Leestijd: 10 minuten

Naast de traploze VT-transmissie heeft McCormick in de tractorklasse tot 225 pk een goede powershifttransmissie in het programma. We hebben in een praktijktest van de McCormick X7 met een korteschijveneg uitgeprobeerd wat deze de klanten te bieden heeft.

McCormick X7 met powershifttransmissie - een bak met Six-appeal - Agri Trader Test Jaarboek (13)

In de belangrijke 200pk-klasse levert McCormick haar X7-serie naar keuze met traploze transmissie of zestraps-powershifttransmissie.

Argo, het moederbedrijf van McCormick, doet flink wat moeite om het marktaandeel van haar vuurrode tractoren uit te breiden. Een van de hoofdrollen daarbij is al sinds jaren weggelegd voor de X7-serie.

Deze compacte middenklassers gebruikt een FPT-motor in combinatie met traploze transmissies en zestraps-powershifttransmissies van ZF. In deze prijs- en vermogensklasse is namelijk vraag naar zowel CVT-transmissies als naar powershift transmissies, maar dan wel naar modern uitgevoerde versnellingsbakken met automatische functies.

McCormick X7 met powershifttransmissie - een bak met Six-appeal - Agri Trader Test Jaarboek (1)

Onder de kap zit een zescilinder van FPT en een powershift- transmissie van ZF.

De VT-Drive-variant hebben we eerder al in een rij-indruk gehad; Wat ons toen opviel was het sublieme rijcomfort van de onafhankelijke geveerde vooras als wel het lichte cabine interieur. Het werd na vier jaar tijd om eens een grondige blik te werpen op de nieuwste ontwikkelingen en updates – nu echter met de P6-Drive.

Ter herinnering: De X7-serie omvat in totaal acht modellen; vijf daarvan zijn er met de VT-Drive. Onderaan de modellijn zijn er drie viercilinders met vermogens tussen 150 en 176 pk. Aansluitend komen de vijf machines met de zescilindermotor, tot aan het topmodel X7.690; laatstgenoemde hebben we hier tot onze beschikking in de Premium-uitvoering voor de test op tarwestoppels.

De zescilindermodellen zijn overigens te herkennen aan de typeaanduiding X7.6, de viercilinders heten X7.4.

McCormick X7 is een Italiaanse krachtpatser

Onder het inmiddels wat gedateerd aandoende plaatwerk van de X7.690 – dat echter voor de Agritechnica gemoderniseerd zal worden in de stijl van de X8 – zit een 6,7 liter grote turbodiesel. Deze krachtbron van de Italiaanse buurfirma FPT levert 200 pk bij een relatief hoge 2.200 toeren per minuut.

Deze zescilinder wordt in een iets andere configuratie ook gebruikt in onder andere de Puma/T7/CVT-platformen van CNH en in de Claas Axion 800.

Wanneer de X7 zijn boost gebruikt (bij McCormick wordt dat Power Plus genoemd) vanaf 12 km/u en bij aftakaswerkzaamheden, komt er nog 5 pk bij. Wanneer je de motor dan ook nog onder belasting  rijdt, levert hij maximaal 225 pk bij 1.900 toeren. Het maximale koppel van 897 Nm (met boost) bereikt dit topmodel bij 1.400 toeren.

De motor is voorzien van elektronische commonrail-inspuiting, vier kleppen per cilinder en een VTG-turbo, plus een motorrem.

Anders dan bij de viercilindermodellen gebruiken de grotere modellen een dragend chassis – het motorblok is dus geen dragend element in de X7.6. Wat alle machines gemeen hebben, is de uitlaatgasreiniging. Dankzij SCR-systeem en DOC-katalysator voldoen ze aan de emissienorm Tier 4 final. Er wordt geen dieselpartikelfilter gebruikt, iets wat eventueel zal veranderen bij de volgende, strengere Trap V.

Het SCR-uitlaatgasreinigingssysteem heeft een 52 liter grote AdBlue-tank. De dieseltank ligt met zijn 320 liter inhoud op gelijke hoogte pal naast de AdBlue-tank.

