Leestijd: 7 minuten

Rijtest Massey Ferguson 7600 | Ze zien er strijdlustig uit met hun nieuwe motorkappen. Met de MF 7600 serie maakt Massey Ferguson zich breed. Wij reden met de kleinste versie met 140-175 pk. Daar is alles mee mogelijk, schakelen, het schakelen laten of traploos over de akkers brommen.

MF 7600 rijtest - Agri Trader Test Jaarboek - (13)

Een nieuwe motorkap en uitlaat met SCR katalysatoren: daaraan herken je de nieuwe 7600 serie van Massey Ferguson

Massey-Ferguson werd in 2011 voor zijn 7600 serie beloond met de titel ‘Machine van het jaar’. Nu trekt MF het doek op voor vier lichtere modellen vanaf 140 pk. Het rijdend gedeelte en de transmissiemogelijkheden kenden we al. Nieuw is het design en vooral de bediening in de cabine.

Vertel me hoe je heet

MF verandert, net als veel andere tractor fabrikanten, zijn type aanduidingen. Schuift bouwseries in elkaar en maakt daardoor de wirwar van aanduidingen op de motorkappen overzichtelijker. Vanaf nu geldt dat alle MF trekkers met zes cilinders en minder dan 240 pk de cijferaanduiding 76xx op de kap hebben. De kleintjes uit die reeks zijn de modellen 7614, 7615, 7616 en 7618. Ze vervangen de MF 6400’s met onder belasting schakelende bakken en de traploos schakelende variant, de MF 7400.

Een huiseigen krachtbron op de MF 7600

Stond er ooit op de motorblokken van Massey-Ferguson altijd ‘Perkins Diesel’, nu levert Sisu Power uit Finland alweer een paar jaar de krachtbronnen. En Sisu hoort, net als MF, bij het Agco concern. Onder de eendelige motorkappen stuiteren zes zuigers. Of het nu gaat om de 140pk of de 175 pk sterke machine.

Om het diesel luchtmengsel te laten ontvlammen wordt er een slagvolume van 6,6 liter samen gedrukt. Met de kap open valt het luchtfilter direct op. Het deksel er af, het hendel er op en de ovale filterbox kan er uit.

De koeleenheden voor de laadlucht en koelwater zijn gestapeld. Pas daar na, en op grote afstand, mogen koelribben de warmte van het hydraulisch systeem en de airco af staan. Opvallend: de koelers hebben hun ruimte en kunnen schoon gemaakt worden zonder dingen los te schroeven of weg te klappen.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Wie meer vermogen nodig heeft, krijgt meer

Rijdt de tractor namelijk met een ingeschakelde aftak as (PTO) of minstens in zijn transport versnellingsgroep 2D (vanaf 6 km/u) dan stroopt het Sisu blok zijn mouwen op en stuurt het 25 extra pk naar de krukas. Dat geld voor alle schakelbakken uitgezonderd die in de kleine MF 7614 en 7615. Met een Dyna-4 bak leveren ze 15 pk meer vermogen.

De oliehuishouding is ook verbeterd. Olie verversen hoeft pas na 500 bedrijfsuren. Nog meer ‘meer’ gaat over de uitlaat. MF was pionier op het SCR gebied en gebruikte al van af 2008 als eerste de blauwe tankdoppen voor AdBlue. Toen in de 8600 serie.

Tegenwoordig zijn de eisen nog strenger en de uitlaatsystemen nog dikker. Om die niet zo breed te maken dat hij het uitzicht zou bederven deelden de MF engineers de uitlaatgassen listig in de eindpijp. Een deel stroomt door de eerste katalysator. De tweede gasstroom gaat daar omheen en gaat door de tweede katalysator. Dat houdt de zichtdoorsnede van het systeem prettig beperkt.

Aanvullend zit er een dieseloxidatie katalysator (DOC) onder de motorkap. Die katalysatoren blazen restgassen uit die conform de internationale Tier-4i(nterim) norm c.q. de Euro3b norm zijn. MF noemt dat ‘SCR techniek van de tweede generatie’.

