Leestijd: 10 minuten

Dankzij een optionele messenwals en een groter tandenveld krijgt de toch al veelzijdige Köckerling Allrounder nog meer inzetgebieden. Een daarvan is een dicht tussengewas; daar mocht de Allrounder flatline in onze test laten zien wat hij kan.

Köckerling Allrounder Flatline - cultivator, zaaibedbereiding en stoppelbewerking - Agri Trader Test Jaarboek (21)

Met een voorlopende messenwals en het zesbalks-tandenveld is de flatliner veelzijdig inzetbaar.

Voor de Agritechnica van 2019 presenteerde Köckerling een nieuw werktuig: de Allrounder flatline. Hoewel het hierbij gaat om een compleet nieuw ontwikkelde machine, heeft de fabrikant bewust gekozen voor de bestaande ‘machine-categorie’ c.q. typenaam Allrounder.

Op grond van de veertanden en het gelijksoortige inzetspectrum kan hij daar namelijk goed in worden ingedeeld. Het is echter beslist niet simpelweg een detailverbetering van de bekende lage cultivator Allrounder profiline.

Frame, tanden, de keuze aan voorbewerkingsgereedschappen en de hydraulische diepteverstelling zijn allemaal nieuw. In het licht van de steeds vaker voorkomende milde winters en de gewenste vermindering van totaalherbiciden biedt de flatline een mechanisch alternatief voor de eerste bewerking in het voorjaar.

De naam ‘Allrounder’ associeer je met een alleskunner die ook in het verdere verloop van het jaar voor veel doeleinden kan worden gebruikt, zoals zaaibedbereiding en de stoppelbewerking van verschillende gewassen.

Zesbalker

Tijdens een werkproef in het voorjaar gingen we een nog behoorlijk dicht tussengewas te lijf. Daarvoor zorgde onze testmachine met zes meter werkbreedte.

Tot nu toe is de Allrounder flatline er in de werkbreedten 6,0 en 7,5 meter. Er is echter vraag naar meer breedten – zowel breder als smaller – en Köckerling zal daarom met nog meer modellen gaan komen. Vanwege de lengte van meer dan 10 meter zal hij er als oplegger zijn.

Köckerling Allrounder Flatline - cultivator, zaaibedbereiding en stoppelbewerking - Agri Trader Test Jaarboek (1)

Aan de 10 meter brede Allrounder zitten een messenwals, een zesbalks-tandenveld en de dubbele STS-wals plus wiedeggen.

Terwijl het bij de Allrounder profiline gaat om een vierbalks-cultivator, heeft de flatline er twee meer, met een balkafstand van 70 centimeter (profiline 60 centimeter). De cultivator met zijn in het midden geplaatste onderstel is driedelig opgebouwd. Voor wegtransport vouwen de twee zijarmen omhoog. Ter beveiliging van de disselcilinder moet je blokkeerpallen omzetten.

Köckerling Allrounder Flatline - cultivator, zaaibedbereiding en stoppelbewerking - Agri Trader Test Jaarboek (6)

De cultivator wordt voor het transport in drie delen ingeklapt.

Tijdens het transport voldoet de cultivator aan de vereiste buitenmaten voor het rijden op de openbare weg.

Voor het correct uitlijnen van de twee armsegmenten naar de bodem is er een schaalverdeling tussen het middenframe en de zijarmen. Wanneer de twee armen ‘in het lood hangen’ (de pijlen komen overeen), dan kunnen de armen vier graden omhoog en vier graden omlaag bewegen; ze kunnen zich dus aan het veldcontour aanpassen.

Köckerling Allrounder Flatline - cultivator, zaaibedbereiding en stoppelbewerking - Agri Trader Test Jaarboek (3)

De indicator geeft de uitlijning van de zij-armen ten opzichte van het middendeel weer.

Vooral bij de ultralage bewerking moeten alle tandenbalken goed horizontaal kunnen blijven staan. Daarvoor zorgen ook de twee hoogtewielen per arm. Ze houden de cultivator op de ingestelde diepte, ook wanneer een hoogtewiel eens een keer in een dieper rijspoor zou zakken.

