Leestijd: 7 minuten

Peeters Group is een familiebedrijf dat zich al jarenlang onderscheidt van de collega’s door altijd te blijven innoveren en met unieke ideeën te komen. In 2017 werden plannen uitgewerkt om de productiecapaciteit van de Peecon voermengwagens te vergroten. Ook werd er gekeken, mede ook als risicospreiding, naar een extra product om op te nemen in de range om zo een nog breder gamma aan te kunnen bieden.

Pitbull, de nieuwe krachtpatser van Peeters Group - Agri Trader Test Jaarboek - (2)

Het oog viel op een compact loader waar zowel de agrarische als de industriële sector mee bediend zou kunnen worden. De synergie in de gebruikte materialen (plaatmateriaal, hydraulische componenten, motoren, etc.) met de andere producten in het programma was hierbij ook een belangrijk punt.

Een team van engineers heeft zich de afgelopen jaren bezig gehouden met de ontwikkeling van de unieke Pitbull compact loader. Door gebruik van de meest recente technieken en componenten zijn ze erin geslaagd een machine te ontwikkelen die zich onderscheidt van de rest. Krachtiger, compacter en veiliger.

In 2018 lanceerde Peeters een eerste prototype van de Pitbull-minishovel. Sindsdien bouwde men een nieuwe 7.500 m2 tellende fabriek. Hierbij gaat er letterlijk ruwe staalplaat aan de ene kant de hal in, en komt er aan de andere kant een kant-en-klaar minishovel mét bakkenset uitgereden.

Alles dus onder één dak, plasma- en lasersnijders, lasrobots en binnen afgeschermde ruimtes werken een straal- en spuitrobot. De fabriek is niet enkel bedoeld voor de bouw van de minishovels, deze doet nu ook dienst voor het bouwen van componenten voor de andere machinefabrieken binnen de Peeters Groep.

Via een inpandige lift gaan de halffabricaten voor de minishovels naar boven. Op de eerste verdieping bevindt zich de eindmontage van de minishovels; een enorme glazen pui geeft het pand niet alleen allure, is er volop daglicht en de medewerkers kijken zó het weidse buitengebied in.

Eén montagelijn richt zich nu op de machines met een dieselmotor, een tweede lijn gaat volgens planning straks parallel de elektrische machines bouwen. Deze delen exact dezelfde basis.

De Pitbull compact loader is een volledig in Nederland geproduceerde machine, mede opgebouwd met componenten van toeleveranciers die kwaliteit ook hoog in het vaandel hebben staan. Waaronder Kubota, Dana Spicer, Linde en Trelleborg.

Pitbull, de nieuwe krachtpatser van Peeters Group - Agri Trader Test Jaarboek - (1)

Pitbull

Peeters kiest bij de Pitbull voor een bouwwijze die sterk lijkt op die van de zware wielladers. Zo is er een vast knikpunt in combinatie met een achteras die kan pendelen. Dat is niet gebruikelijk voor minishovels. Peeters bouwt één uitvoering voor zowel bouw als landbouw; de giek maakt gebruik van een P-Z-kinematiek. Dus een combinatie van parallelgeleiding en Z-kinematiek. De bakcilinder is nu beter beschermd gemonteerd.

Het vervoeren van zware lasten gaat bij de Pitbull zelfverzekerder dan bij de meeste andere merken. Dat komt doordat de fabrikant een vast knikpunt monteert in combinatie met een pendelende achteras. Je voelt beter waar de grens ligt dan wanneer je een machine hebt waarbij de voortrein kan pendelen ten opzichte van het achterste gedeelte.

Rijd je toch per ongeluk op twee wielen, dan kantelt het platform niet ineens.

Peeters maakt verder gebruik van bekende componentenleveranciers. Zo komt de hydrauliek van Linde en de assen van Dana-Spicer. Op het moment zijn er 4 Pitbull modellen die allemaal dezelfde basis delen; de X22, de X24, X27 en X28. De getallen in het type corresponderen met het eigen gewicht (2,2 ton, 2,4 ton, 2,7 ton en 2,8 ton).

In alle modellen ligt nu nog een Kubota V1505-viercilinder motor. De transmissie heeft geen snelle hoog-laag schakeling, maar wel een inching-pedaal. Los hiervan is er een elektrisch gestuurde inching-functie via de joystick. Bijvoorbeeld om toch langzaam én vol gas te kunnen rijden met een hydraulisch aangedreven bezem. Hiervoor is een derde functie beschikbaar.

Pitbull, de nieuwe krachtpatser van Peeters Group - Agri Trader Test Jaarboek - (3)

Alle prijzen en opties van de Pitbull zijn te vinden op de website www.peetersgroup.com. Daar vind je ook een configurator waarmee de machine helemaal naar wens samengesteld kan worden.

Levering gebeurt via het dealernetwerk van Peeters. De ervaring is toch dat mensen een machine niet zomaar via internet bestellen. Die wil men eerst zien en zelf proberen. Ook blijven de dealers belangrijk voor het onderhoud en de service.

(Nabije) toekomst voor de Pitbull

Plannen zijn er nog volop. Een dichte cabine en het ontwikkelen van zwaardere en lichtere types; dat zijn ontwikkelingen waar de markt op termijn naar zal gaan vragen. Een verlengde en uitschuifbare telegiek zit ook in de planning. Voor nu liggen de prioriteiten vooral bij het gereedmaken van de machines voor Stage V-motoren én de ontwikkeling van een elektrische variant.

Verdere details hierover geeft de fabrikant nog niet prijs, buiten de feiten dat Peeters zal kiezen voor opnieuw een 4 cillinder Kubota Stage V motor en een 96 Volt-systeem voor de elektrische Pitbull.

