Leestijd: 4 minuten

Een compacte bouw met veel slagkracht bij een kleinere werkdiepte. Dat zijn de kenmerken van een korte schijveneg. Zoals de foto bij dit artikel laat zien kan de Lemken Rubin 12 ook zwaardere klussen aan.

Lemken Rubin 12 getest - weer dan een korteschijveneg (2)

Qua opzet blijft de Rubin 12 een korteschijveneg. Maar door zijn grote schijven van 736 mm lijkt hij meer op een klassieke schijveneg. Dat vinden we terug in zijn gewicht: In vergelijk met de Rubin 9 woog onze testmachine zonder wals een derde meer. Samen met de getande holle schijven, die zich in de rijrichting schuin in de bodem snijden staat dat garant voor een goed intrekgedrag.

Lemken Rubin 12 getest - weer dan een korteschijveneg (4)

De schijven staan 20 ° ten opzichte van de bodem en 16 ° ten opzichte van de rijrichting gesteld. Als overbelastingbeveiliging zit er een spiraalveer op elke hoofdligger.

In onze machinetest hebben we onze testploeg ingezet voor de tweede stoppelbewerking na mais en suikerbieten en voor het inwerken van groenbemester. Dat zijn niet allemaal voorbestemde inzetvelden voor een korte schijveneg maar ze zijn ook niet helemaal toegesneden op een klassieke cultivator. Hoe dan ook hadden we door de grote hoeveelheid restmateriaal op de akker een intensief mengende machine nodig.  Dat speelt in de kaart van de Rubin 12.

De door de fabrikant beloofde werkdiepte van 20 cm hebben we makkelijk gehaald. Daar was wel wat vermogen voor nodig. Volgens ons minstens 300 pk.

Lemken Rubin 12 getest - weer dan een korteschijveneg (3)

De werkdiepte van de Rubin 12 wordt automatisch via de naloperwals ingesteld. De beide kammen worden zonder gereedschap op hoogte gezet.

De werkdiepte wordt hydraulisch via de naloopwals geregeld. Een goed afleesbare schaalverdeling helpt bij het oriënteren. Daarna moet de aandacht naar de beide egkammen die achter de schijven zitten. Die worden comfortabel en zonder gereedschap ingesteld.

De eenvoudige voorste tandkam dient vooral als rem voor de toestroom aan aarde en moet verhinderen dat die ongehinderd het tweede schijvenveld ingaat. De tweede kam is star en moet vooral de stroom aarde voor de na-loper nivelleren.

We hebben tijdens onze machinetest voornamelijk gewerkt op dieptes tussen de 12-18 cm. De Rubin mengt daar goed en snijdt mooi vlak. Een ander groot verschil met de Rubin 9 is de positionering van het onderstel voor de naloper. Die komt de wendbaarheid van de machine ten goede.

Met onze, op dikke banden staande, Case IH Magnum, konden we aan de kopakker bijna haaks terugrijden in de volgende slag.

Lemken Rubin 12 getest - weer dan een korteschijveneg (1)

Aan de kopakker is er erg kort met de vier meter brede machine te draaien.

Voor de terugverdichting had ons testexemplaar een packer profielwals. Bij het hoge inzetgewicht van de Rubin 12 is daarvan de hoge opstaande kant vooral onder natte omstandigheden praktisch. Tussen de in elkaar grijpende ringen blijft maar weinig aarde hangen. De aanpassing aan de ondergrond is bij de gedeelde wals van vier meter in orde.

Voor de beide bredere Rubin 12’s zij de nalopers pendelend opgehangen. Door het naar voren verzetten van het onderstel is er nu zelfs de mogelijkheid de complete naloper af te hangen.

Technische gegevens Lemkin Rubin 12/400 KUA

Werkbreedte 4,00 m
Aantal paren schijven 22
Schijfdiameter 736 mm
Gewicht (zonder wals) 4.402 kg
Gevraagde trekkracht tijdens test 240-340 pk

 

Lemken Rubin 12 getest - weer dan een korteschijveneg (7)

Het onderstel heeft Lemken bij de korte schijveneg Rubin 12 nu verschoven tussen de naloper en het schijvenveld. Dat verbetert de gewichtsverdeling en maakt rangeren makkelijker

Samenvatting

Intrekken deed de schijveneg ook onder zware omstandigheden goed. De zijwaartse trek heeft Lemken door de symmetrische schijven opstelling onder controle. Het verzetten van de rij centrale schijven is nodig om er voor te zorgen dat de bodem ook in het midden glad wordt bewerkt. Aan het uiteindelijke resultaat is dat maar marginaal te zien.

Het schijvenveld weet ook raad met grotere massa’s organische resten. Bij de Rubin 12 was de packerprofielwals de beperkende factor bij het gebruik tijdens onze test. Die bleek onder zware omstandigheden niet altijd de beste keuze. Gelukkig biedt Lemken hier veel alternatieven zoals messen- en tandemwalsen. De nieuwe, simpele verstelling van de tandeggen verdient een duidelijke “Like!

Van tastwielen aan de voorkant heeft Lemken afgezien. Dat geeft duidelijk voordelen voor het maken van krappe bochten. Schommelen tijdens de inzet konden we niet vaststellen. Alleen bij lompe stuuracties zwaaide de machine wat. Op zware percelen en met een werkdiepte van ca. 15 cm was 200 pk niet voldoende. Omdat de Rubin 12 een klassieke korte schijveneg is die duidelijk boven de 10 km/u gehouden moet worden, is een minimaal vermogen van 300 pk aan te bevelen.

Bedrijfsinformatie

De Rubin 12 heeft naast de Heliodor en Rubin 9 een eigen plaats in de catalogus van Lemken. Door de grote schijven en zijn hoge eigengewicht kan de Lemken ten opzichte van andere korte schijvenploegen duidelijk meer diepte aan. Als opgezadeld model is de schijveneg er in drie uitvoeringen in breedtes van 4-6 meter. Star of aangebouwd ook in drie modellen van 3 tot 4 meter.

Nieuwe testrapporten per email ontvangen?

We sturen je geen spam!
Lees ons privacybeleid voor meer informatie.