Leestijd: 4 minuten

Voor New Holland tractoren was 2014 een heel bijzonder jaar, want de fabrikant uit het Engelse Basildon vierde zijn 50ste verjaardag. Onze T7 testtractor kwam uit die feestelijke hallen. Wij mochten hem wekenlang proberen.

De New Holland T7.210 getest - een traploze blauwe (7)

‘Auto Command’. Aan die aanduiding is een traploze New Holland tractor te herkennen. De transmissieunits komen naar eigen idee bij CNH in het Vlaamse Antwerpen vandaan. De T7 lijn dekt bij New Holland het vermogensgebied 125-228 pk af. Als krachtbron is gekozen voor een zes cilinder conform Tier 4i van FPT uit hetzelfde concern.

De motorkap gaat –in twee stappen– erg wijd open. Door het ‘alleen SCR concept’ waarbij ondermeer afgezien kan worden van een deeltjesfilter of uitlaatgas retoursystemen is de motorruimte erg goed toegankelijk. Het geïntegreerde oliecarter draagt er toe bij dat de stuuruitslag enorm is. Daardoor is de draaicirkel van iets meer dan 11 meter dik in orde. De spatborden draaien mee.

De New Holland T7.210 getest - een traploze blauwe (5)

De cabine van de T7 is bekend

De cabine wordt door New Holland naast T7’s ook op de kleinere trekkers gebruikt. Er is alleen een mechanische vering, maar die beviel ons goed.

In alle New Hollands met traploze transmissie hoort de elektrisch verstelbare ‘SideWinder II’ armsteun tot de standaarduitrusting. In onze testmachine zat daarbij nog de kleinere IntelliView III monitor. In dit beeldscherm zijn rechts naar eigen keus zes tabbladen samen te stellen en die zijn te combineren met veel andere data zoals rijdersprofielen.

Het hoofdscherm toont normaal de belangrijkste motor-, transmissie en hydraulische gegevens. Het linker derde deel informeert constant over de actuele rij situatie en de cruise control.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Voor- en achteruit kunnen er drie verschillende snelheden voor geprogrammeerd worden. Kiezen en wisselen daarvan gebeurt met van pijlen voorziene toetsen op de rijhendel. Na een iets steviger druk met de vingertop gaat de trekker zelfs vanuit stand op weg naar zijn ingestelde snelheid. Met een duim-scrollwieltje is de zaak daar nog fijn mee af te stemmen.

De polssteun aan de rijhendel is naar wens van de berijder te stellen. Na de cabine-upgrade van medio 2013 zijn de schakelaars nu van achteren verlicht en hebben ze duidelijk voelbare drukpunten. Het  bedieningspaneel op het rechterconsole met de schematisch weergegeven trekker is helder. Het aantal functies is groot en er zijn er een paar die de concurrentie niet heeft.

De uitschakelbare vooras vering bijvoorbeeld, of de stuuruitslag of hefstand afhankelijke automatische differentieelsper. Verder zijn er twee motortoerentallen vast te leggen en in te stellen. De acceleratie karakteristiek van de transmissie heeft drie keuzemogelijkheden. Berijders die de bedieningsvolgorde voor het werken met het akkermanagement er graag nog even bij halen, kunnen dat ook met een druk op de knop doen.

De ruimte in onze trekker maakte het mogelijk ook de rechterdeur te gebruiken om uit te stappen. Erg prettig is dat je de linkerdeur met een verlengde greep dicht kunt trekken vanaf de bestuurdersplaats.

Wat we in de cabine een beetje misten waren slimme bergruimtes. Buiten de rugzak achterop de bestuurderstoel, waar doorgaans de gebruiksaanwijzing van de trekker in zit, was er alleen een kleine, open bergplek achter de bij-rijdersstoel. Met de huidige cabine update is dat verholpen. In plaats van het open bergvak is er nu een box met en deksel en achter de rugleuning van de berijder zitten rubber banden.

De houder voor de GSM is aardig bedacht, maar is ondanks de Bluetooth radio niet erg handig, links achter de bestuurder.

De achterruit is met een goed rondom lopende beugel makkelijk te sluiten. Links achter de berijdersstoel zit de kabelgoot naar buiten.

De T7 op de weg en de akker

We hebben de New Holland T7.210 erg breed ingezet. Bij het wegtransport beviel het ons dat er eenvoudig gewisseld kon worden tussen het rijden op het rijpedaal, de cruise-control of de rijhendel. Met een volle silagewagen waren kruisingen en bochten zo kinderspel. Ook het verminderde toerental viel positief op: 1.550 tpm bij 50 km/u. Tijdens het zaaien en het werken op de akker hebben we geëxperimenteerd met het kopakkermanagement. De functies daarvan zijn eenvoudig in te voeren. Dat kan in stand of in ‘real time’. De vierschaars keerploeg was voor de trekker natuurlijk geen probleem. Maar ook met de 4,2 meter brede cultivator ging alles naar wens.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Technische gegevens New Holland T7.210 AC

Nominaal vermogen (ECE R120): 165 pk
Cil. inh./ aantal cil.: 6,7 liter/6
Nominaal toerental: 2.200 tpm
Transmissie: traploos AutoCommand, 50 km/u
Brandstoftank/Adblue: 330 liter/48 liter
Max. hefkrachr V/A: 8.257 kg/3.568 kg
Leeg gewicht: 6.590 kg

Bekijk New Holland T7 tractoren die nu te koop staan

Samenvatting

De New Holland T7 serie is zonder voorbehoud een uitgerijpte reeks machines. De motor, die het ook al goed deed in de voorloper T7000, is zuinig en betrouwbaar. De AutoCommand transmissie met zijn dubbelekoppeling en vier rijmodi die ook bij andere CNH dochters gebruikt wordt voldoet ook prima.

De actieve stilstandsregeling waardeer je bij het wegtransport zo dat je hem niet meer wilt missen. De boosterfunctie van het motormanagement geeft de krachtbron net dat beetje extra vermogen. Op veel gebieden blijft New Holland trouw aan kenmerken zoals de wendbaarheid en biedt zijn kopers een paar opties die de concurrentie niet heeft. De armsteunbediening beviel ons goed, net als de keypad op het console. De op onze machine wat zompig aanvoelende toetsen zonder achtergrond verlichting van de rijhendel zijn nu na een paar updates in de serieverkoop geen punt van kritiek meer.

Nieuwe testrapporten per email ontvangen?

We sturen je geen spam!
Lees ons privacybeleid voor meer informatie.