Leestijd: 6 minuten

Rijtest | Massey-Ferguson 5440. Op de Sima 2011 presenteerde MF zijn nieuwe serie compacte tractoren. Die moeten het vooral goed gaan doen op melkvee-, en gemengde bedrijven en op bergweides. Wij testten het model met 100 pk aan boord.

Massey-Ferguson 5440 rijtest - Agri Trader Test Jaarboek

Met zijn compacte buitenmaten is de 5440 een ideale trekker voor op het erf, ook omdat hij laag en niet breed is.

GTI rijdertjes met hun petjes achterste voren op herkennen in het front van de Massey-Ferguson 5400 de ‘booskijkers’. De ronde, in de naar voren aflopende neus geïntegreerde koplampen zien er uit als grote ogen. Daar onder zit de zwarte grille. De MF is nog eens gemaskerd ook!

Maar ondanks zijn dreigende looks hoef je geen boevenvanger te zijn om met de nieuweling te kunnen omgaan. Het rijden met de nieuwe 5440 is kinderspel.

Een motor met veel trekkracht

Bij de uitrusting en het bedenken van de opties heeft Massey-Ferguson erg zijn best gedaan. Buiten de actuele vormgeving en een nieuwe voorkant met naar wens een geïntegreerd hefsysteem en een meer stabiliteit gevende Dana as.

Massey-Ferguson-5440-rijtest-Agri-Trader-test-Jaarboek-10

Bij de 5400’s is er een nieuwe vooras gemonteerd. Ook de vooras ophanging is nieuw.

De motorkap is nu eendelig en laat zich heel makkelijk opklappen. Daardoor zijn de onderhoudscomponenten die aan de linker kant van de motor zitten prima bereikbaar. De 100 pk (74 kW) Perkins motor heeft genoeg stoom om ook het zware werk aan te kunnen. Met vier cilinders en een slagvolume van 4,4 liter levert de van een intercooler voorziene turbomotor een maximaal koppel van 402 Nm.

Om meer dan alleen de inlaatlucht koel te houden zijn er ook koelers voor de optionele airco, de versnellingsbak olie en de koelvloeistof van het blok aanwezig. De radiateur voor de versnellingsbak olie is zijdelings uitneembaar zodat ook de achterliggende koelers goed bereikbaar en schoon te houden zijn.

Massey-Ferguson-5440-rijtest-Agri-Trader-test-Jaarboek-8

De eendelige motorkap opent naar boven. De versnellingsolie koeler is zijdelings uitneembaar.

Rustig aan wegrijden

Voor de nieuwe Dyna-4 transmissie en de nieuwe achteras met zijn versterkte remmen belooft MF meer efficiëntie. Vooruit en achteruit zijn er 16 versnellingen beschikbaar. In deze klasse is dat overigens eerder regel dan uitzondering.

De bestuurder kan schakelen met de flipper links aan de stuurkolom of met het T-hendeltje in het rechter console. Aan het functioneren van de flipper bediening is er in vergelijk met de eerdere bouwseries niets veranderd. Hier geldt de zelfde bedieningslogica als bij alle MF met een conventionele transmissie. Naar voor of naar achter getuimeld verandert hij de rijrichting, en door aantippen worden de versnellingen geselecteerd.

De knop aan de zijkant van de schakelpook is niet, zoals in spionagefilms, om achtervolgers uit te schakelen, maar om de koppeling te bedienen. Als hij ingedrukt is, dan kan er geschakeld worden met de bak in plaats van de power shifter. Dat geldt natuurlijk ook als het koppelingspedaal wordt ingetrapt. Alleen jammer dat de huidige power shifting stand alleen in het zijpaneel voor de schakelpook wordt getoond. Een aanvullend verklikkerlicht in het instrumentenpaneel was handiger geweest.

Ook hinderlijk: de voor uit en achteruit versnellingen hebben een overbrenging van 1 op 1. Bij het draaien moet er zo altijd terug geschakeld worden. Om de wegrijdsnelheid aan de omstandigheden aan te passen zit er een draai pot(entie)meter naast de schakelpook Voor het verladen van mest graan heeft die soepele start echt zijn voordelen. De vlotte acceleratie wordt zo beperkt bij het transport van slingergevoelige lading zoals gier. Het idee is goed, maar in praktijk valt het verschil met de onbelaste tractor minder op.

Een hoog litervermogen

Het hydraulisch systeem aan de achterkant, dat met een elektro hydraulische regelunit bediend wordt, heft 4,3 ton hefkracht. Daarmee moet de MF compatibel zijn aan alle nodige mogelijkheden. Ten opzichte van zijn voorgangers moet de hefsnelheid 10% verhoogd zijn. Optioneel is er ook voor het front een hefinrichting. Het zicht op de daar gebruikte gereedschapswerktuigen is dank zij de motorkap met zijn vrije blikveld goed. Er kunnen tot aan vier eenheden aangebouwd worden.

