Leestijd: 5 minuten

De Krampe Bandit 750 getest | Op de Agritechnica van 2009 kwam deze rolvloer aanhanger voor het eerst in de spotslights. Of deze ster direct al klaar is voor een hoofdrol mochten we uittesten.

Klep-open-band-er-uit-De-Krampe-Bandit-750-getest-6

In het script had kunnen staan: “Krampe zoekt een Super transporteur!”. Bij de casting kwamen er geschoven vloeren, walking floors en kiepvloeren voorbij. Maar er was niets dat de ontwikkelingsmensen van Krampe kon overtuigen als hoofdrolspeler. De wagens die met een eigen schuif geleegd worden waren wel interessant maar hadden een laag laadvermogen en veel olie nodig. Bewegende rastervloeren waren niet fijnmazig genoeg voor bijvoorbeeld graan en koolzaad. En de kippers vielen af in verband met hun eigen omkiep gevaar, hun hoogte en gebrekkige dosering bij het lossen.

De band bodem

De nieuwe Krampe Bandit kent die bezwaren niet. Het lossysteem is nog het best voor te stellen als een –wie kent ze nog?– videocassetteband. Voor en achter zit een spoel waar omheen de vier mm dikke band van kunststof weefsel wordt opgedraaid. Als aandrijving zitten er achter twee hydraulische motoren, die samen met hun overbrenging 24 ton trekkracht hebben. Dat trekvermogen bereikt de bodem, nadat de band eerst via een andere rol gevoerd en daarna opgerold wordt. Zo wordt de omsloten hoek groter. Als de band net als een walking floor zou lopen, dan werd de trekkracht beperkt door de wrijving. Bovendien bereikt Krampe op deze manier een lager werkvloer.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Het mag wat meer zijn

Naar voren trekken gebeurt met een oliemotor met een trekvermogen van 1,5 ton. Voor dagelijks gebruik moet dat volstaan. Maar wij hadden wat problemen als de band al bijna helemaal was omgespoeld en er toch nog oogstgoed in de aanhanger lag. Dan miste de motor de kracht voor het laatste beetje en moesten we met de bezem aan de slag. We hadden dat probleem bij het lossen van snijmais en van graan. Mogelijk was de oorzaak dat er niet vlug genoeg opgereden werd bij het laden waardoor de lading zich bij het kopschot ophoopte. De band kon dat niet aan en draaide gedeeltelijk loos. De droge graankorrels rolden waarschijnlijk te ver naar voren, waarna het zelfde probleem optrad. Om dit probleem op te lossen is er optioneel een drie meter langere band beschikbaar. Standaard is de band twee keer de baklengte plus vier meter.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Er naar toe en terug

De voorste hydromotor is er op wens ook met een trekkracht van 14 ton. Daarmee is de aanhanger makkelijk met pallets of strobalen te laden. De afstandsbediening met grote toetsen en een goed bereik is ons bevallen. Hij bedient niet alleen de achterklep, maar ook de band met een druk op de knop.  Maar automatisch gaat dat nog mooier. Dan gaat de achterwand open en draait de band zich helemaal af. Met silomais hebben we een lostijd van ongeveer een minuut gemeten. Een nette waarde.

Als de klep dicht en vergrendeld is spoelt de band zich weer automatisch terug. Daar zijn ongeveer twee minuten voor nodig, maar dat is niet zo belangrijk want dat valt alweer binnen de rijtijd. Aan de linkerzijde van de aanhanger bevindt zich de handbediening, voor het geval de afstandsbediening er mee stopt. Net als bij een televisiecamera brandt er ook op de Krampe Bandit een -vanaf de bestuurdersplaats goed zichtbare- rode lamp als hij werkt. Is hij aan de voorkant weer helemaal opgespoeld, dan gaat de lamp uit.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Een goede wegligging

De wanden van 4 mm dik St52 staal zijn van binnen glad en maken een stabiele indruk. De bodem, waar de band over loopt, is net zo dik.

Wij reden met het luchtgeveerde tandemstel. Op de openbare weg ligt de aan de kogel getrokken Krampe Bandit daarmee rotsvast. De hydraulische gedwongen besturing is eenvoudig in te stellen. Achter een Fendt 927 kwam het niet tot wrijving tussen de stuurcilinder bescherming en de banden. Met de meer wendbare Fendt 720 moesten we daar wel voor oppassen.

Niet verwaaid door de wind

Voor het automatische afdeksysteem is Krampe uitgekomen bij Pool Agri Import & Export. Het Quick-Cover systeem werkt met een combinatie van veerkracht en een elektromo­tor. Het openen (met elektromotor) en het sluiten (middels zware veren) neemt bij de baklengte van de Bandit ca. 25 seconden in beslag. De zwenkarmen steken behoorlijk ver boven de wagen bij het openen resp. sluiten zodat bedienen tijdens het rijden op de openbare weg geen optie is. Neemt niet weg dat in de meeste gevallen het systeem direct na het volladen in het veld zal worden gesloten.

Nadeel: het opgerolde af­deknet neemt veel plaats in op het werkbordes. Het aankoppelen beviel ons wel goed. Naast de drie loadsensing aansluitingen hoeven er alleen maar twee leidingen voor de hydraulische steunpoot en twee kabels aangesloten worden. De voor gebruik benodigde olie opbrengst is volgens Krampe 100 l/min. De benodigde hoeveelheid olie is erg klein.

Klep-open-band-er-uit-De-Krampe-Bandit-750-getest-1

Technische gegevens Krampe Bandit 750

Laadvolume/ met 60 cm opzetpanelen 26,5 m3/ 36 m3
Bakmaten (L x B x H) 7,50 x 2,32 x 1,52 m
Breedte op geteste banden 2,80 m
Totale lengte 9,70 m
Hoogte op geteste banden 3,77 m
Banden (in test) 650/55R26,5 Profil A390
Leeggewicht 7.400 kg
Toel. tot. gew. bij 40 km/u 24.000 kg
Technisch toegelaten belading (op eigen grond) 22.000 kg
Gevraagd vermogen vanaf 132 kW (180 pk)

 

Samenvatting

De rolbodem aanhanger Bandit is geschikt voor alle soorten stortgoed. Bovendien kunnen er pallets of balen mee getransporteerd worden. Om te lossen wikkelen hydromotoren de band naar achter op. Op een paar uitzonderingen is de bandlengte goed voor het geheel lossen. De bediening met de afstandsbesturing beviel erg goed en de automaatfunctie bij naar voren oprollen van de band ook. De netafdekking is ons prima bevallen. Met dwangsturing en luchtvering is het rijden ook op hoge snelheden leuk. Het werken met de Bandit is ons goed bevallen en we zijn er zeker van dat deze bandiet veel harten gaat stelen.

Algemene informatie

Als tandem variant is er naast de Krampe Bandit 750 nog de 650.  Die heeft een meter kortere opbouw, het toelaatbare max.  gewicht ligt op 22 ton. De Bandits 800 en 980 hebben drie assen. Zo komen ze op een max. toel. gewicht van 31 resp. 34 ton.  De Bandit 800 met aluminium opbouw is nieuw. Hij weegt tot 1.000 kg minder dan zijn stalen tegenhanger.

Nieuwe testrapporten per email ontvangen?

We sturen je geen spam!
Lees ons privacybeleid voor meer informatie.