Leestijd: 10 minuten

Krone presenteerde op de Agritechnica (2012) twee nieuwe vlinder maaicombinaties met hun front maai eenheden. Een van de kernpunten in dit verhaal is de elektronisch gestuurde hydraulische ontlasting. We mochten de nieuwe maaiers al even in praktijk proberen.

Krone Butterfly maaier EasyCut - Agri Trader Test jaarboek - (1)

Na de Agritechnica komt voor ons, redacteuren, voor de Agritechnica. Want: omdat veel fabrikanten veel nieuws in de pijplijn hebben, beginnen de persvoorstellingen – onder embargo – al vroeg. Zo konden we begin mei de nieuwe maaicombinaties van Krone al aan de tanden voelen.

Tot 10,10 m werkbreedte met deze Krone maaicombinatie

Krone stelde op de Agritechnica twee nieuwe maaicombi’s voor. De EasyCut B 970 en de EasyCut B 1.000 CV/ Collect. Die laatste is volgens opgaven van Krone met zijn effectieve werkbreedte van 10,10 m momenteel de breedste triplemaaier  met reiniger en zwadlegger op de markt. De EasyCut B 970 brengt het tot een werkbreedte van 9,65 m.

Om desondanks onder de 4,0 meter transporthoogte te blijven heeft Krone wat bedacht: Bij beide maaiwerken is de werkbreedte verstelbaar. Dat betekent dat de uitleggers van de maai eenheden verschuifbaar zijn over hun draagarmen. Bij de EayCut B 970 kan door het zonder gereedschap omsteken van een hefboom per uitligger de werkbreedte met 2 x 7,5 cm verminderd worden. Bij de EasyCut B 1.000 CV Colect gaat dat zelfs geheel hydraulisch vanaf de bestuurdersstoel. En wel de volle 40 cm. Prima: met een simpele druk op de knop zijn de uitliggers weer synchroon in een richting, of in een van de twee voor te selecteren standen terug te zetten. Daardoor kan de berijder ideaal inspelen op het maaien op hellend vlak.

Als de uitleggers in hun transportstand zwenken, dan worden de telescopische uitleggerarmen ingetrokken. Bij de EasyCut B 970 gebeurt dat met een hefboomsysteem, bij de EasyCut B 1.000 CV/ Collect met een stel hydraulische cilinders die direct voor de transportvergrendeling zorgen. Belangrijk: in de transportstand moeten de hekvleugels daadwerkelijk ingeschoven worden om onder de 4.0 meter transporthoogte te komen.

Krone Butterfly maaier EasyCut - Agri Trader Test jaarboek - (2)

Een opgeruimde opzet

Krone blijft zijn machines bouwen met de gesplitste maaier opstellingen. De reden: Landbouwers en loonwerkers hebben steeds meer oog voor de bodembelasting. En bij een triple maai installatie aan de achterkant van de trekker kunnen er aslasten op de achter as optreden die echt teveel van het goede zijn. En dan moet er bovendien nog front ballast toegevoegd worden zodat de machine nog een beetje blijft sturen.

Nog een voordeel: bij Krone’s aanpak is er aan de achterzijde van de trekker minder hefkracht nodig. En daardoor kan er weer met lichtere tractoren gewerkt worden. En dan nog als laatste: bij deze opzet is er op de trekker geen achteruitrijd installatie nodig.

Zo’n voorziening bieden niet alle trekkerfabrikanten aan. Dus deze oplossing is flexibeler. Nadelen heeft deze voor/achter gesplitste aanpak echter ook. Zo is het zicht op de voorste maai-unit bij voorbeeld erg beperkt door de motorkap van de trekker.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Ontlasting: twee systemen

Op het gebied van het ontlasten heeft Krone lang de voorkeur gegeven aan de mechanische aanpak. Die is dan niet tijdens het rijden te verstellen, maar vraagt weinig technische hoogstandjes van de tractortechniek.

