Leestijd: 7 minuten

Rijtest | De hakselkwaliteit en het klein maken van de maiskorrels zijn zowel voor de veehoudende als voor de biogas producerende bedrijven de basis voor hoogwaardige kuilmais.  In de komende test kunt u lezen welke bijdrage John Deere aan dit proces levert met de nieuwe 7280i ProDrive hakselaar.

Kwaliteit hakselen van John Deere 7280i ProDrive getest - (6)

John Deere presenteert zijn nieuwe, zelf rijdende hakselaar, de 7280i tijdens een inzet op de akker. De machine biedt een hoop nieuws onder zijn kap. De nieuwe motorafregeling, die samen met twee turbo’s resulteert in 440 pk uit 13,5 liter cilinderinhoud zorgt niet alleen voor het indrukwekkende vermogen maar ook voor de stabiliteit van dat vermogen en het koppel. Bij de turbo’s werkt de ene serieel met 3 bar en de andere variabel om de laaddruk constant te houden.

John Deere gaat in dit vermogenssegment als vanouds verder met de ‘alleen diesel’ aanpak en met een  verhoging van het aandeel teruggevoerde uitlaatgassen.

Om de behandeling van de korrels verder te verbeteren biedt John Deere vanaf het komende seizoen als alternatief voor de tangentiale rollen optioneel KernelStar aan. De in elkaar grijpende schijven, die we tot nu toe als MasterCrackers kenden, hebben een groter oppervlak voor de optimalisatie van de korrelbehandeling, de verwerking van grotere delen en zorgen voor minder slijtage. Met de KernelStar wordt het effectieve oppervlak ten opzichte van de tangentiale rollen ongeveer 7 keer zo groot. De speciaal verhoekte oppervlaktes, concaaf en confex gevormde in elkaar draaiende schijven resulteren in een verbeterde materiaalstroom ten opzichte van de rechte flanken en daarmee ook een mooi gebundelde uitworp waar weinig vermogen voor nodig is.

Kwaliteit hakselen van John Deere 7280i ProDrive getest - (11)

Ook bij de 7280i gaat John Deere weer voor het ‘alleen diesel’ concept met verhoogde uitlaatgasrecirculatie

Ventilatie en koeling

De 7280i werkt met een variabele ventilatie aandrijving: 1000-1500 tpm zijn daarbij mogelijk. Bij lage buitentemperaturen blijft er zo meer vermogen voor de hakselaar over. De koeler is in zes bereiken onderverdeeld. De actieve stofafzuiging zorgt er voor dat de koeler constant schone lucht krijgt. Die lucht wordt binnenin naar boven afgeblazen, zodat het zonder kwaad te doen verdwijnt.

Kwaliteit hakselen van John Deere 7280i ProDrive getest - (8)

De koeling bestaat uit zes delen.

Een groot chassis

De hakselaar is groter geworden: hij is 15 cm langer geworden. Bij deze nieuwe machines wordt hetzelfde chassisraam gebruikt als bij de bekende 7950, nu de 7980 serie met 812 pk. Door dat grotere chassis is er nu ruimte voor de nieuwe motoren conform de emissie eis Tier IIIb.

Motor en transmissie management

Steeds hoger wordende brandstofprijzen laten fabrikanten naar steeds slimmere oplossingen zoeken. John Deere heeft daarvoor een gepatenteerde toerentalregeling voor bij de kopakker bedacht. Het toerental wordt bij het heffen van de maisbek automatisch op 1250 tpm gezet. En als de oogstmachine stil komt te staan, omdat hij bijvoorbeeld op een aanhanger moet wachten, dan valt het toerental naar 850 tpm. In die toestand is het brandstofverbruik ongeveer 70% minder. Dit regelsysteem begint  al ‘geld op te brengen’ als het pas 1 seconde zijn werk doet. De DLG heeft er een certificaat voor afgegeven waarin een verbruiksvermindering tot 18,9% vermeld is.

