Leestijd: 10 minuten

Krone belooft met het nieuwe topmodel van de ‘grote’ BiG X-serie een oogstgoeddoorvoer van maximaal 400 ton per uur. In deze test zullen we vertellen wat er daarnaast aan nieuwe techniek is toegepast in dit vlaggenschip.

Krone Big X - grensverleggende mastodont - Agri Trader Test Jaarboek (23)

Met een maximaal vermogen van een enorme 1.156 pk is de Krone BiG X de sterkste landbouwmachine ter wereld, net als zijn voorganger dat was.

Dat Krone haar grote BiG X-serie in 2019 zou vernieuwen, was ons al enige tijd bekend – met het oog op de emissienorm Trap 5 moest Krone sowieso reageren op de nieuwe wettelijke voorschriften vanaf 1 januari 2019. En dat Krone ook in het hoogste vermogenssegment de in 2017 geïntroduceerde LiftCab zou gaan invoeren, dat was niet meer dan logisch.

Dat het vermogen van de voorgangerserie echter nog eens zou worden overtroffen en er daarnaast ook nog nieuwe ‘maishappers’ en de grootste korrelkneuzer op de markt zouden worden geïntroduceerd, dat was voor ons toch een verrassing.

Krone Big X - grensverleggende mastodont - Agri Trader Test Jaarboek (5)

Het hogere vermogen wordt overgebracht door een nieuwe powerriem met acht groeven.

Liebherr in plaats van MAN voor de Krone Big X

Nadat Krone al bij de middelste Big X-serie (680, 780 en 880) Liebherr-motoren was gaan gebruiken, is het nu geen verrassing dat het nieuwe topmodel BiG X 1180 ook een aggregaat heeft van het bekende familie- bedrijf uit het Duitse Baden-Württemberg.

Het gaat daarbij om de D9512, een enorme V12 met een cilinderinhoud van 24,24 liter – dezelfde motor dus als John Deere nu gebruikt in haar grote 9000-serie veldhakselaars.

Krone Big X - grensverleggende mastodont - Agri Trader Test Jaarboek (2)

De dikke V12 met een cilinderinhoud van ruim 24 liter wordt geleverd door Liebherr.

In de BiG X 1180 levert de twaalfcilinder echter liefst 850 kW, ofwel 1.156 pk! Het hakselaar-duurvermogen bedraagt daarbij maximaal 818 kW (1.112 pk) in de Xpower-modus en 515 kW (700 pk) in de EcoPower-modus.

Net als voorheen kun je namelijk voor de grasoogst of geringe opkomst in mais of andere gewassen met een druk op een knop een andere vermogensafgifte activeren (PowerSplit-functie), of je kiest voor automatische vermogensaanpassing. Daardoor werkt de motor ook in het lage vermogensgebied op vollast en zodoende efficiënter c.q. zuiniger.

De V12 voldoet aan de emissienorm Tier 4 final met alleen een SCR-installatie; de limietwaarden liggen in deze vermogensklasse duidelijk hoger dan bij tractoren en zijn met eenvoudigere middelen te halen. Ook Trap 5 moet daarmee worden gehaald.

Krone Big X - grensverleggende mastodont - Agri Trader Test Jaarboek (3)

De motor voldoet aan Tier 4 final met een SCRonly-uitlaatgasnabehandeling, dus zonder EGR, DPF en DOC.

Goed is dat het onderhoudsinterval een ruime 1.000 bedrijfsuren bedraagt; hier moet behalve olieverversen en oliefilter vervangen echter ook de klepspeling worden gecontroleerd en indien nodig gesteld, want hij heeft geen hydraulische klepstoters.

Het tankconcept heeft Krone overgenomen van de BiG X-middenserie: standaard is een dieseltankinhoud van 1.100 liter, optioneel kan een extra tank in de achterzijde nog eens 400 liter bevatten.

Krone Big X - grensverleggende mastodont - Agri Trader Test Jaarboek (4)

De dieseltank heeft een inhoud van 1.100 liter (optioneel met extra tank 1.500 liter) en de AdBlue-tank 150 liter.

De AdBlue-voorraad is 150 liter, waarbij de motor ongeveer 8 procent nodig heeft in verhouding tot het dieselverbruik. Verder is er een standaard aanwezige zijtank voor diesel (170 liter) of conserveringsmiddel/inkuilmiddel (230 liter) en een optionele conserveringsmiddel rechtsvoor naast de cabine met een inhoud van 275 liter voor de grove dosering en 2x 13 liter voor de fijndosering.

Zoals we gewend zijn bij de BiG X is de motor dwarsgeplaatst. Voor de krachtoverbrenging naar de messentrommel is er een 8-groefs hoofdaandrijfriem die draait op riempoelies met grote diameter.

