Leestijd: 4 minuten

De Vogel & Noot zaaimachine MasterDrillpro met Arterra rotor eg in de Agrartechnik akkertest. De momenteel jongste telg bij Vogel & Noot is de pneumatische MasterDrillpro. Daarmee wil het bedrijf scoren op de hele professionele markt. Wij hebben de machine in praktijk getest.

MasterdDrillpro van Vogel en Noot is een echte prof - (1)

Ook als het bij de MasterDrillpro gaat om een verdere ontwikkeling van de MasterDrill; de verschillen zijn duidelijk zichtbaar. Het meest in het oog vallend is de grotere zaadtank. Daarin gaat nu 1.400 in plaats van 850 liter. Dat geeft de machine een langere veldtijd. Bovendien bleek het een voordeel dat we de tank eenvoudig met een frontlader konden vullen. De vulopening is nu immers bijna twee meter breed.

Het gegroeide tankvolume werd naar voren gebracht en dat is qua zwaartepunt weer gunstig. De zaaimachine wordt aangebouwd via een snelkoppeldriehoek. Dat functioneerde erg goed omdat er voor het stutten van de zaaimachine voldoende ruimte is.

We hebben onze test kandidaat ingezet met een John Deere 6430 met 103 kW (140 pk). Dat bleek een goede combinatie. We reden gemiddeld tussen de 6-8 km/u en dat op een deels leemachtige bodem.De schaardelen zijn ook  herzien en ogen nu duidelijk robuuster. De tweeschijfs zaaischaren zijn van roestbestendig hardstaal en maken door hun compacte opzet grotere vrije doorgangsruimtes tussen de scharen mogelijk.

De schaardrukveren op de MasterDrillpro zijn erg zwaar, net als de schaardruk verstelling. En – zoals we van Vogel & Noot gewend zijn, is er niet gekeken op een kilootje metaal extra. De druk per schaar kan versteld worden van 0-35 kg. Met de rotor-eg als voorloper is dat volledig toereikend.

Deze diashow vereist JavaScript.

De drukinstelling gaat via een zwengel, die van buiten goed toegankelijk is. Als de zwengel gedraaid wordt beweegt het ankerpunt van de veer naar de schaar, of er juist van weg. Een gatenraster geeft daar de nodige oriëntatie. Onze test kandidaat was van drukrollen voorzien. Die zijn met een gatenraster met kleine stappen verbonden. Maar die kunnen wel separaat per schaar ingesteld worden.

Bij 24 rijen is dat een hele klus. Daarom kan er in de praktijk ook nog gebruik gemaakt worden van een hoogteverstelling met twee spindels van de schaarrail. Daar zijn kleinere stelwerkzaamheden in de zaaidiepte tot ongeveer 2 cm goed te doen.

Het is dus tijdens het uitproberen van de optimale zaaidiepte niet nodig om telkens alle 24 gatenrasters aan te passen. Voor de kopakker is de zaaimachine voorzien van een afzonderlijke hydraulische schaarheffer voorzien. Die wordt door zijn eigen regelunit bediend.

Het verhoogt bij transport de grondspeling van de zaai unit. Indien aanwezig kan deze waarde opgeslagen worden in het kopakker management.

Aan het doseersysteem is niet veel veranderd. De hoeveelheidsregeling gaat heel eenvoudig door de openingsbreedte van het doseerwiel.

De ‘pro’ versie heeft overigens een hydraulische ventilatoraandrijving. Die hoort bij de indrukwekkende standaard uitvoering. Die aandrijving is van een soort hydraulische vrijloop voorzien. Daarmee wordt verhinderd dat afschakelen van de regelunit tot een abrupte stop leidt. Via een ‘by pass’ kan de olie blijven circuleren. Dat vermindert de belasting en verhoogt de levensduur van de ventilator.

Het staartwiel dat de zaaigoeddosering aandrijft zit direct achter de zaai unit. Het wordt dus via de bewerkte bodem aan gedreven, waardoor het erg licht loopt.

Bij het afdraaien wordt de staartwielaandrijving eenvoudig met een hendel  gedraaid. Daar is weinig moeilijks aan. Interessant is dat de schakelaar, die de rij-snelheid bepaald, door het staartwiel bediend wordt.

Dat gebeurt automatisch aan de kopakker wanneer de machine getild wordt. Een heel mooie, maar simpele oplossing. Maar een beetje opletten kan geen kwaad. Bij twee keer uitheffen of het met een stevige schok over een scherpe knik of bult rijden kan het apparaat gewoon doorschakelen. Als er opgelet wordt, dan is dat geen probleem. De terminal van Vogel & Noot maakte  terugschakelen met een druk op de knop mogelijk. De terminal bleek erg simpel en ongecompliceerd.

Deze diashow vereist JavaScript.

Technische gegevens Drillcombinatie MasterdRillpro A 300

Werkbreedte 3,0m
Aant. rijen/ rijenafstand 24/ 12,5
Zaaigoedtankinh 1.400 L
Gew. met dubbelschijvenscharen 930 kg
Drukrollen (diameter/breedte) 250/ 42 mm
Gevraagd vermogen v.a. 73 kW (100 pk)
Benodigde hydr. aansl. 1 dw, 1 ew
Aftak as toerental 1.000/min
Gew. cirkel eg met wals 1.445 kg
Cirkel eg rotortoerental (std.) 340 tpm
Rotor eg scharen maat 340 x 15 mm
Cirkel-eg , aant. Rotoren 12

Samenvatting

De pneumatische zaaimachine MasterDrillpro als combinatie met een rotor eg staat voor professionele resultaten. De grote tank maakt hoge dagprestaties mogelijk en de uitbouw is zwaartepunt verleggingsgunstig naar de trekker. De schaar units zijn erg stevig hetgeen onderbrekingen voorkomt. Het zaaibeeld was door de aandrukrollen erg exact. En zoals de grondeigenaar meldde dat het zaaigoed prima was op gekomen.

Deze diashow vereist JavaScript.

Algemene informatie

De MasterDrillpro komt er vooralsnog in drie maten. 3, 4 en 4,5 meter. De nieuwe serie heeft een uitgebreide standaard uitrusting. Aanvullend worden er dan bijvoorbeeld nog getrokken scharen aangeboden. En de hydraulische ventilator aandrijving kan naar wens ook loadsensing besteld worden. Verdere opties zijn onder meer een elektrische zaadhoeveelheidsregeling, een spooraanduider en een onderstel voor solo gebruik zonder rotor eg.

Deze diashow vereist JavaScript.