Leestijd: 9 minuten

Knoche heeft in de afgelopen jaren het een en ander aan het programma gemoderniseerd. Nieuw zijn de messenwals Speedmax en de korteschijveneg Crossmax. De twee machines vormen een uiterst harmonieuze voor-/achter-combinatie, zoals we konden vaststellen op de akker.

Knoche messenwals Speedmax & korteschijveneg Crossmax - Snedige combinatie - Agri Trader Test Jaarboek (10)

Team work: aan de voorkant snijdt de Speedmax dwars, achter doet de Crossmax dat in lengterichting en werkt daarbij het materiaal tegelijk in.

Een ultra-ondiepe bodembewerking met een goede versnippering van organisch materiaal is iets wat op veel bedrijven wordt nagestreefd. Vooral in het voorjaar, wanneer het tussengewas wordt aangepakt, of de koolzaadstoppels.

Een mogelijke machinecombinatie is de tweedelige variant van korteschijveneg aan de achterkant en een messenwals aan de voorkant van de trekker. Zo’n combinatie vind je in het programma van Knoche uit Bad Nenndorf in Duitsland, die dit pas kortgeleden heeft ontwikkeld.

Voor onze test had de boer de 4,5-meter-machine aan de voorkant van de trekker gemonteerd. Aan de achterkant zat in Knoche-rood de Crossmax-korteschijveneg in bijpassende werkbreedte.

Ons testveld werd voorafgaand door middel van sleepslangen bemest met vloeibare mest. Daarom moest de Knoche-combinatie het tussengewas – respectievelijk wat na de vorst van de winter en het voorjaar over bleef – samen met de mest versnipperen en inwerken. Maar eerst wilden we ons bekommeren om de Speedmax.

Knoche messenwals Speedmax & korteschijveneg Crossmax - Snedige combinatie - Agri Trader Test Jaarboek (5)

Knoche heeft haar korteschijvenassortiment uitgebreid met de Crossmax. Die is er in drie werkbreedten.

Met tempo snijden

Sommigen kunnen zich waarschijnlijk nog de Zünslerschreck-machine herinneren: een dubbele wals voor maisstoppels, om de beruchte maisboorder (Zünsler of Maiszünsler) te bestrijden.

Als opvolger van de Zünslerschreck presenteerde Knoche de Speedmax-messenwals, waarbij je een paar overeenkomsten met de Zünslerschreck ziet. Deze machine voor restplantenversnippering is er in de vier werkbreedten 1,50, 3,00, 4,50 en 5,60 meter en vanaf de winter van 2021 ook in een 12 meter brede variant met onderstel.

Bij de Speedmax gaat het om een dubbele messenwals. Zoals de naam al zegt, moet hij met flinke snelheid worden gereden. Knoche geeft een optimale snelheid op van 20 tot 25 km/u.

Knoche messenwals Speedmax & korteschijveneg Crossmax - Snedige combinatie - Agri Trader Test Jaarboek (1)

Voor het beste bewerkingsresultaat heeft de Speedmax een hoge rijsnelheid nodig.

Zowel de voorste als de achterste wals van de Speedmax is in 75 centimeter brede walssegmenten opgedeeld. Voor onze 4,5-meter-machine zijn het elk zes segmenten, dus in totaal twaalf.

Daarbij zijn het voorste en achterste segment telkens als paar uitgevoerd. De voorste en de achterste wals zitten 70 centimeter uit elkaar. De voorste en achterste walssegmenten lopen verzet ten opzichte van elkaar, dus ze overlappen. Zo blijft er geen onbewerkte strook tussen de walsenparen liggen.

Elk walsenpaar is in het midden pendelend opgehangen, dus naar voren en achteren pendelend. Daarmee kunnen de walsen zich aan het contour van de bodem aanpassen, maar dankzij hun zesdelige opdeling kunnen ze ook veel afzonderlijker bewegen dan bij een, twee of drie elementen, zoals bij de concurrentie het geval is.

Verder kan elk walsenpaar ook nog in de hoogte uitwijken. Dat heeft Knoche met een hydraulisch systeem gerealiseerd. De zes cilinders staan op druk; wanneer een element moet uitwijken, dan wordt die olie verdrongen en verdeeld over de vijf andere cilinders. Die worden op dat moment omlaag gedrukt.