Het onderhoudsinterval van de FPT-motor is 600 bedrijfsuren, wat in deze vermogensklasse gangbaar is. Overigens kan de motorkap ver open worden gezet voor het schoonmaken van het opklapbare radiateurpakket. Er zitten geen zijplaten of iets dergelijks in de weg; mooi!

McCormick X7 met powershifttransmissie - een bak met Six-appeal - Agri Trader Test Jaarboek (2)

Het radiateurpakket kan voor het schoonmaken worden opgeklapt. De toegankelijkheid is goed.

Op het veld maakt de motor een pittige en krachtige indruk, en bovendien staat hij bekend als zuinig en betrouwbaar.

Zes powershifttrappen op de McCormick X7

Wat betreft de transmissie maakt McCormick gebruik van de bekende en bewezen producten uit het Duitse Friedrichshafen: ZF dus (met de Z van Zahnradfabrik).

De P6-Drive-modellen – dus die met powershifttransmissie – hebben vijf groepen en zes powershifttrappen. In totaal geeft dat 30 versnellingen vooruit en 15 achteruit, want achteruit zijn er maar drie trappen. Zowel de powershifttrappen als de groepen kunnen geheel zonder koppeling worden geschakeld.

McCormick X7 met powershifttransmissie - een bak met Six-appeal - Agri Trader Test Jaarboek (6)

Naast het hendel voor de kruipversnelling liggen de hendels voor de configuratie van de aftakassen.

Wie voor zijn toepassingen lage snelheden vanaf 0,39 km/u nodig heeft, kan kiezen voor de kruipreductie-transmissie met dan in totaal 54 versnellingen vooruit en 27 achteruit. Daarvoor zit in het zij-armatuur een bijbehorend hendel.

Goed gekozen is dat de maximale snelheid van 50 km/u wordt bereikt bij 1.880 toeren. De 40 km/u haalt de Italiaan bij 1.500 toeren. Voor de bestuurder heeft de P6-Drive drie rijmodi.

McCormick X7 met powershifttransmissie - een bak met Six-appeal - Agri Trader Test Jaarboek (4)

De X7 haalt zijn topsnelheid van 50 km/u bij nominaal toerental.

Auto Powershift

Je kunt de trekker geheel handmatig rijden, dat wil zeggen alle groepen en powershifttrappen kiezen met de drukknoppen op het rijhendel. Voor automatisch schakelen is er de Auto Powershift (APS)-functie met de mogelijkheden ‘Veld’ en ‘Weg’. In de veld-modus worden de zes powershifttrappen automatisch geschakeld, de chauffeur hoeft alleen de groep te kiezen.

Voor onze testwerkzaamheden hebben we overwegend in deze modus gewerkt, hoewel het in homogene akkeromstandigheden ook in handmatige modus zeer goed ging.

De derde groep was voor ons werk op de McCormick X7 met de korteschijveneg optimaal. De balans tussen werkkwaliteit bij maximaal 14 km/u en brandstofbesparende toerentallen klopte goed, en op de kopakker was geen schakelen van groepen nodig.

In de APS-wegmodus schakelt de transmissie geheel zelfstandig groepen en powershifttrappen. Afhankelijk van de motorbelasting en de rijsnelheid kiest de transmissie de bijpassende versnelling en kan daarbij ook trappen overslaan.

Tijdens het verplaatsen zaten we vlot op de eindsnelheid van 50 km/u. De overgangen van de trappen waren nauwelijks voel- en hoorbaar, de transmissie schakelt heel vloeiend. Groepschakelingen waren enkel door korte trekkrachtonderbrekingen voelbaar.

De APS-knop zit op de armleuning of op de joystick onder de ‘My Function’-knop. Laatst-genoemde kan vier functies toegewezen krijgen: APS, vierwielaandrijving, sperdifferentieel of ‘Declutch’.

McCormick X7 met powershifttransmissie - een bak met Six-appeal - Agri Trader Test Jaarboek (11)

De knoppen voor het besturingssysteem zouden beter op de joystick kunnen zitten in plaats van eronder.

