Leestijd: 8 minuten

Voor de herfstzaai van 2020 leverde Pöttinger ons een compleet pakket. De Oostenrijkers introduceerden niet alleen een moderne zaaicombinatie in opgedeelde bouwvorm, ze moderniseerden ook de rotorkopeggen-generatie in vier en vijf meter werkbreedte.

Pöttinger Aerosem FDD - Goed doordachte zaaicombinatie - Agri Trader Test Jaarboek (12)

Voor onze test pakten we het vlaggenschip, de vijf meter brede Aerosem 5002 FDD inclusief de nieuwe Lion-rotorkopeg.

Onder de naam Aerosem FDD heeft Pöttinger een nieuwe zaaicombinatie in opgedeelde constructie – da’s een primeur.

De hoofdcomponenten daarvoor worden geproduceerd in de fabriek in Bernburg. De machine loopt daar van de band in de in de twee werkbreedten met 4m- of 5m-zaaibalk.

Bij een modern afzetsysteem hoort een gelijkwaardige rotorkopeg, dus de ingenieurs hebben ook die meteen geoptimaliseerd. En zo konden we bij de herfstzaai op geploegde en gecultiveerde velden én op land met koolzaadstoppels meteen drie vliegen in één klap slaan.

Machtige voorpartij met de Pöttinger Aerosem

Laten we beginnen bij de fronthydrauliek. Daar vinden we een compleet nieuwe zaaigoedtank van 2.300 liter. Je kunt ook kiezen voor een variant van 1.700 liter.

Bij beide varianten heb je de keuze tussen een enkelvoudige tank met een doseerder of een tank met tussenwand die met twee doseerders is uitgerust. In de test hadden we die tweede versie.

Zo kun je per zaaischijf zowel mengsels van zaaigoed afzetten als zaaigoed en kunstmest tegelijk.

Pöttinger Aerosem FDD - Goed doordachte zaaicombinatie - Agri Trader Test Jaarboek (1)

Volledig nieuw in het programma van de Oostenrijkers: de fronttank met optioneel twee kamers.

 

In het algemeen heeft Pöttinger bij de bediening van de machine gelet op eenvoud. Zo is de toegankelijkheid van de vulopening van de tank gemakkelijk, zodat hij op comfortabele wijze kan worden gevuld met zakken zaaigoed of met Big Bags met een frontlader.

De fronttank van de Aerosem FDD is met hendels stevig en luchtdicht te vergrendelen. Hij is namelijk geconstrueerd als drukvat, om een zeker transport van het zaaigoed naar achteren te waarborgen. Er is een geïntegreerde drukverschilsensor voor het in de gaten houden van de systeemdruk.

Elektrische precisie

De afdraaiproef gaat gemakkelijk, net als het verwisselen van cellenwielen. Helaas moet je voor het invoeren van de gewogen waarden terug de cabine in.

Pöttinger levert weliswaar een app voor deze zaaicombinatie, maar deze helpt de gebruiker alleen bij de keuze van de juiste cellenwielen afhankelijk van zaaigoed en uitstrooihoeveelheid. Dat is desalniettemin erg handig.

Pöttinger Aerosem FDD - Goed doordachte zaaicombinatie - Agri Trader Test Jaarboek (2)

Er is voor elke kamer ook een eigen doseerder. De cellenwielen zijn gemakkelijk te verwisselen. In totaliteit is alles goed toegankelijk.

De twee doseerders worden zoals gebruikelijk elektrisch aangedreven. De luchtaanjager daarentegen wordt hydraulisch aangedreven. Daarvoor is aan de voorkant een hydraulische aansluiting met terugloop benodigd; bij de beschikbare testtrekker moest deze van achteren naar voren worden verlegd.

Er moet ook met Isobus-stekkers en -kabels worden gewerkt. De rekeneenheid zit immers aan de fronttank; de zaaibalk en de verdelerkop worden vanaf de voorkant aangestuurd. Daarom is de zaaibalk ook niet zo gemakkelijk te combineren met fronttanks van andere fabrikanten.

Slimme opties voor de druktank van de Pöttinger Aerosem FDD

Een mooie extra uitrusting is de banden-pakker, die uit vier banden bestaat. Deze kan bij behoefte eenvoudig worden gemonteerd danwel gedemonteerd. Daar heb je maar een paar minuten voor nodig, want hij is met slechts vier bouten aan het tankframe gemonteerd.

Bij het rijden van bochten op het veld sturen de vier wielen mee.

Zoals we het van de Oostenrijkers kennen, bouwen ze hun machines niet licht, maar robuust en degelijk. Daarom brengt de fronttank leeg al 1,7 ton op de schaal.

Pöttinger Aerosem FDD - Goed doordachte zaaicombinatie - Agri Trader Test Jaarboek (11)

Achter mag de trekker 5,2 ton tillen en aan de voorkant hangt nog eens 1,7 ton voor de grote zaaigoedtank.

Vol op de weg? Daar moet je niet aan denken.