Köckerling Allrounder Flatline - cultivator, zaaibedbereiding en stoppelbewerking - Agri Trader Test Jaarboek (2)

De twee zij-elementen worden geleid door elk twee hoogtewielen (in totaal vier).

Bovendien zijn ze zogezegd de aangevers van de werkdiepteverstelling. Daarvoor hebben ze hydraulische cilinders.

Middels een mechanisme verandert het bijbehorende walssegment in gelijke mate geheel traploos, zonder stelplaatjes en gemakkelijk vanuit de cabine. De centrale naloopeenheid heeft een eigen hydrauliekcilinder.

Het verstelsysteem lijkt op bijvoorbeeld dat van de Köckerling Vector. De Allrounder profiline heeft daarentegen nog een mechanische diepteverstelling van de hoogtewielen, met spindels.

Köckerling Allrounder Flatline - cultivator, zaaibedbereiding en stoppelbewerking - Agri Trader Test Jaarboek (9)

Een grote schaalverdeling toont indexwaarden voor de werkdiepte van de machine.

De grote schaalverdeling op de flatliner voor de diepte instelling geeft trouwens niet de werkelijke diepte weer, het zijn indexwaarden.

Köckerling Allrounder Flatline - cultivator, zaaibedbereiding en stoppelbewerking - Agri Trader Test Jaarboek (5)

Op de kopakker tillen de disselcilinders aan de voorkant de machine op. Achter wordt dat door het onderstel gedaan.

Op de kopakker wordt de Allrounder opgetild op het in het midden geplaatste onderstel en aan de voorkant met de disselcilinder. Daarbij komt eerst de voorkant omhoog en dan de wals; bij het weer neerzetten gaat hij in dezelfde volgorde omlaag.

Dankzij een telescopische dissel zijn keermanoeuvres ‘sur place’ probleemloos te doen. Er kan zelfs makkelijk spoor aan spoor worden gereden, zonder grote keergroeven.

Köckerling Allrounder Flatline - cultivator, zaaibedbereiding en stoppelbewerking - Agri Trader Test Jaarboek (4)

Dankzij de lange dissel van de flatline kan er krap gedraaid worden.

Tanden en messen op de Köckerling Allrounder Flatline

Het tandenveld in het midden van de zesmeter-machine telt 47 tanden. Hun strookafstand bedraagt 13 centimeter. De framehoogte is 64 centimeter. Ter vergelijking: de even brede profiline machine heeft 36 tanden, met meer dan 16 centimeter strookafstand.

De strook-afstand is bij de flatline weliswaar behoorlijk krap, maar hij wordt royaal verdeeld over zes balken. Tijdens de test hadden we geen last van verstoppingen.

Köckerling Allrounder Flatline - cultivator, zaaibedbereiding en stoppelbewerking - Agri Trader Test Jaarboek (7)

Centraal element van de flatline is het zesbalks-tandenveld.

Ook het design van de tanden verschilt van die op de profiline-machine. Köckerling noemt de nieuwe vorm ‘Elephantzinken’, oftewel olifantstanden.

Standaard is een dubbele veer gemonteerd die ook onder zware omstandigheden de tanden stabiliseert en de indringing in de bodem onder harde omstandigheden versterkt. Tijdens de bewerking wiebelen de tanden naar achteren en naar voren; ze trillen sterk en zijn niet voorgespannen.

Köckerling Allrounder Flatline - cultivator, zaaibedbereiding en stoppelbewerking - Agri Trader Test Jaarboek (10)

De nieuwe olifantstanden: ophanging en schaarpunt liggen op een rechte lijn onder elkaar.

Een verder kenmerk van de tanden is de positie van de mespunten. Die zitten precies onder het montagepunt van de tanden. Interessant is ook de werkhoek van de ganzevoetmessen, want de hele voet ligt op de bodem en niet alleen de punt – da’s belangrijk voor een lage bodembewerking.