Schakelen en laten schakelen

Dyna4 en Dyna6 zijn bekende transmissievarianten bij Massey-Ferguson met vier groepen en vier of zes lastschakelstappen. Wanneer er geschakeld wordt bepaalt de bestuurder of de tractor. En bij gebruik van de halfautomaat gaan ze er samen over. Dan hoeft de tractor alleen het schakelen van de power shift gear op zich te nemen. Over het groepsschakelgedeelte gaat de berijder dan. Nieuw: de AutoDrive schakelt nu al vanaf de kleine Dyna4.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Een functie, vier manieren

‘Dyna VT’ is de naam van de traploze transmissie van MF. Die komt trouwens gewoon bij zusterbedrijf Fendt vandaan. 700’er Varios rijden met dezelfde bak, alleen met een andere bediening. En hier hebben de ontwikkelingstechnici van Massey-Ferguson voor hun 7600’s heel goed werk geleverd. De insteek bij MF: des te verder de bestuurder de hendel naar voren duwt, des te sneller hij accelereert.

De knuppel met al die knopjes noemt MF ‘Multipad’. De functies voor het hefmechanisme, de toerental voorprogrammering, de rangeerkoppelingsschakeling en de bediening van een hydraulisch gereedschapswerktuig liggen ook goed onder handbereik op de ergonomisch gevormde knuppel.

Niet alleen met de knuppel, ook met het gaspedaal kan er tempo gemaakt worden. Maar er zijn nog meer mogelijkheden. Vanaf onder het stuur kan de chauffeur met de hendel van de rangeerkoppelingsondersteuning sneller- of langzamer gaan rijden. Met zijn linker hand. Dat is praktisch voor werken met een frontlader wanneer de rechterhand het druk heeft met de SMS joystick (met kruis besturingsposities). Erg handig!

Daar plaatsten de MF ontwikkelaars ook de vierde manier om met de MF 7600 te schakelen of te versnellen: een min- en plus toets. Buiten twee hydraulische kleppen bestuurt het prettig gevormde bedieningshendel ook de rangeerkoppelingsondersteuning. Erg goed! Nadeeltje: de joystick stuurknop voor het draaien moet eerst geactiveerd worden, de betreffende schakelaar aan het stuurwiel moet in de neutrale stand staan. Afwisselend de rijrichting veranderen via het stuurwiel of met de SMS joystick gaat niet.

Bekijk goede tweedehands Massey Ferguson tractors

Wel weer fantastisch: Op de joystick zitten twee toetsen die zelf te programmeren zijn. Dat is handig voor het opslaan van toerentallen of de activering van de stuurautomaat. Die wordt nu voor het eerst aan de MF fabriek in het Franse Beauvais geleverd door Topcon. Wanneer er zelf gestuurd wordt is de ‘Speedsteer’ functie een uitkomst. Hij wordt op de B-zuil geactiveerd met een druk op de knop en zorgt er dan voor dat de voorwielen met maar 1,5 stuurwiel omwenteling hun volle uitslag van links naar rechts hebben. Dat is praktisch bij werk aan de akkerranden of werken met een voorlaadsysteem. Boven de 15 km/u schakelt de stuurhulp automatisch af.

Van eenvoudig tot exclusief

Met drie uitrustingsvarianten – Essential, Efficient en Exclusiv – groeit het aantal elektronische appendages en het bedieningsgemak stap voor stap. Onverschillig of het nu gaat over de twee X-Y as selector of een van de twee vingertopbediende besturingsunits gaat. De poorten van maximaal vier elektronische bedieningsapparaten zijn vrij programmeerbaar.

MF noemt zijn 7 inch display ‘Datatronic CCD’. Hij heeft een make-over met nieuwe looks en menutoetsen gekregen en komt eigenlijk uit de 860 serie. De bediening is eenvoudig: met het draaiwieltje worden de menupunten gekozen en die worden met een druk op het wieltje bevestigd. Onze software was nog aan de trage kant. Ingestelde waardes, zoals het vastgelegde toerental, moeten ook met een druk op het wieltje bevestigd worden.

