Leestijd: 9 minuten

Er zijn nieuwe componenten gekomen voor emissienorm Trap 5, maar veel belangrijker zijn de moderne aanpassingen in de cabine van de New Holland T8 Genesis. Veel daarvan staan in het teken van bedieningsgemak. We hebben deze comfortabele Amerikaan op het veld ingezet.

New Holland T8 Genesis - Comfortabeler dan ooit - Agri Trader Test Jaarboek (16)

Uiterlijk zie je nauwelijks verschil met zijn voorganger. Alleen kenners zullen de details van de nieuwe cabine zien.

De naam Genesis is hier in Nederland nieuw, maar in Amerika staat het al lang voor de zware tractoren van New Holland.

Het begon begin jaren 90 met de G-serie van Fiat/Ford, die vanaf 2003 alleen nog werd gevoerd onder de merknaam New Holland. Bijna 30 jaar na dato dragen de nieuwe zware tractoren van de T8-serie hun oorsprong nu officieel in hun typenaam.

Vergeleken met de voorgaande T8 valt de nieuwe vierstijlscabine met geïntegreerde led-lampen set in het oog. Ook het moderne interieur valt positief op.

Veranderingen aan de motorkap à la Case IH zijn er echter niet. Ook onder het plaatwerk zijn er alleen aanpassingen voor emissienorm Trap 5.

New Holland T8 Genesis - Comfortabeler dan ooit - Agri Trader Test Jaarboek (1)

Het motorkapdesign van de Genesis-machines is onveranderd gebleven.

Verder voerde New Holland algemene modificaties door aan de serie en werd de kleinste machine uit het programma geschrapt.

Bij de stroberging met de nieuwe balenpers New Holland Big Baler 1290 HD mocht de T8.380 Genesis laten zien wat hij kon en wat er nieuw is, waarbij hij in de test niet werd gespaard.

FPT ronkt door

Net als voorheen komen de zware standaardtractoren van New Holland uit de bekende CNH-fabriek in Racine, in de buurt van Chicago. Alle blauwe T8’s en hun rode zustermodellen van Case IH worden daar gemaakt en van daaruit naar de Europese markt verscheept.

New Holland T8 Genesis - Comfortabeler dan ooit - Agri Trader Test Jaarboek (3)

Onder het plaatwerk draait de 8,7 liter grote zescilinder van FPT.

Als krachtbron is wederom gebruik gemaakt van een motor van de eigen motorafdeling FPT: de Cursor 9. Deze 8,7 liter grote zescilinder levert hier een nominaal vermogen van 311 pk bij 2.000 toeren. Bij 1.800 toeren levert de Cursor 347 pk, en dankzij het motoranagement EPM kan hij afhankelijk van de belasting op transmissie, hydrauliek of aftakas nog meer vermogen en koppel genereren.

Voor de T8.380 betekent dat dat hij maximaal 380 pk kan leveren.

Met een forse koppelstijging is het maximale koppel van 1.708 Nm (met EPM) snel beschikbaar. Het ligt tussen 1.300 en 1.400 toeren.

De tot 2019 geldige emissienorm Tier 4 final werd gehaald met SCR en DOC, maar daar is het een en ander aangepast. Het ECOBlue HI-eSCR2-systeem kan zonder roetfilter en uitlaatgasrecycling, da’s mooi!

Het onderhoudsinterval van de Trap 5-motor is 750 bedrijfsuren; ook dit is een verbetering. De dieseltankinhoud is bij de AutoCommand-uitrusting 609 liter, de AdBlue-tank kan 99 liter bevatten.

New Holland T8 Genesis - Comfortabeler dan ooit - Agri Trader Test Jaarboek (5)

De uitlaatgasnabehandeling vindt plaats in de SCR-katalysator rechtsbuiten.

Twee soorten Command op de New Holland T8 Genesis

De AutoCommand-uitvoering betreft de CVT-transmissie van de Genesis; hiermee was onze testmachine uitgerust.

Het snelheidsbereik ligt tussen 30 m/u en 50 km/u; er zijn geen afzonderlijke snelheidsbereiken of doelsnelheden. Je hebt dus een naadloze acceleratie tot aan de gewenste snelheid.

De eindsnelheid van 50 km/u wordt bereikt bij 1.725 toeren, bij 40 km/u draait de motor een lage 1.400 toeren. Een 60km/u-versie is niet leverbaar.

Nieuw is een automatische motordrukking, te activeren op de IntelliView 12-terminal. Bij behoefte kan de chauffeur de toerentalbegrenzing ook handmatig instellen.