Voor de verschillende opgaven van de cultivator zijn er vier verschillende mesvarianten: een omkeermes (beitelmes) in 60 x 10 millimeter, hardmetaal-mespunten in 55 x 20 millimeter en een ganzevoetmes in 200 x 6 dat ook leverbaar is als hardmetaal-variant in 220 millimeter.

Köckerling Allrounder Flatline - cultivator, zaaibedbereiding en stoppelbewerking - Agri Trader Test Jaarboek (11)

Een dubbele veer versterkt de tanden.

Fijnsnijder

Als nieuwkomer in het segment van de machines met messenwalsen kwam Köckerling niet alleen met de hier geteste Allrounder flatline, maar ook met de korteschijveneg-serie Rebell. In een eerdere uitgave gaven we al een overzicht van de momenteel op de markt zijnde messenwalsen. De Allrounder flatline is in die categorie nog helemaal concurrentieloos als lage cultivator met messenwals.

Köckerling’s messenwals heeft een diameter van 350 millimeter, een open constructie en zes messen. Het zijn echter geen omkeermessen; da’s jammer.

Köckerling Allrounder Flatline - cultivator, zaaibedbereiding en stoppelbewerking - Agri Trader Test Jaarboek (13)

Nog voor de hoogtewielen zit de 350 mm grote messenwals.

De snijranden zijn licht in helixvorm gewenteld en met drie bouten bevestigd. Voor elk segment, dus middendeel en zijarmen, zijn de messenwalsen in tweeën gedeeld, maar wel aan één balk gemonteerd.

Köckerling Allrounder Flatline - cultivator, zaaibedbereiding en stoppelbewerking - Agri Trader Test Jaarboek (15)

Rubberblokken beveiligen de walseenheden tegen overbelasting.

Groot gedimensioneerde rubberblokken, zoals we die bijvoorbeeld kennen van de schijven-ophanging van een korteschijveneg, beveiligen tegen overbelasting doordat de messenwals kan uitwijken. De lagers zijn geheel onderhoudsvrij.

Köckerling Allrounder Flatline - cultivator, zaaibedbereiding en stoppelbewerking - Agri Trader Test Jaarboek (14)

De zes messen zijn licht gewikkeld, maar niet aan beide kanten te gebruiken.

Zoals gewoonlijk bij de topmachines van Köckerling is alles hydraulisch vanuit de cabine in te stellen c.q. in diepte te wijzigen, heel fijn. Zo ook bij de voorlopende messenwals. Als je hem niet nodig hebt, kun je hem volledig intrekken.

Onder onze werkomstandigheden mocht de messenwals laten zien wat hij kan. Hij haalde de rammenas neer en sneed het in stukken van een kleine 10 centimeter, of kneusde de stengels op z’n minst in die afstanden.

Köckerling Allrounder Flatline - cultivator, zaaibedbereiding en stoppelbewerking - Agri Trader Test Jaarboek (17)

De geslepen messen zorgen voor netjes gesneden, circa 10 cm lange stukken.

Bij hoge rijsnelheden en het dientengevolge hoge toerental van de kleine wals werden afzonderlijke wortelresten ook uit de bodem getrokken. Je kunt bijvoorbeeld op koolzaadstoppels alleen de messenwals laten lopen en het tandenveld bovenin (zeg in nulstand) eventuele stronesten laten verdelen. De koolzaad-stengels worden neergehaald en opgedeeld.

Door het lichte opdwarrelen van aarde wordt uitvalkoolzaad ingestoft en vervolgens door de nalooprol aangedrukt voor goed bodemcontact voor het uitlopen.

In plaats van met de messenwals kan de Allrounder flatliner ook met een voorlopend levelboard worden besteld. Dat is bijvoorbeeld geschikt om op geploegd land grote kluiten te verkleinen en fijnaarde te creëren.

Köckerling Allrounder Flatline - cultivator, zaaibedbereiding en stoppelbewerking - Agri Trader Test Jaarboek (16)

Hydrauliekcilinders verstellen de werkhoogte van de messenwals en daarmee de agressiviteit ervan.

