Leestijd: 10 minuten

De tractoren van de modelserie 8600 van Massey Ferguson waren in 2006 de eerste met SCR-uitlaatgasnabehandeling. Ook ruim een decennium later zijn deze grote tractoren nog lang niet verouderd, mede dankzij de nieuwste ‘8700 S’-update.

Massey Ferguson 8700 - Veelzijdig & onderschat - Agri Trader Test Jaarboek (18)

Voor de S-update is ook de vormgeving van de motorkap gemoderniseerd. Met een leeggewicht van slechts 10,8 ton is de 8740S net als voorheen een van de lichtste machines in zijn klasse.

Ruim drie jaar geleden, bij onze rijindruk met het toenmalige Massey Ferguson-vlaggenschip 8737 Dyna-VT, waren we al onder de indruk van de techniek en het totale concept – we hadden maar weinig kritiekpunten.

Toch zie je de in het Franse Beauvais gebouwde trekkers nog steeds niet in alle Noord-Europese landen veel rondrijden. De redenen daarvoor lijken gezien onze eigen ervaringen en de gesprekken met gebruikers echter niet bij het product te liggen.

Deze modelserie wordt nog steeds door veel mensen onderschat; bij nadere beschouwing ontdek je naast bewezen techniek veel nuttige en unieke functies die het werken comfortabeler maken.

Voor de SIMA 2017 en de Agritechnica in hetzelfde jaar presenteerde de fabrikant twee grotere updates. Deze betroffen in de eerste plaats de bediening en de uitrusting (vooral met het oog op de nieuwe machinerichtlijn ‘Mother Regulation’), maar ook het uiterlijk. We gaan in een praktijktest nog eens na wat er precies allemaal veranderd is.

Massey Ferguson 8700 motor is een volhouder

Een van de onbetwiste pluspunten van de 8700 S is de motor. Bezitters en chauffeurs zijn overwegend vol lof over de vermogens-afgifte en de toerentalstabiliteit – en dat bij verbruikscijfers die gezien mogen worden.

Problemen met de extern gekoelde uitlaatgasterugvoer EGR en de SCR-uitlaatgasnabehandeling behoren volgens Massey Ferguson nu tot het verleden. Hier heeft men leergeld betaald en bijvoorbeeld de uitlaatgasterugvoer beter verdeeld over de zes cilinders. Daarbij is de terugvoerhoeveelheid sinds Tier 4 final sowieso verminderd (maximaal 7% bij vollast), wat de motorcomponenten ontziet.

De emissienorm wordt net als bij de voorganger gehaald met een SCR-systeem plus dieseloxidatiekatalysator (DOC) en EGR (Exhaust Gas Recirculation).

Het 8,4 liter grote, in Finland gemaakte aggregaat van AGCO Power levert in de 8740 S 272 kW (370 pk) bij een nominaal toerental van 2.100 (ISO TR14396). In de drukking komt de zescilinder bij 1.900 toeren op maximaal 294 kW ofwel 400 pk – dat is een flinke hoeveelheid extra vermogen en precies 22 kilowatt meer dan in de 8737 S.

 

Massey Ferguson 8700 - Veelzijdig & onderschat - Agri Trader Test Jaarboek (1)

De 8,4 liter grote zescilinder werkt met een seriële turbocompressor. Ten opzichte van de 8737 S ligt vooral het maximumvermogen zonder EPM hoger. Hydraulische klepstoters vereenvoudigen het onderhoud.

De keerzijde: terwijl de kleinere modellen bij geactiveerd vermogensmanagement nog eens 30 pk erbovenop gooien, komen er bij de 8740 S dan nog maar 5 pk bij.

Het maximale vermogen met vermogensmanagement EPM (bij aftakas- en hydrauliekwerkzaamheden vanaf 0,1 km/u en transportwerk in stappen vanaf 15 km/u) bedraagt dus 298 kW ofwel 405 pk, wat maar 5 pk meer is dan bij de 8737 S.

De reden hierachter: voor meer vermogen is de transmissie niet gehomologeerd. Het vermogensvoordeel ten opzichte van de 8737 S is dus vooral van toepassing waar pure trekwerkzaamheden worden gedaan, dus voor de ploeg of de cultivator (voor zover niet wordt gewerkt met een tractieversterker met olieomloop, die het EPM zou kunnen activeren).

Meer testrapporten? Abonneer je hier #gratis

Ook bij transportwerk met minder dan 15 tot 22 km/u, zoals bergop in streken met flinke hellingen, geeft de 8740 S meer vermogen vrij. Daarbij brengt de 8740 S bij stationaire aftakaswerkzaamheden (bijvoorbeeld met de houthakker) tot 355 pk aan de PTO-as aan de achterzijde – bij de 8737 S is dat maar 320 pk.