In de transmissie geïntegreerd is de Active StopStart-functie, dus een actieve stilstandsregeling. Als cruise control zijn er drie richtsnelheden. Die worden na het instellen meteen aangehouden.

Goed is de draaiknop voor de cruise control-snelheid op het rijhendel, waarmee de gewenste snelheid snel en fijngevoelig kan worden ingesteld.

Als alternatief voor de traploze transmissie is er de UltraCommand full powershifttransmissie. De 19 versnellingen vooruit en 4 achteruit kunnen handmatig of automatisch worden geschakeld door het zogenaamde GSM (Ground Speed Management).

De drie kleinere trekpaarden van de serie zijn daarmee uit te rusten, het topmodel T8.435 Genesis niet.

New Holland T8 Genesis heeft lange wielbasis

In de praktijk valt de lange wielbasis van de T8-modellen je beslist op. Die van de testmachine is 3,50 meter; het 435-vlaggeschip heeft vijf centimeter meer.

New Holland T8 Genesis - Comfortabeler dan ooit - Agri Trader Test Jaarboek (2)

New Holland monteert op de vooras de Terraglide-vering. De vooras kreeg op de voorgaande serie al een grotere stuur uitslag; met een royale waarde van 55 graden, wat te danken is aan de ver naar voren geplaatste vooras en de getailleerde motorkap, heb je een draaicirkel van minder dan tien meter.

Voor het aansturen op smalle zwaden, zoals we die op het korenveld aantroffen, is dat erg prettig.

Samen met de hydraulisch instelbare ComfortRide cabinevering is deze trekker goed gewapend tegen oneffenheden op de weg en het veld. Wij reden op het ruwe testveld uiterst comfortabel.

New Holland T8 Genesis - Comfortabeler dan ooit - Agri Trader Test Jaarboek (10)

Tijdens de het balenpersen was het werken met de nieuwe Genesis heel comfortabel.

In tegenstelling tot de voorgaande T8-serie is de Genesis T8.380 niet meer leverbaar in de SmartTrax-rupsuitvoering. Die is er alleen nog voor de beide grotere machines met 409 respectievelijk 435 pk maximaal vermogen.

Zonder rupsonderstel zijn er op de 4,5-inch/115mm-steekassen banden van 2,15 meter diameter te monteren – dus maximaal maat 900/60 R42. Het leeggewicht bedraagt 10,8 ton.

Onze Genesis heeft een maximaal toelaatbaar totaalgewicht van 18 ton. Bij de grotere trekkers is dat iets hoger en in de SmartTrax-versie is het zelfs op 24,5 ton. Bij die zit het leeggewicht echter ook al boven de 16 ton.

New Holland T8 Genesis - Comfortabeler dan ooit - Agri Trader Test Jaarboek (6)

De voorzijde kreeg de Terraglide-voorasvering.

Meer hefkracht

New Holland heeft de T8 wat meer hefkracht gegeven. De achterhef met elektronische hefregeling kan 11,7 ton tillen, een waarde die gezien mag worden.

Er is optioneel een Cat II fronthef met 5,8 ton hefkracht.

PTO-aangedreven aanbouwwerktuigen kunnen kiezen tussen de toerentallen 540 en 1.000 tpm; hier heeft de concurrentie wat meer keuze. De beide toerentallen worden behaald bij een motortoerental van 1.800 toeren; dat is heel laag en en al vergelijkbaar met een ECO-aftakas.

Aan de voorkant kan optioneel een 1.000-aftakas worden geleverd.

Als aanbouwwerktuigen niet alleen de hefinstallatie en aftakassen nodig hebben, zijn er ook nog negen elektrohydraulische regelventielen. Daarvan maximaal zes aan de achterzijde en drie aan de voorkant c.q. de zone tussen de assen.

Op de achtergrond is een load-sensing-systeem actief als Closed-Center-uitvoering met de standaard aanwezige verstelbare pomp met een opbrengst van 166 l/min. Als dat niet genoeg is, dan kan er flink wat extra bovenop worden gedaan: met 282 l/min is er het MegaFlow-hydraulieksysteem, waarbij de oliestroom wordt gegenereerd door twee CCLS-pompen met gescheiden regelcircuits.

Tussen die beide hydrauliekpompen zit nog de High-Flow-pomp met een opbrengst van 221 l/min. Voor alle pompvarianten geldt dat er dankzij het motorvermogen-management bij behoefte een extra 71 pk kan worden gegenereerd.

