Leestijd: 7 minuten

Op de afgelopen Agritechnica stelde Kverneland haar nieuwe ploeggeneratie voor. Daarbij diende de high-tech-ploeg iPlough als voorbeeld. Tijdens onze test konden we de updates nader bekijken en zorgen voor een gespreid bedje.

Kverneland 3300 S Variomat - Kvernelands nieuwe wentelploeg - Agri Trader Test Jaarboek (9) (1000)

Direct voor de zaaimachine liep onze vijfscharige testploeg.

Als vertegenwoordiger van het nieuwe ploegenprogramma van Kverneland heeft de oplegger-wentelploeg 6300 S de felbegeerde prijs ‘Machine van het jaar 2020’ gewonnen in de categorie bodembewerking. Veel updates zijn daarbij overgenomen van de iPlough. De Isobus-compatibiliteit bleef echter exclusief voorbehouden aan die high-tech-ploeg.

Afgelopen herfst konden we de kleine broer van de 6300, de 3300, aan een nadere beschouwing onderwerpen. Deze aanbouw-wentelploeg stond ons na de korrelmaisdors ter beschikking, waar hij direct voor de zaaimachine als het ware voor een gespreid bedje zorgde.

Met de opwaardering van de machine veranderde de fabrikant ook de typeaanduiding. Zo ontstond uit de bekende EG-serie de 2300- en 3300-serie. De robuuste aanbouwploeg is leverbaar met vier tot zes ploegscharen. Onze testploeg was een vijfscharige variant en uitgerust met alles wat je ploegerhartje begeert.

Kverneland 3300 S Variomat is een getrokken ploeg

Al bij de rit naar het veld zie je het eerste highlight van deze ploeg. Hij loopt als een getrokken machine en gedragen door het achterste steunwiel, achter de trekker aan.

Kverneland 3300 S Variomat - Kvernelands nieuwe wentelploeg - Agri Trader Test Jaarboek (1) (1000)

Bij het nemen van bochten loopt de ploeg er als een aanhanger achteraan.

Kverneland noemt dit TTS (Trailer Transport Solution).

Vooral bij het rijden van bochten is dat erg fijn, omdat de ploeg niet meer uitzwenkt. Enerzijds wordt het materiaal ontzien, maar veel belangrijker is dat het veiliger is voor het overige verkeer. Erg fijn.

Om te zorgen dat de ploeg er zuiver achteraan loopt, moet je twee paspennen aan het draaimechanisme verzetten. Daardoor wordt de draagas losgekoppeld van de aanbouwkolom en kan hij 45 graden naar links en rechts zwenken.

Verder moet ook de topstang worden verwijderd, net als bij de voorgaande EG-serie. Bovendien moeten het draaimechanisme en het steunwiel worden geblokkeerd, om het kantelen vanuit de opgeklapte stand te vermijden.

Kverneland 3300 S Variomat - Kvernelands nieuwe wentelploeg - Agri Trader Test Jaarboek (2) (1000)

De draagas is vanwege de bijzondere transportconstructie draaiend gelagerd.

Optioneel is er een ‘stuuroptie’ leverbaar. De ploeg kan ook met het ‘oude’ opklapsysteem worden verplaatst, dus met starre draagas – natuurlijk ook als een aanbouwploeg in de hefinrichting van de trekker.

Warmtebehandeling

Alle frame-elementen bleven hetzelfde als bij de voorganger, en ook de warmtebehandeling van het staal past Kverneland als vanouds toe.

Het hoofdframe heeft een doorsnede van 120 bij 200 millimeter. De framehoogte is nu 80 centimeter.

Voorheen verschilden de ploegvarianten met breekpennen of automatische steenbeveiliging op dit punt van elkaar. Laatstgenoemde versies hadden door hun constructie een frame-hoogte van 75 centimeter. Nu zijn beide varianten dus even hoog.

De 3300-ploegen zijn geconfigureerd met de wentelkop 300 en leverbaar met vier tot zes scharen. Voor deze ploegtypes adviseert Kverneland een vermogen van 30 tot 55 pk per schaarpaar. Zowel deze serie als de kleine 2300-serie kan worden uitgerust met het bekende Packomat-systeem.

De 2300 is er met drie tot vijf scharen. Voor deze modellen moet je 25 tot 45 pk per schaarpaar voorspannen.

Traploos verbreden van de Kverneland 3300 S Variomat

Aangezien het bij onze 3300 S een Vario-uitvoering betreft, kun je tijdens het bewerken de snijbreedte van elk schaarelement verstellen tussen 35 en 55 centimeter. Je kunt vanuit de cabine zo geheel hydraulisch de werkbreedte vergroten van 1,75 tot 2,75 meter. Zelfs de voorschaar verandert mee.

