Leestijd: 11 minuten

Rijtest | Met de zelfrijdende voedermixer van 13 m3 Maximus bouwt BVL met de techniek van zijn grote broers. Met 4-wiel besturing moet hij scoren in oudere stalgebouwen. Wij reden de MaximusPlus. Lees maar of die bij u past.

Kleine menger, grote ambities - zelfrijdende Maximus voedermixer getest - Agri Trader Test Jaarboek - (1)

Met één mengworm en een 13 m3 mengkuip is de Maximus groot genoeg om 120 koeien te voederen. Met vierwielbesturing rangeert hij ook door oude en krappe stallen.

Wie in de buurt van de BvL machine over freeswalsen praat, kan op boze blikken rekenen. Bernard van Lengerich (BvL) uit het Eemsland heeft sinds de invoering van de verwijderingstechniek het woord ‘freeswals’ uit zijn woordenboek geschrapt.

Hun kuilhapper heet ‘structuurwals’. Eerdere tests bewezen al dat de wals de voederstructuur niet negatief beïnvloedde. Waar die walsen tot voor kort alleen nog maar geschikt waren voor grote veestapels, is de Maximus bedoeld voor bedrijven met circa 100 stuks vee.

Weten wat er gebeurt

BvL berijders zitten aan de linkerkant van de zelfrijder en hebben goed zicht op de afnamearm aan de rechterkant. Alles wat de berijder schakelt, draait en stuurt zit in het zijconsole of in de joystick.

Erg goed: De grote spiegels verzekeren goed zicht naar achteren terwijl de achteruitrijcamera de achterkant bewaakt. Als de ‘achteruit’ van de hydrostaat ingeschakeld wordt, dan geeft de camera direct beeld. Dat maakt manoeuvreren erg veilig. De rechter spiegel is praktisch. Als het in een stal of bij een muur krap aan wordt, dan kan die elektrisch inklappen (optioneel, ca. €675).

Kleine menger, grote ambities - zelfrijdende Maximus voedermixer getest - Agri Trader Test Jaarboek - (3)

De rechter buitenspiegel klapt elektrisch in als het nauw wordt. Het zicht uit de cabine op de pick-up wals is goed.

Met de robuuste rode draaischakelaar kiest de berijder uit 4 rij-modi. Voor de daarbij passende werkzaamheden zitten de functies onder de toetsen van de joystick. Per modus is de topsnelheid aangepast.

  • Vullen: Met de joystick zijn de walsfuncties, de lift en de beschermkap te bedienen. De max. snelheid (ingesteld door BvL) is 13 km/u
  • Voederen: Met de joystick worden de doseerschuiven en –indien aanwezig– de transportband aangestuurd. De max. uitbreng snelheid (ingesteld door BvL) is 13 km/u
  • Wegtransport: De menger haalt zijn topsnelheid van 25 km/u bij gereduceerd motortoerental. De wals en beschermkap functies zijn vergrendeld.
  • Werkplaats: Deze modus is er voor servicemedewerkers om de instellingen te regelen. Met een aangesloten notebook of telemetrie is onderhoud op afstand mogelijk.

Goed: Om tussen de modi te kiezen, hoeft de Maximus niet stil te staan. Gewoon in de ‘Straat’ modus op de silo aanrijden, omschakelen naar ‘Vullen’ zetten en tijdens het benaderen van het aansnijvlak de kap openen zodat de afname arm zakt.

Zeker is zeker: Als de joystick in de straatmodus omlaag wordt gedrukt, dan zakt de arm tot en vastgelegde transporthoogte en heeft hij ook onderweg voldoende bodemvrijheid. Bovendien is de afnamewals vergrendeld en tegen foutief bedienen beschermd.

De knoppen op de joystick hebben geen aanduidingen. Een op de onder de toetsen geplakte sticker met aanduidingen zou het geheel gebruiksvriendelijker maken.

Kleine menger, grote ambities - zelfrijdende Maximus voedermixer getest - Agri Trader Test Jaarboek - (6)

Alle functies: rijrichting kiezen, pick-up wals inschakelen, beschermings- en stormkap /uitgifte openen, walsrichting omdraaien, draairichting wals en transportband omzetten. De joystick vooruit/achteruit stuurt de afname arm.

Voeder inwalsen met de BvL Maximus

Vullen aan de silo gaat zo: De rijmodus op de vulstand, het beschermingsschild openen en de wals starten. Samen met het schild over de wals gaat er een stormkap aan het eind van de aanvoerlift draaien, om melige componenten zonder verliezen naar de mengkuip te voeren.