Bij de EasyCut B 970 houdt Krone vast aan deze techniek en zet weer de bekende veergestuurde ontlasting met centrale compensatie as in. Het voordeel ervan: op oneffen bodem is de vlinder eenheid aan de kont van de machine minder afhankelijk van de tractor. Wanneer die door een kuil rijdt, dan vangt de compensatie as de beweging voor een deel op. De aanpassing aan het bodemoppervlak wordt zo minder door de trekker beïnvloed.

Het systeem heeft ook nadelen. Als er met een uitligger door een kuil of tegen struikgewas wordt gereden. Tegen struikgewas krijgt de tegenover liggende eenheid meer druk. En bij het door een kuil rijden kan de maaibalk zich minder goed aan het bodemprofiel aanpassen omdat hij door de twee veren en de andere maai eenheid in een zo horizontaal mogelijke positie wordt gedwongen. Ofwel; “Elk voordeel heeft zijn nadeel.”

Voor de EasyCut B 1.000 heeft Krone een elektronisch gestuurde hydropneumatische ontlastingsregeling ontwikkeld. De aanwezigheid van de reiniger en de banden voor het op zwad leggen zorgen voor extra gewicht die dat nodig maakte. Nu kan er snel genoeg op wisselende bodemsituaties ingespeeld worden. De ontlasting kan via het olie circulatiesysteem of de load sensing aansluiting van de trekker geregeld worden.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Automatische gronddrukregeling

Door de ‘Constant Float’ ontlasting blijft de werkdruk in de hydraulische ontlastingscilinders, die tegelijkertijd de zwenkcilinders voor uitliggers zijn, volgens Krone altijd gelijk. Ook als de maaiers verschoven worden. Dat gebeurt met een stikstofcontainer per uitlegger, een centrale stikstofvoorraad aan boord van de trekker en het oliecirculatiesysteem. Als er een uitligger zakt, dan wordt de overdaad aan stikstof in de betreffende stikstofbuffer, en van daar in de retourloop van de regelunit van de trekker gevoerd. Bovendien zijn er twee kleine stikstofbuffers als schokdempers voor in de akkerranden.

De gronddrukregeling kan de bestuurder via ISOBus of manueel via de bedieningsapparatuur traploos instellen. Goed: Krone gebruikt geen aanvullende ontlastingscilinder. Dat spaart gewicht.

Een mechanische botsbeveiliging

Voor wat betreft de botsbeveiliging gaat Krone voor de mechanische aanpak. Op allebei de nieuwe systemen. Krone’s aanpak is anders dan die van de meeste concurrenten waar na contact slechts de betreffende eenheid uitschakelt. Hier zit de veiligheid centraal in het aanbouwblok. Bij contact met een hindernis maakt de beweging de vergrendeling van de hele achterste maaieenheid los en die draait dan zijdelings om zijn as wat naar boven.

Vanuit die uitgangspositie zwenken de eenheden dan automatisch terug. Ook hier beperkt Krone weer additioneel gewicht. Een nadeel is dat er bij activering van het systeem de tegenover liggende maai unit naar voren zwenkt. Dat betekent dar er aardige massa verplaatsingen optreden. En de massatraagheid beperkt volgens ons de reactiesnelheid van het systeem.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Collect zwadbanden

Zoals gezegd is de EasyCut B 1.000 CV/Collect er optioneel met zwad verzamelaar. Die gebeurt via twee 910 mm brede rubberbanden plus een optionele binnenliggende versnellingsroller. Die wals kan handmatig hoger of lager gesteld worden, zo worden de afmetingen van het zwad ingesteld (hoog= een smal zwad, laag= een breed zwad) zonder de loopsnelheden van de banden te hoeven aanpassen. Daarmee is de zwadbreedte onafhankelijk van de werkbreedte te regelen Op deze manier moet ook het zwad voor pick up persen met werkbreedtes vanaf 1,8 meter gemaakt kunnen worden. Met de achterklep kan dan aangestuurd worden waar het voeder op de band komt.

Die instelling gebeurt handmatig. Dat is in orde. Als de zwadbanden niet nodig zijn, dan past men met de achterklep de breedte van het oogstgoedbed aan.

