Leestijd: 7 minuten

Rijtest | Compacte afmetingen en hoge prestaties zijn kenmerkend voor de zware trekkers van het Oostenrijkse familiebedrijf Lindner. Sinds het begin van 2013 levert het bedrijf een tractor met veel technische vernieuwingen. Lees maar mee of die veranderingen in de praktijk ook verbeteringen zijn.

krachtpakket-voor-weides-en-akkers-lindner-geotrac-getest-1

Op weidegronden speelt de Lindner een thuiswedstrijd. Nu moet hij zich extra gespierd ook op akkers waarmaken.

Met de in de herfst van 2012 gepresenteerde Geotrac 134 ep wilde Lindner het imago van toonaangevend trekkerfabrikant in het weide- en akkersegment verder verbreden. Natuurlijk moest de tractor zijn uitgelezen eigenschappen voor werken op de weides behouden, maar hij moest sterker worden zodat hij ook in de akkerbouw zijn mannetje kon staan. Met zijn Perkins 4,4 liter viercilinder levert de Geotrac een vermogen van 134 constant beschikbare pk’s.

Bij lichte werkzaamheden of laag belast transportwerk gaat de Eco modus aan de slag. Dat slimme motormanagement zorgt ervoor dat het brandstof verbruik gereduceerd wordt. Om te voldoen aan de Tier 3b emissienorm gebruikt Lindner een roetfilter en een dieseloxidatiekatalysator. Het ingebouwde filtersysteem is zelfreinigend en onderhoudsvrij gedurende 3000 draaiuren. Volgens Lindner heeft het systeem daarbij een levensduur van 8000 uur. De regeneratie van het op lage temperatuur werkende roetfiltersysteem gebeurt constant tijdens de arbeidscyclus.  Daarvoor hoeft het werk dus niet onderbroken te worden.

ZF transmissie

Er zijn 32 versnellingen voor- en achteruit aan boord van de, van een viervoudige powershiftbak van ZF voorziene, Geotrac 134 ep (zonder ER). Wij testten de tractor in de 50 km/u versie. Het feit dat de powershift schakelingen door de boordelektronica conform de ingestelde modus (hard tot zacht) zelfstandig uitgevoerd worden, terwijl de mogelijk om handmatig te schakelen behouden blijft, bevalt ons.

Die zelfschakelende optie (APS) kan naar wens ook tot twee of drie powershifttrappen beperkt worden. De ingebouwde speedmatching functie voor extra zware inzet konden we helaas tijdens onze test niet uitproberen. Maar de fabrikant zegt er over dat de functie de prestaties steeds tot op het hoogst mogelijke toerental optimaliseert en daarbij de best passende powershifttrap kiest voor een zo hoog mogelijk vermogensrendement. Bij de achterste PTO zijn er standaard 4 toerentallen mogelijk (540, 540E, 1000 en 1000E). Daardoor kan er met een optimaal motortoerental zo zuinig mogelijk gewerkt worden. De aansturing van de aftak as heeft voor de diverse gebruiksmogelijkheden drie verschillende aanloopcurves.

krachtpakket-voor-weides-en-akkers-lindner-geotrac-getest-2

Gescheiden oliehuishouding

Een axiale zuigerpomp met een opbrengst van 121 l/min zorgt voor de inzetbaarheid van de 45 liter olie die in het werksysteem van de hydraulica van de Lindner Geotrac 134 ep zit. Een tweede pomp voorziet de transmissie van zijn  levenssap. De pompen werken in een gescheiden dubbel kringsysteem voor besturing, werkhydraulica en de transmissie. Zo kan geen vervuilde olie uit het systeem voor de werktuigen in de transmissie komen. Optioneel is er bij Lindner, speciaal voor economisch en efficiënt werken een loadsensing systeem te bestellen, de Power Link aansluiting. Door het zo gericht mogelijk werken met de olievoorraad voor de werktuigen is volgens de fabrikant tot 15% brandstof te besparen.