STS blijft op de Köckerling Allrounder Flatline

Het betreft bij de nalooprol – hoe kan het ook anders – de van Köckerling bekende dubbele STS-wals, de dubbele U-profielringwals. De voordelen en ook de beperkingen van de streepvormige bodemverdichting met het soil-to-soil-principe zijn al vaak besproken.

Köckerling Allrounder Flatline - cultivator, zaaibedbereiding en stoppelbewerking - Agri Trader Test Jaarboek (18)

Als naloopeenheid is de bekende STS-rol aanwezig.

Er is echter nog een klein nieuw kenmerk van de Köckerling-versie hiervan: hij kan nu qua stand worden veranderd. Afhankelijk van werkdiepte verandert namelijk de stand van de rol ten opzichte van de bodem, en dat kan nu worden gecompenseerd.

Köckerling Allrounder Flatline - cultivator, zaaibedbereiding en stoppelbewerking - Agri Trader Test Jaarboek (8)

Aan de voorkant zorgen vier hoogtewielen voor de gelijkmatige hoogtegeleiding. De werkdiepte wordt traploos hydraulisch ingesteld.

Daarvoor zijn er drie posities aan de ophangpunten van de rol. Köckerling zag af van een pendelende ophanging van de rol, aangezien die ophangingen afhankelijk van bodemomstandigheden voortdurend schommelen en zouden uitwijken voor grote aardekluiten.

Achter de STS-rol zitten 13 millimeter dikke nastrijktanden. Helaas moet je die nog via paspennen in hun werkintensiteit veranderen. In onze test hadden we de enkelbalks-tandenrij behoorlijk agressief staan. De tanden gooiden de afgesneden wortels aan de oppervlakte, waar ze konden uitdrogen.

Köckerling Allrounder Flatline - cultivator, zaaibedbereiding en stoppelbewerking - Agri Trader Test Jaarboek (19)

Wiedeggen leggen plantenresten aan de oppervlakte om ze te laten uitdrogen.

Juist voor zachte grond, waar eventueel tractorsporen in kunnen ontstaan, of voor de zaaibedvoorbereiding is er de optie spoorwoeler. Bij zeer lage bodembewerking kunnen de tanden in de trekkersporen de oogstresten of de tussengewasplanten niet pakken. Daarom bewegen de spoorwoelers elke keer bij het neerlaten van de machine in hun werkpositie.

Op de kist met slijtage-onderdelen op de dissel staat een verklarende afbeelding van de hydrauliekfuncties van de diverse aansluitingen, dat is fijn. Ook de fatsoenlijke slangenhouder bevalt ons.

Voor het parkeren van de machine moeten er parkeersteunen worden omgedraaid; hier zouden hydraulische steunpoten eleganter zijn geweest.

In totaal heeft de All-rounder flatline vier dubbelwerkende regelventielen nodig voor het opvouwen, optillen en laten zakken, de werkdiepteverstelling en de messenwals.

Wat je niet moet onderschatten, is de gewichtstoename door de twee extra tandenbalken en de messenwals. De zesmeterversie brengt in volledige uitrusting 8.150 kilo op de schaal – dat is bijna het dubbele van de ‘normale’ Allrounder. Hij vraagt minstens 250 pk aan trekvermogen; afhankelijk van werkdiepte en soort terrein kan het ook meer zijn. Voor een zinvol werkbeeld heb je namelijk minstens 12 km/u nodig.

Praktisch voor lichtere tractoren is de optionele tractieversterker. Die zet extra ballast van de aanbouwmachine op de achteras van de trekker.

Köckerling Allrounder Flatline - cultivator, zaaibedbereiding en stoppelbewerking - Agri Trader Test Jaarboek (20)

De STS-rol is in drie hoeken te positioneren.

Technische gegevens Köckerling Allrounder Flatline

Frame: werkbreedte 6 m, driedelig, 6-balks tandenveld, balkafstand 70 cm, framehoogte 64 cm, transportwielen met bandenmaat 500/55-20, vier hoogtewielen met 380/55-17; hydraulische werkdiepteverstelling; contouraanpassing.