Kverneland 3300 S Variomat - Kvernelands nieuwe wentelploeg - Agri Trader Test Jaarboek (3) (1000)

Dankzij het Variomat-systeem is de snijbreedte traploos te verstellen.

Om de voorschaar passend bij de trekker in te stellen, was deze in ons geval hydraulisch uitgevoerd. Dat is een optionele uitrusting. Normaal gesproken volstaat de mechanische versie met een spindelverstelling ook wel, zolang de trekker niet wordt gewisseld of er veel op dwarshellingen wordt geploegd.

In de frame-zwenkcilinder is een geheugenfunctie geïntegreerd. Die helpt bij het omdraaien van de ploeg, door te zorgen dat de achterste schaar (of het achterste steunwiel) niet tegen de grond komt.

Bij het starten van de omdraaiprocedure wordt eerst de werkbreedte naar de kleinste waarde gezet, om na het omdraaien weer automatisch terug te keren naar de oorspronkelijke werkbreedte. Kverneland heeft bij het Vario-mechanisme kleinigheden verbeterd, onder andere om de aanbouw van een steunwiel aan de voorkant mogelijk te maken.

Nr. 28 standaard is geadviseerd op de Kverneland 3300

Als universeel ploegelement adviseert Kverneland nr. 28. De geleideplaat is bijzonder lang en sterk gewenteld, om zo de bodem c.q. de aardestroom goed te kunnen draaien en neer te leggen. Daarbij wordt de grond nauwelijks ‘gegooid’.

Dankzij de brede schaar is dit ploegelement ook geschikt voor tractoren met brede banden.

Nieuw in het assortiment is nr. 38, die dezelfde wenteleigenschappen als nr. 28 heeft. Hij is hoger, om bij dieper werken tot 35 centimeter betere resultaten te behalen. Als alternatief zijn er nog vier andere vormen, waaronder een rister alsook een kunststof ploegelement voor humushoudende, steenvrije bodems.

Kverneland 3300 S Variomat - Kvernelands nieuwe wentelploeg - Agri Trader Test Jaarboek (4) (1000)

Het ploegelement nr. 28 heeft een lang gedraaide strijkplaat.

Het Aero-profiel van de ploegboom is een nieuwe, gladdere gebogen vorm die is gemaakt van een hol staalprofiel. De puntafstand ofwel de langsrichting-afstand op onze testmachine is 100 centimeter. Er is ook een variant leverbaar met een puntafstand van 85 centimeter.

De Noren blijven bij de steenbeveiliging hun filosofie trouw: daarvoor worden bladveren gebruikt. Dit systeem staat bekend om de afnemende veerkracht bij verder uitslaan; zo blijft de schaar maximaal in werkpositie om dan bij een echt obstakel vervolgens gemakkelijker flink uit te wijken.

Nieuw is dat nu afzonderlijke veerbladen zijn te verwijderen of toe te voegen zonder het ontspannen van de ploegschaar. Bovendien zijn de nieuwe bladen van een sterker materiaal, zodat je minder eenheden nodig hebt.

Kverneland 3300 S Variomat - Kvernelands nieuwe wentelploeg - Agri Trader Test Jaarboek (5) (1000)

Kverneland gebruikt wederom bladveren voor de steenbeveiliging.

De 3300 S Variomat heeft centrale hoogteverstelling

Elk scharenpaar van onze testploeg had een set voorscharen gemonteerd. Die zijn er in twee verschillende uitvoeringen. Omdat onze akker veel maisstro had, gebruikten wij de grote platen.

Een bijzonderheid van de voorscharen is hun centrale werkdiepteverstelling. Daarvoor zit in het midden van elk paar een haaks hendel dat de beide scharen in gelijke mate naar boven of beneden beweegt. Je halveert dus als het ware de moeite die je moet doen om de juiste hoogte in te stellen, en dan staan ze ook nog vanzelf precies gelijk. Heel goed.

Kverneland 3300 S Variomat - Kvernelands nieuwe wentelploeg - Agri Trader Test Jaarboek (6) (1000)

Heel mooi: de voorscharen zijn centraal in hoogte te verstellen.

Voor de laatste schaar van onze testmachine zat een gekartelde schijfkouter. Deze heeft een diameter van 500 millimeter en zorgde voor een nette rand van de voor. Op lichte grond gepaard met veel organisch materiaal kan er echter verstopping optreden. Alternatieven voor extreme omstandigheden zijn schaarmessen en kouters.

Praktische opties voor de Kverneland 3300 S Variomat

Bij de 3300 S Variomat kan de werkdiepte heel gemakkelijk hydraulisch worden versteld. Daartoe was het achterste steunwiel van onze testmachine uitgerust met een hydraulische cilinder.