Zoals reeds bij de voorgangerserie werkt de motor met een seriële turbocompressor (met intercooler bij de 8737 S en 8740 S), waarbij de ‘kleine’ turbo in het hogedrukgebied wordt geregeld met een wastegate. Zo levert de zescilinder aan de krukas maximaal 1.540 Nm bij een relatief hoge 1.500 toeren, met EPM is dat 1.600 Nm.

Deze waarden zijn identiek aan die van de 8737 S, en daarmee enigszins ondergemiddeld voor deze vermogensklasse. Maar volgens Massey Ferguson valt het koppel onder de 1.500 toeren maar langzaam terug, en in de andere richting is ook bij nominaal toerental nog flink koppel voorhanden (circa 1.200 Nm; de koppelstijging is 35%).

De dieseltankinhoud bleef op 630 liter, de inhoud van de AdBlue-tank op 60 liter en het olieverversingsinterval op 500 bedrijfsuren.

Massey Ferguson 8700 - Veelzijdig & onderschat - Agri Trader Test Jaarboek (3)

Net als bij de voorganger past er 630 liter in de dieseltank en 60 liter in de AdBlue-tank.

Bij het onderhoud daarentegen wordt volgens Massey Ferguson dankzij de hydraulische klepstoters tot 80 cent per bedrijfsuur bespaard. Jammer is dat de radiateurpakketten net als voorheen niet op te klappen zijn voor het schoonmaken. De koelcapaciteit is overigens nog hetzelfde als bij de voorgangermodellen – maar daar was de capaciteit dan ook verhoogd ten opzichte van de 8600 Dyna-VT-serie.

Transmissie onveranderd op de Massey Ferguson 8700

De traploos-vermogengesplitste transmissie ML260 van AGCO is ongewijzigd van de voorgaande serie overgenomen. Hij is al bij de invoering van de Tier 4 final-generatie van deze modelserie verstevigd op het gebied van de lagers en de vierwielaandrijving-koppeling.

De twee snelheidsbereiken (0-28 km/u en 0-50 km/u) worden handmatig geschakeld tussen het veld en de weg. De tractor haalt 50 km/u afhankelijk van de gemonteerde banden bij ongeveer 1.585  toeren. De drie gebruiksmodi zijn bekend: automaat met voetpedaal of rijhendel;  aftakas- respectievelijk zelfrijmodus voor een constant PTO-toerental; handmatige modus met voetpedaal en rijhendel.

Massey Ferguson 8700 - Veelzijdig & onderschat - Agri Trader Test Jaarboek (9)

Aan de achterzijde zijn er helaas maar twee aftakas-toerentallen.

Die laatste is – wanneer de chauffeur daarmee om kan gaan – net als voorheen voor transportwerk de meest vriendelijke modus. Want ook in de automaatmodus remt de tractor via de transmissie af, wanneer je van het gas gaat.

Als je handmatig rijdt, kun je de stelhoek van de hydromotoren met het rijhendel verzetten en remmen met het rempedaal. Behouden gebleven zijn ook de twee cruise controls per snelheidsbereik en rijrichting, inclusief bediening.

De instelling van de pedaal- karakteristiek met de twee scrollwieltjes in de armleuning is zoals voorheen ‘foolproof’ en functioneert bij het rijden met en zonder cruise control. Nieuw is dat bij bediening van de omkeerschakeling met het rijhendel er aanvullend een activeringsknop aan de achterkant moet worden ingedrukt; een vereiste in de ‘Mother Regulation’.

Als alternatief kan de rijrichting net als voorheen worden veranderd met het shuttle-hendel links van het stuur. De agressiviteit kan in de terminal vooraf worden ingesteld.

Hydrauliek met extra’s

Ook bij de hydrauliek zijn er geen verrassingen: de 205 l/min zijn gebleven – dat past in deze vermogensklasse, maar optioneel is er ook niks meer mogelijk.

Massey Ferguson 8700 - Veelzijdig & onderschat - Agri Trader Test Jaarboek (7)

Aan de achterzijde zijn er maximaal zes hydrauliek-aansluitingen.

Daarnaast zijn er aan de achterzijde maximaal zes en aan de voorzijde naast de fronthef (met heel fijn een Min/Max-positieregeling, maar zonder draaiwieltje) nog twee dubbelwerkende aansluitingen leverbaar; alle natuurlijk met elektronische tijd- en hoeveelheidsregeling.

