Leestijd: 4 minuten

Dit is een bonus test uit het nieuwe Test Jaarboek 2018 – bestel het Test Jaarboek 2018 hier.

Al het goede komt in… achten! Op de Agritechnica stelde New Holland de T6 serie met de nieuwe transmissie met dubbele koppeling voor. We konden in Italië testrijden met deze nieuwe trekker.

New-Holland-T6---2018-test-1

In het voorjaar van 2016 stelde New Holland de gemodificeerde T6-serie voor. Sindsdien staan er vijf viercilindermodellen en een zescilinder in de prijslijst, alle op hetzelfde chassis met dezelfde wielbasis.

Nu komt er naast de traploze Auto Command-versie en de powershifters van de Electro Command-versie een nieuwe transmissie in het programma: de Dynamic Command met acht powershifttrappen en dubbele koppeling. Deze is voor alle viercilinders van de T6-serie verkrijgbaar. We konden met deze nieuwe variant al testrijden, zowel op het land als op straat.

New-Holland-T6---2018-test-4

3 groepen van 8 versnellingen op de New Holland T6

Bij de Dynamic Command gaat het om een volledig nieuwe transmissie met een vrij eenvoudige basisopbouw. Die basis wordt gevormd door drie groepen, met snelheidsbereiken van 2,2 tot 9,4 km/u (A), 3,9 tot 17,3 km/u (B) en 12,3 tot 50 km/u (C) bij nominaal toerental.

De overlappingen tussen de groepen zijn groot, waarbij opvalt dat de B-groep bijna het gehele hoofdwerkgebied bestrijkt. Schakelen tussen groepen is op de akker dus niet nodig en zal ook op weidelanden maar zelden nodig zijn.

Ter herinnering: bij de Electro Command was in het gebied rond 10 km/u een groepenwissel nodig, die ondanks een nog zo goed afgestemd platenpakket altijd een merkbare trekkrachtonderbreking betekende. Elk van de drie groepen heeft de beschikking over twee keer vier versnellingen, waarbij de even en oneven versnellingen ieder op een as zijn samengebracht.

New-Holland-T6---2018-test-6

Dubbele koppeling

Voor het schakelen hebben allebei deze versnellingsbakassen een eigen koppeling, die samen bij het op- en terugschakelen als dubbele koppeling werken en daardoor voor snelle, vloeiende overgangen zorgen.

Tenslotte is er op de New Holland T6 nog een koppelingspakket voor vooruit rijden en eentje voor achteruit rijden. Aangezien deze twee koppelingen elk onafhankelijk in serie op de twee versnellingsgroepen zitten, kon de transmissie relatief compact worden gehouden. Het geheel wordt heel gemakkelijk bediend met de CommandGrip-multicontroller, die er in twee varianten is (afhankelijk van de  hydrauliekuitrusting met mechanische of elektrohydraulische extra stuurapparaten).

New-Holland-T6---2018-test-8

Eerst kies je de rijrichting met het shuttle-hendel aan het stuur of de betreffende knop op de multicontroller (daarbij moet je gelijktijdig de activeringsknop achterop ingedrukt houden), waarna de New Holland T6 in de vooraf ingegeven wegrijversnelling in beweging komt.

Nu kun je in de handmatige modus net als bij de Electro Command de versnellingen op- en terugschakelen door het drukken op de ‘sneller’- (haas) en ‘langzamer’- (egel) knop op de multicontroller. Om niet door alle versnellingen heen te hoeven schakelen, is ook een handmatige wissel van groepen mogelijk – daarvoor druk je gelijktijdig met de sneller- en langzamerknoppen op de activeringsknop op de achterzijde.

SideWinder versie

Deze diashow vereist JavaScript.

Bij de SideWinder II-versie van de joystick zijn de versnellingen ook te schakelen door het naar voren en naar achteren bewegen van de Command-Grip. Daarbij is de SpeedMatching-functie altijd actief; deze kiest steeds de passende versnelling bij het wisselen van groep (Smooth Shifting). Verder zijn er op de New Holland T6 twee vooraf te selecteren automatische modi: eentje voor de akker (groep A en B) en eentje voor de weg (groep B en C). Daarbij kun je met de sneller- en langzamerknoppen ingeven tot welke versnellingen de automaat op óf terug mag schakelen.

Een limitering voor op én terug is niet handmatig mogelijk, die wordt alleen bepaald door de groepen. Dat is verder niet erg, want de bediening is heel simpel en ook begrijpelijk voor chauffeurs zonder doktersdiploma.

Welke versnellingen de automaat op het moment omvat, wordt duidelijk aangegeven aan de linkerkant van de touchscreen-terminal op de New Holland T6. Met een ECO/Power-draaiknop op de armsteun kun je ingeven of de automaat bij een hoger of lager toerental moet schakelen.

New-Holland-T6---2018-test-5

Cruise Control

In de uitrustinglijn met elektrohydraulische stuurapparaten is er bovendien de mogelijkheid om een cruise control te activeren. De streefsnelheid voor de T6 van New Holland wordt dan ingesteld met het scrollwieltje op de CommandGrip. En dan zijn er nog diverse andere handige functies. Zo koppelt en ontkoppelt de New Holland bij geactiveerde ‘Brake to Clutch’-functie uit zichzelf wanneer je moet wachten voor een stoplicht of kruising, of als je bij frontladerwerk afremt.

De ‘Memory Shuttle’-functie onthoudt de laatst geactiveerde versnelling voor beide rijrichtingen – dat is niet alleen super voor voorladerwerkzaamheden, maar ook voor het keren in drie steken op de kopakker. Daarvoor is de respons van de omkeerschakeling met een druk op een knop in drie standen in te stellen, waarmee nu ook een kick-down-functie zoals bij een automatische versnellingsbak kan worden geactiveerd.

Verder kunnen de versnellingen/powershifttrappen ook met twee knoppen op de elektrohydraulische joystick worden geschakeld. En de dealers zullen blij zijn: als er reparaties nodig zijn aan de transmissie, hoeft niet per sé de hele bak te worden uitgebouwd. Als je een achterwiel verwijdert, kun je aan de zijkant het versnellingsbakinwendige als cassette uitnemen.

Het vervolg van deze test lees je in het Test Jaarboek 2018. Nu te bestellen door hier te klikken.

De test gaat verder met onder andere informatie over:

  • Zuinige vierpitter – informatie over de krachtbron op de New Holland T6
  • Zeer goed rijcomfort – alles over het rijgedrag op de weg en de akker
  • Lichte cabine – de werkplek onder de loep genomen
  • De conclusie – met plus- en minpunten

New-Holland-T6---2018-test-7