Kleine menger, grote ambities - zelfrijdende Maximus voedermixer getest - Agri Trader Test Jaarboek - (2)

Op de afnameautomaat zakt de arm zo snel, als de aandrijving van de wals kan hebben. Het aansnijvlak is netjes en blijft compact.

Zo voederden we met de structuurwals van de Maximus: Eerst stro, dan het voorgemengde krachtvoeder, daarna kuilgras en maissilage. Daarbij traden geen problemen op. Met zijn hefhoogte van 5,5 m bereikt de walsarm ook hoge aansnijkanten. Met de joystick krijgt de frees het sein om zich in het snijvlak te vreten.

De afnamewals draait met 300 tpm/min aanzienlijk langzamer dan een freeswals. Terwijl de wals met zijn tanden en worm aan het snijvlak vreet, bewaken druksensoren de kracht die de beide oliemotoren aan de wals vragen. Als die een grenswaarde overschrijdt, dan vermindert de afnameautomaat de snelheid. De wals vreet zich langzamer omlaag, de motor wordt optimaal belast en verstoppingen in de wals of het aanvoerkanaal worden voorkomen.

De tanden en de spiraalworm kammen het kuilgras eerder uit dan dat ze het snijden. Het snijvlak is desondanks schoon en niet pluizig.

Kleine menger, grote ambities - zelfrijdende Maximus voedermixer getest - Agri Trader Test Jaarboek - (10)

De opnamewals doet het zonder messen. In plaatst daarvan kammen metalen tanden het voer uit de voorraad. De tandelementen zijn per stuk te verwisselen.

Met de terminal bepaalt de berijder hoe snel de walsen en de elevator werken. In plaats van de knoppen op de terminal hadden we liever een draaipotregelaar gehad om de toeren sneller te kunnen regelen.

Om er voor te zorgen dat alleen de berekende hoeveelheden en die dan ook nog in de goede verhouding door de muil komen zitten er drie weegstaven onder de mengkuip. Een display aan de zijkant van de cabine geeft het gewicht aan. De cijfers zijn groot, en ook van buiten de cabine goed afleesbaar, bijvoorbeeld bij het vullen met een externe vulworm.

Voor de berijder is er de aanvullende terminal, zoals in onze testmachine beduidend eenvoudiger af te lezen, omdat hij in het zichtveld van de wals en weegschaal ligt.

Kleine menger, grote ambities - zelfrijdende Maximus voedermixer getest - Agri Trader Test Jaarboek - (5)

De berijder heeft direct zicht op wat belangrijk is: (van boven) de aanvullende weegaanduiding, de camera monitor en de terminal voor het laden en mengen.

We voederden vochtig, en goed gecompacteerd kuilgras en ervoeren de regeltechniek als erg prettig. Als de wals of elevator van de Maximus eens zou verslikken, dan kunnen de struktuurwalsen en elevator gescheiden van draairichting wisselen.

Dat geeft ook voordelen bij het vullen: Als de weegschaal de gewenste hoeveelheid voedercomponenten aangeeft, dan kan de Maximus uitspugen wat hij teveel heeft gegeten. Vooral componenten zoals krachtvoeder en stro zijn zo precies te doseren.

Kleinere hoeveelheden mineraalvoeder of voedselstabilisatoren kunnen eenvoudig via de doseeropening naar binnen gesluisd worden. Wie alleen maar af en toe kleine hoeveelheden bijmengt klimt gewoon over de ladder naar het comfortabele platvorm achter de cabine om in het binnenste van de mengkuipen te kunnen kijken.

Kleine menger, grote ambities - zelfrijdende Maximus voedermixer getest - Agri Trader Test Jaarboek - (4)

Het omkeerbare voeding van de toevoer-elevator is vooral handig om precies te kunnen doseren bij stro en krachtvoeder, zwaarlastwielen houden de wals op de bodem.

Maximus staat op een stevig onderstel

De Italiaanse fabrikant Dana Spicer levert zijn assen in Emsbüren, waar BvL gevestigd is. Voor draagt de as ca. 7,1 ton, achter is dat 9,5 ton. Dat is ook nodig bij een eigen gewicht van 11 ton en een laadvermogen van 5,5 ton (een mengkuip vol kuilgras).

Onder onze machine vingen bladveren de stoten op. Bij 25 km/u houdt het bij deze machine wel op. Een luchtgeveerde, 40 km/u snelle, versie is er alleen voor de grotere exemplaren met twee vulwormen.