De systeemdruk in de buffer kun je aanpassen.

Verder is er de mogelijkheid dat de fronthef op druk gezet kan worden. Voor het wegtransport kan de Speedmax in drie delen worden opgevouwen c.q. ingeklapt. In het midden blijven bij de 4,5-meter-machine vier walsenparen staan.

Rechts en links vouwt het buitenste paar zich compact op het middendeel, zodat het zicht van de chauffeur in het verkeer niet wordt belemmerd, heel goed. Wel overschrijdt de breedte van de voorbouw de maat om zonder waarschuwingsborden te mogen rijden.

Knoche messenwals Speedmax & korteschijveneg Crossmax - Snedige combinatie - Agri Trader Test Jaarboek (3)

De walssegmenten hebben geen centrale as. Organisch materiaal kan er niet in vast gaan zitten.

Open vorm voor de Knoche messenwals

Bij nadere beschouwing valt de open constructie van de walsen op. Knoche noemt het ‘open-cage’.

De eenheden hebben geen centrale as. Dat spaart om te beginnen gewicht. De voordelen liggen echter meer bij de verminderde gevoeligheid voor verstoppingen. Zo kunnen bijvoorbeeld stenen zich niet vastzetten in het binnenste van deze open kooi.

Taaier organisch materiaal kan zich nu bovendien niet om zo’n centrale as wikkelen. Verder zal natte grond zich nu ook niet kunnen vastzetten op zo’n as, die door zijn geringe omtreksnelheid niet sterk zelfreinigend werkt.

Ondanks de zware, natte bodem waarop we werkten raakten de walsen niet dicht geklonterd met aarde en werkten zelfreinigend. Zowel de voorste als de achterste wals meet 390 millimeter in doorsnede. Op de voorste zijn elf en op de achterste tien messen aangebracht, zodat ze nooit precies in fase kunnen lopen.

Ook lopen de wikkelingen voor en achter tegengesteld, waardoor de plantenresten in dit X-vormige snijpatroon nauwelijks een kans hebben om de messen te ontlopen.

Knoche messenwals Speedmax & korteschijveneg Crossmax - Snedige combinatie - Agri Trader Test Jaarboek (6)

De schijven van de Crossmax zijn X-vormig geplaatst.

De messen zijn licht schuin op drie punten vastgelast (de twee buitenkanten en een ring in het midden). Volgens Knoche ligt de theoretische snijlengte tussen 6 en 11 millimeter. Dat konden we in onze test bevestigen.

Wat betreft dat lassen: vanwege deze bevestiging kunnen de messen niet simpel worden vervangen. Als er een mes breekt, moet die eruit worden geslepen en moet een nieuw mes worden aangelast. Als de messen gewoon versleten zijn, zet je een compleet nieuw walssegment op de lagers.

Zo kost het vervangen uiteindelijk minder tijd dan het vervangen van met bouten gemonteerde messen.
Nog wat info over de lagers: deze zijn niet onderhoudsvrij en moeten dus in regelmatige intervallen worden gesmeerd.

Knoche voor en Knoche achter

De Speedmax-messenwals kan zowel aan de voorkant als de achterkant van de tractor worden gemonteerd. Daarvoor heeft de dubbele wals maar één aanbouwbok nodig, heel goed.

Concurrenten moeten voor de twee aanbouwvarianten deels twee aanbouwbokken monteren. Dit is bij Knoche constructief mogelijk dankzij het feit dat de achterste walseenheid tegengesteld aan de voorste werkt. Zo zijn ongeacht de aanbouw altijd de voorste messen in de juiste snijpositie.

In combinatie met de schuine plaatsing van de messen ontstaat er een kruissnede van de twee walsen, zoals boven al beschreven. Dat konden we op de akker ook goed zien, als we de Speedmax solo gebruikten.

Optioneel kan de messenwals van de stootstrips van de oude Zünslerschreck worden voorzien. Ook een mix van bijvoorbeeld messen voor en rechthoekige stalen strips achter is denkbaar. De stootstrips adviseert Knoche voor gebruik op steenrijke bodems.

Crossmax met X

Achter onze testtrekker hing de 4,5-meter-korteschijveneg Crossmax. Tot nu toe is deze machine leverbaar in de werkbreedten 3,00, 4,50 en 6,00 meter.

