Leestijd: 5 minuten

De New Holland veldhakselaar FR700 door AGRARTECHNIK getest. | Al meer dan een eeuw bouwt  New Holland oogstmachines in het Belgische Zedelgem. Naast de maaidorsers en de grote balenpersen worden er ook wereldwijd geexporteerde veldhakselaars gemaakt. Tijdens de eerste oogst hebben we gewerkt met de nieuwe, opgewaardeerde FR serie.

de-klok-rond-hakselen-met-de-new-holland-veldhakselaar-fr700-test-8

Zo op het eerste gezicht zijn de meeste veranderingen aan deze jongste generatie FR veldhakselaars niet eens opvallend. Door de extra ruimte die nodig was voor de emissie aanpassingen aan de motor is de hakselaar aan de achterkant wat hoger geworden. De zescilinder Caterpillar motor met maximaal 685 pk voldoet aan Tier III zonder er SCR technologie voor nodig te hebben. Maar die kan in het kader van de flexibiliteits regelgeving nog gewoon gemonteerd worden.

Tijdens onze eerste grootschalige test op grasland hadden we een perceel van krap 130 hectare voorbereid. Met de drie meter pick-up en 800/75/R32 banden blijft onze hakselaar onder de drie meter transportbreedte. Het inklappen van de zwenkwielen aan de zijkanten gebeurt elektrohydraulisch vanuit de  cabine. En dat mag bij het rijden over de weg absoluut niet vergeten worden.

Veldhakselaar met dubbele aandrijving

De FR serie heeft al sinds jaar en dag een dubbele aandrijving aan de voorbouw. De oliemotor aan de rechterkant van de hakselaar neemt hierbij de snijlengte aandrijving over, de motor aan de linkerkant zorgt voor de aandrijving van het snijwerk. Het voordeel daarvan is dat de toerentallen veel beter op elkaar afgestemd kunnen worden dan wanneer er met een gekoppelde aandrijflijn  gewerkt zou worden.

De bek komt zoals van ouds uit de Poolse New Holland fabriek in Plock. Het versterkte apparaat heeft nu vijf- in plaats van vier tandbalken. De laaghouder kan vanuit de cabine versteld worden.  Mensen die voor het eerst op de machine stappen moeten wel goed rekening houden met de reactiegedrag van de bek. Bij grote, onregelmatige ophopingen in het zwad moet er snel gereageerd  worden, anders ging de zaak ophopen. Na even andersom gedraaid te hebben was dat probleem overigens snel opgelost. Met rijsnelheden van 12 km/u en meer kwam de hakselaar doorgaans goed weg.

de-klok-rond-hakselen-met-de-new-holland-veldhakselaar-fr700-test-11

De wendbaarheid is onze testers goed bevallen. De grote stuuruitslag geeft de hakselaar een draaicirkel van iets meer dan 6 m.

Prestaties

De constante prestaties van deze veldhakselaar onder erg natte omstandigheden waren indrukwekkend. We merkten dat de tweede testdag. Op ons test-exemplaar was er overigens ook een vochtigheidsmeter op geleidebasis gemonteerd ter hoogte van een derde van de uitwerppijp. Voor de Duitse markt is er ook een inhoudsstofanalyse NIR  sensorsysteem beschikbaar. De overstorthoogte van de lospijp ligt boven de zes meter en is daarmee uniek op de Duitse markt. We hadden ook graag het optionele  IntelliFill systeem getest. Daarmee wordt de aanhanger gevuld wordt met een 3D camera. Helaas ontbrak dat systeem bij onze test.

New Holland zet op zijn hakselaars speciaal daarvoor gebouwde cabines. De service opgang aan de rechterkant van de machine werd veranderd. Er zit nu een slimme leuning op. De gewelfde voorruit met de naar achter verzette A-stijl zorgt voor een ruim zicht. Onze testrijder die ’s nachts werkte was bovendien erg blij met de afstemming van de werkverlichting. Aan de bediening van de belangrijkste functies via het rijhendel is niets veranderd. De brede IntelliView IV monitor, zoals die ook op de combines zit, toont de gezamenlijke functie- en toestandsaanduidingen van de hakselaar in aparte tabbladen bijeen gebracht. Er is een ‘terug- bladerknop’ aanwezig.

De service en onderhoudsvriendelijkheid van de hakselaar is voorbeeldig. Zelfs de binnenkant van de lospijp is via schroefdeksels van eventuele afzettingen te ontdoen. Een week na onze test  hebben we bovendien kunnen zien hoe maar één persoon, binnen de kortste tijd, de voordrukkleppen en de hakselaar kan uitbouwen. De cracker is bovendien via een zetstang zonder  telescooplader door ook maar één persoon direct uit de hakselaar zwenken.

Deze diashow vereist JavaScript.

Technische gegevens New Holland veldhakselaar FR700

Motor/ cilinders: Caterpillar C18/ 6
Max. vermogen: (ECE R120) 685 pk
Cil. inh.: 18,1 l
Max. koppel bij 1800 tpm: 2698 Nm
Gewicht (weide uitrusting): 1306 kg
Tank inh. diesel/ AdBlue: 1220/ geen
Max. trommeldiam.: 710 mm
Max. overlaadhoogte: 6,4 m

Samenvatting

New Holland heeft met de nieuwe generatie FR veldhakselaars een goede zet gedaan, die zijn plek in de markt absoluut waard is. Na de presentatie van de serie in 2009 zijn er veel details verbeterd. Er zijn modificaties geweest aan de prepress en de hakselaar. De echte kenmerken van de serie, zoals de Variflow ventilator verstelling die afhankelijk van de materiaalstroom werkt en de optimale servicevriendelijkheid zijn onveranderd gebleven.

Ook minder ervaren rijders voelen zich na een korte uitleg snel thuis op de machine. De snijkwaliteit was heel gelijkmatig. De bek reageerde af en toe wat gevoelig en verslikte zich soms in onregelmatige ophopingen van het zwad. Maar het duurt niet lang voordat de berijder weet wat de aanbouw aan kan. Ondanks het grote zwad bleef de hakselaar makkelijk zo’n 12 km/u rijden. Op de tweede, erg natte, testdag maakte de pick-up arm een hele goede indruk bij het opnemen van erg nat zwad waar ’s nachts nog een stortbui overheen was gegaan. De aandrijving op alle wielen, die bij de FR700 standaard is, beviel ons, zeker op hellingen, erg goed.

de-klok-rond-hakselen-met-de-new-holland-veldhakselaar-fr700-test-9

De grote touchscreen monitor heeft een beeldscherm van 31 cm. In het beeldscherm kunnen drie camera’s hun informatie geven

Bedrijfsinformatie

Prestatietechnisch biedt New Holland vijf voertuigen aan vanaf de FR450. Tot en met de FR850. Uit de type aanduiding is, in tegenstelling tot de vorige series, het maximale motorvermogen afgerond op 50 pk te lezen. Bijzonder van onze FR700 is dat hij niet zoals zijn familieleden is voorzien van een huiseigen FPT motor, maar een zes cilinder Caterpillar motor van 18,1 l. cilinderinhoud en een vermogen van 639 pk nominaal / 685 pk maximaal heeft. FTP heeft in deze klasse geen passende motor. Door de flexibiliteitsregeling mag deze machine tot dat Tier 4 final in werking treedt, zonder SCR opereren. De kleinere types hebben die technologie al wel. De grootste broer van de familie zit met zijn FPT motor boven de 570 kW en is daarmee van de norm vrij gesteld.