Leestijd: 3 minuten

Machines om ronde balen mechanisch te lossen en te verdelen zijn er van veel fabrikanten en als driepunters, getrokken of zelf rijdend.

Kverneland balenhakselwagen Taarup 853 Pro getest - Agri Trader (1)
De Taarup balenhakselwagen is er absoluut niet alleen voor kleine bedrijven. Als instrooier heeft hij geladen met twee balen voldoende strooimunitie voor een paar vierkante meters staloppervlak meer. Bedrijven met een klein vee bestand kunnen met de Taarup twee vliegen in één klap slaan.

Het zijn vaak kleinere, of gespecialiseerde bedrijven die er eentje aanschaffen. Onze testmachine, een getrokken Taarup 853 Pro van Kverneland heeft aan de trekkerkant een enkelwerkende EHR nodig en volgens de fabrikant maar een hydraulisch vermogen van 40 l/min. Daarmee is hij ook te combineren met kleine trekkers, die bij machines met driepuntsophanging juist vaak tegen hun beperkingen oplopen.

Met de enkel-asser waren we in en om de stal erg wendbaar. Alleen helemaal beladen en met een open achterklep werd de zaak wat groot. Bij het instrooien is dat geen probleem omdat de met een joystick nauwkeurig te bedienen uitblaasboom alle hoeken van de stal perfect onder worpbereik liggen.

In ons geval had de hakseltrommel 14 messen. In onze stal met hellende vloer waren we tevreden over het strooigoed en strooibeeld. Maar wie bijvoorbeeld fijner stro wil hebben voor het houden van melkvee, kan een dubbele messenset inbouwen.

Kverneland balenhakselwagen Taarup 853 Pro getest - Agri Trader (2)

Het ‘Pro’ in de typeaanduiding staat voor het wat zwaardere vliegwiel met verlengde schepbladen en de hydraulische beschermingskam. Het door Kverneland DFCS gedoopte patent wordt door middel van een tuimel schakelaar pas omhooggebracht als het vliegwiel op toeren is en voorkomt verstoppingen tijdens het starten.

Vooral bij kuilgoed en zelf opgeladen grote pakken hebben we de kam omlaag gebracht. Maar mocht de vliegwielaandrijving verstopt raken of mocht er onderhoud nodig zijn, dan is de zaak via een luik goed bereikbaar. De toegang tot de riemspanning van de walsaandrijving zit aan de linkerkant en is ook al zo eenvoudig bereikbaar.

Het idee om de verdeler ook te gebruiken voor het uitbrengen van kleine rantsoenen eenvoudig voer ligt voor de hand. Maar om kuilvoerblokken sparend los te maken en netjes te doseren is er meer nodig dan een hakseltrommel en een vliegwiel.

Om de structuur van het voer te sparen en het niet met volle kracht voor de koeien te smijten levert Taarup een tweetraps-transmissie voor het vliegwiel. Gelijktijdig kan de uitwerppijp dan op een er onder aangebrachte voerglijbaan gericht worden, wat tevens de verdeling verbetert.

Om de machine te vullen met een erflader moet de achterklep helemaal gesloten zijn, omdat de mais er anders langs de zijkanten uitloopt. Bij extern beladen is het zinnig om de beugel aan de achterklep om te klappen. Die verhindert bij geladen rechthoekige balen het afvallen van afgesneden materiaal.

Kverneland balenhakselwagen Taarup 853 Pro getest - Agri Trader (4)

Technische gegevens balenhakselaar Taarup 853 Pro

Laadruim: 3 m3
Werpafstand met stro: >20 M
Diameter vliegwiel: 1,55 m
Transmissie: tweetraps
Gewicht: 1.850 kg
Gevraagd vermogen: >60 pk

 

Samenvatting

De balenhakselaar bleek bij onze test ideaal bij het instrooien van een rundvee buitenklimaatstal. De wagen is wendbaar en robuust.

Met de zwenkbare uitwerppijp die met een joystick vanuit de cabine bestuurd wordt is het strogoed over de hele stalvloer te verspreiden.

Het los maken en hakselen van de strobalen ging goed. De enorme stofontwikkeling is typisch voor dit soort apparaten, maar hij is sterk afhankelijk van de stro kwaliteit. Met de achterklep respectievelijk de daaraan bevestigde beugel zijn ronde- en vierkante balen zonder hulp te laden.

Bij het laden van de balen met de erflader is het verwijderen van het bindgaren problematisch. De bediening van de klep en de walking floor zit achter aan de wagen. De naar achter klappende steunpoot was op onze machine te laag.  Kverneland biedt optioneel een uitdraaibare steunpoot aan.

Met 3 m3 containervolume is de Taarup als voerwagen alleen geschikt voor heel kleine vee bestanden. Voorbewerking met een siloblokkensnijder is nodig.

De uitgiftedosering over de voerglijbaan, die alleen over rechts mogelijk is, is ons erg goed bevallen. De transportvloer is traploos te regelen en de looprichting kan omgekeerd worden.

Kverneland balenhakselwagen Taarup 853 Pro getest - Agri Trader (3)

Bedrijfsinformatie

In 1993 heeft de Kverneland Group de Deense landbouwmachinefabriek Taarup over genomen. Dat bedrijf was gespecialiseerd op machines voor weidegebied zoals wikkelaars, laadwagens en harken.

Taarup leverde ook een balen losmaker. Kverneland biedt die in aangebouwde driepuntsmontage en in diverse getrokken uitvoeringen aan.

Het grootst mogelijke containervolume ligt op 6 M3, dubbel zoveel als op onze testmachine.

Nieuwe testrapporten per email ontvangen?

We sturen je geen spam!
Lees ons privacybeleid voor meer informatie.