De VT-Drive-uitvoeringen hebben op deze plek de extra omkeerschakeling. Tot de verdere automaatfuncties van de transmissie behoort onder andere het ‘Stop & Action’, waarmee je de transmissie op kruispunten met behulp van het rempedaal kunt ontkoppelen. Als je die functie wilt, moet er een extra knop of de APS-wegmodus geactiveerd zijn.

Links aan het stuur zit de elektrohydraulische omkeerschakeling met comfortabel instelbaar aangrijpgedrag.

Met een druk op de knop

Ongewoon, maar geenszins in negatieve zin, is het schakelen van de P6-Drive.

Centraal op de rechter armleuning zit het rijhendel star gemonteerd. Voor het schakelen van de groepen en powershifttrappen hoeft de bestuurder dus geen kantelbewegingen met de pols te maken. De powershifttrappen schakel je met de bovenste knoppen op het hendel.

Voor het schakelen van de groepen is er een extra knop op de achterzijde van het hendel, te bedienen met je rechter middelvinger. Wanneer je beide knoppen combineert, worden de groepen van de P6-Drive geschakeld.

De console en het rijhendel zijn bekend van de VT-Drive. Op die versie dienen de ‘schakelknoppen’ voor het selecteren van het snelheidsbereik.

De wegrijversnelling is op de terminal vrij snel te wijzigen. Het schakelgedrag – dus de verhouding tussen Eco- en Power-modus – kan traploos worden aangepast. Daarvoor is er een speciale draaiknop op de armleuning.

McCormick X7 is onafhankelijk geveerd

Enerzijds moet het vermogen van de motor goed worden overgebracht op de bodem, maar de McCormick X7 moet ook overweg kunnen met zware aanbouwmachines. Voor tractie wordt op onze testtrekker gezorgd door banden in de maten 710/60 R42, met op de vooras 600/60 R30. Dat zijn meteen de grootste maten die je erop kunt leggen.

Voor zitten die banden op een Carraro-vooras met onafhankelijke wielophanging. De stuuruitslag bedraagt 55 graden, de kleinste draai-cirkel 10,80 meter.

McCormick X7 met powershifttransmissie - een bak met Six-appeal - Agri Trader Test Jaarboek (8)

De onafhankelijke wielophanging van de X7 zorgt voor een aangenaam rijgevoel.

Voor PTO-aangedreven machines heeft de X7 standaard een viervoudige aftakas achter, met de toerentallen 540/540E/1.000/1.000E. Zowel voor de Eco-toerentallen (ongeveer 400 toeren lager) als voor de normale toerentallen zijn er separate hendels in het rechter-zijarmatuur.

Het feitelijke inschakelen gaat elektrohydraulisch. Andere toerental-configuraties zijn niet mogelijk; aan de voorzijde is er natuurlijk wel optioneel een 1.000-as.

Wat betreft de hydrauliek: de axiaalplunjerpomp levert in de Premium-uitvoering van de McCormick X7 een opbrengst van 160 l/min, wat in deze vermogensklasse een goede waarde is.

Deze olie is volledig beschikbaar. Want voor besturing en interne functies is een separate pomp gemonteerd die 42 liter levert. Power Beyond-aansluitingen zijn standaard aanwezig.

Via maximaal zeven elektro-hydraulische regelventielen, waarvan twee aan de voorzijde en vijf op de achterkant, komt de olie bij de verbruikers. Zoals gewoonlijk kan de chauffeur opbrengst- en tijdregeling aanpassen in het menu op de terminal.

McCormick X7 met powershifttransmissie - een bak met Six-appeal - Agri Trader Test Jaarboek (7)

De McCormick X7 kan worden uitgerust met maximaal vijf dubbelwerkende regelventielen.

Ook de indeling van de bediening is vrij te configureren. Daarvoor zijn de regelventielen genummerd en de bedieningselementen met kleur gemarkeerd – heel overzichtelijk. De achterhef kan in de top-uitvoering 9,3 ton tillen – dat is voldoende. Ook voor de Efficient-variant is deze 9.3 ton  leverbaar. Standaard is daar 6,3 ton, wat met zware driepunts-drilcombinaties krap kan worden.