HarvestLab

Samen met Carl Zeiss heeft John Deere de nabij-infrarood vochtsensor HarvestLab ontwikkeld. Dat systeem voert aan de lospijp 17 metingen per seconde uit en leest daar maximaal 2% van de realiteit afwijkende gegevens uit. De opbrengst- en vochtigheidsgegevens worden in real time op de monitor in de bestuurderscabine getoond, samen met de informatie over de doorloopsnelheid en het geoogste oppervlak. In combinatie met AutoLoc werd op onze testmachine de snijlengte automatisch aangepast aan het gehalte aan droge stoffen van het oogstgoed. Een systeem waarmee  sterkte, proteïne, NDF, ADF en vocht wordt geanalyseerd is ook verkrijgbaar.

Kwaliteit hakselen van John Deere 7280i ProDrive getest - (7)

De in de lospijp gemonterde Zeiss camera levert de data voor de bestanddelen analyse met HarvestLab

Silaspray

Om het kuilen te optimaliseren, wordt er automatisch kuilmiddel toegevoerd naargelang de doorloopsnelheid en de vochtigheid. En ook hier is er een kostenbesparende optie. Aan de achterkant van de zelfrijder zit een watertank. Het inkuilmiddel wordt naargelang nodig is direct aan de Silaspay pomp gedoseerd.

Kwaliteit hakselen van John Deere 7280i ProDrive getest - (2)

In de watertank zit tot 350 liter schoon water voor de bijmenging van het kuilmiddel.

Het komt aan op het slaan

Bij de meeste bedrijven zijn de oppervlaktes niet homogeen. Een gelijkmatige rijping van de silomais is daarbij in de regel niet haalbaar. En om alles op maar een lengte te oogsten heeft meerdere nadelen. Is de mais te kort gehakseld, dan stijgt bij de groene mais het leksap verlies extreem terwijl de struktuurwaarde minder wordt. Bij te grote verwerkingslengtes in droge partijen wordt het aandeel aan overlengte materiaal te groot en is de mais in de silo zich maar beperkt te comprimeren.

We hebben met de 7280i een test van de hakselkwaliteit voor de silomais opslag gedaan. Daarvoor hebben we twee verschillende crackerinstellingen gekozen en de resultaten bij twee verschillende snijlengtes met elkaar vergeleken. De snijlengtes die we kozen waren respectievelijk 6, 7, 10 , 13 en 16 mm en ze werden per test met de hand ingesteld.

Bij de eerste serie van 2,4 mm had de maïs een DS gehalte van, in doorsnee, 40,1%. In de tweede test met 1,7 mm was de maïs iets droger. Het droge stoffen percentage lag op 42,6%.

Tijdens het werk op de akker wordt de snijlengte automatisch aangepast aan de gemeten vochtigheid van het inkuilproduct. De minimale- en maximale snijlengtes kunnen individueel vastgelegd worden. Het viel ons positief op dat ook bij een hoger aandeel droge stoffen de verkleining van de korrels goed bleef. De korrels bleven vermalen worden. Dat is vooral belangrijk in de melkveehouderij, omdat koeien niet in staat zijn ongeschonden maiskorrels te verteren waardoor de definitieve voedingswaarde minder wordt.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Uit alle tests bleek dat het aandeel overlengte materiaal erg klein is en dat de maïskorrels consequent aangeslagen en verkleind zijn. Zo vormen ze de basis voor perfecte kuilmais.

In een oogopslag

Met de 7280i (440 pk, 13,5 l. cilinder inhoud) gaat John Deere weer een stap verder bij de motorisering van zelf rijdende hakselaars. Kenmerken als de 40 km/u ProDrive transmissie, een traploze versnelling van de snijlengtes tussen 4-19 mm, de KernelStar korrelprocessor, de bestanddelenmeting en de door DLG gecertificeerde opbrengst en vochtmeting maken de machine zowel voor loonwerkers als eigen ondernemers zeer interessant. We hebben een aantal aspecten tijdens het veldwerk en tijdens een onderzoek naar de hakselkwaliteit beoordeeld.