Drie dubbelwerkende regelventielen, waarvan twee elektrohydraulisch en één handmatig bediend, zijn standaard en dat trio kan met nog eens drie regelventielen aangevuld worden. Als  alternatief voor de mechanische regeleenheden kan er gekozen worden voor tot vier proportioneel gestuurde ventielen (EHS). Dat is een heel interessante optie als er wordt gekozen de Lindner van een frontlader te voorzien. Die kan dan heel nauwkeurig bediend worden. Op de multifunctionele armsteun zitten af fabriek twee elektronische besturingsapparaten. Die zijn via de I.B.C. monitor traploos regel- en instelbaar (tijdsintervalfunctie, een neutrale stand en een sper). Voor de elektronische besturingseenheden kan een voorkeursregeling ingesteld worden. Het rijtje wordt dan verder hydraulisch op volgorde afgewerkt.

De blik naar voren

Om de grote jongen van Lindner als alleskunner te kunnen inzetten is het mogelijk de tractor met een PTO en hydraulische voorzieningen aan de voorkant te bestellen. De aftak as draait 1000 tpm en heeft een langzaam geïntegreerde aanloopsturing.

De opzet van de fronthydrauliek met scharnierende hefarmen is tot in detail doordacht. De hydraulica aan de voorkant kan maximaal 3500kg in beweging brengen. Dat gaat naar wens zelfs met een goed in het hydrauliek blok ingebouwde afstandsbediening met een elektrisch proportioneelventiel aan de transmissiebak gemonteerd en vangt zo eventuele klappen op.

Om een maximaal werkgemak te bereiken levert Lindner naast de elektronische besturing van de fronthef met werktuig ontlasting en trillingdemping ook een hoog belastbare vooras die overigens naar wens vervangen kan worden door een vooras met afzonderlijke vering voor elk wiel.

Maar de hydraulische vering kon ons tijdens de test van meer dan alleen zijn positieve rijeigenschappen overtuigen: om werktuigen aan- en af te koppelen kan de as tot 20cm lager of hoger gezet worden.

krachtpakket-voor-weides-en-akkers-lindner-geotrac-getest-4

Klein maar fijn

Het is duidelijk dat de comfortcabine is gemaakt voor lange werkdagen. Aan de ergonomische layout van de bedieningselementen met hun schakel ‘eilanden’, de ingetogen LED verlichting van de belangrijkste bedieningselementen en de stereoinstallatie is het makkelijk wennen. Voor goed zicht in alle richtingen zijn er niet alleen de achteruitrijdcamera en de elektrisch verstelbare spiegels, maar ook een naar achter verzette B stijl en een raam met vrij uitzicht op de fronthef installatie. Die ruit is overigens te verduisteren met een rolscherm.

De voorruit is standaard met ruitverwarming uitgevoerd zodat er ’s winters niet gekrabd hoeft te worden. De cabine wordt voor hetzelfde geld mee verwarmd. Die voorruit is ook nog eens zo goed mogelijk afgedicht om motorgeluid buiten te houden. Voor nachtwerk heeft de Oostenrijkse trekker sterke H7 schijnwerpers. Het schakelen van groot- naar gedimd licht gaat eenvoudig. De Geotrac 134 ep heeft bovendien extra felle LED lampen als dagverlichting. Op ons fotomodel was een luchtgeveerde cabine gemonteerd die alleen werkt als er ook het optionele luchtdruksysteem aanwezig is.

krachtpakket-voor-weides-en-akkers-lindner-geotrac-getest-7

High Tech voor de bestuurder

Bij de gebruikte technologie voor de bestuurdersinformatie is Lindner innovatief in vergelijking met de concurrentie. De Intelligente Board Computer, de I.B.C. monitor, zit standaard op de trekker en garandeert een simpele toegang tot alle relevantie informatie. Met verlichte functieknoppen en een scrollwiel is het simpel navigeren door de menustructuur.

Alle instellingswijzigingen moeten echter wel individueel opgeslagen worden. Wat ons goed beviel was dat er voor de belangrijkste functies een hulpmenu is dat stap voor stap alle vragen beantwoord. Zo laten zich, naast de belangrijkste parameters zoals toerental, snelheid of controle aanduidingen ook de camera’s zich bedienen en is de EHR hydrauliek er fijn mee af te stellen.

De in tweeën gedeelde achteruitkijkspiegel is een opvallend item op de Geotrac 134 ep. Daarin zit een beeldscherm verwerkt waarop ook de camerabeelden of het GPS beeld gezien kunnen worden. Nog een pluspunt van die spiegel is dat er een intercomsysteem in zit. Zo kan er met de GSM altijd handsfree gewerkt worden. Veilig! Alleen kunnen de talloze keuzemogelijkheden mogelijk tot verwarring leiden.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Samenvatting

Met de Geotrac 134 ep heeft Lindner een wendbare en erg compacte tractor in de markt gezet die zich niet alleen in weidegebieden kan weren, maar ook op de akkers goed uit de voeten komt.

