Leestijd: 4 minuten

Gepresenteerd op de Agritechnica van 2011 brengt New Holland de T5 als opvolger van de Serie T5000. Veel van de nieuweling kennen we uit zijn voorgangers. Maar strategisch gezien is de evolutie van de transmissie het belangrijkst. We testten de T5 tijdens het maaien van het eerste gras.

Goed uitgerust - New Holland T5.105 Electro Command getest (1)

De trekkers van de T5 serie rollen uit de hallen van de traditierijke fabriek in Jesi, aan de Italiaanse oostkust. Daar zijn al meer dan 650.000 trekkers in de vermogensklasse van 45-115 pk gemaakt. De T5 wordt door New Holland in de markt gezet als goed uitgerust stuk gereedschap voor dagelijks gebruik voor gemengd bedrijf en de veehouderij. Maar hij is speciaal bedacht voor het werken met de frontlader. De cabine werd totaal veranderd. Alle ramen kunnen opengezet worden. En het zicht op de frontlader wordt door het dakraam geoptimaliseerd. Er is veel bergruimte.

Daar is die dan, de powershifter

New Holland dealers en klanten hebben in lang op een voor deze klasse concurrerende powershifter moeten wachten. De T5 is er nu in drie transmissie-varianten. In ons geval reden we de zogenaamde Electro Command, een 16/16 versnellingstransmissie met twee hoofdgroepen, de best mogelijke uitvoering.

In de praktijk gebeurt dan dat er in de onderste hoofdgroep eerst acht versnellingen opgeschakeld worden, tot er, afhankelijk van de belasting, bij 11 km/u met de koppeling de hogere hoofdgroep wordt ingelegd, waarin de volgende 8 versnellingen tot de 16e worden opgeschakeld. Bij de stap van vier naar vijf en van twaalf naar dertien wordt er alleen electro hydraulisch met de bediening van een aanvullende knop geschakeld. De electro hydraulische keertransmisie is, om snel en soepel te werken, in twee standen instelbaar.

Goed uitgerust - New Holland T5.105 Electro Command getest (2)

Werken met de frontlader op de T5 is erg leuk. De af fabriek geleverde laadschop past prima bij de trekker. De besturing via de kleine joystick op de armsteun is heel goed.

Elektronica & olie

Er is ook een automatische differentieelsper aan boord die aangestuurd wordt door de achterste hef en de snelheid en een snelheidsafhankelijke, automatische 4WD. Onze testmachine had aan de achterkant drie mechanische regelventielen. De hoeveelheden olie worden door draaischijven aan de ventielen aangepast. Aanvullend daaraan is er de mogelijkheid de pal van de bedieningshendel, bijvoorbeeld om automatisch de druk af te schakelen, te verstellen. De 84 l/min pomp is standaard. Samen met de aparte servo pomp voor de besturing levert de hydraulica 127 l/min.

Aan de voorkant waren de beide elektrische centrale regelventielen verbonden met de voorlader. De bediening daarvan gebeurt erg comfortabel via de joystick op de armsteun. De hoeveelheid olie wordt met de kleine draairegelaar en de boordcomputer in het console aangepast.

Bij de prijs voor de joystick en de elektrische centrale regelventielen is de comfortabele Grammer berijderstoel inbegrepen. Het veercomfort in combinatie met de mechanische cabinevering is in orde.

Deze diashow vereist JavaScript.

De motor in de T5

De 3.4 liter motor komt van FPT. Met een deeltjesfilter wordt zonder gebruik van SCR- toevoeging aan de eisen van de tier 4A voldaan. De toegang onder de kap is goed. Ook met de gemonteerde frontlader zijn alle belangrijke componenten goed te servicen.

De elektro-hydraulische tussenas schakeling leverde bij onze testtrekker toerentallen van 540 E, 540 en 1.000. Een zachte aanloopfunctie is, net zo als de aftakas-automaat op basis van de hefhoogte, standaard.

De voorzijde van de trekker is zo gemaakt dat er ook naderhand eenvoudig een voorlader gemonteerd kan worden.

Technische gegevens New Holland T5.105 Electro Command

Motor: FPT, vier cil, 3,4 liter
Nominaal vermogen: 107 PK
Max. koppel bij 1.500 tpm: 444 Nm
Topsnelheid: 40 km/u, ECO
Dieseltank: 160 liter
Hydrauliekpomp: 84 liter/min

Samenvatting

De New Holland T5 met Electro Command transmissie is een goede tractor voor dagelijks gebruik. Differentieelslot, 4WD en een aftakas automaat zijn standaard!

De basis van de aandrijflijn heeft in New Holland trekkers al een lange historie. Ons oordeel over de Electro Command, een powershifter op basis van zijn tienduizenden malen verkochte voorgangers, is positief. Hij is comfortabel door zijn goede gradatie van de verschillende snelheidsbereiken en door zijn informatie via de boordcomputer.

Hij is niet voorzien van een automaat, maar heeft een slimme versnellingsvoorkeuze bij het schakelen tussen de twee hoofdgroepen. De twee schakelmogelijkheden aan de versnellingspook, en erg prettig op de console, zijn goed. Al had die laatste wat meer naar voren gemonteerd mogen zitten.

Aan de twee stappen in de hoofdgroepen, die extra door een knop bediend worden, moesten we eerst wennen. Het geluidsalarm dat bij het schakelen op mis schakelen duidt is hinderlijk. Of is dat juist goed?

Tijdens onze lichte inzet op weideland en tijdens transport bleek de krachtbron zuinig. De cabine beviel ons goed, maar de zonneklep verdient aandacht. Opbergmogelijkheden en flessenhouders zijn er voldoende. De bijrijderszit is comfortabel en opklapbaar. Voor akkerbouw bedrijven kan de optionele kruipversnelling gecombineerd met een GPS stuur-systeem interessant zijn.

Goed uitgerust - New Holland T5.105 Electro Command getest (6)


Bij een blik in de cabine valt eerst de blauwe bekleding van de berijders- en bijrijderstoelen op. Verder is het interieur zakelijk gehouden.

Bedrijfsinformatie

New Holland biedt in deze vermogensklasse naast de T5 ook de eenvoudiger TD5 en T4 aan. De belangrijke verschillen zijn die in uitrusting, de transmissievarianten, de motoren en de emissiewaardes. Wie automatisch wil schakelen moet het een stapje hogerop zoeken en een T6 Auto Command aanschaffen. De T5 wordt geleverd met nominale vermogens van 99-, 107- en 114 pk.