Technische gegevens

Motor Zescilinder PowerTech PSX
Cil. inhoud 13,5 l
Max. motorvermogen 324 kW/ 440 pk bij 1900 tpm
Nominaal vermogen 301 kW/ 409 pk bij 2100 tpm
Tankinhoud 1100 l.
Ventilatoraandrijving VariCool
Rij aandrijving Hydrostatisch aangedreven transmissie  met 3 speed ranges.

ProDrive automatische transmissie met twee versnellings powershift. Differtieelsperren, remassistentie met natte schijfremmen.

Hakseltrommel
Breedte/ diameter hakseltrommel 683/ 610 mm
Gewicht 348 kg
Aantal messen 56, 48 of 40
Toerental bij nominaal motortoerental 1150/ 1000 tpm
Korrelprocessor KernelStar
Walsdiameter 216 mm
Aantal schijven 15/ 14 + 2* 1/2
Lospijp
Zwenkbereik 200°
Overlaadbereik (optioneel) 3,75 m (4,55 m)
Automatische lospijp positionering Optioneel
Maten en gewichten
Transportbreedte 2,95 m
Transporthoogte (cabinedak) 3,70 m
Leeggewicht (zonder oogster) 11280 kg

 

Kwaliteit hakselen van John Deere 7280i ProDrive getest - (1)

Windgeleide panelen voeren de koellucht naar boven af, zodat het stof definitief afgevoerd wordt.

Uit de praktijk

Kwaliteit hakselen van John Deere 7280i ProDrive getest - (9)Johannes Rohlederer heeft samen met zijn vader een melkveebedrijf. Het melkveebedrijf met 95 koeien en hun vrouwelijke nakomelingen vraagt om een hoge kwaliteit kuilvoer.

Het bedrijf bewerkt ongeveer 100 hectare, waarvan circa 48 hectare akker percelen met een gemiddelde grootte van 1 ha. zijn. Voor het vee wordt ongeveer 15 ha. maïs verbouwd om kuilvoer mee te maken.

De onlangs afgestudeerde Johannes vindt het bij de maïsoogst erg belangrijk dat alle korrels extreem aangeslagen worden. “Tot nu toe vonden we steeds graan bestanddelen in de uitwerpselen van de melkkoeien. Nu alle graankorrels in elk geval gekneusd zijn verwacht een duidelijke verbetering”. Johannes Rohlederer vindt de data opslag op de John Deere de meerprijs waard: “ik heb al vanaf de eerste oogt een bestanddelen analyse en kan verschillende soorten met elkaar vergelijken”.

Kwaliteit hakselen van John Deere 7280i ProDrive getest - (10)De loonwerker Uwe  Krämer heeft tijdens de maïscampagne voor het eerst met de nieuwe John Deere 7280i gewerkt. De zelfrijdende hakselaar overtuigde Krämer op het gebied van de hakselkwaliteit. “Ik had niet verwacht dat bij een snijlengte van 16 mm alle korrels nog zo sterk zouden worden aangeslagen”.

Maar voor deze ondernemer telt natuuurlijk ook de economische kant. “De meerwaarde die de landbouwer door de door mij verzamelde data kan krijgen kan ik niet gratis aanbieden. Daarom zal de hakselaar in de toekomst alleen daar ingezet worden waar de opdrachtgever voor de informatie wil betalen”.

Lof en kritiek

KernelStar: De verwerking van de korrels door het schijvenconcept gaat erg goed. Het relatieve snelheidsverschil tussen de oppervlaktes van de schijven resulteert in een intensieve bewerking van de maiskorrels.

Motor-transmissie management: De toerental regulering aan de kopakker reduceert het brandstofverbruik en vermindert de geluidsproductie.

Cabine: De positie van de Green-Star-3 monitor vraagt gewenning. Het zicht van de bestuurder is beperkt wanneer de monitor bediend wordt. Voordeel: de monitor kan naar boven weggeklapt worden. Maar dan kan de berijder geen data controleren.