Per geïntegreerde extra cilinder kan de trekbok van de fronthef – net als reeds bij de voorganger het geval was – gemakkelijk tegen het frame aan klappen. Dankzij de eersteklas integratie in het frame en de daardoor  mogelijke wespentaille kunnen de voorwielen ver insturen, zodat de 8740 S qua wendbaarheid bijna zonder concurrentie is.

Massey Ferguson 8700 - Veelzijdig & onderschat - Agri Trader Test Jaarboek (4)

De wespentaille maakt dat de 8740 S Dyna-VT qua wendbaarheid bijna geen concurrentie heeft.

Achter kan de Franse trekker volgens opgave 12 ton tillen, voor 5 ton. Ook deze waarden zijn geheel bij de tijd.

Super zijn de mooie extra functies die geen concurrent in deze vorm biedt. Zo kun je per Dual Control- functie de front- en achterhef synchroon respectievelijk parallel in positie regelen (na voorafgaande calibratie op vlakke ondergrond). Het optillen kan dan tegelijk worden gestart middels de snelhef-drukknop.

Alle regelcircuits zijn afzonderlijk te bedienen en kunnen als chauffeursprofiel worden opgeslagen – heel fijn! En: de tijdfunctie is door de chauffeur in te stellen op lineaire of proportionele werking.

Massey Ferguson 8700 - Veelzijdig & onderschat - Agri Trader Test Jaarboek (10)

De fronthef is goed geïntegreerd en heeft een eenvoudige positieregeling.

Massey Ferguson 8700 heeft nu mechanische vering

Het rijcomfort wist ons al te overtuigen bij de eerdere rijindruk van de 8737 Dyna-VT in 2015/2016. Met de toen nog toegepaste hydropneumatische cabinevering waren er in de praktijk echter hier en daar problemen met defecte veerwegsensoren.

Massey Ferguson 8700 - Veelzijdig & onderschat - Agri Trader Test Jaarboek (12)

Nieuw is de mechanische cabinevering met instelbare demping, die betrouwbaarder moet werken dan die van de voorgaande serie.

Daarom gebruikt Massey Ferguson 8700 S nu een mechanische cabinevering met instelbare demping via vier adaptieve (‘semi-actieve’) dempers met versnellingssensoren. Die zijn in drie standen in te stellen: zacht, middelhard en gedeactiveerd.

We hebben bij het rijden nauwelijks verschil kunnen merken met de voorgaande oplossing – behalve dat het cabineplatform iets stabieler lijkt te liggen dan bij het oude hydropneumatische systeem.

Massey Ferguson 8700 - Veelzijdig & onderschat - Agri Trader Test Jaarboek (11)

De vierstijls-cabine biedt veel ruimte en is licht; het instappen gaat veilig.

Aan de binnenzijde doet de cabine nog steeds modern aan en ook de ruimte is zeer goed. De bestuurdersstoel is naar beide kanten 20 graden te draaien, prima. De armleuning is nu gemaakt van donker materiaal, zodat het niet meer zo nadrukkelijk opvalt als hij vies wordt.

De Datatronic 5 met nu 9 inch grote touch-terminal is een grote stap vooruit ten opzichte van de vorige terminalvariant.  De twee beeldschermdelen zijn op een een venster van het startscherm na vrij in te delen. Heel handig vinden we de (al sinds 2009 aanwezige) mogelijkheid om na invoering van de actuele dieselprijs en het arbeidsloon-uurtarief altijd in real time de actuele werkkosten in beeld te hebben. Dat is vooral voor loonwerkers een zeer nuttige voorziening.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Meer wetenswaardigheden over de Massey Ferguson 8700

  • Aan de achterzijde is er helaas maar een tweevoudige aftakas met 1.000/540E of 1.000/1.000E. Voor levert Massey Ferguson optioneel het 1.000-toerental; een 1.000E staat niet in de prijslijst, zodat voor het bereiken van de 1.000 toeren de motor 2.036 toeren moet draaien.
  • Het kopakkermanagement is step-by-step of in record-modus te programmeren, en de functies kunnen tijd- of afstandsafhankelijk afgewikkeld worden.
  • Section Control in de Task Controller maakt het schakelen van maximaal 36 deelbreedten mogelijk.
  • De 8700 S Dyna-VT-modellen zijn net als hun voorgangers in de uitrustingslijnen Efficient en (zoals onze testtrekker) Exclusive leverbaar.
Massey Ferguson 8700 - Veelzijdig & onderschat - Agri Trader Test Jaarboek (8)

Een externe bediening voor regelventielen en hefinstallatie is er aan beide kanten, voor de aftakas achter alleen op de linkerkant.