De K80-kogel met maximaal 4 ton kogeldruk kan optioneel in de sleuven van de trekmond worden geschoven, of daaronder met flens bevestigd.

De fronthef is optioneel leverbaar; die tilt maximaal 3,5 ton en komt net als de frontaftakas van Zuidberg.

McCormick X7 met powershifttransmissie - een bak met Six-appeal - Agri Trader Test Jaarboek (5)

Fronthef en –aftakas worden als eenheid geleverd door Zuidberg.

De McCormick X7 cabine heeft veel licht, maar is ietwat krap

Op alle X7-modellen gebruikt McCormick een vierstijls-cabine. Aan beide zijden is een deur te openen. In het dak zit een klein venster dat voor nog meer licht in de stuurhut zorgt.

Het cabineplatform kan naar keuze met mechanische of hydropneumatische semi-actieve vering worden geleverd; bij laatstgenoemde is de demping met de DSM monitor instelbaar. De draaibare stoel bevalt goed. Het lichte interieur is aan de onderzijde mooi donkergrijs geworden wat aanmerkelijk minder besmettelijk is.

Tot de Premium-uitrusting behoren onder andere elektro-hydraulische regelventielen en de prominent aanwezige bedieningsarmleuning plus 12-inch-monitor.

De Efficient-versie doet het geheel zonder de armleuning. Bij die versie is alles in de zijconsole geplaatst, ook het rijhendel.

De bedieningsterminal (DSM) is groot en als aanraakscherm te bedienen. Bij deze versie is van spiegeling geen sprake meer. Een draai-drukknop als alternatieve bediening van de terminal is er niet.

McCormick X7 met powershifttransmissie - een bak met Six-appeal - Agri Trader Test Jaarboek (12)

Ook op het voorste dashboard kun je dingen instellen. Een meer geïntegreerde bedieningsstructuur zou fijn zijn.

Helaas zijn niet alle machineparameters te vinden op de terminal. Zo moet bijvoorbeeld het deactiveren c.q. blokkeren van de voorasvering worden gedaan op het scherm van het dashboard. De bedieningsknoppen daarvoor zitten op de armleuning.

McCormick X7 met powershifttransmissie - een bak met Six-appeal - Agri Trader Test Jaarboek (3)

Op de terminal wordt aangegeven hoe de actuele rijstrategie is tussen Eco en Power. Deze balans kan worden gewijzigd op de armleuning.

Smart Farming

Assistentiesystemen en Smart Farming-toepassingen worden steeds belangrijker, en dus heeft de X7 ook het een en ander aan boord. De multifunctionele terminal is ISOBUS-compatibel, dus als zodanig uitgeruste  machines kunnen via die aansluiting worden aangestuurd.

Verder kunnen er camera’s worden aangesloten. Een kopakkermanagement is geïntegreerd, zodat je op de kopakker een procedure van stappen kunt afspelen.

Wat betreft een stuursysteem maakt McCormick gebruik van Topcon. De X7 VT-modellen zijn voorbereid op de inbouw daarvan, de P6-Drive-modellen niet. Het systeem kan af-fabriek worden geleverd of later  worden ingebouwd. Er is wel een apart beeldscherm voor nodig.

Technische gegevens van de McCormick X7

Motor: FPT N67-zescilinder, cilinder-inhoud 6,7 l; nominaal vermogen 147 kW (200 pk) @ 2.200 tpm, max. vermogen met boost 165 kW (225 pk) @ 1.900 tpm; koppel met boost 897 Nm @ 1.400 tpm; emissienorm Tier 4 final met DOC en SCR; dieseltank-inhoud 320 l, AdBlue-tank 52 l;  onderhoudsinterval 500 bedrijfsuren.

Transmissie en aftakassen: ZF 6-traps powershifttransmissie, aantal versn. 30/15, 5 groepen; kruipversnelling optioneel; drie rijmodi; topsnelheid 50 km/u @ 2.200 tpm; aftakas achter 540/540E/1.000/1.000E,  optioneel frontaftakas 1.000 tpm.

