Ljungby Maskin doet zijn werk in alle rust
Al 30 jaar is Handelsonderneming Jaap Tempel BV uit Middelbert, gespecialiseerd in de in- en verkoop van nieuwe en gebruikte shovels. Jaap Tempel werd in 1991 dealer voor Noord-Nederland van het merk Werklust en na het faillissement van Werklust in 2002, nam hij deze fabriek over.
Eind 2013 neemt Jaap de beslissing om te stoppen met de productie van de Werklust shovels. Dan start men met het dealerschap van Ljungby Maskin.
Daarnaast is Jaap Tempel BV ook dealer van het brede leveringsprogramma van Case Construction voor Noord Nederland: shovels, rups en mobiele graafmachines, mini en midi graafmachines, schrankladers, graders & bulldozers. Verder is Jaap Tempel BV gespecialiseerd in het verrichten van alle mogelijke onderhoud- en servicewerkzaamheden in haar moderne werkplaats of op locatie met de volledig ingerichte servicebussen. De verhuur van shovels is tegenwoordig ook een belangrijke pijler van het bedrijf. Diverse shovels uit de verhuurvloot draaien 24/7 in de industrie, waarbij 5000 draaiuren per jaar heel normaal zijn. Optimale omstandigheden waarin echte kwaliteit zich kan bewijzen.
Achtergrond over de Ljungby Maskin L9
Het Agri Trader testteam gaat werken met de Ljungby Maskin L9 wiellader. Allereerst wat meer achtergrond over dit. Ljungby Maskin AB uit Zweden is opgericht door Rune Andersson. In 1983 bouwde hij zijn eerste zelfontworpen wiellader. Sindsdien is de algemene doelstelling van zijn bedrijf Ljungby Maskin duidelijk: ”Het produceren van aangepaste machines van superieure kwaliteit, voor optimale productiviteit en het verstrekken van de hoogste veiligheids- en comfortniveaus voor de bediener”.
Bij de productie van hun machines heeft men naast de focus op het leveren van topkwaliteit, veel aandacht voor veiligheid en duurzaamheid. De eigen productie in de 20.000 m2 grote fabriek is gemaximaliseerd om de hoogste kwaliteitsniveaus te waarborgen. Het bedrijf produceert zelf achter- en voorframes, laadarmen, cabines, verschillende hulpmiddelen, hydraulische cilinders en overige componenten.
Het laswerk gebeurt voor meer dan 90% door lasrobots. Verder werkt men uitsluitend met de beste toeleveranciers zoals Sisu en Scania motoren en ZF voor de assen en transmissies. Het komt regelmatig voor dat dealers met klanten naar de fabriek gaan om speciale wensen door te nemen.
Zweden is voor Ljungby Maskin de grootste markt, maar een toenemend deel van de productie wordt geëxporteerd naar onder meer Nederland. Hier heeft men in Almere een eigen dochtervestiging, waarvan Jaap Tempel BV dealer is.
De techniek van de kleinste Ljungby Maskin
De Ljungby wielladerserie bestaat uit 8 modellen, met een gewicht van 10 tot 30 ton. De L9 waarmee het Agri Trader testteam gaat werken is het kleinste type van de reeks. Vanaf de introductie van dit type in 2004. Na deze lovende informatie zijn we natuurlijk zeer benieuwd naar deze wiellader. Samen met Patrick Tempel, zoon van Jaap, lopen we naar de L9. De eerste indruk, de wiellader doet qua uiterlijk een beetje gedateerd aan.
Hij heeft zeker wel een robuuste en krachtige uitstraling, maar het innovatieve en moderne zie je er niet aan af. Maar alleen door een eerste indruk laat het testteam zich niet leiden.
We gaan eerst nader in op de techniek en mogelijke opties en vervolgens gaan we werken met de wiellader. Allereerst het rondje rondom de machine. Achter de grote motorkap ligt de 6 cilinder motor die aan de laatste Stage 4 Final eisen voldoet zonder roetfilter. Deze is afkomstig van het Finse Sisu en heeft een hoog vermogen van 205 pk.
Over de gehele linie doet Ljungby in tegenstelling tot veel andere fabrikanten bewust niet mee aan de downsizing naar steeds kleinere motoren. Karakteristiek voor de motor in de L9 is een hoog koppel in combinatie met lage toeren. Zo is de wiellader zeer krachtig, maar blijft het brandstofverbruik beperkt en het geluidsniveau erg laag.