Technische gegevens van de Massey Ferguson 8700

Motor: AGCO Power 84 AWF-zescilinder, cilinderinhoud 8,4 l; 272 kW (370 pk) @ 2.100 tpm, max. vermogen 294 kW (400 pk) @ 1.900 tpm, 298 kW (405 pk) met EPM; max. koppel 1.600 Nm @ 1.500 tpm; koppelstijging 35%; seriële turbocompressor met wastegate in het hogedrukgebied; hydraulische klepstoters; emissienorm Tier 4 final met EGR, DOC en SCR; dieseltankinhoud 630 l, AdBlue-tank 60 l.

Transmissie en aftakassen: AGCO ML260, twee handmatige snelheidsbereiken; max. 50 km/u @ circa 1.550 tpm; achteruitrijden puur hydrostatisch; aftakas achter 1.000/540E (optioneel 1.000/1.000E); frontaftakas 1.000 tpm.

Hefinstallatie & hydrauliek: hefkracht achter max. 12 t; fronthef max. 5 t; 205 l/min; max. 9 dubbelwerkende regelventielen (incl. fronthef); 85 l afneembaar; Dual Control is standaard.

Afmetingen en gewichten: wielbasis 3,10 m; min. draaicirkel 10,02 m; leeg-gewicht circa 10,8 t; max. toelaatbaar totaalgewicht 18 t (15 t bij 50 km/u).

De concurrentie:  standaardtractoren in de 400pk-klasse met CVT-transmissie

Massey Ferguson 8700 - Veelzijdig & onderschat - Agri Trader Test Jaarboek (19)

Massey Ferguson 8740 S

Massey Ferguson 8700 - Veelzijdig & onderschat - Agri Trader Test Jaarboek (20)

Claas Axion 940

Massey Ferguson 8700 - Veelzijdig & onderschat - Agri Trader Test Jaarboek (21)

Fendt 939 Vario

Motor/Cilinderinhoud AGCO Power 84 AWF-4V; 8,4 l FPT Cursor C9; 8,7 l Deutz TTCD 7.8 L6; 7,8 l
Nom. vermogen  (ISO TR14396) 272 kW/370 PS 280 kW/380 PS 291 kW/396 PS
Max. vermogen (met boost) 294 kW/400 PK (298 kW/405 PK) 283 kW/385 PK (geen Boost) 291 kW/396 PK (geen Boost)
Max. koppel 1.600 Nm @ 1.600 tpm 1.695 Nm @ 1.400 tpm 1.565 Nm @ 1.500 tpm
Uitlaatgasreiniging EGR + DOC + SCR DOC + SCR SCR + DPF
Dieseltankinhoud 630 l 650 l 600 l
Transmissie AGCO ML260 ZF TMG45 AGCO ML260
Topsnelheid 50 km/u 50 km/u 60 km/u
Motortoerental bij 50 km/u circa 1.550 tpm circa 1.500 tpm circa 1.450 tpm
Max. hefkracht a/v 12 t/5 t 11 t/6,5 t 11,8 t/5,6 t
Hydraulisch vermogen 205 l/min 150 l/min (opt. 220 l/min) 152 l/min (opt. 205 l/min)
Leeggewicht 10,8 t circa 13,0 – 13,9 t 10,9 t
Kleinste draaicirkel circa 10,0 m circa 13,92 m circa 13,0 m
Max. toelaatb. totaalgewicht 18 t (15 t @ 50 km/u) 18 t 18 t
Massey Ferguson 8700 - Veelzijdig & onderschat - Agri Trader Test Jaarboek (6)

De achterhef tilt maximaal 12 ton.

Onze conclusie

De S-update van de 8700-serie van Massey Ferguson kenmerkt zich vooral door de nieuwe Datatronic 5 en een nieuwe, robuuste cabinevering.

Nieuw is het vlaggenschip 8740 S, die zich vooral onderscheidt door een hoog maximumvermogen bij gedeactiveerd EPM-vermogensmanagement. Met actieve EPM bedraagt het vermogensverschil met de 8737 S maar 5 pk.

Met zijn gunstige vermogen-gewichtsverhouding en de kleine draaicirkel is de 8740 S een uitgebalanceerde, goed doorontwikkelde allrounder in het 400pk-segment; eentje die net als voorheen ietwat wordt onderschat.

  • + gunstige vermogen-gewichtverhouding
  • + toerentalstabiele motor
  • + optionele fronthef met positieregeling
  • + Dual Control-functie standaard
  • + individuele hydraulische functies
  • + zeer goed rijcomfort
  • + zeer wendbaar
  • – handmatig schakelen van de snelheidsbereiken
  • – beperkte keuze in aftakassen

 

Nieuwe testrapporten per email ontvangen?

We sturen je geen spam!
Lees ons privacybeleid voor meer informatie.