Leestijd: 5 minuten

Rijtest | Met de aardappelpoot machine GL 420 Exacta heeft Grimme nu een compacte,  gedragen pootmachine die de bodem bewerkt, poot en de rugopbouw verzorgt. Zo gebeurt het aardappelpoten in één gang. We mochten de nieuweling bekijken bij een tevreden klant.

Ploegen, poten, klaar - rijtest met de Grimme Exacta - (2)

De gedragen machine die grondbewerking, poten en rugopbouw in één werkgang combineert

Bij de pootmachines werkt Grimme  volgens het principe: De aardappel moet in de rijrichting gelegd worden zodat de zaailingen met weinig vaart op de bodem komt en niet wegrolt.

Dat gaat ook goed bij de klassieke pootmachines met de bunker achterop. Het transportsysteem wordt van achteren beladen, de aardappels gaan omhoog en worden gescheiden en komen dan in de pootunit met zijn vorentrekker.

Bij de compacte Exacta zit de bunker, waar tot 2.000kg plantgoed in gaat, boven de hakenfrees. Zo is er minder hefvermogen nodig en kan er korter gebouwd worden. Om de bouwvolgorde van het systeem te kunnen handhaven brengt nu een sensor gestuurde band het plantgoed naar de opvoerkamer.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Eerst maar loswoelen met de Grimme Rota Tiller

Voor losse, zo kluitvrij mogelijke grond zorgt de hakenfrees Rota Tiller (GR 300). Dat is een eigen constructie van Grimme. Er staan 110 tanden op een 620 mm dikke as. De aandrijving is via de zijkant en  gaat via een wormwiel en een drie versnellingsbak. De behuizing is verend opgehangen. Voordeel: zo kan zich er geen grond aan ophopen.

De afstand tussen de pootmachine en de GR 300 is via een acht-gats gatenraster te verstellen. Zo kan de bewerkingsdiepte onafhankelijk van de pootdiepte worden ingesteld. Ook kan zo de slijtage aan de tanden gecompenseerd en de frees na gesteld worden.

Voor de Rota Tiller zit tussen de trekkerwielen nog een dragende rol die aanvullend gewicht op de bodem brengt. Zo wordt de grond tussen de trekkerwielen terug gecompacteerd en blijft de akker voor de frees vlak. De gleuventrekker wordt via een parallellogram van de rug vormende panelen in de diepte geleid. Daarmee bepaalt de ruglegging de pootdiepte, zodat alle aardappels evenveel grond boven zich hebben.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Diepgang met feeling

Het apparaat hangt in een driepunts-hefinrichting en wordt, door een draagrol ondersteund, voor op de trekker  gedragen. Aan de achterkant leunt de machine via de rugmengleggers op de grond. Die rugvormende panelen en de draagrol worden met hydraulische cilinders op de bodem gedrukt. Die druk wordt naar de aard van de bodem veranderd en via loadsensing vanuit de terminal geregeld.

Zodat de EHR op wisselende bodemomstandigheden en kuilen kan reageren, zit er een sensor op de rugvormers die de EHR aanstuurt. Bij Fendt trekkers kan de sensor het signaal aan de witte stekkerdoos op de EHR kwijt. Bij John Deere tractoren uit de R serie kan er via ISOBus op de EHR aangestuurd worden.

Bij alle andere fabrikanten gaat de dieptegeleiding via de VC 50 terminal naar de achterste hefhydrauliek. Maar dan moet de hef met een aanvullende olieleiding verbonden worden, waardoor hij niet via de EHR, maar door de Grimme terminal wordt aangestuurd. Een geleidezwaard op de machine zorgt er voor dat de Exacta midden achter de trekker loopt. Ook op hellend vlak.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Maar één knol per beker

De poter schept de aardappels uit een kleine buffer die via transportbanden vanuit de grote wordt gevoed. Twee, via een sensor gestuurd worden, voorzien elk twee pootaggregaten. De aandrijving gebeurt centraal met een hydromotor. Zo zijn de pootafstanden traploos regelbaar. De rijbanen kunnen naar wens elektronisch geprogrammeerd worden. Bij aparte aandrijving van de pootunit (optie) is ‘clever planting’ mogelijk. Dat betekent dat de aanperkende pootrijen dichter beplant kunnen worden om een gelijkmatiger aardappelgroei te verkrijgen.