In de modellen zonder die beeldschone CCD display stelt de berijder zijn wensen in op het instrumentenpaneel. De verdere bediening gebeurt met knopjes aan de richtingaanwijzerstengel. En die zit, zoals Massey-Ferguson piloten weten, aan de rechterkant. Net als bij de voorgangerserie blijven we erbij: de massa aan kleine en grote symbolen maken de zaak druk en nogal onoverzichtelijk.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Lekker licht

Met maar drie treden is het instappen prettig. Het traditioneel lage geluidsniveau in de cabine is dat ook. De voorzijde van de cabine is afgeveerd op rubbers. Achter gebeurt dat met hydraulische dempers met stikstofbuffers. Hoe energiek die dempers hun werk doen is op de rechter B-zuil in te stellen. Veel verschil konden wij er niet in ontdekken.

De vijftig tinten grijs uit de vorige modellen zijn verdwenen. De kleuren zijn veel lichter gekozen. De deuren zwaaien wijd open omdat de B-zuil ver naar achteren is geplaatst. Onder armhoogte van de berijder is er buiten de handrem niets te bedienen. Daarvoor is de B-zuil verkozen.

Een verrassing voor MF fans in deze vermogens categorie: de 4WD aandrijving en het sperdifferentieel schakelen automatisch uit. Dan worden vanaf een stuuruitslag van 25 graden en een snelheid van 20 km/u alleen de achterwielen nog aangedreven. Het sperdifferentieel doet zijn werk vanaf 7 graden stuuruitslag.

  • Pijnpuntje1: Dat gebeurt snelheidsonafhankelijk.
  • Pijnpuntje2: de belangrijke bediening van de 4WD hadden we liever meer onder handbereik dan op de B-zuil gehad.

Typisch MF: de C-zuilen, de achterste daksteunen van de cabine, zijn het frame van de achterruit. Daardoor heeft de berijder tussen de B- en de C-zuilen zicht op de buitenkanten van brede apparaten.

In de cabine komen we ook vertrouwde dingen tegen. Daar hoort het bedieningspaneel voor de keuze van de drie toerentallen (540, 540 E en 1.000) van de PTO bij plus de regeling van de hefinstallatie met een daalsnelheid regelklep, de hoogtebegrenzer, de trillingdemper en de trekkrachtregeling.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Algemene indruk

Massey-Ferguson brengt de nieuwe techniek ook voor de kleine modellen. Bewezen eenheden zoals het chassis, de assen en de motor komen uit eerdere modellen. Maar de blokken kregen SCR en DOC katalysatoren. De bediening via de nieuwe armsteun en de Multipad knuppel is eenvoudiger en duidelijker geworden.

De machine is comfortabeler geworden. De naamgeving van de types is marketeerswerk. Maar ze staan voor een breed aanbod aan mogelijkheden. Vanaf 140 pk, met drie mogelijke transmissie keuzes en veel bedieningsmogelijkheden is de MF 7600 serie een goed alternatief en een allemansvriend bovendien.

Technische gegevens

Motor
Fabrikant Agco Sisu Power
Cilinders/ cil. inh. 6 / 6,6l
Opgegeven vermogen  ISO 130 PK (96 kW) bis
165 PK (122 kW)
Max. vermogen  ISO 140 PK(103 kW) bis 175 PK (129 kW)
Hydrauliek
Aansluitingen 4 mech. of elektr.
Pompcapaciteit 58 l/min of 110 l/min met load sensing
Druk 200 bar
Hefkracht V/A 7,1 t tot 8,6 t / 3,2 t
Transmissie en PTO
PTO toerental 540/540E/1000
Soort versnellingsbak 4-voudige PS, 6-voudige PS of traploos
Aantal versnellingen 16, 24 of traploos
Topsnelheid 40 of 50 km/h**
Maten en gewichten
Leeggewicht 5,9 tot 8 t
L x B x H 4,90 m/2,55 m/2,98 m
Dieseltank/AdBluetank 305 l/30 l
Wielbasis 2,87 m
Standaard banden voor 540/65 R28
Standaard banden achter 650/65 R38
**Met gereduceerd toerental

 

Nieuwe testrapporten per email ontvangen?

We sturen je geen spam!
Lees ons privacybeleid voor meer informatie.