Tanden: 47 tanden, strookafstand 13 cm, olifantstanden met dubbele veer; omkeermes (60 x 10 mm), ganzevoetmes (200 x 6 mm), hardmetaal-mespunten (55 x 20 mm), hardmetaal-ganzevoetmes (200 x 6 mm).

Uitrusting: dubbele STS-rol, diameter 530 mm, ringafstand 13 cm, eenrijïge wiedeggen, 13 mm; optioneel voorlopende messenwals, open constructie, diameter 350 mm, 6 snijkanten, hydraulisch verstelbaar; optioneel levelboard, hydraulisch verstelbaar; opties: hydraulische spoorwoeler, trekkrachtversterker, hellingschijf.

Afmetingen & gewichten: transportbreedte 3 m, bedrijfsgewicht 8.150 kg, benodigd trekvermogen vanaf 250 pk.

Köckerling Allrounder Flatline - cultivator, zaaibedbereiding en stoppelbewerking - Agri Trader Test Jaarboek (12)

Met de 200 mm brede ganzevoetmessen bij 130 mm strookafstand is een volledige
oppervlaktebewerking voldoende verzekerd.

Mening uit de praktijk – Universeel inzetbaar

Op het akkerbouwbedrijf van Andreas Bertram is sinds het voorjaar een Köckerling Allrounder flatline met 6 meter werkbreedte in gebruik. Het voorgaande jaar had hij al een demomachine in gebruik op koolzaad- en maisstoppels.

De bewerkingskwaliteit en de afwerking van de machine hebben hem toen weten te overtuigen om deze nieuwe machine voor zijn circa 800 hectare grote bedrijf aan te schaffen. De flatline lost een op leeftijd gekomen korteschijveneg af.

,,Door de milde winter vriest het tussengewas niet kapot. De korteschijveneg kon niet overweg met het mengsel van rammenas en haver. Veel restplanten werden weer groen. De flatline daarentegen versnippert het tussengewas en de intensieve bodembewerking doet de rest’’, legt Andreas Bertram uit.

Voor de komende stoppelbewerking (gerst, tarwe, koolzaad en mais) rust hij zijn cultivator met extra opties uit. ,,Allereerst komen er nog hydraulische spoorwoelers en een APV-strooier op de machine. Vooral bij de ultralage bewerking op koolzaadvelden moeten de spoorwoelers helpen in de rijpaden’’, zegt Andreas.

Met de APV-strooier moet in dezelfde bewerkingsgang het tussengewas worden gezaaid. Voor de zaaibedvoorbereiding heeft Andreas zijn Allrounder flatline er nog niet bij gehaald – ,,Maar dat is wel een mogelijkheid’’, vult hij aan.

De cultivator vraagt wel aardig wat vermogen. ,,Ik heb minstens 250 pk nodig’’, zegt Andreas Bertram afsluitend.

 

Onze conclusie over de Köckerling Allrounder Flatline

Köckerling heeft met de Allrounder flatline 6 nog geen concurrentie. De zesbalks-cultivator met messenwals is ook niet simpelweg een gemodificeerde versie van de bekende Allrounder profiline.

Verdeeld over in totaal zes balken – met ruime balkafstand – hebben de veertanden een kleine strookafstand en zorgen er met de bijbehorende ganzevoetmessen voor dat het volledige oppervlak wordt bewerkt.

Met de voorlopende messenwals ontstaan er voor deze lage cultivator nieuwe inzetmogelijkheden, bijvoorbeeld in dichte tussengewassen.

Dankzij diverse hydrauliekcilinders zijn alle gereedschappen snel en gemakkelijk op de heersende omstandigheden in te stellen.

+ bewerkt het volledige oppervlak
+ zeer lage werkdiepten mogelijk
+ (optionele) messenwals
+ hydraulische instelling  van de machine

– tot nu toe in 6 en 7,5 mtr. werkbreedte
– messen zijn niet omkeerbaar

Dit artikel verscheen eerder in het Agri Trader Test Jaarboek – te bestellen via AgriToppers.nl