De banden zijn van twee zijdes of per kant omhoog te zwenken. Met eenzijdig opklappen kan er gereageerd worden op snel verleppen bij intensieve zonnestraling of windbelasting. Terwijl het oogstgoed in zwad langzaam verwelkt, resulteert het in de breedte lageren al snel in een hoger aandeel droge stoffen. In doorsnee resulteert op zwad gelegd voeder voor een betere droge stoffen waarde voor het inkuilen dan gestrooid goed.

Dat is bij steeds sterker wordende maaimachines belangrijk om zo optimaal te kunnen werken. Zo kan de eerst geheel in de breedte bewerkte akker eerst gehakseld worden, die met half verspreid snijdsel als tweede en de akker waar de opbrengst in zwad ligt als derde.

De nieuwe voorbereider/ voorloper

De getande voorloper is door Krone geheel herzien. Naast zijn nieuwe behuizing vallen hoofdzakelijk zijn nieuwe tanden op. Krone blijft stalen vingers gebruiken, maar die zijn nu gebogen en zo gemonteerd dat ze hun werk beter doen. Ze zijn ook voorzien van ingestelde aanslagen en kunnen daardoor nog maar weinig pendelen.

Dat moet de slijtage beperken en de worp groter maken. De intensiteit van hun werk is instelbaar door de positionering van de keerplaat. Met het hendel aan de zijkant en de zeven-stappige schaalverdeling gaat dat snel en simpel.

Krone Butterfly maaier EasyCut - Agri Trader Test jaarboek - (11)

De herziene frontmaaier

In combinatie met de nieuw vlinder hek-combinatie presenteerde Krone ook twee nieuwe frontmaaiers: de EasyCut F 320 CV (met voorbereider) en de EasyCut F 320 (zonder).

Bij de EasyCut 320 CV gaat het over de opgewaardeerde versie van de in 2009 voorgestelde EasyCut 32 CV Float. Voor de toen voor het eerst voorgestelde geïntegreerde ontlasting kreeg de firma een zilveren medaille. Tijdens een test ervoeren we hetzelfde als veel landbouwers en loonwerkers: voor wat betreft de aan- en afbouw van de machine en de instellingsmogelijkheden waren er nog punten van kritiek. Krone heeft daar erg alert op gereageerd en de problemen door detailzorg en een aanvullende hydraulische swingarm zo goed als verholpen.

In het midden tussen de ontlastingsveren zit nu (optioneel) een hydraulische cilinder, die indien nodig de voorspanning van de veren en daarmee de aanligdruk verandert. Dat kan ook tijdens het rijden. Er is alleen een dubbelwerkende regelunit voor nodig. Een hefboom met centraal draaipunt verdeelt de kracht over de twee veren. Verder zijn er aanvullende aan- en afbouw hulpmogelijkheden om de veren van spanning te halen plus een centraal aanhaakpunt voor het aanpikken van een ketting in het bovenste stuurstanggat van de trekker.

Met de EasyCut F 320 brachten de Krone engineers een nieuw, actueel design en kleinere detailverbeteringen zoals bijvoorbeeld de geïntegreerde mesbladen opbergbox. De geduwde constructie met veerontlasting en gasdrukdempers werd behouden. Standaard houden vier geleidetrommels het zwad in model. De binnenste er van zijn (optioneel) uit te rusten met opzetstukken om een smaller zwad te leggen.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Ook met ISOBus

Voor de EasyCut B 970 levert Krone de bekende bedieningsbox met voorkeuze toetsen voor het opklappen en tillen aan de akkerrand. Standaard is de enkele uitvoering daarvan. Daarvoor zijn twee eenvoudig werkende regeleenheden nodig.