Kleine menger, grote ambities - zelfrijdende Maximus voedermixer getest - Agri Trader Test Jaarboek - (11)

De bladveren maken het rijden redelijk comfortabel. De oliemotor (geel) drijft de meng rotor aan.

De vierwielbesturing maakt de7,85 lange Maximus erg lening in stal en silo. De draaicirkel is maar 9 m. Met vierwielbesturing rangeert de Maximus snel, zonder veel onnodige meters te maken. Dat werkt effectief. Als de berijder over gaat van  4- naar 2-wielbesturing, geeft een pieptoon aan dat de achteras recht staat. Dan is de nieuwe stuurmodus actief.

De bodem van de mengkuip is van 20 mm dikke staalplaat. De 8 mm dikke wanden lopen naar boven trapeziumvormig uit, de mengworm gaat in twee slagen naar boven en snijdt met 5 messen. Om meer snijdend vermogen te krijgen is hun hoekverstelling te veranderen.

Wie in de mengkuip nog fijner wil snijden, gebruikt aan de achterkant van de mengkuip een tegensnijder.

Om het rantsoen te mixen, draait de mengworm tot 28 tpm, en voor kleinere hoeveelheden onder de 1,5 ton ook sneller met 55 tpm.

Als de mengkuip leeg is, en er nog wat voeder in de mengvijzel zit, dan slingert het hoge toerental het er uit zodat het niet in de mengkuip gaat schimmelen. Het toerental van de vulworm wordt eenvoudig met een draaipotmeter geregeld.

Links, rechts, voor, achter

Net als zijn concurrenten brengt de Maximus zijn voeder uit waar de voedertafel ook maar staat, uitbreng naar voren met de transportband naar links of rechts, uitbrengen vanuit de flanken en over de transportband naar achteren. Op onze testmachine zaten twee schuiven aan de achterkant van de mengkuip en brengen het voeder daar ongecompliceerd in twee stroken uit.

De achter uitbreng zonder transportband is praktisch bij oude, smalle voedertafels. Bovendien scheelt het de aanschaf van, en slijtage aan, een transportband. Als de voedertafel veranderd wordt, dan kan de transportband altijd nog gemonteerd worden. Of, en hoe ver de schuiven geopend zijn, wordt getoond op een schaalverdeling op de mengkuipflank. Dat is goed in de spiegel te zien.

Deze slideshow vereist JavaScript.

De Maximus heeft voldoende vermogen

Met vier cilinders en een turbolader levert de Cummins motor 167 pk. De motoriserinig klopt, en laat de Maximus niet buiten adem raken.

Zuinig: pas om de 500 uur vraagt het hart van de Maximus om 15 liter verse olie. De motor is conform de uitlaatgasnorm IIIB, heeft geen SCR katalysator en heeft daarom geen AdBlue nodig. Binnenkort gaat BvL motoren conform de nieuwste emissie eisen gebruiken.

Onder de rechter afdekkap geven olie, de motor en de intercooler hun warmte af aan de luchtstroom. Praktisch: Om de koelers vrij te houden van stof en stro, kan de bestuurder met een knopdruk de draairichting van de fan omkeren. Daarna blaast de ventilator korte tijd de verontreinigingen weg. Het luchtfilter zit boven het koelerpakket en is alleen met een ladder te bereiken.

Aderen waardoor de olie vloeit

De Maximus heeft bijna geen mechanisch aangedreven componenten. De mengworm, rij-aandrijving, lift, de freeswals, de doseerschuiven: alles wat beweegt wordt met oliedruk bediend.

De grote motor zit direct onder de mengkuip. Een radiaalzuigermotor laat de 2,4 m  brede worm draaien. Om er voor te  zorgen dat er olie genoeg is, zit er achter de cabine een 275 liter olietank. Het peilglas naast de cabine opstap kun je niet missen.

Naast voedermengwagens maakt de tak van de BvL Gruppe ook industriële schakelkasten. Dat merk je aan de zekeringkast: overzichtelijk, met heldere aanduidingen, en goed sluitend. Heel slim: LEDs geven aan of de zekeringen goed zijn.

Kleine menger, grote ambities - zelfrijdende Maximus voedermixer getest - Agri Trader Test Jaarboek - (12)

De zekeringkast is goed bereikbaar, prima afgedicht en overzichtelijk/LEDS laten zien of de zekeringen in orde zijn. Boven: het instelwiel voor de standkachel. Daarvoor zijn een 320-V aansluiting en een timer nodig.

Wat ons verder nog op viel bij de BvL Maximus

Winter I: De voorverwarming (ca. €1.400) warmt de hydraulische olie, het koelwater en het dieselfilter op met een 320-V aansluiting.