Krone Big X - grensverleggende mastodont - Agri Trader Test Jaarboek (1)

Zoals kenmerkend voor Krone, is de motor dwarsgeplaatst.

Big X van Krone nu met klopsensoren

De invoer met 800 millimeter brede hakseltrommel (diameter 660 mm, gewicht tot 580 kg met volledige messenbezetting) heeft Krone overgenomen van de middelste BiG X-serie.

Zoals gewoonlijk kun je trommels bestellen met 20, 28, 36, 40 of 48 messen; de messen zijn onder een hoek van 11 graden V-vormig geplaatst. Nieuw is de contramesinstelling middels klopsensor – daar hebben we lang op moeten wachten, de markt vroeg daar al geruime tijd om. Het contrames kan echter ook nog steeds handmatig worden ingesteld, maar alleen met de externe bediening.

Bekend zijn verdere functies als de flexibele trommelbodem VariStream, de uitwerpafstandinstelling StreamControl (met een verstelbare klep in de losbuis) en de snijlengteverstelling VariLoc (het trommeltoerental wordt gemakkelijk en snel met gereedschap versteld tussen 1.250 en 800 toeren, waardoor volgens Krone een circa 53 procent groter snijlengtebereik kan worden afgedekt zonder wisselen van messen).

Nieuw in de oogstgoedstroom is een optionele vulautomatiek die Krone EasyLoad noemt. Het systeem werkt met 3D-camera’s en is nu ook leverbaar op de kleinere BiG X-modellen.

De bestuurder kan verschillende vulstrategieën selecteren (van voor naar achter, van achter naar voor etc.) en ook de vullingsgraad en het raakpunt in de wagen instellen. Momenteel is dit systeem echter alleen geschikt voor parallelgebruik; Krone werkt al intensief aan het geschikt maken voor het vullen van erachteraan rijdende afvoerwagens.

Krone Big X - grensverleggende mastodont - Agri Trader Test Jaarboek (21)

Nieuw is een optionele vulsensor voor verschillende vulstrategieën.

Nieuwe grote kneuzer

Bij de gewasverwerking heeft Krone iets nieuws toegepast. Om de plantenresten beter te versnipperen, hebben de ingenieurs het zaagtandprofiel eenvoudigweg vijf graden schuin gezet. De bovenste en onderste rol werken daarbij met tegengesteld lopende profielen, zodat een trapezium- vorming snijpatroon ontstaat.

De intensiteit van de korrelbewerking moet daarmee zijn verbeterd ten opzichte van een standaard zaagtandprofiel.

Nieuw is een roldiameter van 305 millimeter, die echter alleen leverbaar is voor de BiG X 1180 – hier is vanwege de enorme doorvoer meer sterkte nodig en een groter actief plet- en schraapoppervlak (22 procent meer dan bij een diameter van 250 millimeter).

Tandcombinaties van 150/175 en 125/150 zijn mogelijk, het toerentalverschil is standaard 30 procent en optioneel 40 of zelfs 50 procent. De bijbehorende lagers zijn vanzelfsprekend ook versterkt en er is voor het eerst een temperatuurmeting van de lagers met weergave op de terminal.

Voor de BiG X 680, 780 en 880 is de nieuwe OptiMaxx leverbaar met een roldiameter van 250 millimeter en 123/144 respectievelijk 105/123 tanden. De beschikbare toerentalverschillen zijn identiek aan die van de  OptiMaxx 305.

Krone Big X - grensverleggende mastodont - Agri Trader Test Jaarboek (7)

Kijkje op de nieuwe OptiMaxx 305- kneuzer met een trommeldiameter van 305 mm.

Als alternatief (ook voor de BiG X 1180) blijft de schijvenkneuzer met een diameter van 265 millimeter in het programma, die een groot snijlengtespectrum bestrijkt – maar daarbij moet je rekenen met hogere hectarekosten in het eencijferige euro-bereik.

Zoals gebruikelijk kan de kneuzer met een kettingtakel aan de onderkant worden verwijderd. De grastunnel moet nog altijd met de hand worden ingebouwd.

Krone Big X - grensverleggende mastodont - Agri Trader Test Jaarboek (8)

De grastunnel wordt nog steeds met de hand in- en uitgebouwd.

Nieuwe maishapper voor de Krone Big X

Voor de campagne van 2019 presenteerde Krone nog een nieuwigheid, die er ook is voor de BiG X-modellen van de middenserie: het nieuwe XCollect-maisvoorzetstuk.

Het duidelijkste verschil met de EasyCollect is het weglaten van het geforceerd snijden. In plaats daarvan gebruikt Krone hier sikkelschijven; het snijden en opvoeren wordt hier dus van elkaar gescheiden.

