De Lemken Kristall getest | In de nieuwe compact cultivator combineert Lemken de positieve aspecten van de cultivators met twee balken met de nieuwe TriMix scharen. Die zijn voorzien van naar boven gerichte vleugelverlengers en zouden gewas restgoed beter moeten inmengen.Wij testen het!
Lang waren cultivators met twee balken een soort vanzelfsprekend bij de stoppelbewerking. Doordat ze kort zijn kunnen ze ook gebruikt worden in combinatie met kleinere trekkers met minder hefvermogen. Bovendien zijn ze prettig wendbaar en valt de prijs mee. Maar ten opzichte van cultivators met meer balken hebben ze een paar nadelen. Naarmate er meer stro aanwezig is, verslechtert de inmenging en blijven er stroken stro liggen.
Juist bij het gebruik op een zware bodem laat de verkruimeling door het geringer aantal werkende delen te wensen over. In de nieuwe Lemken Kristall compact cultivators heeft Lemken nu de voordelen van twee-balkige apparaten op het niveau van machines met meer balken gebracht met de introductie van de nieuwe TriMix scharen. Wij konden één van de eerste 5 meter modellen uitproberen.
Duidelijke verschillen
Voor onze test hadden we een Kristall 9/500 KU met elf tanden en vijf egaliseringsschijven/schijvensets ter beschikking. De H.o.H. afstand lag op 45 cm. De nieuwigheid zit hem in de TriMix scharen, die direct opvallen. In feite zijn ze gelijk aan de al bekende DuoMix scharen. Maar de einden van de zij-vleugels zijn naar achter- en boven gebogen.
Het idee erachter is dat 33 gereedschappen het werk doen terwijl er maar 11 tanden zijn die de aardstroom afremmen. Dat verbetert de inmenging en vermindert de kans op verstopping. In feite doen de nieuwe scharen drie klussen in een keer. De toppen trekken de bodem dieper open, aan de vleugels vindt de vermenging plaats en de vleugel geleidestukken leggen en keren de bodem aanvullend.
Hoe sterk dit effect daadwerkelijk is, werd duidelijk toen we de, ter vergelijking de voor dieper gaand werk bedoelde, DuoMix scharen monteerden en daar een evenwijdige baan mee trokken. De menging was bij het nieuwe systeem duidelijk beter en de spoorvorming die er bij normale scharen optrad, was er bij deze drievoudig werkende gereedschappen niet. Het effect konden we zien op circa 200 ha. bewerkte vlakte met wisselende bodemsamenstelling. Het meeste stro was er al af. Bij het scharen wisselen loont de aanschaf van het snelwisselsysteem overigens. In tien minuten zijn ze allemaal door een persoon te vervangen. Simpelweg de speciale spie uitnemen, de schaarvoet er naar onderen uit trekken, de nieuwe insteken, de spie weer plaatsen en: klaar! Simpeler kan het niet.
Een makkelijke instelling
Het instellen van de werkdiepte gebeurt aan de voorkant. Er hoeft niet over de wals geklauterd te worden. Optioneel is er een hydraulische diepteverstelling mogelijk.
Voor een wisselende ondergrond zijn er aanslagen in te stellen die het verstellen van de werkdiepte tijdens het rijden mogelijk maken. Dat is prettig. Daar komt nog bij, dat met de walsophanging in het parallellogram de schijven niet extra versteld hoeven te worden. Voor de voorkant zijn er aanvullende dieptewielen beschikbaar die zonder gereedschap in een gatenraster versteld kunnen worden. Dat wordt vergemakkelijkt door een hendel met excenter.
De tanden van de U-versie zijn veerbelast tegenover belasting beveiligd. Bij een kracht van 550 kg wijken de tanden naar achteren en naar boven uit. Met een meerprijs van circa €5.000 is de optie wel stevig aan de prijs.
De naloper, een dubbele staafwals met een Ø van 400 mm bleek, volgens onze verwachtingen, wat licht voor een optimale na-verdichting.
Op een andere akker werden we niet zo gelukkig van de TriMix scharen. Een hoog aandeel aan nog groene restbeplanting zorgde voor verstoppingen. Hier werd duidelijk dat de aanvullende, hoog gestelde geleideplaat een zekere bodemdruk en een vaste ondergrond vraagt zodat tijdens het rijden de zelf reinigende werking in stand blijft. Wij zetten overigens de DuoMix scharen in, waarmee we het probleem verhielpen.
Een verhoogde vraag naar trekkracht
De intensieve menging door de nieuw ontwikkelde scharen resulteert natuurlijk in een hogere benodigde trekkracht.
Met een 200 pk John Deere reden we met de TriMix scharen ongeveer 7 km/u. Met de DuoMix scharen ging dat ruim 2 km/u sneller. Op zware ondergrond, op hellend talud of hogere snelheden/grotere werkdieptes mag er gerust 50 pk extra of meer aan boord zijn.
Met een Fendt 828 Vario behaalden we snelheden boven de 12 km/u. Positief is dat het aantal onderhoudspunten ten opzichte van de Smaragd met 32 smeernippels verminderd is.
Technische gegevens Lemken Kristall 9/500 KU
Werkbreedte | 5,0 m |
Transportbreedte | 3,0 m |
Gewicht geteste machine | 2.750 kg |
Aantal tanden/ schijven | 11/ 5 |
H.o.H. afstand | 450 mm |
Balkafstand | 900 mm |
Werkdiepte | 50-250 mm |
Gevraagd vermogen | 110-165 kW (150-225 pk) |
Samenvatting
Met de TriMix scharen is de Kristall cultivator voor vlakke akkers. Het mengeffect is ten opzichte van de DuoMix messen duidelijk beter. Maar de benodigde trekkracht wordt groter, net als het risico op verstoppingen. Als de Kristall ook voor dieper grondwerk gebruikt wordt, dan loont de aanschaf van DuoMix scharen. Het liefst met snelwisselsysteem.
De werkdiepte instelling gebeurt aan de voorkant en nog maar op twee plekken. Dat bespaart klimwerk over de machine. Op een zware bodem met een hoog restbestand aan vocht kunnen de vleugel geleideplaten de bodem compacteren en versmeren.
Vind een 2e hands Lemken cultivator
Algemene informatie
In totaal kon de Kristall geleverd worden met 5 werkbreedtes. Drie, 3,5 en vier meter breed zijn de vaste apparaten. De inklapbare cultivators zijn er in de breedtes vier, vijf en zes meter. Nu zijn er ook opklapbare en gezadelde machines met werkbreedtes van 5 en 6 meter gepresenteerd. Die kunnen ook met de pneumatische drillmachine Solitair gecombineerd worden. De balkafstand ligt vast op 90 cm. De aantal scharen hangt af van de werkbreedte. Met, naar breedte , 7 tot 13 tanden ligt de H.o.H. afstand tussen de 43-50 cm.
De aanvullende type aanduiding U staat voor de automatische, veer belaste overbelastings beveiliging. De K staat voor de opklapbare uitvoering.