Vanwege de lengte van de voorbouw heb je ook een begeleider nodig, of je monteert een gecertificeerd camerasysteem.

Ondanks het hoge leeggewicht van de fronttank heeft Pöttinger er een slimme ballasterings-mogelijkheid in geïntegreerd. In de ronde framebuizen kunnen gewichten worden geschoven; dat brengt nog eens 275 kilo extra op de schaal.

De grote zaaigoedslang en ook de andere leidingen die we voor de fronttank nodig hebben, zijn netjes langs de trekker gelegd en bevestigd met een houder aan de rechterkant van de cabine. Deze kan worden neergeklapt, zodat de slangen heel gemakkelijk zijn te demonteren.

Zaaibalk verder geoptimaliseerd

De zaaibalk aan de achterkant is uitgerust met de Pöttinger Dual-Disc-dubbeleschijfkouters. Ze zijn met een onderlinge afstand van 12,5 centimeter verzet gemonteerd en identiek aan die op de reeds bekende zaaimachines van Pöttinger.

Pöttinger Aerosem FDD - Goed doordachte zaaicombinatie - Agri Trader Test Jaarboek (4)

Bekend uit het zaaimachineprogramma van Pöttinger: de Dual-Disc-dubbeleschijfkouters met 12,5 centimeter verzet en 30 centimeter stapgrootte.

Concreet betekent dat een schijfdiameter van 350 millimeter.

Achter de schijfkouter loopt – vast gemonteerd – de 330 millimeter grote aandrukrol. Optioneel is er een hydraulische kouterdrukverstelling. Per koutereenheid kun je maximaal 50 kilo kouterdruk halen.

Wij hadden de mechanische variant aan boord, die je met de hand met een ringsleutel kunt verstellen. Voor homogene velden volstaat dit wel.

De optioneel verkrijgbare kouterheffing heeft niet alleen voordelen tijdens de bewerking. Door het intrekken van de kouter in ingeklapte toestand wordt ook de buitenbreedte tijdens transportritten verminderd.

Pöttinger Aerosem FDD - Goed doordachte zaaicombinatie - Agri Trader Test Jaarboek (3)

Aan de achterkant zien we de vijf meter brede zaaibalk met de grote verdelerkop in de IDS-uitvoering.

Door een gunstige constructie van de aankoppelpunten van de afzonderlijke zaairijen zit de zaaibalk 20 centimeter dichter tegen de trekker, zodat er een kleinere hefboomkracht op de trekker werkt. Verdelerkop altijd in het midden.

Ook bij het in- en uitklappen begaat de Oostenrijkse fabrikant nieuwe wegen. Zo centreert de verdelerkop zich dankzij een speciale parallel logra geometrie stabiel in het midden boven de zaaibalk. Pöttinger heeft het systeem zelfs laten patenteren.

De verdeler is overigens ook leverbaar in de IDS-versie (Intelligent Distribution System), zodat je vrije keus hebt in rijpaden. De verdelerkop bevindt zich bovendien op een hogere en meer naar voren liggende positie, waardoor de slanglengtes beter passend gemaakt konden worden.

Voor de bediening kun je bijvoorbeeld de Isobus-terminal CCI 1200 gebruiken zoals we die ook in onze test hadden. Softwaretechnisch is het mogelijk om het zaaigoed deeloppervlak-specifiek af te zetten, en dat zelfs onafhankelijk voor de twee kamers van de dubbele tank. Mooi.

Pöttinger Aerosem FDD - Goed doordachte zaaicombinatie - Agri Trader Test Jaarboek (5)

Dankzij het gepatenteerde parallellogramsysteem stelt de verdelerkop zich midden boven de uitklapbare zaaibalk.

De leeuw voor de messen

Zoals in het begin al genoemd, loopt voor de zaaieenheid de nieuwe Lion 503 C met een breedte van vijf meter.

Bij dit tweedelige model is het geïntegreerde inklapmechanisme vermeldenswaardig. De cilinders zijn aan de voorkant rechtstreeks tussen aanbouwbok en tandwielkast gepositioneerd en zijn in de werkmodus ingetrokken – super.

De vouwcilinders zijn zo beschermd en Pöttinger kan een centraal hulpframe voor het mechanisme geheel achterwege laten.

De 20 rotorkoptandenparen van onze vijfmeter-testmachine zijn 33 centimeter lang en 1,5 centimeter dik. De tanden zijn ook leverbaar met een snelwisselsysteem of voor zware omstandigheden met de Dura-Star-slijtagebescherming.

In het algemeen zijn al deze componenten identiek aan die van de andere modellen in de 103-serie. Zo is het ook met de naloper-opties.

De fabrikant heeft verschillende modellen in het programma. Wij hadden de prisma-pakkerrol aangekoppeld en waren tevreden met het werkresultaat. Optioneel is er een traploze, hydraulische diepteverstelling voor de rollen.

Pöttinger Aerosem FDD - Goed doordachte zaaicombinatie - Agri Trader Test Jaarboek (7)

Samen met de Aerosem FDD kwam ook de nieuwe Lion 503 C in actie.