Een omkeerbare fan is standaard, waarbij de frequentie van schoonblazen instelbaar is. De servicevriendelijkheid is goed, de diverse componenten zijn goed bereikbaar en je kunt overal bij. Ook in het donker heb je uitstekend zicht aangezien elke servicekap standaard voorzien is van een grote ledlamp.
Onder de radiator is veel opbergruimte voor bijvoorbeeld het bewaren van hijsmiddelen. De L9 is voorzien van een olievulpomp, erg handig voor machinist of monteur om olie af te tappen en bij te vullen.
Waar het om gaat: de giek
Lopen we verder naar voren, dan zien we de giek. Dit is een parallelframe met een uitstekend zicht door een optimale kinematiek. De giek is snel te bedienen en heeft veel opbreekkracht. De hele giek is gemaakt van Weldox en alle pennen en bussen zijn gehard.
De Ljungby Maskin L9 heeft een knikhoek van 45 graden om optimaal te kunnen manoeuvreren. Ook in krappe ruimtes kun je de bochten goed nemen. Via de opstap bereiken we de deur.
Deze testmachine is voorzien van de optionele automatische deursluiter. Dit is een hydraulische functie die de deur aan de linkerkant sluit. De deursluiter voorkomt onnodige belasting van de machinist bij het sluiten van de deur. De sluitbeweging wordt met twee knoppen bediend, die bevinden zich aan de binnenkant van de cabinezuil en in de deur voor eenvoudige bediening vanaf de grond.
De cabine van de Ljungby
De geïsoleerde cabine is ruim met veel zicht naar achteren. De L9 is ook standaard voorzien van airco. De luchtgeveerde stoel is comfortabel en goed instelbaar. Verder is deze voorzien van stoelverwarming. Ook is de L9 standaard voorzien van elektrische pedaalverstelling die variabel instelbaar is via tuimelschakelaars.
Op het 11 inch touchscreen zijn alle gegevens van de boordcomputer afleesbaar en een gigantisch aantal zaken in te stellen. We doen een greep: de instellingen van de versnellingsbak: de wiellader is voorzien van proportionele automatische versnelling met 5 vooruit- en 3 achteruitversnellingen met automatische kickdown. Ook kunnen er 3 verschillende standen worden geselecteerd om de bakvlakstand in te stellen. Naast het aflezen van gegevens omtrent temperatuur, snelheid, brandstofverbruik en productie.
Noemenswaardig is ook nog de optionele cabinevering waar de testmachine ook mee was uitgerust, het zogenaamde Ljungby Maskin Comfort System. Dit is een hydraulische cabineveringsysteem, dat een aanzienlijke vermindering van trillingen en schokken in de cabine tijdens het dagelijks gebruik tot gevolg heeft.
De cabine wordt ondersteund door hydraulische cilinders, die automatisch worden aangestuurd door de machinebesturing. Het systeem is zo geconstrueerd dat de cabinevering niet van invloed is op de hydraulische capaciteit en de productiviteit van de machine. Er zijn meerdere mogelijkheden van handmatige instellingen als hellingen, demping en gevoeligheid.
Uiteraard, is het systeem uit en aan te zetten. Dus wil je als machinist niks voelen in de cabine zet je hem soepel en ben je een het schuiven en wil je alles voelen dan zet je hem op de maximale (stugge) stand. Het systeem wordt automatisch geactiveerd bij het starten van de machine en als de parkeerrem wordt vrijgegeven.
Erg fijn voor de machinist in de volgende situatie: bij het storten van een lading in een vrachtwagen. Je hebt uitstekend zicht op het werkveld, zodra de giek omhoog gaat kantelt de cabine achterover zonder dat je je zitpositie hoeft aan te passen.
Qua hydraulische functies heeft de L9 drie standaard functies en een 4e is optioneel. Je kunt via een aparte draaiknop de benodigde liters nog eens handmatig bijregelen om aanbouwdelen optimaal te laten werken. De Agri Trader machinist is erg positief over het werken met de L9. Zowel tijdens het laden als het schuiven voelt de wiellader erg zeker aan. Als gevolg van de ZF bak kun je heel soepel rijden, zowel voor- als achteruit.
Conclusie: de eerste indruk vergeet je snel
Conclusie is dan ook, dat de Ljungby Maskin je door zijn ontzettende kracht en soepelheid de eerste indruk snel laat vergeten. De L9 is een hele fijne en erg compleet uitgevoerde wiellader om mee te werken.