Leestijd: 6 minuten

Met het nieuwe Top-model 1403 C vergroot Pöttinger niet alleen haar aanbod in vierrotor-zwadharken, maar introduceert deze Oostenrijkse fabrikant ook de breedste machine in deze categorie werktuigen. Bij het hooien eind juni mocht de nieuwe harkkoning zijn kunnen tonen.

Pöttinger rotorzwadhark met hybride aandrijving - Agri Trader Test Jaarboek (1)

De nieuwe rotorzwadhark met vier harkelementen uit huize Pöttinger staat met breed uitgestrekte armen voor ons. Op ons bijpassende testveld van 80 hectare zonder hindernissen mocht de Top 1403 TC zich met zijn maximale werkbreedte van 14 meter uitleven.

Zoals reeds bekend van zijn kleinere broer Top 1252 TC, maakt de Pöttinger rotorzwadhark gebruik van een hybride aandrijving. Maar laten we van vooraf aan beginnen.

Met dit nieuwe vlaggenschip heeft Pöttinger nu twee modellen in deze categorie zwadharken met vier rotorharkelementen: het kleinere model met 12,50 meter werkbreedte en de nieuwe met maximaal 14 meter. Deze nieuwe zwadharkkolos kan echter ook op ‘slechts’ 9 meter breedte harken (1252 TC: 8 meter). Daarvoor worden de twee voorste, buitenste elementen hydraulisch dichter bij elkaar gezet.

Ook de zwadbreedte is variabel. Daarvoor kunnen de achterste twee elementen dichter bij elkaar of verder van elkaar af worden gezet, afhankelijk van welke oogstmachine er achteraan rijdt.

Bij veldhakselaars kan breder worden gewerkt, bij opraapwagens moet je vaak een smaller zwad afleggen.

Optioneel is er een zwaddoek om tussen de achterste harkelementen te plaatsen. Helemaal nieuw is de overlappingsregeling op de grote vierelementen-machine; het kleinere model heeft dit niet.

Concreet betekent dit dat bij het rijden in bochten het voorste binnenste element afhankelijk van stuuruitslag automatisch naar binnen wordt getrokken c.q. richting hoofdframe draait. Op die manier blijft er tussen het voorste en achterste harkelement geen materiaal liggen. Da’s erg fijn.

Op de aanbouwbok van de zwadmachine (overigens via onderbok-aankoppeling) zit een sensor die de stuuruitslag op de machine meet. Zowel die hoek als de mate van intrekken kunnen op de terminal worden gevarieerd.

Pöttinger rotorzwadhark met hybride aandrijving - Agri Trader Test Jaarboek (8)

Een sensor in de aanbouwbok meet de stuuruitslag en geleidt aan de hand daarvan in bochten de binnenste, voorste rotor naar de machine toe.

In de praktijk wordt het harkelement bij een stuuruitslag van 40 graden een meter ingetrokken. Rij je vervolgens de bocht uit, dan gaat het element weer terug in zijn oorspronkelijke werkpositie.

Tijdens onze test verliep deze procedure heel nauwkeurig en netjes. Ook bij grote stuuruitslagen bleef er geen materiaal liggen.

De Pöttinger zwadhark heeft ook een overlappings-weergave aan boord. Daarmee kun je te allen tijde en met elke zwad- en werkbreedte de overlapping zien. Voor het ontwijken van hindernissen kun je de voorste elementen afzonderlijk optillen en neerlaten.

Op de kopakker kun je elementen afzonderlijk optillen met een enkele druk op een knop, zonder voorkeuze van element. Anders worden de vier elementen netjes in volgorde opgetild. Daarbij kan de hoogte vooraf worden geconfigureerd.

Pöttinger rotorzwadhark met hybride aandrijving - Agri Trader Test Jaarboek (2)

Het systeem om op de kopakker afzonderlijke harkelementen op te tillen is standaard geïnstalleerd.

Dit artikel is eerder verschenen in het Agri Trader Test JaarboekBestel hem hier.

Verschillende rotors op de Pöttinger rotorzwadhark

Om op de werkbreedte van 14 meter te komen waren er grote rotordiameters nodig. De voorste rotors hebben een diameter van 3,70, de achterste meten 3,30 meter. Met elk 13 armen en 4 dubbele tanden per arm harken ze het groenvoer betrouwbaar naar het midden. Er is natuurlijk ook een tandverlies-beveiliging.