De hydraulische aandrijving heeft meer voordelen:
De pootbekers kunnen al vanaf het  begin gevuld worden. De machine begint dus direct met poten. Maar ook de wissel van pootgoed gaat eenvoudig omdat de nog in de bekers zittende knollen via de terminal uitgeworpen kunnen worden.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Grimme Exacta in plaats van cirkel eg met pootmachine

Wij mochten de Exacta proberen bij een landbouwer die eerder werkte met een frontpennenfrees op de fronthef en een klassieke pootmachine achter de trekker. Bij deze werkwijze had hij vaak kluiten in de rug. De Rota Tiller zorgt voor een gelijkmatige verkruimeling. De Exacta wordt gebruikt in combinatie met een Fendt 820 op 900/60 R 38- en 750/55 R 30 banden. Samen met de Packer aan de voorkant wordt zo bijna de gehele werkbreedte overrold. De packer wordt drukloos gereden omdat anders de stuurimpulsen van de automatische besturing niet meer correct vertaald worden. Tijdens ons werkbezoek werden er juist Lady Claire aardappelen met een pootafstand van 34 cm en op een diepte van 15 cm gelegd. Dankzij de RTK spoorgeleiding waren de rijen kaarsrecht en kon de berijder zich volledig op zijn machine concentreren. Voordeliger is ook dat de keertijden aan de akkerrand korter kunnen worden door het verzetten van de slagen.

Technische gegevens

Grimme beker pootmachine GL 420 Exacta
Aantal pootgereedschappen 4
Rijkweidte 75 cm
Bunkersoort vaste bunker
Bunkercapaciteit 2.000 kg
Vorentrekker getrokken
Dieptegeleiding vorentrekker mechanisch
Dieptegeleiding algemeen hydraulisch
Aansturing VC 50 terminal
Ophanging driepunts
Hydr. syst. LS
Benodigd olievolume 40 tot 60  l
Gewicht 4.000 kg

 

Bekijk tweedehands machines van Grimme

Uit de praktijk – gelijkmatige pootafstanden

Markus Bergen uit Niedersachsen heeft zijn Exacta 420 GL al twee jaar. Hij rijdt de pootmachine met een John Deere 7530.

Als één van de eerste klanten had hij in het begin wat problemen met het voren trekken. Die was te klein zodat een deel van de grond over de vorentrekker in de geul viel. Dat werkte negatief voor wat betreft de preciesheid van het knollenleggen.

Eerst had de landbouwer de zaak zelf aangepast, Maar voor dit seizoen is de machine met de nieuwe, verbeterde vorentrekkers uitgerust. Die worden intussen standaard geleverd. Het bekerpoten gebeurt over de automatische diepte instelling van de VC 50 terminal. Maar de olie wordt te warm, en dan ontbreekt het de John Deere aan hefvermogen. Met een volle bunker weegt de GL 420 ongeveer 6 ton. Grimme zoekt hier nog een oplossing voor.

Volgens de eigenaar is er een minimaal trekkervermogen van 180pk nodig. Hij is blij dat hij zijn aardappels GPS geleid poot, zo kan hij zich op de machine concentreren als bijvoorbeeld de diepte geleiding uitvalt. Markus Berger poot ongeveer 90 ha aardappels per jaar. In doorsnee redt hij ongeveer 10 ha/dag.

Midden april tot midden mei poot hij aardappels, voornamelijk voor de chips industrie. Daarbij plant hij ook nog consumptieaardappelen en zetmeelaardappelen. De pootafstand bedraagt naar soort tussen de 17-38 cm. De Exacta GL 420 is voorzien van de hydraulische besturing voor enkele rijen-aandrijving. Dat bevalt de eigenaar erg goed. De pootafstanden zijn ook erg regelmatig en conform de ingestelde waardes.

De  hydraulische aandrijving is ook bijzonder handig bij het wisselen van pootgoed. Legen en hervullen gaat binnen 10 minuten. Nog een voordeel is het in verzet kunnen planten. Per werkgang geeft dat 20% meer ingebracht pootgoed. De aanperkende pootrijen ten opzichte van het rijspoor worden 30-40% dichter bij elkaar gelegd. De transportbanden naar de pootbuffer zijn ook een plus.  De aardappels raken meer aarde kwijt,  en de bekers blijven schoner.

Nieuwe testrapporten per email ontvangen?

We sturen je geen spam!
Lees ons privacybeleid voor meer informatie.