Leestijd: 12 minuten

Op de Agritechnica van 2019 stelde New Holland haar T6-serie met de nieuwe transmissie met dubbele koppeling voor. Als een van de eersten konden we in Italië een testrit maken met deze nieuwe trekker.

New Holland T6 - Al het goede komt in achten - Agri Trader Test Jaarboek 2019 (25)

De 4,5 liter grote viercilinder is van zichzelf al zuinig. De gewoon ‘mechanische’ transmissie zorgt voor verdere rendementsverhoging.

In het voorjaar van 2016 introduceerde New Holland haar opgewaardeerde modelserie T6. Sindsdien staan er vijf viercilindermodellen en een zescilinder in de prijslijst, allemaal op hetzelfde chassis en met dezelfde wielbasis.

Nu verschijnt er naast de traploze Auto Command en de powershifters van het Electro Command-type een nieuwe transmissie in het portfolio: de Dynamic Command, met acht powershifttrappen en dubbele koppeling. Deze transmissie is voor alle viercilinders van de T6-serie leverbaar. We konden er zowel op het veld als op de weg mee proefrijden.

3 groepen à 8 versnellingen op de New Holland T6

Bij de New Holland T6 Dynamic Command gaat het om een volledig nieuwe transmissie met een tamelijk eenvoudige basisopbouw. Die basis wordt gevormd door drie groepen, die snelheids-bereiken van 2,2 tot 9,4 km/u (A), 3,9 tot 17,3 km/u (B) en 12,3 tot 50 km/u (C) afdekken, uitgaand van nominaal toerental.

De overlappingen tussen de groepen zijn groot, waarbij de brede spreiding van de B-groep opmerkelijk is. Deze dekt zo’n beetje het volledige hoofdwerkgebied af. Daardoor hoef je op het veld geen groepen te schakelen en waarschijnlijk ook bij het werken op weilanden maar zelden.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Ter herinnering: bij de Electro Command was er rond de 10 km/u een groepenschakeling nodig, wat ondanks nog zo goed afgestelde platenpakketten altijd een merkbare trekkrachtonderbreking betekent.

Elk van de drie groepen heeft twee keer vier versnellingen, waarbij de even en oneven versnellingen elk op een eigen as zitten.

Voor het ingrijpen heeft elke as zijn eigen koppeling; bij het op- en terugschakelen kunnen de versnellingen zodoende vooraf alvast ingeschakeld worden en nemen de koppelingen de aandrijfkracht vrijwel naadloos van elkaar over.

Meer testrapporten lezen? Bestel het Test Jaarboek.

Verder is er nog een extra koppelingspakket voor vooruit rijden en eentje voor achteruit rijden op de New Holland T6. Aangezien deze koppelingen onafhankelijk van elkaar op een rij op de twee versnellingsgroepen zitten, kon de transmissie relatief compact worden gehouden.

De transmissie wordt heel eenvoudig bediend met het multifunctionele CommandGrip-hendel, dat er is in twee varianten, afhankelijk van de hydrauliek- uitrusting met mechanische of elektro hydraulische extra regelventielen.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Eerst kies je de rijrichting met het shuttlehendel aan het stuur of met de betreffende knop op het multifunctionele hendel (daarbij moet de activeringsknop op de achterzijde gelijktijdig worden ingedrukt); vervolgens begint de trekker al te rijden in de voorgeprogrammeerde wegrijversnelling. Nu kun je in de handmatige modus net als bij de Electro Command de versnellingen op- en terugschakelen door te drukken op de ‘sneller’ (haas) en ‘langzamer’ (egel)-knoppen op het multifunctionele hendel.

Om niet door alle versnellingen heen te hoeven schakelen, is ook een handmatige groepenschakeling mogelijk – daarvoor moet je tegelijk met de haas- en egelknoppen de activeringsknop op de achterzijde indrukken.

New Holland T6 - Al het goede komt in achten - Agri Trader Test Jaarboek 2019 (23)

De Sidewinder II-armleuning is er met elektro hydraulische regelventielen.

Bij de Sidewinder II-versie van de joystick zijn de versnellingen ook te schakelen door het naar voren en naar achteren bewegen van de CommandGrip. Daarbij is altijd de SpeedMatching-functie actief, die bij het overschakelen naar een andere groep de passende versnelling kiest (Smooth Shifting).