Door middel van de onderste hefarm en het steunwiel kun je de ploeg snel instellen en dus snel op reran bodemomstandigheden reageren. Ook voor voorste steunwielen is er een hydraulische uitvoering.

Wanneer je het regelventiel voor de diepteverstelling in het kopakkermanagement opneemt, kun je de ploeg in de aanloop naar de kopakker ondieper laten lopen, zodat je ‘ploegdriehoeken’ vermijdt.

Kverneland 3300 S Variomat - Kvernelands nieuwe wentelploeg - Agri Trader Test Jaarboek (8) (1000)

Op de kopakker is enig hefvermogen gevraagd.

Fijn is wederom de Packomat, dus het geïntegreerde pakkersysteem van Kverneland. Hij draait op de kopakker mee en is ook tijdens transport veilig op de ploeg opgeborgen. Voor grensploegen kan hij hydraulisch worden ingedraaid.

Voor al de hydraulische functies heeft de trekker minstens vier dubbelwerkende regelventielen aan de achterzijde nodig. Je hoeft ze tijdens het werken op het veld weliswaar niet allemaal te bedienen, maar wel bij het instellen van de ploeg.

Technische gegevens van de Kverneland 3300 S

Frame: doorsnede hoofdframe-balken 120 x 200 mm, warmtebehandeld staal, framehoogte 80 cm; traploze snijbreedteinstelling van 35 – 55 cm, geheugencilinder, wentelkop no. 300.

Ploegelementen: puntafstand 100 cm, ploegelement nr.28, Aero-ploegbomen, automatische steenbeveiliging met bladveren.

Opties: zwenkbare draagas, hydraulische voorschaarinstelling, maiszaaiers centraal instelbaar, 500mm-schijfkouter, hydraulisch steunwiel achter.

Afmetingen & gewicht: lengte 6,15 m, bedrijfsgewicht 2,2 t; vereist trekvermogen bij testploeg 175 – 330 pk.

De concurrentie: aanbouw-wentelploegen

Kverneland 3300 S Variomat - Kvernelands nieuwe wentelploeg - Agri Trader Test Jaarboek (11) (1000)

Kverneland 3300 S Variomat

Lemken Juwel 10 M V 5 100

Lemken Juwel 10 M V 5 100

Kuhn Vari-Master 183

Kuhn Vari-Master 183

Aantal ploegelementen 5 5 5
Framehoogte 80 cm 80 cm 80 cm
Puntafstand 100 cm 100 cm 96 cm
Snijbreedten 35 – 55 cm, traploos 33 – 55 cm, traploos 30 – 49 cm, traploos
Overbelastingsbeveiliging bladveren, 11,7 – 16,9 kN hydraulisch, 120 – 200 bar hydraulisch, 6 – 25 kN
Diepteverstelling optioneel hydraulisch optioneel hydraulisch optioneel hydraulisch
Vereist trekvermogen 175 – 300 pk 180 – 300 pk tot 275 pk
Gewicht 2,20 t (testmachine) 1,93 t 2,28 t

 

Kverneland 3300 S Variomat - Kvernelands nieuwe wentelploeg - Agri Trader Test Jaarboek (7) (1000)

Optioneel is er voor het steunwiel een hydrauliekcilinder waarmee je de werkdiepte gemakkelijk vanuit de cabine kunt verstellen.

Onze conclusie over de Kverneland 3300 S Variomat

Kverneland heeft haar nieuwe ploeggeneratie veel details van de iPlough gegeven en tegelijk kernelementen als de schaarvormen en framedelen van zijn voorganger EG behouden.

Ook het Variosysteem is slechts licht geoptimaliseerd.

Een bijzonderheid is de transportstand van de 3300 S Variomat. Hij hangt als een aanhanger achter de trekker. Omdat hij in bochten niet uitzwenkt, komen andere verkeersdeelnemers daardoor niet in gevaar.

In totaliteit zijn alle ploeginstellingen simpel opgelost, zoals bijvoorbeeld de centrale voorschaarinstelling. Helaas heb je voor de volledige uitrusting veel hydrauliekaansluitingen nodig.

+ aanhanger-transportstand
+ centrale voorschaarverstelling
+ steun-zwenkwiel
+ Packomat-systeem mogelijk

– topstang moet tijdens transport worden gedemonteerd

Als je het Agri Trader Test Jaarboek hier had gekocht, dan had je deze informatie eerder gehad.

Nieuwe testrapporten per email ontvangen?

We sturen je geen spam!
Lees ons privacybeleid voor meer informatie.