Pitbull, de nieuwe krachtpatser van Peeters Group - Agri Trader Test Jaarboek - (7)

Gebruikerservaring van Boer Spierings

In 1975 gestart met melkkoeien, later kwamen daar ook een sierviskwekerij bij. Dit laatste is recent gestopt. Sinds 2006 houd Boer Spierings ook vleesvee. De slachterij is in eigen beheer.

De koeien grazen op natuurgrond van Stichting Natuurmonumenten.

Na het bouwen van een nieuwe moderne stal voor de melkkoeien, is Spierings de melk gaan verwerken tot kaas en consumptiemelk. Deze producten, en ook het vlees van de Brandrode koeien verkopen ze in de eigen Landwinkel onder het merk Boer Spierings. De winkel is dit jaar flink uitgebreid. Sinds 2020 runt Spierings ook een kinderdagverblijf met meer dan 50 kinderen.

Op dit moment hebben ze zo’n 86 melkkoeien en jongvee en 150 vleesvee Brandrode runderen.

Het doel van de organisatie Spierings is om zo veel mogelijk mensen samen te laten komen. Dit alles om men kennis te laten maken met het boerenleven.

Pitbull, de nieuwe krachtpatser van Peeters Group - Agri Trader Test Jaarboek - (6)

De kinderen van het kinderdagverblijf en ook hun ouders zien hoe het er aan toe gaat, maar ook klanten uit verre omstreken die komen voor de verse kaas en het verse vlees, nemen graag een kijkje.

In totaal heeft Spierings 28 mensen in dienst, plus een groot deel van de familie die ook meewerkt in het bedrijf. Het machinepark bestaat op dit moment uit 2 grote tractoren, een aantal werktuigen, 1 grote loader en 1 Pitbull. Ze hebben altijd een miniloader gehad van andere merken.

Door een beursbezoek in Hannover en een fabrieksbezoek aan Peeters in Etten-Leur werd de familie Spierings bekend met Pitbull en positief verrast. De eerdere loader was een lichter model maar vooral ouweheer Spierings vond het noodzakelijk om een zwaarder model met meer hefvermogen aan te schaffen.

Doordat de Pitbull de mogelijkheid biedt om met allerlei aanbouwmogelijkheden en dus werktuigen te werken werd de keuze voor Pitbull aantrekkelijk. Door de degelijke bouw en doordat de Pitbull echt hufterproof is (met name door de giek in combinatie met de rvs motorkappen), het gemak in onderhoud en de prettige lage instap was de familie Spierings overtuigd.

Omdat er meer gebruikers van de machine zijn en veiligheid van groot belang is bij Spierings, vinden zij het erg prettig dat hij standaard voorzien is van een vierpuntsdak, de uitschuifbeveiliging en de pendelas met star knikpunt.

Doordat er veel gewerkt wordt met o.a. grote pakken stro, is een veilig dak geen overbodige luxe. Doordat de rijsnelheid precies goed is, maakt Spierings zich geen zorgen wanneer er personeel gebruik maakt van de Pitbull. De remmen zijn ook van groot belang.

Pitbull, de nieuwe krachtpatser van Peeters Group - Agri Trader Test Jaarboek - (5)

De Pitbull van Spierings is voorzien van een 100% inschakelbare sperfunctie, wat veel gebruikt wordt bij kuilschuifwerkzaamheden. Door deze keuze is de Pitbull ook voorzien van een interne rem. Door de hydrostatische rem in combinatie met de interne handrem is dit ook een prettig gevoel en het werkt uitstekend.

Door de mogelijkheid van ‘hand-inching’ wordt het vegen van een groot stuk parkeerterrein en erf ook echt een eenvoudige klus, dit werkt echt heel fijn.

De werkgever is en voelt zich verantwoordelijk voor het personeel en dat maakt de Pitbull echt een fijne machine, aldus de heer Spierings.

De Pitbull wordt ingezet voor allerlei werkzaamheden en is een echte alleskunner. Voerschuiven in de verschillende stallen, uitmesten van stallen, laden van mengwagens, maar ook voor het laden en lossen van pallets voor de boerderijwinkel wordt hij gebruikt. Zelfs voor het ophogen van de tuin, de grond hiervan inrijden en egaliseren ging erg prettig.

De Pitbull wordt flink gebruikt. Amper een half jaar na aanschaf staat er al ruim 700 uur op de teller.

Pitbull, de nieuwe krachtpatser van Peeters Group - Agri Trader Test Jaarboek - (4)

Op alles zijn verbeterpunten aan te merken. Zo gaf Spierings aan dat vooral het hebben van een verwarmbare stoel en stuur geen overbodige luxe zou zijn. Het hebben van een dichte cabine bied hier ook een oplossing voor.

De Pitbull is geleverd door de regiodealer en het contact hiermee is erg prettig. In het beginsel was er een onderdeel wat vervangen moest worden en dit is uitstekend opgelost.

Als afsluiting van het gesprek gaf de heer Spierings aan dat er zelfs een gebruikerslijst nodig is om de verschillende medewerkers op volgorde te plannen wanneer zij de Pitbull kunnen én mogen gebruiken. Spierings gaf aan dat de Pitbull echt een vervanger is voor de kruiwagen maar ook zeker voor je rug. Gezondheid is belangrijk en een rug heb je eenmalig.

Een Pitbull neemt die functie over en we zijn dus erg blij met deze machine!

Pitbull, de nieuwe krachtpatser van Peeters Group - Agri Trader Test Jaarboek - (8)