Verder zijn er nog twee voor te selecteren automatische modi: eentje voor de akker (groep A en B) en eentje voor de weg (groep B en C). Daarbij kun je met de sneller/langzamer-knoppen instellen uit welke versnellingen de automaat bij opschakelen OF bij terugschakelen mag kiezen.

Een begrenzing omhoog EN omlaag is niet handmatig mogelijk, dit wordt enkel door de groepen bepaald. Dat is verder niet erg, want de bediening is enorm eenvoudig en ook begrijpelijk voor chauffeurs zonder doktersdiploma.

Welke versnellingen de automaat momenteel omvat, wordt duidelijk en goed zichtbaar aangegeven aan de linkerkant van de touch-terminal. Of de automaat bij lage of hoge motortoerentallen moet schakelen, is in te stellen met de Eco/Power-draaiknop in de armleuning.

New Holland T6 - Al het goede komt in achten - Agri Trader Test Jaarboek 2019 (21)

Ook in de DeLuxe-uitvoering is er optioneel een elektrohydraulische joystick.

In de uitrustingsversie met elektro hydraulische regelventielen is er daarnaast de mogelijkheid om een cruise control te activeren. De gewenste snelheid wordt dan ingesteld met het scrollwieltje op de CommandGrip.

New Holland T6 - Al het goede komt in achten - Agri Trader Test Jaarboek 2019 (22)

Voor de mechanische regelventielen is er keuze uit een constante pomp en een verstelbare pomp.

New Holland T6 heeft nu nog meer comfortfuncties

Zo ontkoppelt en koppelt de tractor bij geactiveerde ‘Brake to Clutch’ zelfstandig wanneer je bij verkeerslichten of kruisingen moet wachten, of wanneer je bij frontladerwerkzaamheden afremt.

De ‘Memory Shuttle’-functie op de New Holland T6 onthoudt de laatste geactiveerde versnelling voor beide rijrichtingen – dat is niet alleen super voor frontladerwerkzaamheden, maar ook voor het in drie steken keren op de kopakker. Daarbij is de respons c.q. het aanspreken van de omkeerschakeling in drie standen te verstellen en kan nu ook een kick-down-functie zoals bij een automaat worden geactiveerd.

New Holland T6 - Al het goede komt in achten - Agri Trader Test Jaarboek 2019 (6)

Voor de omkeerschakeling is er een praktische inprogrammeerfunctie voor beide rijrichtingen.

Verder kunnen de versnellingen/powershifttrappen ook worden geschakeld met twee knoppen op de elektrohydraulische joystick.

En de dealers van de New Holland T6 zullen blij zijn: als er reparaties aan de transmissie nodig zijn, hoeft niet persé de complete bak te worden uitgebouwd. Het ‘binnenwerk’ is er namelijk als eenheid (cassette) aan de zijkant uit te halen nadat je een achterwiel hebt verwijderd.

Zuinige viercilinder in de T6 van New Holland

Daarmee komen we bij de krachtbron van de T6.175 Dynamic Command. Onder de kap zit een Tier 4 final-conforme viercilinder van FPT. Met een nominaal vermogen van 107 kW (145 pk) bij 2.200 toeren (volgens ISO TR14396) is de T6.175 momenteel de sterkste viercilinder van de T6-serie.

Hierboven zit alleen nog de T6.180 met de 6,7 liter grote zescilinder met zijn enorme koppel, maar die kan niet worden geleverd met de Dynamic Command.

New Holland T6 - Al het goede komt in achten - Agri Trader Test Jaarboek 2019 (7)

De NEF-viercilinder van FPT heeft een wastegate-turbo en reinigt de uitlaatgassen alleen met DOC en SCR-kat.

De NEF-vierpitter in de New Holland T6 heeft echter genoeg vermogen: het maximale vermogen van 114 kW (155 pk) wordt geleverd bij circa 1.850 toeren, en met boost (bij aftakaswerk, hydrauliekwerk en wegtransport) persen de vier cilinders er zelfs 129 kW ofwel 175 pk uit.

Het maximumkoppel zonder boost is 650 Nm, met boost 700 Nm, beide bij 1.500 toeren.