New Holland T8 Genesis - Comfortabeler dan ooit - Agri Trader Test Jaarboek (7)

De achterhef kreeg meer hefkracht. Helaas zijn er maar twee aftakastoerentallen.

New Holland T8 Genesis heeft een fraai commandocentrum

Nu echter het highlight van de Genesis-trekpaarden: de vierstijls-cabine werd compleet vernieuwd en is daardoor op een premium-niveau gebracht.

Anders gezegd: de ietwat goedkoop aandoende elementen en plaatdelen zijn verdwenen, ervoor in de plaats gekomen zijn hoogwaardige materialen en een modern uiterlijk.

Alles is behoorlijk strak gehouden en ergonomisch ingedeeld.

Tijdens onze veldtest konden we snel onze draai vinden, ondanks dat de bedieningsarmleuning – luisterend naar de naam SideWinder Ultra – compleet nieuw is.

New Holland T8 Genesis - Comfortabeler dan ooit - Agri Trader Test Jaarboek (11)

De cabine is ruim en licht. Op de chauffeursstoel is het goed uit te houden.

Wat ons erg goed beviel, zijn de tuimelschakelaars voor de bediening van de regelventielen. De schakelaars veranderen afhankelijk van het toebedeelde regelventiel van kleur. Zo kan elke chauffeur zijn gekleurde achterste regelventielen aan de voor hem passende schakelaar toekennen.

New Holland T8 Genesis - Comfortabeler dan ooit - Agri Trader Test Jaarboek (14)

De tuimelschakelaars veranderen passend bij het geconfigureerde regelventiel van kleur – da’s heel goed.

Daarbij geeft een individuele machinebediening geen algemene gebruiksproblemen. Ook andere chauffeurs kunnen met de eenduidige toekenning van de knoppen prima uit de voeten.

De nieuwe IntelliView 12-touchscreen-monitor is een evolutie van de IntelliView IV van de vorige T8-generatie. Hier kun je alle instellingen doen. Daarnaast kun je desgewenst ook nog gebruik maken van een draai-drukknop.

New Holland T8 Genesis - Comfortabeler dan ooit - Agri Trader Test Jaarboek (12)

De bedieningsarmleuning is geheel nieuw opgezet. Alle bedieningselementen zijn ergonomisch ingedeeld.

Om machinegegevens te wijzigen, kun je bijvoorbeeld een virtuele schuifregelaar, tip-knoppen of een cijferblok gebruiken. Ook de software is overzichtelijker geworden.

Alle bekende managementsystemen zoals het kopakkermanagement HTS Headland en het Turn Sequencing zijn wederom aan boord, plus Isobus van Categorie 3.

New Holland T8 Genesis - Comfortabeler dan ooit - Agri Trader Test Jaarboek (15)

Voorin is er een modern TFT-dashboard aanwezig.

Het moderne uiterlijk werd ook doorgevoerd in het dashboard. De zwartwit-weergave op de A-stijl vloog eruit en het fraaie, contrastrijke dashboardscherm InfoView kwam er voor in de plaats; het heeft een erg mooie weergave!

De geïntegreerde frontcamera zorgt voor extra veiligheid.

Het online-platform Precision Land Management (PLM) is voor de nieuwe Genesis eveneens verder doorontwikkeld. Het koppelt de landbouwer, de machine en de dealer aan elkaar.

Via New Holland Connect heb je als bedrijfsleider toegang tot de operationele prestatiegegevens van de T8. De dealer op zijn beurt kan in de gaten houden of de machine onderhoud nodig heeft, zonder ter plekke aanwezig te zijn. Zo kan de T8 in alle opzichten optimaal functioneren.

New Holland T8 Genesis - Comfortabeler dan ooit - Agri Trader Test Jaarboek (4)

Voor de ademhaling van de motor gebruikt new Holland een VTG-turbocompressor, dus met variabele turbinegeometrie.

Technische gegevens New Holland T8 Genesis

Motor: FPT Cursor 9, zescilinder-lijn-motor, cilinderinhoud 8,7 l; nominaal vermogen 229 kW (311 pk) @ 2.000 tpm, max. 279 kW (380 pk) met EPM; max. koppel 1.708 Nm @ 1.300-1.400 tpm; emissienorm Trap 5 met Hi-eSCR 2; dieseltankinhoud 609 l, AdBluetank 99 l; olieverversingsinterval 750 bedrijfsuren.

Transmissie & aftakassen: AutoCommand, traploze transmissie; 30 m/u tot 50 km/u zonder aparte snelheidsbereiken, 50 km/u @ 1.725 tpm; naar keuze UltraCommand, 19/4-powershifttransmissie; aftakas-optie 540 of 1.000 tpm, optioneel frontaftakas 1.000 tpm.