Hefinstallatie & hydrauliek: achterhef met EHR, hefkracht 9,3 t; fronthef optioneel, hefkracht 3,5 t; axiale plunjerpomp 160 l/min; max. 5 dubbelwerkende regelventielen achter, 2 voor; Power Beyond standaard.

Afmetingen en gewichten: wielbasis 2,82 m; leeggewicht 7,2 t; max. toelaatbaar totaalgewicht 13,0 t.

Onze conclusie over de McCormick X7

McCormick gebruikt voor de X7-serie een zeer sterke en zuinige motor van FPT. In combinatie met de comfortabele zestraps powershifttransmissie P6-Drive rijdt deze trekker pittig en zuinig op het veld en op de weg.

De powershifttrappen schakelen aangenaam vloeiend. De uitrusting van de aftakasmogelijkheden, hydrauliek en hefinstallaties is passend voor de 200pk-klasse. Vergeleken met de concurrentie mogen de waarden gezien worden.

McCormick X7 met powershifttransmissie - een bak met Six-appeal - Agri Trader Test Jaarboek (10)

In de Premium-uitvoering is de 12 inch grote touch-monitor inbegrepen.

De cabine zou wel iets groter mogen zijn en de bediening is op een aantal punten te gecompliceerd. De touch-terminal is weliswaar groot, maar spiegelt een beetje. Helaas is voor het stuursysteem nog een aparte terminal nodig.

+ sterke en zuinige motor
+ comfortabele powershifttransmissie
+ configuratie van de regelventielen
– kleine cabine
– 50 km/u alleen bij nominaal toerental
– minpunten bij de terminalbediening

McCormick X7 met powershifttransmissie - een bak met Six-appeal - Agri Trader Test Jaarboek (9)

Het is mooi licht in de cabine, maar hij zou best wat groter mogen zijn.

De concurrentie: tractoren in de 200pk-klasse met 6-traps-powershifttransmissie

McCormick X7 met powershifttransmissie - een bak met Six-appeal - Agri Trader Test Jaarboek (14)

McCormick X7.690 P6-Drive

McCormick X7 met powershifttransmissie - een bak met Six-appeal - Agri Trader Test Jaarboek (15)

Case IH Puma 200 Multicontr.

McCormick X7 met powershifttransmissie - een bak met Six-appeal - Agri Trader Test Jaarboek (16)

Deutz-Fahr 6215 RCshift

Motor FPT N67 FPT Deutz TCD 6.1
Cilinderinhoud 6,7 l 6,7 l 6,057 l
Nom. vermogen 147 kW (200 pk) 147 kW (200 pk) 148 kW (201 pk)
Max. vermogen 165 kW (225 pk) met boost 180 kW (245 pk) met boost 166 kW (226 pk) met boost
Max. koppel 897 Nm met boost 1.035 Nm met boost 889 Nm
Uitlaatgasreiniging DOC + SCR Hi-eSCR passief DPF + SCR + EGR
Dieseltankinhoud 320 l 390 l 280 l
Transmissie ZF CNH ZF
Aantal versn.; PS-trappen 30/15; 6 18(19)/6; 6 30/15; 6
Topsnelheid 50 km/u 40 (50) km/u 50 km/u
Aftakas achter 540/540E/1.000/1.000E 540/540E/1.000/1.000E 540/540E/1.000/1.000E
Max. hefkracht a/v 9.300 kg/3.500 kg 10.463 kg/3.785 kg 6.200 (9.700) kg/5.480 kg
Hydrauliek 160 l/min 120 (150) l/min 120 (160) l/min
Wielbasis 2,820 m 2,884 m 2,848 m
Leeggewicht 7.200 kg 7.300 kg 7.930 kg
Max. toelaatb. totaalgewicht 13.000 kg 13.650 kg 13.500 kg

 

Nieuwe testrapporten per email ontvangen?

We sturen je geen spam!
Lees ons privacybeleid voor meer informatie.