Dat deze commonrail-diesel daarbij heel zuinig loopt, hebben deze compacte middenklassers in de AutoCommand-versie al bewezen in de DLG PowerMix.

Bij het reinigen van de uitlaatgassen maakt de T6.175 gebruik van zogeheten SCRonly-techniek, met DOC (onder de motorkap ondergebracht) en SCR-katalysator. De reactieve oppervlakken van de SCR-kat zijn groter gemaakt, waarbij de afmetingen van de complete katalysatoreenheid volgens New Holland hetzelfde zijn gebleven.

New Holland T6 - Al het goede komt in achten - Agri Trader Test Jaarboek 2019 (9)

Aangezien de DOC onder de motorkap zit, kon de uitlaatpijp behoorlijk slank worden gehouden.

Verder zit er een smoorklep in de uitlaat van de New Holland T6 die ook als motorrem fungeert. Het bijbehorende pedaal zit in de cabine links naast het koppelingspedaal.

New Holland T6 - Al het goede komt in achten - Agri Trader Test Jaarboek 2019 (10)

Dankzij de CNH-typische smoorklep kan optioneel een motorrem worden besteld.

Onder de motorkap is het behoorlijk krap, maar vanaf de rechterkant kun je nog prima bij het luchtfilter. Van de radiateureenheid is alleen de voorste radiateur voor het schoonmaken op te klappen, voor de volgende radiateurs moeten aan de zijkant twee kappen worden verwijderd.

Het olieverversingsinterval is een zeer goede 600 bedrijfsuren, de dieseltank is met 250 liter iets groter dan bij het voorgaande model. De AdBlue-voorraad is 39,5 liter – hiervan verbruikt de T6.175 overigens wel iets meer dan de meeste concurrenten, vanwege het weglaten van een roetfilter en uitlaatgasrecirculatie.

New Holland T6 - Al het goede komt in achten - Agri Trader Test Jaarboek 2019 (8)

Daardoor moet je een hoger AdBlue-verbruik op de koop toe nemen.

De koelventilator wordt standaard elektrisch aangedreven, wat het dieselverbruik nogmaals ten goede komt.

Zeer hoog rijcomfort voor de New Holland T6

We waren echt onder de indruk van het rijcomfort, vooral bij wegtransport met 50 km/u en op deels matige zandwegen. Hier hebben de huidige T6-modellen duidelijk vooruitgang geboekt ten opzichte van hun voorgangers.

New Holland T6 - Al het goede komt in achten - Agri Trader Test Jaarboek 2019 (13)

De nieuwe vooras maakt een grotere stuuruitslag mogelijk en geeft afhankelijk van spoorbreedte een minimale draaicirkel van 10,90 meter.

Daarvoor zijn twee hoofdredenen. Ten eerste is de wielbasis van de viercilinder- modellen verlengd naar 2,68 meter (met voorasvering; zonder voorasvering 2,64 m), wat ook het rijgedrag met zware aanbouwwerktuigen duidelijk heeft verbeterd.

Ondanks die langere wielbasis van de New Holland T6 is de draaicirkel met ongeveer 10,90 meter op een goed niveau gehouden.

New Holland T6 - Al het goede komt in achten - Agri Trader Test Jaarboek 2019 (12)

Dankzij de lange wielbasis kan de T6.175 ook zware aanbouwwerktuigen hanteren, terwijl hij desondanks toch ook wendbaar is.

Ten tweede is de voorasvering nu dubbelwerkend, dus met een stikstoftank voor de bovenste en de onderste kamer van de dempers. Daardoor ontstaat er geen deinende/dansende beweging meer, omdat de as nu zowel bij het uit- als inveren actief wordt gedempt.

New Holland T6 - Al het goede komt in achten - Agri Trader Test Jaarboek 2019 (14)

Dankzij de dubbelwerkende vering met twee accumulatoren deint de trekker niet meer.

Verder zorgt een nieuw stuurhuis voor een duidelijk betere rechtuit stabiliteit. Ook aan boord is de nieuwste generatie van de variabele stuuroverbrenging CustomSteer, die met een tuimelschakelaar in de rechter armleuning wordt geactiveerd.