Krone Big X - grensverleggende mastodont - Agri Trader Test Jaarboek (10)

Het snijden gebeurt bij de XCollect door sikkelschijven met tweeversnellings-aandrijving.

Dat moet vooral bij toenemende slijtage een betrouwbaardere werking geven en de maisstoppels beter verrafelen dan de EasyCollect. Daarnaast is de aandrijving van de sikkelschijven en die van de collectoren van elkaar gescheiden. Dat vereenvoudigt het onderhoud, en maakt het ook mogelijk om de snijfrequentie onafhankelijk van de collectorsnelheid en voorzetstukaandrijving in te stellen.

Zo kan het sikkelschijftoerental tussen 1.000 en 3.000 toeren worden ingesteld – ervan afhankelijk of het ingangstoerental van het voorzetstuk op snel of langzaam staat en de handmatig instelbare tweeversnellingsaandrijving (instelschroef in het midden van het voorzetstuk) voor het snijtoerental op een hoog of laag toerental is ingesteld.

Krone Big X - grensverleggende mastodont - Agri Trader Test Jaarboek (11)

Twee schijven zijn beveiligd met een ratelmechanisme en elke schijf bovendien met een frictieplaat.

De overbelastingsbeveiliging per twee schijven wordt gedaan door een ratelmechanisme (ook de toerentalcontrole gaat per paar), waarbij elke schijf nog een eigen frictieplaat heeft (die volgens Krone in vijf minuten is te vervangen).

Krone Big X - grensverleggende mastodont - Agri Trader Test Jaarboek (9)

De nieuwe XCollect is momenteel met 8, 10 en 12 rijen leverbaar.

Ook nieuw: voor het wegtransport is er optioneel een geïntegreerd onderstel dat de vooras ontlast. Daarbij gaat het uit- en inklappen heel snel: we hebben bij het uitklappen 16 seconden gemeten en bij het inklappen 23 seconden.

Krone Big X - grensverleggende mastodont - Agri Trader Test Jaarboek (13)

Een tastslede in het midden zorgt voor een nog betere voorzetstukgeleiding.

Verder is om de voorzetstukgeleiding te verbeteren op de Xcollect een derde, in het midden aangebrachte tastslede aanwezig. De XCollect kan gebruikt worden op BiG X-modellen vanaf 2009 en is net als de EasyCollect af-fabriek uitgerust met de rijpheidssensor AutoScan. Momenteel zijn er werkbreedten van 6,0, 7,5 en 9,0 meter leverbaar – dus 8, 10 en 12  rijen.

Krone Big X - grensverleggende mastodont - Agri Trader Test Jaarboek (12)

De aandrijvingen van de sikkelschijven en de collectoren zijn gescheiden.

Liftcabine en elektronica

Zoals al genoemd, kun je de sterkste BiG X aller tijden ook bestellen met de LiftCab. Dankzij een hydraulische schaarlift kun je de cabine daarmee maximaal 70 centimeter omhoog zetten.

Daarmee heb je beter uitzicht rondom en een heel goed zicht op de ernaast of erachter rijdende laadwagen – waarbij je zelfs bij hoge maisgewassen niet meer tegen een ‘groene muur’ aan kijkt.

Krone Big X - grensverleggende mastodont - Agri Trader Test Jaarboek (17)

Met de hydraulische schaarlift kan de cabine maximaal 70 centimeter omhoog worden gezet.

Daarnaast daalt het geluidsniveau in de cabine merkbaar. Dat het zicht op het voorzetstuk iets minder wordt, nemen chauffeurs na hun eerste ervaringen doorgaans graag op de koop toe, en gebruiken de liftcabine dan ook graag bij het grashakselen.

De bediening is bijna identiek aan die van de BiG X 680/780/880, met uitzondering van extra functies als de temperatuurcontrole van de lagers van de kneuzer.

Krone Big X - grensverleggende mastodont - Agri Trader Test Jaarboek (19)

Als aanvulling op de geïntegreerde touch-terminal is er optioneel het CCI.Control Mobile.

De terminal met aanraak-kleurenscherm (met een beelddiagonaal van 12 inch) geeft niet alleen machineparameters weer, maar optioneel ook het beeld van maximaal twee camera’s (twee aansluitingen, één beeld – omschakelbaar tussen achteruitrijcamera en losbuiscamera).

Optioneel is er ook nog de CCI.Control Mobile-app die naast machinegegevens (via SmartConnect doorgegeven) ook een gegevens- en opdrachtmanagement op de iPad mogelijk maakt en daarnaast een veldnavigatie omvat.

Krone Big X - grensverleggende mastodont - Agri Trader Test Jaarboek (18)

De cabine kennen we van de middenklasse-modellen van de BiG X.