Pöttinger rotorzwadhark met hybride aandrijving - Agri Trader Test Jaarboek (3)

De voorste harkrotors hebben een diameter van 3,70 meter; de achterste maar 3,30 meter.

Voor optimale bodemaanpassing – en daarmee een net harkresultaat – gebruikt Pöttinger onder de rotors een vijfwielig onderstel, zogenaamde binnenliggende pentagonaalwielen. Eentje vooraan de rotor en aan de zijkanten elk twee (tandemassen).

Daarbovenop kan optioneel nog een tastwiel (‘Multitast’) voor elke harkeenheid worden geïnstalleerd. Dat geeft nog een extra verbetering van de werkkwaliteit en stabiliteit van de machine.

Pöttinger rotorzwadhark met hybride aandrijving - Agri Trader Test Jaarboek (4)

Voor het 5-wielige rotoronderstel is het optionele Multitast leverbaar.

Afhankelijk van inzetgebied en de heersende oogstomstandigheden is het zinvol om de optioneel leverbare hydraulische rotor-/harkhoogteverstelling erbij te nemen. Die heeft zelfs een bijbehorend stangenstelsel naar het optionele tastwiel.

Pöttinger rotorzwadhark met hybride aandrijving - Agri Trader Test Jaarboek (5)

Optioneel is er voor de Top 1403 TC een hydraulische werkhoogteverstelling.

Je kunt dan traploos en comfortabel vanuit de cabine de afstand van de tanden tot de bodem variëren. In totaal heb je daarvoor drie voorprogrammeerbare hoogtes.

Voor het wegtransport hoeven geen armen of beschermbeugels te worden gedemonteerd. Als je onder de vier meter transporthoogte wilt blijven, dan hou je amper 20 centimeter grondspeling over. Dat is voor sommige inritten van velden krap. Maar je kunt de voorste rotors iets ‘naar voren’ zetten, zodat ze iets worden opgetild.

De tandarmen kunnen allemaal worden gedemonteerd, alleen de beschermbeugels zijn vast. Tijdens het verplaatsen staat de machine stevig op zijn brede transportonderstel met de bandenmaten 620/40 R22.5, optioneel zelfs 710/35.

Pöttinger rotorzwadhark met hybride aandrijving - Agri Trader Test Jaarboek (9)

Optioneel is voor het transportonderstel de bandenmaat 710/35 R22.5 leverbaar.

Hybride hark

Onder ‘hybride aandrijving’ verstaat Pöttinger de combinatie van hydraulische aandrijving voor en mechanische achter.

Pöttinger rotorzwadhark met hybride aandrijving - Agri Trader Test Jaarboek (6)

Pöttinger past een hybride aandrijving toe: de voorste rotors worden hydraulisch aangedreven, de achterste mechanisch.

Via de aftakas worden dus niet alleen de achterste eenheden mechanisch aangedreven, maar ook een boordhydrauliek voor de voorste eenheden. Naast de twee pompen zijn er ook twee olietanks met elk 125 liter inhoud.

Weliswaar is het rendement van mechanische aandrijvingen hoger dan van hydraulische, maar met deze hybride constructie is het grote werkbreedte-spectrum van 9 tot 14 meter gemakkelijker te realiseren, aldus Pöttinger.

Pöttinger rotorzwadhark met hybride aandrijving - Agri Trader Test Jaarboek (7)

De rotors zijn met een cardanische ophanging aan de draagarmen gemonteerd.

Cardanassen zouden een forse hoek moeten maken om de 2,5 meter verstelling per kant te kunnen opvangen en daarvoor een of andere transmissie nodig hebben.

De hydrauliekslangen lopen bij de Top 1403 C langs de voorste, z-vormige draagarmen (die overigens als parallellogram zijn uitgevoerd). De vier rotors zijn met een cardanische ophanging aan de vier draagarmen gemonteerd.

De rotoraandrijving is permanent gesmeerd in vloeibaar vet.

De curvenbaan (de sleufgeleiding die de stand van de harkarmen gedurende de omwenteling verstelt) is verstelbaar. Voor onderhoud zit er één smeernippel op elke curvenbaan; daar valt mee te leven. Ook de rotorontlasting volgt het hybride principe. De voorste harkelementen worden hydraulisch ontlast.