Winter II: De elektrisch inklapbare rechter buitenspiegel is verwarmd.

Als de zon ongunstig in de cabine valt, dan spiegelt de display. De beschermkap verhindert dat een beetje.

Samenvatting van de Maximus

Met de Maximus zijn er met veel vermogen en comfort 100 stuks vee te voederen. De structuurwals doet zijn werk erg goed, ondanks dat we dat door de korte testtijd niet met cijfers kunnen onderbouwen.

Het vullen gaat eenvoudig met een goed zicht naar voren en het aansnijvlak is scherp. De vierwiel besturing maakt de Maximus ideaal voor oudere- en verbouwde stallen.

De aanschafprijs is ook voor een dagelijks ingezette machine fors. Vergelijkbare aangehangen mengers zijn er al vanaf  €35.000. Dan is er nog €125.000 over voor een compacte trekker met frontlader en uitkuilmechanisme. Maar bij die insteek blijft het probleem met verder van elkaar af liggende silo opslagen, het aan- en afkoppelen plus de noodzaak van een tweede trekker om de zaak te vullen.

De gedroomde klanten voor de Maximus? Twee aanliggende bedrijven met elk honderd stuks vee, die er brood in zien om samen te mixen en de kosten te delen. Daarmee zou de Maximus jaarlijks 700 uur kunnen draaien.

BvL Maximus in één oogopslag

  • Met zijn inhoud van maar 13 m3 is de Maximus Plus VMix Drive goed voor veestapels van 100-120 dieren
  • De mesloze pick-upwals haalt het gekuilde materiaal uit de kuil en  ontziet de structuur.
  • Uitbrengen doet de Maximus voor  of achter met een transportband,  of direct uit de flanken.
  • De vierwielbesturing met 4WD maakt het voertuig wendbaar.
Kleine menger, grote ambities - zelfrijdende Maximus voedermixer getest - Agri Trader Test Jaarboek - (8)

Met vierwiel besturing en een hoogte van 3,15 past de Maximus doorgaans ook in oude stallen en bochtige doorritten.

Lof en kritiek

Motor en aandrijving: Met de 167 pk motor is de menger goed voorzien. De omkeerventilator zorgt er op een makkelijke manier voor dat de koelers schoon blijven. Tier 4 motoren komen er aan

Onderstel: Robuust en wendbaar, dat is de Maximus. De 4WD brengt de voermengwagen ook bij sneeuw en ijzel op het erf, waar hij wezen moet. Eventueel zelfs door zijn sperdifferentieel. Voor 25 km/u volstaan  de bladveren om prettig onderweg te zijn.

Cabine en bediening: Joystick en draaischakelaar combineren de belangrijkste functies goed bereikbaar en duidelijk. De aanvullende display voor de weegschaal is nodig. Het instellen van de toerentallen voor mengworm, lift en de afnamewals gebeurt vanaf de terminal. Het zicht naar voren is goed en de camera’s doen goed werk bij de bewaking van de achterkant en mengkuip.

Vullen, mengen en uitbrengen: Het freesvermogen is in orde. Geen van de voedercomponenten gaf problemen. De test was te kort om uitsluitsel over de mengkwaliteit te geven. Het met de schuif uitbrengen gaat mooi gelijkmatig, ook zonder transportband. Wat er op de voedertafel kwam, zag er goed uit. We zagen geen vermalen voeder.

Technische gegevens BvL Maximus Plus 13-1S

Mengkuipvolume 14,2 m³
Aanbevolen stuks vee 102 tot 112 koeien
Max afnamehoogte 5,50 m
Breedte vreetwals 1,8 m
Lift breedte/hoogte 60 cm/38 cm
Messen op mengworm 3
Tegenmessen 2
Dikte wanden/bodem 8 mm/20 mm
Mengtoerental 28 tpm
Reinigingstoerental 55 tpm
Maten en gewichten
Max. asbelasting achter 9,5 t
Max. asbelasting voor 7,1 t
Max. totaalgewicht 16,6 t
Leeggewicht 11,09 t
Breedte 2,40 m
Lengte 7,85 m
Hoogte 3,15 m
Wielbasis 3,25 m
Draaicirkel 9 m
Banden 435/50 R19,5
Motor
Fabrikant Cummins
Vermogen/cilinders 167 PK/4
Aandrijving hydrostatisch
Max. snelheid 0 tot 25 km/h
Dieseltank 130 l

Nieuwe testrapporten per email ontvangen?

We sturen je geen spam!
Lees ons privacybeleid voor meer informatie.