Leestijd: 4 minuten

De rustige wintermaanden gebruiken we graag voor het testen van machines en apparaten, die niet direct de akker op hoeven. Maar onze KL19 test wiellader van Kramer heeft meer in zijn mars dan op het erf rond te boemelen.

Kramer KL19, wiellader getest - helemaal zonder knik (1)

Keren, opscheppen, laden of transporteren. Een kleine erflader brengt het op een landbouwbedrijf al snel op een paar honderd uur/jaar. De overstap naar een compacte wiellader gaat vaak soepel en wordt gebaseerd op de aanwezigheid van een echte cabine.

De Kramer KL19 is met zijn gewicht van 3,5 ton toegelaten voor de openbare weg en meer dan een interessant alternatief voor een kleine ‘cabrio lader’ omdat hij qua afmetingen niet veel groter is. Veel mensen in onze sector zijn al gewend aan het werken met knik-gestuurde laders.  De KL19 knikt echter niet, hij heeft vierwielbesturing.  Daaraan moet inpandig even gewend worden, maar was voor ons bij buiten gebruik geen probleem.

De draaicirkel is 5,4 m, wat zelfs keren in een gewone silo mogelijk maakt. Met een laadhoogte van 2,9 m. hebben we onze voederwagens probleemloos kunnen beladen. Maar tien cm. extra was niet fout geweest.

Werktuigen wisselen

De wisseling van werktuigen gaat vanaf laadschop tot palletvorken probleemloos. De hydraulische snelwisselaar is standaard en schakelbaar via een aanvullende stuurkring aan de rijhendel.

Over het wisselen van hydraulisch aangedreven apparaten verschillen de meningen. Om te beginnen wordt hiervoor bij uitgeschakelde motor, maar met het contact aan het systeem aan de rijhendel ontlast. Voor worden er dan links en rechts de twee slangen van de sluitcilinder van de snelwisselaar omgekoppeld. Daarvoor moet de motor weer lopen. Dat vonden we wat tijdrovend. Maar: het grote voordeel van dit systeem is dat het tijdens de inzet fout kan gaan als de sluitcilinder eens verkeerd bediend wordt. Het gereedschapswerktuig kan niet per ongeluk verloren raken. Het gevaar dat er bij afbouwen zonder nadenken een slang scheurt is niet meer actueel.

Het zicht op de voorwielen en het gereedschapswerktuig is vanwege de smalle hef arm bouw goed. De veerbelaste trillingdemping werkt in praktijk goed. Hij wordt eenvoudig met een schakelaar op het rechter console bediend, en doet zijn werk prima met een volbelaste laadschop, zelfs op slecht wegdek.

De cabine zelf staat op rubber blokken. De standaard stoel op de KL19 komt van Grammer en is okay. Wie nog wat meer comfort wil kan een luchtgeveerd exemplaar bestellen. De twee LED werklampen geven voldoende licht voor het werken in de stal.

Kramer KL19, wiellader getest - helemaal zonder knik (4)

De rij hendel ligt goed in de hand. De toetsen zijn van achteren verlicht. De armsteun doet zijn werk goed.

Hoe is de besturing van de Kramer KL19?

De besturing van de wiellader werkt goed met zijn één-handbediening.

De rijrichting wordt ook op de hendel geregeld. De rijaandrijving is met een druktoets ‘in zijn vrij’ te zetten. Een andere toets is een andere elektrische verbruiker, b.v. een magneetklep aan te sturen. Aan de achterkant van de hendel wordt een tweede kringloop bediend, die de differentieelsper activeert. Hierbij wordt de vooras tot 100% gesperd.

Met het inchpedaal in de linker voetruimte wordt de rijsnelheid bij gelijkblijvend hydraulisch vermogen geknepen. De motor komt van de Japanse fabrikant  Yanmar en is in de lengte  gemonteerd. De KL19 kon daarom aan de achterkant erg smal gehouden worden. De toegankelijkheid van de startmotor, de dynamo de airco compressor en de verdere onderhoudspunten is goed.

Het niveau van de hydraulische olie is met een peilglas te controleren. Een slim idee om compact te bouwen is dat de achterkant van de hydrauliektank als montagepunt voor het koelerpakket wordt gebruikt.

Kramer KL19, wiellader getest - helemaal zonder knik (5)

Aan de achterkant is onze machine erg slank. Dat komt door de in de lengte ingebouwde motor.

Technische gegevens Kramer KL19

Afmetingen (L x B x H): 4,95 x 1,56 x 2,28 m
Overlaadhoogte: 2,89 m
Gewicht: 3.450 kg
Debiet pomp: 56 l/min
Max. werkdruk: 235 bar
Banden: 325/70 R18 MPT AC70G

 

Kramer KL19, wiellader getest - helemaal zonder knik (6)

Buiten is de vierwielbesturing van de Kramer KL19 absoluut voldoende. De vooras is over het differentieel 100% te sperren.

Samenvatting – Kramer KL19

De KL 19 heeft zich tijdens onze test op veel vlakken als alternatief voor een frontlader tractor bewezen. Dagelijkse inzet in de silo of op de voedervloer is probleemloos. Met de vierwielbesturing en de afmetingen van de lader liepen we in erg nauwe, oude gebouwen tegen de grenzen van zijn mogelijkheden aan. De demping van de hefarm is erg prettig, ook bij het bulldozeren.

Tijdens de koude periode hadden we plezier van de goede verwarming met zijn goed gekozen uitstroom openingen. De schakelaars zijn van achteren verlicht. De verlichte rijrichting aanduiding op de joystick beviel ons goed. Het idee om de aanvullende besturingskring niet simpelweg met een schakelaar te bedienen deugt.

Het omkoppelen tussen de sluitbouten en het aanbouw apparaat vraagt gewenning, maar de voordelen ervan wegen zwaarder. Maar het koppelen van de slangen met een snelkoppeling over links zou makkelijk zijn.

Kramer KL19, wiellader getest - helemaal zonder knik (7)

Voor de aanbouw van de keerbezem moeten de hydraulische leidingen van de machine naar de sluitcilinder omgezet worden.

Bedrijfsinformatie

Bij “Kramer” denken de meeste mensen aan de compacte, gele wielladers, die op veel bouwlocaties te vinden zijn. Maar de wortels van het bedrijf zitten toch in de agrarische hoek.  Om daar weer poot aan de grond te krijgen, presenteerde het moeder concern Wacker Neuson voor Europa in 2012 de ‘groene lijn’ wielladers en verreikers. De basisopzet van die voertuigen, de hydrostaten, assen, motoren en cabines is verregaand identiek aan de gele tegenhangers.

De verschillen zitten hem in de gekozen banden en het advies. Daarvoor wordt een eigen verkoop- en dealernet opgezet. Naast onze testmachine, de KL19 zijn er volgens de fabrikant in de klasse onder de vier ton nog twee kleinere wielladers met buitenbreedtes van minder dan 1,2 m. leverbaar. Boven de KL19 zijn er nog machines met een hefvermogen van 8,5 ton aangeboden.