New Holland was destijds de eerste fabrikant die zo’n stuuroverbrenging leverde; tot 2016 zat er daarvoor echter een extra ring in het stuurwiel, wat eerlijk gezegd nogal omslachtig was. Nu kun je voor vooruit en achteruit rijden drie voorgeprogrammeerde overbrengingen kiezen (onafhankelijk voor elke rijrichting), of één individueel ingestelde stuuroverbrenging.

New Holland T6 - Al het goede komt in achten - Agri Trader Test Jaarboek 2019 (15)

Als optie is de CustomSteer-besturing leverbaar. Daarmee kan de overbrengingsverhouding van het stuur voor beide rijrichtingen afzonderlijk worden ingesteld.

Bovendien werkt CustomSteer snelheidsafhankelijk – bijvoorbeeld met een overbrengingsverhouding van 1:1 tot 10 km/u, 1:2 tot 26 km/u en daarboven normaal, waarbij de aanpassing traploos verloopt. En: tot 15 graden stuuruitslag werkt de ‘normale’ overbrenging, zodat stuurcorrecties nauwkeurig kunnen worden gedaan.

New Holland T6 - Al het goede komt in achten - Agri Trader Test Jaarboek 2019 (11)

Op het veld met een vier meter brede vlakfrees erachter sloeg de T6.175 een zeer goed figuur.

Eenvoudig of comfortabel

Bij de hydrauliekspecificaties zit de T6.175  afhankelijk van de uitvoering op het gangbare klasseniveau.

Wie niet zoveel eisen stelt, krijgt voor de uitrustingslijn met mechanische regelventielen (bediening in de rechter zijconsole en elektro hydraulische joystick optioneel) ofwel een constante pomp met een opbrengst van 80 l/min bij 190 bar of een verstelbare pomp met 113 l/min bij 210 bar.

In de uitvoering met elektro hydraulische regelventielen (en Sidewinder II-armleuningbediening) levert de grotere verstelbare pomp nog iets meer, namelijk 125 l/min bij 210 bar. Hier heb je dan ook een fijne tijd- en hoeveelheidsregeling aan boord, die via het hydrauliekmenu in de IntelliView IV-terminal kan worden ingesteld.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Ook de hefkrachten van de New Holland T6 zijn behoorlijk, met een kleine 7,9 ton achter en circa 3,2 ton voor de fronthef. De bediening van de EHR is ons net als voorheen echter te lastig, hier zouden we graag een modernere en comfortabelere variant zien.

New Holland T6 cabine heeft veel licht

De Horizon-cabine kenmerkt zich vooral door een zeer goed uitzicht rondom, dankzij een groot ruitoppervlak en het weglaten van de B-stijl aan beide kanten.

Het is daardoor ook heel licht in de cabine, vooral doordat het grijze interieur nauwelijks licht absorbeert. Overigens is de kleurkeuze van dat lichte grijs ook een kwestie van smaak.

New Holland T6 - Al het goede komt in achten - Agri Trader Test Jaarboek 2019 (19)

De cabine biedt dankzij de vierstijlen-constructie een zeer goed zicht rondom. De mechanische cabinevering kost extra.

Het dak loopt aan de voorkant vrij diep door, wat bij frontladerwerk ongunstig is. Om toch voldoende zicht te hebben bij opgetilde laadarmen, kan er een groot dakraam worden besteld.

Als geluidsniveau ter hoogte van de oren van de bestuurder geeft New Holland 69 dB(A) op – een topwaarde, en zowel op het veld als op de weg hebben we daadwerkelijk een heel laag geluidsniveau kunnen vaststellen.

Tegen meerprijs is er de mechanische cabinevering ComfortRide, die ook op onze New Holland T6 testtractor was gemonteerd en bij ons testgebruik zeer goed functioneerde. Op elke schokdemper is de demping in drie standen instelbaar van zacht naar hard.

Wie het graag luxueus heeft, die kan behalve een leren stoel (AutoComfort) en getinte achterruit ook een met leer bekleed stuur en voor- en achterruitverwarming bestellen. New Holland levert af-fabriek drie stoelopties, te beginnen met de draaibare stoel met stoffen bekleding, dan de DynamicComfort-stoel met gedeeltelijk leren bekleding en als meest luxe versie de genoemde AutoComfort-stoel.

New Holland T6 - Al het goede komt in achten - Agri Trader Test Jaarboek 2019 (20)

Er is keuze uit drie stoelopties.