Wij hadden de mechanische versie op de Lion, die in tegenstelling tot wat we gewend zijn niet werkt met gatenpatronen en paspennen, maar met aan de zijkant verschuifbare aanslagen. Deze constructie beviel ons prima, aangezien je je voor de diepteverstelling van de Lion niet tussen de zaaicombinatie hoeft te wurmen.

Het maximale toerental bedraagt 342 toeren per minuut. De trekker moet daarvoor 1.000 toeren aan de aftakas leveren; een eventueel benodigde tussenbak levert Pöttinger niet. Daarentegen is de Lion 103C-serie voor alle aftakas-toerentallen geschikt.

Als vereist trekkervermogen geeft Pöttinger 150 tot 320 pk aan.

Pöttinger Aerosem FDD - Goed doordachte zaaicombinatie - Agri Trader Test Jaarboek (8)

De 20 tanden draaien 342 toeren per minuut bij 1.000 toeren van de aftakas.

Solo-plezier met Pöttinger

Heel mooi is de mogelijkheid om de rotorkopeg geheel solo te gebruiken. De demontage van de zaaibalk duurt ook niet lang; Pöttinger geeft hiervoor 20 minuten aan. Dat lijkt haalbaar, want heel veel handelingen zijn er niet nodig en het koppelmechanisme is simpel opgebouwd.

De Lion 503 C is geheel los van de Aerosem FDD in het leveringsprogramma te vinden. De prijs ligt rond de 40.000 euro.

Wat ons ook bevalt, is het kleine aantal hydraulische aansluitingen dat de complete zaaicombinatie inclusief rotorkopeg nodig heeft. Concreet is het slechts een enkelwerkend ventiel met terugloop voor de luchtaanjager en een dubbelwerkend ventiel voor de overige functies, zoals bijvoorbeeld het vouwmechanisme, spoortrekker, voorloopmarkers, diepteverstelling enzovoorts.

Pöttinger Aerosem FDD - Goed doordachte zaaicombinatie - Agri Trader Test Jaarboek (10)

Bij sologebruik kun je een apart bedieningspaneel voor de Lion gebruiken.

Onze Aerosem FDD respectievelijk de Lion was geconfigureerd met het optionele regelblok, dat bij solo-toepassingen via een separate bedieningsterminal in de cabine wordt aangestuurd. De computer voor de Isobus-aansturing zit immers op de fronttank.

Afsluitend nog een paar woorden over het gewicht: onze testmachine (rotorkopeg plus zaaibalk) bracht 5,2 ton op de schaal. De maximaal toelaatbare belasting van de achteras van de trekker was daarmee bereikt.

Pöttinger Aerosem FDD - Goed doordachte zaaicombinatie - Agri Trader Test Jaarboek (6)

Natuurlijk is deze moderne zaaicombinatie leverbaar met Isobus-aansturing. In ons geval werd de CCI 1200-terminal gebruikt.

Technische gegevens van de Pöttinger Aerosem FDD

Fronttank: enkel- of tweekamerdruktank (1.700 of 2.300 liter), optioneel twee doseerders; optioneel bandenpakker en gewichten; Isobus-aansturing.

Zaaibalk: breedte 5 m; Dual-Disc-dubbeleschijfkouters, rijenafstand 12,5 cm, kouterdruk tot 50 kg (opt. hydraulisch); verdeler in IDS-versie, centrale positionering.

Rotoreg: breedte 5 m; 40 rotortanden, 33 cm lang, 1,5 mm dik; toerental 342 tpm; mechanische diepteverstelling (opt. hydraulisch).

Afmetingen & gewichten: transportbreedte 2,75 m (2,55 m); fronttank 1,7 t, achtercombinatie 5,2 t.

Pöttinger Aerosem FDD - Goed doordachte zaaicombinatie - Agri Trader Test Jaarboek (9)

Erg fijn vinden we de aan de zijkant geplaatste diepteverstelling van de pakkerrol.

Onze conclusie over de Pöttinger Aerosem

De complete zaaicombinatie van Pöttinger is comfortabel in te stellen. De stelmogelijkheden zijn gemakkelijk bereikbaar. Hij is er in twee verschillende uitvoeringen, dat is mooi. Verder is er ook een bandenpakker te monteren.

Bij de zaaibalk heeft Pöttinger veel bestaande techniek overgenomen, maar bijvoorbeeld de opzet van de verdelerkop veranderd.

Ook het inklapsysteem van de nieuwe rotorkopeg is gemoderniseerd; dat doet het nu zonder zwaar hulpframe.

+ veel opties voor de druktank
+ slanke vorm van de rotorkopeg
+ comfortabel instellen

– zaaibalk alleen met Pöttinger-fronttank
– nog geen afdraai-app

Als je het Agri Trader Test Jaarboek hier koopt – kan je nog veel meer Testrapporten lezen!

 

Nieuwe testrapporten per email ontvangen?

We sturen je geen spam!
Lees ons privacybeleid voor meer informatie.