Want door de goede afstemming van het transmissie management is er tijdens werken op de akker altijd voldoende tractie bij een acceptabele dieselverbruik. En dat de motor met zijn maximaal 144 pk sterk genoeg voor het werken in het veld is, dat hebben we zelf ervaren.

In een oogopslag

  • De sterkste Lindner tot nu toe
  • Versnellingskeuze en automatiseringstechniek zijn afgestemd op het prestatieniveau
  • Geoptimaliseerde verbruikswaardes: meer vermogen, maar minder verbruik
  • Het verlichtingsconcept: zo min mogelijk energie voor zoveel mogelijk licht
  • Bestuurderscomfort door de innovatieve I.B.C. monitor en binnenspiegel

krachtpakket-voor-weides-en-akkers-lindner-geotrac-getest-3

Technische gegevens Lindner Geotrac 134 ep

Motor soort viercilinder common rail motor
Fabrikant Perkins
Cil. inh. 4400 cc
Nominaal vermogen (ISO14396) 98 kW (133 pk) bij 2200 tpm
Max. vermogen 106 kW (144 pk)
Max. koppel 560 Nm bij 1400 tpm
Tankinhoud 145 l
Transmissie en PTO viervoudige powershifter
Fabrikant ZF
Aantal versn. V/ A 32/ 32
Aantal powershift schakelgroepen 4
Aantal groepen 8 (4×2)
Topsnelheid 40 km/u
Gereduceerd transport toerental 1750 tpm
Standaard toerentallen PTO 540/ 540 E/ 1000/ 1000 E tpm
Opbrengst excl. de aparte pomp voor de besturing 121 l/min bij 200 bar
Hydraulieksysteem axiale zuigerpompen
Regelunits standaard/ optioneel 2 dw EHS, 1 mech. LS/ max. 5 dw
Max. hefvermogen achter 66 kN (6,73 ton)
Max. hefvermogen voor 35 kN (3,6 ton)
Wielbasis 2500 mm
Hoogte 2769 mm
Breedte 2320 mm
Leeggewicht 4850 kg
Max. toel. totaalgew. 9000 kg

Vind jouw Lindner Geotrac op Agri Trader

Lof en kritiek

Transmissie: De ZF bak met zijn viervoudige powershifter zorgt voor een goed rijgedrag. De Lindner Geotrac 134 ep schakelt soepel en zacht en de afstemming van de schakelgroepen is ook goed voor elkaar. De overgangen tussen de groepen verlopen goed genoeg.

Motor: De vier cilinder common rail motor heeft ons hart gestolen. De nominaal 133 pk staat altijd te trappelen om aan het werk te gaan. De continue regeneratie van het deeltjesfilter gebeurt onmerkbaar.

Cabine: We waren verrast door het ruime aanbod in de cabine van deze compacte trekker. Alleen de bijrijderstoel voldoet niet helemaal aan de verwachtingen. In uitgeklapte toestand beperkt hij de bereikbaarheid van de handrem enorm.

Display: Bij de eerste blik op de display waren we nogal verrast door het design. Maar werken deed het wel helemaal goed. Bij de menunavigatie is er overal een hulpje paraat. Alleen zouden we willen dat de data niet per stuk, maar bloksgewijs vastgelegd zouden kunnen worden.

Totaalindruk: Dit familiebedrijf kan dus meer dan trekkers voor op weilanden bouwen. De Geotrac 134 ep is een erg goed afgewerkte trekker die in een heel breed werkveld inzetbaar is. De naar achter verzette B zuilen geven ruimte aan de brede veiligheidsdeuren. En die zorgen voor instapgemak en veel zicht. De voorste hef kan van onder tot boven in de gaten gehouden worden door de frontlader voorruit die indien nodig door een in het dakje ingebouwde zonnewering verduisterd kan worden.

krachtpakket-voor-weides-en-akkers-lindner-geotrac-getest-5

Nieuwe testrapporten per email ontvangen?

We sturen je geen spam!
Lees ons privacybeleid voor meer informatie.