De bediening er van is mechanisch, de hendels rechts naast de stoel functioneren goed. Voor werk waarbij een hoge hydraulische olie opbrengst gevraagd is kunnen de twee hydraulische pompen met een druk op de knop parallel geschakeld worden. Dan is de literopbrengst per minuut 100- in plaats van 58 liter. Dat maakt het werken met de frontlader effectiever.

Via het dakraam kan de uitgeschoven lader goed in zicht gehouden worden. In de uitvoering ‘lader’ zit dat dakraam er standaard in. Een andere nieuwigheid is de elektronische voorselectie van de aftak as per tuimelschakelaar. In de standaarduitvoering is de keuze helaas beperkt tussen 540 en 540 E. Maar er is optioneel keuze voor een toerental van 1.000 tpm en een PTO achter de transmissie. Die PTO laat zich ook van buiten, vanaf het linker spatbord, uitschakelen. Handig.

Een overzichtelijke cabine

Het formaat van de cabine is voor dit soort tractor okay. De simpele bijrijderzitting is optioneel. Als die dan op geklapt is, beperkt hij de bereikbaarheid van de handrem. De plaatsing van de bediening- en controle delen is goed gekozen en helder. Het instrumentenpaneel kreeg ook een nieuw ontwerp, maar lijkt nog erg op dat van de vorige serie. De optioneel verkrijgbare luchtgeveerde zetel zou zeker in overweging genomen moeten worden. De voor as is immers ongeveerd.

Met zijn compacte buitenmaten (4.221 mm lengte) is de 5440 een ideale trekker voor op het erf, ook omdat hij laag en niet breed is. Hij past overal wel tussen door. Ook in de bosbouw of in gemeentelijke dienst moet hij zijn draai kunnen vinden. En daarnaast kan hij natuurlijk altijd op de akkers terecht en voor andere doeleinden gebruikt  worden.

Samenvatting

Niet allen voor op de boerderij. De nieuwe MF 5440 is ook heel goed inzetbaar in het melkvee- en gemengde bedrijf. Maar ook op kleinere akkerbouwbedrijven is deze Massey-Ferguson op zijn plek. De motor trekt heerlijk door. Handig is dat de power shifter zowel rechts in de console als links onder het stuur bediend kan worden. De PTO, vierwielaandrijving en het sperdifferentieel zijn simpelweg per knopdruk te bedienen. Bij gebruik als frontlader is het zinnig om te kiezen voor de uitvoering met een glazen dak en de bij schakelbare tweede hydrauliekpomp, die de hefsnelheid aanzienlijk verhoogt. Met het hoge toelaatbare totaalgewicht van 8.500 kg is er een relatief hoge belading van 4.700 kg mogelijk.

Algemene informatie

De nieuwe 5400 serie van Massey-Ferguson bestaat uit vier types met 80, 90, 100 en 105 pk. In alle modellen zit de Perkins 1104D-44T(A) met turbo compressor. De drie grotere modellen, 5430, 5440 en 5450 hebben aanvullend een interkoeler. Het leeggewicht ligt tussen de 3.800-3.900 kg. De Dyna-4 versnellingsbak heeft 16 versnellingen voor- en achteruit en vier power shift groepen. De topsnelheid is 40 km/u. Naast de standaardcabine zijn er een cabine met glazen dak en een met een laag dag optioneel.

De 5400 serie wordt in drie varianten aangeboden. De basis uitvoering is de ‘Freisicht’, als ‘Lader’ heeft de trekker een glazen dak en een stel extra schijnwerpers en de benodigde aansluitmogelijkheden voor een frontlader. De chique uitvoering heet ‘Edition’ en heeft een lucht geveerde stoel, airco, een derde regelklep en aanvullend uitrustingspakket.

Technische gegevens Massey Ferguson 5440

Opgegeven vermogen 100 pk (74 Nm)
Max. koppel 402 Nm
Cilinder inhoud / cilinders 4,4 l / 4
Brandstoftank 130 liter
Versnellingen V/A, power shift 16/16/4
Topsnelheid 40 km/u
Hefkracht V/A 2.500 daN/ 4.300 daN
Standaard banden V/A 340/85 R24/ 420/85 R34
Hoogte standaard / vlakdak 2.750/ 2.550 mm
Leeggewicht / maximaal toelaatbaar gewicht 3.800/ 8.500 kg

Meer test rapporten

Vind je het leuk om dit soort test rapporten te lezen?
Geef even je naam en e-mailadres en wij sturen ze direct naar je toe! Lekker makkelijk.

Gun jezelf het gemak door de nieuwste informatie gewoon per e-mail te ontvangen.

 

Bekijk tweedehands Massey Ferguson tractoren