Ingeklapt hangt de rode bodembewerkingsmachine tweedelig achter de trekmachine. Bij het wegtransport blijft hij onder de drie meter. Hij kan zelfs ingeklapt worden geparkeerd; dat spaart ruimte in de machinehal.

De framehoogte bedraagt 59 centimeter (62 bij de optionele 560mm-schijven), de balkafstand is 80 centimeter.

Knoche is een van de weinige korteschijveneg-fabrikanten die machines met een X-vormige plaatsing van de schijven in het programma heeft.

Bij Knoche werpt de voorste rij de grond naar buiten, de achterste weer naar het midden.

Het voordeel is dat er geen zijdelingse trek ontstaat. Het probleem ligt in het midden, waar de verschillend geplaatste schijven bij elkaar komen. Een onbewerkte strook blijft staan of de schijven gooien een dam op.

Knoche lost dit probleem op met behulp van een gegolfde schijf tussen de voorste en achterste schijvenrij. Deze bewerkt de kleine spleet die overblijft tussen de middelste schijven van de voorste rij.

Beveiligd met rubbers

In totaal zitten op de 4,5-meter-Crossmax 36 schijven, die gelijkmatig zijn verdeeld over de twee balken. Zo ontstaat een strookafstand van 12,5 centimeter.

Elke schijf is met een arm aan de dwarsbalk opgehangen. Rubbers beveiligen ze tegen overbelasting.

Omdat elke schijf zijn eigen arm en klem heeft, kan hij zich afzonderlijk aanpassen c.q. naar achteren uitwijken voor stenen. Uitzondering: de twee middelste schijven van de voorste rij. Die delen samen één grote klem.

Ook hun armen zijn in het binnenste van de schijf gemonteerd, omdat ze extreem dicht naast elkaar lopen. In deze zône zou het tot verstoppingen kunnen komen.

De genoemde golfschijf in het midden van de machine is niet beveiligd met rubberblokken, maar met een breekpen. In de toekomst moet hij van een veer worden voorzien. Hij wordt overigens ook niet meegeteld bij het aantal schijven.

Knoche messenwals Speedmax & korteschijveneg Crossmax - Snedige combinatie - Agri Trader Test Jaarboek (7)

Standaard is de Crossmax uitgerust met 510 millimeter grote schijven. Elke schijf is afzonderlijk tegen overbelasting beveiligd door rubbers.

Standaard zitten er schijven met een diameter van 510 millimeter op de Crossmax. Optioneel zijn er 560mm-schijven, waar vooral vraag naar is voor tussengewassen, aldus de fabrikant. In onze test kozen we voor de machine met de kleinere schijven.

Ondanks veel organische massa kon die versie het prima aan. De grof gekartelde holle schijven op de voorste balk hebben een schuinstand van 17 graden en een intrekhoek van 6 graden. Die op de achterste 14 graden schuinstand en 4 graden intrekhoek. De schijven zijn gelagerd in dubbele kogellagers die onderhoudsvrij zijn, mooi.

Knoche messenwals Speedmax & korteschijveneg Crossmax - Snedige combinatie - Agri Trader Test Jaarboek (4)

De organische massa wordt in circa 10 centimeter grote fragmenten verdeeld.

Hydraulische diepteverstelling optioneel

Je kunt volgens Knoche ondiep werken tussen 2 en 18 centimeter. Standaard is er een mechanische diepteverstelling, waarbij je een spindel moet verstellen. Er is echter ook een handige hydraulische diepteverstelling leverbaar. Daar zijn geen afstandclips of iets dergelijks bij nodig en die is dus traploos.

Een grote schaalverdeling helpt je bij het kiezen van de diepte.

De fabrikant geeft als vereist vermogen al 110 pk op voor de 4,5-meter-korteschijven-eg. Voor het trekken is dit wellicht genoeg, maar bij het optillen van de 2,5 ton zware machine zal de vooras waarschijnlijk knap licht worden.

Knoche biedt omvangrijke rollenkeus

In totaal heb je keuze uit acht verschillende roltypes. Daaronder bevinden zich verschillende kooirol en en ringpakkers met en zonder afstrijkers

Optioneel kan achter de rol een enkelrijïge tandeg worden gehangen. Voor de eerste schijvenrij is er als speciale uitrusting een Crossboard.