Hydrauliek & hefinstallatie: Loadsensing-hydrauliek, 166 l/min (optioneel 221 l/min), max. 6 hydraulische regelventielen achter, 3 voor;  hefkracht achter 11,7 t; optionele fronthef 5,8 t.

Afmetingen & gewichten: wielbasis 3,50 m; bandenmaat achter 900/60 R42; leeggewicht 10,8 t, max. toelaatbaar totaalgewicht 18 t.

New Holland T8 Genesis - Comfortabeler dan ooit - Agri Trader Test Jaarboek (9)

De hydropneumatische cabinevering is optioneel. De demping kan in drie niveaus worden ingesteld.

De concurrentie:  zware tractoren in de 380pk-klasse met traploze transmissie

New Holland T8 Genesis - Comfortabeler dan ooit - Agri Trader Test Jaarboek (21)New Holland T8.380 Genesis Claas Axion 930 CmaticClaas Axion 930 Cmatic John Deere 8R 340 APJohn Deere 8R 340 AP
Motor FPT Cursor 9, zescilinder FPT, zescilinder PowerTech PVS, zescilinder
Cilinderinhoud 8,7 l 8,7 l 9,0 l
Nom. vermogen 229 kW (311 pk) @ 2.000 tpm 257 kW (350 pk) @ 2.000 tpm 250 kW (340 pk) @ 2.100 tpm
Max. vermogen 255 kW (347 pk) 261 kW (355 pk) @ 1.800 tpm 275 kW (374 pk) @ 1.900 tpm
Max. vermogen met boost 279 kW (380 pk)  – 285 kW (388 pk)
Max. koppel 1.708 Nm @ 1.300-1.400 tpm 1.695 Nm @ 1.400 tpm 1.592 Nm @ 1.600 tpm
Uitlaatgasreiniging ECOBlue Hi-eSCR 2, Trap 5 DOC + SCR, Trap 4 DPF + SCR +DOC, Trap 5
Dieseltankinhoud 609 l 640 l 727 l
Transmissie Auto Command Cmatic, ZF-Terramtic AutoPowr
Snelheidsbereiken v/a CVT, geen afz. snelheidsbereiken traploos, 3 snelheidsbereiken traploos, 2 snelheidsbereiken
Topsnelheid 50 km/u @ 1.725 tpm 50 km/u @ 1.600 tpm 50 km/u @ 1.630 tpm
Aftakassen 540/1.000 tpm 540E/1.000/1.000E tpm 540/1.000/1.000E tpm
Hefkracht a/v 11,7 t/5,8 t 10,95 t/5,0 t (opt. 6,5 t) 9,0 t/5,2 t
Hydrauliek 166 l/min (opt. 221/282 l/min) 150 l/min (opt. 220 l/min) 227 l/min (opt. 321 l/min)
Wielbasis 3,50 m 3,15 m 3,50 m
Leeggewicht 10,8 t 12,5 t 14 t
Max. toelaatb. totaalgewicht 18 t n.o. 18 t
New Holland T8 Genesis - Comfortabeler dan ooit - Agri Trader Test Jaarboek (8)

De stuuruitslag van de vooras is 55 graden, dankzij een getailleerde motorkap en een ver naar voren gemonteerde vooras.

Onze conclusie over de New Holland T8 Genesis

Onder de motorkap van de nieuwe New Holland T8 Genesis zit net als voorheen een sterke FPT-motor. Er zijn weliswaar optisch geen veranderingen, maar binnenin de nieuwe 4-stijls-cabine des te meer.

De bedieningsarmleuning is heel modern en ergonomisch ingedeeld. Kleine details als de van kleur veranderende regelventiel-schakelaars bevallen ons erg goed.

Het A-stijl-armatuur is vervangen door een fraaie weergave op het scherm achter het stuur. Voor de toekomst heeft New Holland het topmodel met nieuwe full-powershifttransmissie reeds aangekondigd, zodat de serie het goed kan opnemen tegen de sterke concurrentie.

+ sterke motor
+ grote, lichte cabine
+ ergonomische bedieningsarmleuning
– relatief kleine tank

New Holland T8 Genesis - Comfortabeler dan ooit - Agri Trader Test Jaarboek (13)

De knoppen van het rijhendel zijn met je duim te bedienen. Vergeleken met de voorganger is alleen het uiterlijk ietwat veranderd.

Dit bericht is eerder verschenen in het Agri Trader Test Jaarboek.