opbouw met weinig slijtagedelen en zij gunstige prijs zijn de pluspunten.

Technische Gegevens Pöttinger Fox 300 D

Aanbevolen trekkervermogen 75 tot 180 PK
Gewicht 1.357 kg
Werkbreedte 3,00 m
Transportbreedte 3,00 m
Aantal schijven 22
Schijfdiameter 410 mm
Schijvenafstand 250 mm
Framehoogte 475 mm
Balkafstand 490 mm
Werkdiepte 3 tot 8 cm

Koop een tweedehands Pöttinger machine op AgriTrader.nl

Terradisc 3001 multiline

Met de zaaier op het zadel

De Terradisc 3001 multiline is in 2013 door Pöttinger voorgesteld op de Agritechnica. Volgens de fabrieksopgave zijn een bescheiden 95 pk voldoende voor gebruik met alleen de korteschijveneg. Wij gebruikten tijdens de test een 115 pk Steyr 4115 Multi.

De test bewees dat we daarmee aan de ondergrens van de mogelijkheden zaten om naar tevredenheid met de zaaimachine te werken. Voor en 3,00 meter brede korteschijveneg met zaaimachine is zelfs 115 pk een naar verhouding laag gevraagd vermogen.

Eén zaaimachine, vier combinaties #Pottinger (13)

Eenvoudig concept

Er zit maar weinig verschil in de technische componenten van de Terradisc 3001 en de Terradisc 3001 multiline. Aan de driepuntsopname wordt voor een dissel gemonteerd. Als naloper wordt er een rubberpackerwals ingezet. Daarop zit de Vitasem, die via een aan de aanbouwbok van de korteschijveneg scharnierende arm gesteund wordt. Zo heb je dan mooi een opgezadelde mulchzaaicombinatie.

Frame en de schijvenelementen blijven identiek. Elke twee schijven worden gedragen door een zogenaamde Twin-Arm. De 380 mm brede klemschaal wordt afgeveerd door een rubberelement. Dat verhindert zijdelings uitwijken van de schijven. Bij een korte balkafstand – 900 mm bij de Terradisc – bouwen veel aanbieders een hark tussen de rijen schijven om de stroom aarde omlaag te richten. Pöttinger doet dat niet.

Om te voorkomen dat de eerste rij schijven de aarde voor de het frame van de tweede rij opwerpt is de undergrip van de schijven vlakker. Daar door worden aarde en oogstresten minder hoog opgeworpen.

Eén zaaimachine, vier combinaties #Pottinger (15)

In 15 minuten is de Terradisc omgebouwd naar solo gebruik. De Vitasem staat dan op vier stevige poten.

Terradisc 3001 is veelzijdig inzetbaar

Op de akker gaat de Terradisc 3001 multiline niet schommelen. Daarvoor zorgt de standaard schommeldemping en het gewicht van de zaaimachine op de naloper.

Op de vochtige bodem tijdens onze test leverde de combinatie goede resultaten. Waar er geploegd was, zorgde hij voor een fijn zaaibed. Als het voorwerk met de cultivator was gedaan, bleven er grotere kluiten, maar ook veel rulle aarde achter.

In de nog staande mosterd was het te nat en bleven de kluiten te groot voor een goed zaaibed. Hadden we – zoals in de praktijk gebruikelijk – een paar dagen gewacht tot de bodem droger was, dan was het resultaat zeker beter geweest.

Eén zaaimachine, vier combinaties #Pottinger (16)

Aan de kopakker en op de weg rijdt de combinatie op de rubbepackerwals. Met 115 pk was de Steyr 4115 Multi maar net sterk genoeg.

Samenvatting Terradisc 3001

Als zaaicombinatie scoort de Terradisc 3001 multiline op economisch opzicht en met zijn veelzijdigheid. Als korteschijven-eg overtuigt hij door een mooi arbeidsbeeld en een naar verhouding laag gevraagd vermogen omdat de tractor niet hoeft te heffen, maar alleen hoeft te trekken.

Eén zaaimachine, vier combinaties #Pottinger (10)

Mosterd wordt door de Terradisc mooi in gewerkt. Maar onze trekker had het er moeilijk mee.

Technische gegevens Pöttinger Terradisc 3001 multiline

Aanbevolen trekkervermogen 95 tot 150 PK
Gewicht 2.830 kg
Werkbreedte 3,00 m
Transportbreedte 3,00 m
Aantal werktuigen 24
Schijfdiameter 580 mm
Schijvenafstand 125 mm
Framehoogte 900 mm
Balkafstand 750 mm
Werkdiepte 3 tot 12 cm

 

Nieuwe testrapporten per email ontvangen?

We sturen je geen spam!
Lees ons privacybeleid voor meer informatie.