Afhankelijk van werkbreedte past de ontlasting zich automatisch aan om het gewenste gewicht van de rotoronderstellen te halen.

De twee achterste elementen hebben een mechanische ontlasting.

De Pöttinger rotorzwadhark wordt aangekoppeld via een onderbok van Categorie III N. Naast aftakasaandrijving heeft hij load-sensing-hydrauliek nodig of een enkelwerkende aansluiting met drukloze terugloop.

De ISOBUS-bediening is standaard, maar je kunt de machine zoals in ons geval ook bedienen met de eigen Pöttinger-bediening Expert 75. Met een bedrijfsgewicht van 6.450 kilo tenslotte is hij een echte zwaargewicht; hier is de solide constructie van de Oostenrijkse fabrikant merkbaar.

Pöttinger rotorzwadhark met hybride aandrijving - Agri Trader Test Jaarboek (11)

Technische gegevens Pöttinger rotorzwadhark Top 1403 TC

Basisopbouw: vier-elementenrotorhark, werkbreedte 9-14 m, zwadbreedte 1,40-2,30 m, hydraulisch verstelbaar; gewicht basismachine 6.450 kg; benodigd trekvermogen 120 pk; transporthoogte minder dan 4 m.

Rotors: cardanische ophanging, voor hydraulische aandrijving, achter mechanische aandrijving; rotordiameter voor 3,70 m, achter 3,30 m; 13 armen per rotor, 4 dubbele lifttanden per arm; elektrische harkhoogteverstelling, hydraulische rotoronderstel-ontlasting voor, mechanische achter.

Onderstel: 5-wielig rotoronderstel, Multitast-wiel optioneel; standaard bandenmaat transportwielen 620/40 R22.5, optioneel 710/35 R22.5.

De concurrentie: viervoudige rotorharken

Pöttinger rotorzwadhark met hybride aandrijving - Agri Trader Test Jaarboek (17)

Pöttinger Top 1403 C

Krone Swadro TC 1370

Krone Swadro TC 1370

Vicon Andex 1505

Vicon Andex 1505

Werkbreedte 9,00 – 14,00 m 10,80 – 13,70 m 9,80 – 15,00 m
Tandarmen per rotor 13 13 13/15
Tanden per arm 4 voor 4, achter 5 voor 4, achter 5
Rotordiameter voor 3,70 m, achter 3,30 m voor 3,60 m, achter 3,30 m 3,85 m
Rotoraandrijving hydraulisch/mechanisch mechanisch mechanisch
Rotoronderstel 5-wielig; Multitast optioneel 4-wielig; opt. 6-wielig TerraLink Quattro
Rotorhoogteverstelling hydraulisch elektrisch hydraulisch
Zwadbreedte 1,40 – 2,30 m 1,40 – 2,60 m 1,40 – 2,50 m
Bediening ISOBUS of Expert 75 ISOBUS ISOBUS
Benodigd vermogen 120 pk 80 pk n.o.
Gewicht 6.450 kg 5.800 kg 5.700 kg

 

Pöttinger rotorzwadhark met hybride aandrijving - Agri Trader Test Jaarboek (10)

In de transportmodus blijft de Top 1370 TC binnen de wettelijke afmetingen voor weggebruik. De grondspeling is daarbij overigens niet al te groot.

Onze conclusie over de Pöttinger rotorzwadhark

De vierrotor-zwadhark Top 1403 C is nieuw in het zwadharkenassortiment van Pöttinger. Met een werkbreedte van 9 tot 14 meter bestrijkt hij een breed spectrum.

Erg fijn is de nieuwe overlappingsregeling, die in de test goed functioneerde en geen materiaal liet liggen. De bediening van deze zwadhark is in z’n algemeen gemakkelijk.

Minpunten heeft hij – zoals alle machines in deze klasse – bij het transport.

+ groot werkbreedtespectrum
+ overlappingsregeling
+ gemakkelijk afzonderlijk optillen rotors
– hoog bedrijfsgewicht

Nieuwe testrapporten per email ontvangen?

We sturen je geen spam!
Lees ons privacybeleid voor meer informatie.