De bediening van de EasyCut B 1.000 CV/ Collect is van een moderner soort. Standaard heeft de installatie ISOBus. Wie het maaiwerk met een gescheiden terminal wil aansturen krijgt daarvoor (optioneel) bij Krone de CCI 200 met touch bediening. Maar voor welke oplossing ook gekozen wordt: de bediening is altijd kinderspel. Omdat het hek maaiwerk met een oliecirculatiesysteem werkt, moeten de regelunits niet handmatig bediend worden. Om aan de akkerrand of bij obstakels beide maai eenheden, of één ervan, op te tillen volstaat het om de betreffende toets op de terminal, of die op de multifunctionele joystick in te drukken. Wij hebben gewerkt in combinatie met een Fendt Vario 927 en we vonden de bediening met de joystick werkelijk praktisch.

Het olie circulatiesysteem kan zelfs de voorste maaier aansturen. Er moet dan wel een verbinding zijn tussen de achterste regel eenheid en die vooraan de trekker. Dan is er zelfs gevolgd sturen mogelijk. En het werkt: Als er de betreffende toets op de joystick of de terminal wordt gedrukt, dan gaat eerst de voorste maaier omhoog (de knop wel blijven indrukken!).

Als de toets één-, twee seconden later wordt gelost, dan gaan de achterste maai eenheden omhoog. Om weer aan de gang te gaan moet hetzelfde, maar omgekeerd gedaan worden. Zo zijn er aan de akkerrand geen extra handelingen nodig om de voorste maaier te heffen. Goed.

Wat nog op viel: Alle maaibalken liggen in het zwaartepunt van de uitliggers. De geleiding van de maaibalken aan de achterzijde wordt verzorgd door het gepatenteerde “Duo Grip” systeem.

De EasyCut B 970 is in twee draairichtingen te leveren. Paarsgewijs identiek voor werken in de breedte of (optioneel) naar het midden samenvoegend voor het zwadleggen.

De ontlastingveren van de EayCut B 970 zijn van een grote diameter. Bij het veranderen of aanpassen aan de omstandigheden zijn er maar een paar slagen nodig om de veervoorspanning aan te passen.

Alle nieuwe maaimachines hebben een gummi strip aan de kanten. Daarmee moeten ze beter beschermd zijn tegen contact met obstakels. Allebei de vlinder hekmaai systemen kunnen gestald worden in hun werk- of transportpositie.

Krone Butterfly maaier EasyCut - Agri Trader Test jaarboek - (10)

Samenvatting

Met de twee nieuwe maaicombinaties presenteert Krone een aantal innovaties.

Grote bedrijven en loonwerkers zullen zeker blij zijn met de geslaagde verbeteringen aan het EasyCut-CV-Flat-frontmaaiwerk en de comfortabele ISOBus bediening van de EasyCut B 1.000 CV/Collect. Ook de grote effectieve werkbreedte en de hydropneumatische ontlasting plus het samenbrengen van het zwad met de verstelbare snelheids rollers is interessant.

Bij de EasyCut 970 borduurt Krone verder op de EasyCut 9.140 Shift. De manueel verstelbare werkbreedte aan de achterste maaieenheden is praktisch voor het werken op hellende vlakken.

Technische gegevens Krone maaicombinatie

EasyCut B 970 EasyCut B 1000 CV / Collect
Werkbreedte 9,65 m 10,10 m
Transportbreedte 2,95 m
Transporthoogte 4,00 m / 25 cm bodemvrijheid 4,00 m / 20 cm bodemvrijheid
Aandrijving 1.000 U/min
Ontlasting mechanisch hydropneumatisch
Zijdelingse verschuiving mechanisch, 4 x 8 cm hydraulisch, traploos 2 x 42 cm
Botsbeveiliging mechanisch, Serie mechanisch, Serie
Messen snel wisseling Serie
Voorloper nee ja
Voorloper diameter 655 mm
Toerental voorloper 600/900 tpm
Zwad centralisatie nee ja optioneel
Hydr. aansluitingen 2 x enkel werkend 1 x ew+ terugloop of LS aansl.
Gewicht 1.970 kg 3.400 kg / 3.880 kg (Collect)
Gevraagd vermogen vanaf 95 kW vanaf 130 kW / Collect 150 kW

Nieuwe testrapporten per email ontvangen?

We sturen je geen spam!
Lees ons privacybeleid voor meer informatie.