Als optie zijn ook nog randgeleidingsplaten te bestellen. Die zijn behoorlijk groot gedimensioneerd en begrenzen de opgegooide aarde van de voorste schijven.

Bij de 3-meter-machine kunnen deze op de Crossmax worden gevouwen. Een fatsoenlijke handgreep helpt daarbij. Mooi is ook de opgeruimde slangengoot. De hydrauliekleidingen zijn allemaal gemarkeerd en beletterd.

Knoche messenwals Speedmax & korteschijveneg Crossmax - Snedige combinatie - Agri Trader Test Jaarboek (8)

De randgeleidingsplaat begrenst de opgeworpen aarde van de eerste schijvenrij, die de bodem naar buiten stuwt.

Technische gegevens Knoche Speedmax 450

Opbouw: dubbele messenwals, werkbreedte 4,5 m; driedelig inklappend, aanbouw aan voor- of achterzijde.

Walsen: diameter 390 mm, zes 75 cm brede deelwalsen per rij, walsafstand 70 cm; voor 11, achter 10 messen (gelast), open-cage (zonder centrale as); walsparen pendelend gelagerd, afzonderlijk hydraulisch voorgespannen.

Gewichten & afmetingen: bedrijfsgewicht 1,65 t; transportbreedte 3,0 m; vereist vermogen vanaf 80 pk; werksnelheid 20 – 25 km/u.

Knoche messenwals Speedmax & korteschijveneg Crossmax - Snedige combinatie - Agri Trader Test Jaarboek (2)

De zes walsparen zijn hydraulisch voorgespannen.

Technische gegevens Knoche Crossmax 450

Opbouw: korteschijveneg, werkbreedte 4,5 m, rijenafstand 80 cm, framehoogte 59 cm; tweedelig inklappend.

Schijven: 36 holle schijven (plus golfschijf), diameter 510 mm, strookafstand 12,5 cm, X-plaatsing; overbelastingsbeveiliging met rubbers.

Opties: 8 rolvarianten; diameter schijven 560 mm; randgeleidingsplaten; hydraulische diepteverstelling; enkelrijïge tandeg; Crossboard.

Gewichten & afmetingen: bedrijfsgewicht 2,50 t; transportbreedte 3,0 m; vereist vermogen vanaf 110 pk.

Knoche messenwals Speedmax & korteschijveneg Crossmax - Snedige combinatie - Agri Trader Test Jaarboek (9)

In het rollenprogramma van Knoche zitten acht verschillende modellen. Er is ook een naloop-tandeg.

Onze conclusie Over de Knoche messenwals en korteschijveneg

De Speedmax van Knoche klapt mooi compact in en heeft de mogelijkheid om zowel aan de voorkant als de achterkant te worden aangebouwd, wat ons ook erg aanspreekt.

Dankzij de opdeling in kleinere walssegmenten en het hydraulische veersysteem passen de dubbele walsen zich goed aan het contour van de bodem aan. Uniek is de open constructie van de walsen, waardoor ze goed zelfreinigend zijn en ook minder gevoelig zijn voor obstakels.

Het heterogene X-vormige snijbeeld van de dubbele wals mag gezien worden. Eventueel zou er wat kunnen worden verbeterd qua onderhoudsvriendelijkheid.

Een verdere programma uitbreiding van Knoche is de korteschijveneg Crossmax. De X-vormige schijvenplaatsing voorkomt zijdelingse trek.

De overbelastingsbeveiliging doet Knoche afzonderlijk voor elke schijf door middel van rubbers. Met de grotere holle schijven is de Crossmax bovendien geschikt voor grote hoeveelheden organisch materiaal.

In het programma ontbreken nog getrokken machines met grotere werkbreedten. De Speedmax-messenwals en de Crossmax-korteschijveneg vormen een zeer harmonieuze combinatie, maar ze laten elk ook bij sologebruik een uitstekend bewerkingsbeeld zien.

Dit artikel had je eerder kunnen lezen…. Bestel het Agri Trader Test Jaarboek !

Nieuwe testrapporten per email ontvangen?

We sturen je geen spam!
Lees ons privacybeleid voor meer informatie.