Zoals reeds gezegd is de uitvoering met SideWinder II-armleuning en elektro hydraulische regel-ventielen optioneel en kost dus extra. Wel altijd aan boord is een ISOBUS II-activering, optioneel is er ook ISOBUS III (met TIM/Tractor Implement Management-functie voor alle ISOBUS III-persen). ISOBUS-monitoren en –joysticks zijn aan te sluiten op de 9-polige stekker in de rechter A-stijl.

Meer wetenswaardigheden

New Holland T6 - Al het goede komt in achten - Agri Trader Test Jaarboek 2019 (24)

– De voorkeuze van het toerental van de aftakas achter (540/540E/1.000 of 540E/1.000/1.000E) gebeurt mechanisch, het in- en uitschakelen met een druk op een knop. Een PTO-automaat is in alle uitrustingslijnen geïntegreerd.

– Het in 2016 grondig opgewaardeerde kopakkermanagement HTS is  standaard aanwezig.

New Holland T6 - Al het goede komt in achten - Agri Trader Test Jaarboek 2019 (26)

Technische gegevens New Holland T6 Dynamic Command

Motor: FPT NEF, viercilinder commonrail, cilinderinhoud 4,485 l, vier kleppen per cilinder, wastegate-turbo, nom. vermogen 107 kW (145 pk) bij 2.200 tpm, max. vermogen 114 kW (155 pk) bij 1.800 tpm, met boost (bij aftakas- en transportwerk) 129 kW (175 pk); max. koppel 650 Nm (zonder boost) resp. 700 Nm (met boost) bij 1.500 tpm; Tier 4 final met SCRonly (DOC + SCR-kat); dieseltankinhoud 250 l, AdBlue-tank 39,5 l; olieverversen elke 600 bedrijfsuren.

Transmissie & aftakassen: Dynamic Command, 3 groepen en 8 powershifttrappen (24/24 versnellingen; 48/48 met kruipversnellingen), dubbele koppeling; 40 km/u bij 1.600 tpm, 50 km/u bij 2.000 tpm; twee automatische modi (akker/weg); aftakas achter met drie toerentallen (540E/540/1.000 of 540/1.000E/1.000).

Hefinstallatie & hydrauliek: max. hefkracht achter 7,9 ton, voor 3,2 ton; constante pomp 80 l/min bij 190 bar, load-sensing met 113 l/min of 125 l/min, max. 7 x dubbelwerkende circuits.

Afmetingen & gewichten: Wielbasis 2,68 m of 2,64 m; draaicirkel min. 10,90 m; leeggewicht circa 5,5 t; max. toelaatbaar totaalgewicht 10,5 t.

New Holland T6 - Al het goede komt in achten - Agri Trader Test Jaarboek 2019 (16)

Ook bij 50 km/u op middelmatige wegen reed onze T6.175 strak en zeer goed afgeveerd.

Onze conclusie over de New Holland T6 Dynamic Command

Met de T6 Dynamic Command New Holland breidt haar T6-serie uit met een tractor in de lage middenklasse met een comfortabele powershifttransmissie.

Deze kenmerkt zich door een brede spreiding in versnellingen in het voornaamste werkgebied en een zeer gemakkelijke bediening met interessante functies. De overlap tussen de groepen is groot, op het veld hoef je dankzij de acht versnellingen per groep geen groepen te schakelen.

Qua comfort is de T6-serie in 2016 al een stuk verbeterd, wat vooral te danken is aan de lange wielbasis en de beter gedempte cabine. Het zicht rondom is zeer goed. De motor is mooi stil en bewezen zuinig.

Wat betreft hydrauliek zijn er drie uitrustingsversies van de New Holland T6.

+ Gemakkelijke powershift-schakeling met acht trappen
+ Gemakkelijke, intuïtieve bediening van de transmissie
+ Zuinige viercilinder
+ Lange wielbasis, toch goede wendbaarheid
+ Hoog laadvermogen
+ Zeer goed zicht rondom

– Vrij kleine dieseltank
– Motor nogal volgebouwd

Dit artikel is eerder verschenen in het Agri Trader Test Jaarboek 2019

Nieuwe testrapporten per email ontvangen?

We sturen je geen spam!
Lees ons privacybeleid voor meer informatie.