Meer wetenswaardigheden over de Krone Big X 1180

  • Standaard heeft de BiG X 1180 een geveerde multilink-achteras met een stuuruitslag van 50 graden. Op aanvraag levert Krone vierwielaandrijving.
  • De rijaandrijving (in het veld 0 – 25 km/u en op de weg 0 – 40 km/u) komt van Bosch Rexroth.
  • De tegen meerprijs leverbare NIR-sensor betrekt Krone wederom van Dinamica Generale uit Italië. Hij meet het drooggoed-gehalte en ruw eiwit, as, zetmeel, vet, ADF (Acid Detergent Fiber) en NDF (Neutral  Detergent Fiber).
  • Standaard is de BiG X 1180 uitgerust met de SmartConnect-telemetriemodule. Deze biedt niet alleen GPS-signalen en WLAN, maar maakt ook de automatische calibratie van de oogstmeting mogelijk op basis van de weeggegevens van het transportvoertuig (bijvoorbeeld de hakseltransportwagen Krone TX).
  • Qua vermogen en algehele prestaties heeft de BiG X 1180 geen concurrentie – daarom hebben we hier geen tabel met concurrenten.
Krone Big X - grensverleggende mastodont - Agri Trader Test Jaarboek (14)

Het transportonderstel is een optie, het uit- en inklappen gaat snel.

Krone Big X 1180 – technische gegevens

Motor: Liebherr D 9512, V12, cilinderinhoud 24,24 l; duurvermogen 850 kW (1.156 pk), hakselaar-duurvermogen in Xpower-modus 818 kW (1.112 pk), in EcoPower-modus 515 kW (700 pk); emissienorm Tier 4 final met SCRonly; dieseltankinhoud 1.100 l (optioneel  1.500 l), Adblue-tankinhoud 150 l; dwars- geplaatste motor, krachtoverbrenging naar hakselaar met 8-groefs hoofdaandrijfriem;  2 snelheidsbereiken.

Krone Big X - grensverleggende mastodont - Agri Trader Test Jaarboek (24)

De hydrostaat werkt met twee snelheidsbereiken (veld/weg) en de bekende antislipregeling met drie rijmodi.

Invoer: 6 voorpersrollen; kanaalbreedte 800 mm; pendeldrager met pendelrollen.

Hakselaar: V-messentrommel met 20, 28, 36, 40 of 48 messen; trommeltoerental met VariLoc omschakelbaar tussen 1.250 en 800 tpm; contrames optioneel met klopsensor instelbaar.

Verwerking: schuinvertande zaagtand-kneuzer met een diameter van 250 mm (optioneel 305 mm met temperatuurcontrole van de lagers); 30, 40 of 50% toerental-verschil; als alternatief een schijvenkneuzer met diameter van 265 mm.

Voorzetstuk: XCollect met sikkelschijven 8, 10 of 12 rijen; EasyCollect met maximaal 14 rijen.

Gewicht: bedrijfsgewicht zonder voorzetstuk vanaf 17,1 t.

Krone Big X - grensverleggende mastodont - Agri Trader Test Jaarboek (15)

Voor kunnen er banden van 32 tot 42 inch op, met een diameter van maximaal 2,15 meter.

Onze conclusie over deze mastodont

De Krone BiG X 1180 is nu de enig overgebleven Krone-veldhakselaar met V12-motor. Technisch gezien heeft dit nieuwe vlaggenschip uit het Duitse Spelle echter veel meer te bieden dan alleen zijn monsterlijke 1.156 pk motorvermogen.

Noemenswaardig zijn vooral de nieuwe, tot 305 millimeter grote OptiMaxx-kneuzer en de eveneens optionele liftcabine. Met de vulautomaat en het nieuw ontwikkelde XCollect-voorzetstuk heeft Krone bovendien  gereageerd op de eisen van veel klanten.

Krone Big X - grensverleggende mastodont - Agri Trader Test Jaarboek (20)

De NIR-sensor wordt net als voorheen geleverd door Dinamica Generale.

+ nieuwe XCollect met vrijsnijdende messen
+ grootste korrelkneuzer op de markt
+ snijlengtesensor standaard
+ optioneel NIR-sensor met oogstmateriaalanalyse
+ optioneel VariLoc
+ leverbaar met vulautomatiek (momenteel alleen voor parallel rijden)
+ optionele liftcabine
+ op aanvraag geïntegreerd datamanagement

– handmatige in- en uitbouw graskanaal
– geen bandenspanningsregelsysteem af-fabriek

Krone Big X - grensverleggende mastodont - Agri Trader Test Jaarboek (16)

De multilink-achteras is geveerd; optioneel is er vierwielaandrijving.

Nieuwe testrapporten per email ontvangen?

We sturen je geen spam!
Lees ons privacybeleid voor meer informatie.