Leestijd: 9 minuten

Akkertest | Aanbouw zaaicombinaties worden nog steeds als vanzelfsprekend besteld. Maar de laatste tijd zien we meer combinaties met een pneumatische zaaimachine. We hebben de Kverneland Accord i-drill Pro voor u getest bij het zaaien in de herfst.

Keurig neergelegd - aanbouw zaaicombinatie van Accord getest (2)

De beslissing om een bij het bedrijf passende zaaicombinatie te kopen moet goed overdacht zijn. Op akkerbouwbedrijven wordt de combinatie in de herfst en tijdens het zaaien in het voorjaar gebruikt. Als de zaaier met een rotor eg wordt gecombineerd, moet die ook solo gebruikt kunnen worden om aanvullende bodembewerkingsactie uit te kunnen voeren. Middelgrote bedrijven kiezen daarbij nog steeds voor aanbouwcombinaties, en doen dat steeds vaker in combinatie met een pneumatische zaaimachine. Voor het in de herfst zaaien van wintergerst en –tarwe plus het planten van stikstofhoudend gewas hebben we daarom op ons testbedrijf de Kverneland rotor eg NG-S 101 voor tractoren tot 250 pk gecombineerd met de i-drill PRO van Accord.

Solo en samen

De NG-S blijkt onder alle omstandigheden een robuuste werker. De machine kenmerkt zich door zijn zelfdragende kuip concept. Die kuip wordt van twee 10 mm dikke staalprofielen gemaakt, die zo een 150 x 400 mm grote kuip vormen. Daar in zit een gelast ashuis. Die constructie garandeert een hoge buig- en  torsiestijfheid.

Ook typerend zijn de snelwisseltanden, die aan de 60 mm dikke tand as bevestigd zijn. Twee groot gedimensioneerde kegelrollenlagers (55 mm boven, 60 mm onder) met een lagerafstand van 80 mm zijn het fundament voor de geharde, 50 mm hoge, tandwielen. Een goede doorstroom van de aarde, zelfs bij grote hoeveelheden oogstrestbestanden, wordt gegarandeerd door de relatief grote vrije ruimte tussen de kuipboden en de tanddrager. De NG-S is voorzien van snelwisseltanden met een carbide coating, die volgens de fabrikant een lange levensduur en weinig slijtage moeten hebben. De snelwisseltanden zijn in verschillende hoeken gemonteerd om schade door stenen te minimaliseren. Bovendien worden zo extreme spitsbelastingen van de aandrijving vermeden, loopt de combinatie rustiger en gebruikt hij minder diesel.

De standaard gemonteerde trekkende tanden kunnen snel verwisseld worden met actieve tanden. Dankzij het snelwisselsysteem met bouten en borgpennen leidt dat slechts tot geringe uitvalstijden. Per tand moet u rekenen op ongeveer 30 seconden per wisseling. Zo is de halfgedragen i-zaai-machine niet alleen op de conventionele manier professioneel zaaien, maar kan hij ook gebruikt worden bij mulchzaaien. Ook bij solo gebruik van de NG-S 101 komt de professionele werkwijze van de vier tanden per strekkende meter tellende, vier meter werkende breedte hebbende machine goed uit de verf.

De krappe rotorafstand bij acht tanden per meter zorgt voor een optimaal geëgaliseerd zaaibed. Zeker wanneer hij solo wordt ingezet, wil de rotoreg graag wat de diepte in. De diepte instelling zit dicht op de toren om de krachten op het geheel te minimaliseren. De afgeveerde, traploos instelbare nivelleringsbalk zorgt voor een vlak oppervlak en een intense kruimelverkleining.

Een groot walsenaanbod

De wals achter de rotoreg kan bij de combinatie met de zaaimachine als zelfstandige, tot de opkomst van het gewas, bijdragende bodembewerkingsmachine gezien worden. Naar gelang de bodemomstandigheden moet voor een passende wals gekozen worden. Voor het zaaien op ons testbedrijf kozen we de universeel inzetbare, zware tandpackerwals met een diameter van 585 mm. Voor een middelzware- tot zware bodem heeft die een goede draagkracht en voldoende zelfreinigend vermogen door de apart opgelaste tanden die door een diep geplaatste, centraal instelbare afstrijker schoon gehouden worden.

De packerwals achter de rotoreg wordt door een nieuw parallellogram geleid voor een nog nauwkeuriger dieptegeleiding. Zo kan de exacte diepte van de Accord i-drill PRO zaaibalk onafhankelijk van de werkdiepte en tandslijtage van de rotoreg  ingesteld worden. De instelling van het parallellogram gaat in stappen van 2,5 cm aan beide kanten van de rotor eg: eenvoudig en moeiteloos, maar met een effectief resultaat.

Keurig neergelegd - aanbouw zaaicombinatie van Accord getest (7)

Goed gemonteerd

De zaaigoedtank van de zaaier is direct gemonteerd op de driepuntsbok van de rotor eg NG-S 101. De zware bouwdelen als de rotor eg en de zaaigoedtank zitten kort op de trekker. De positionering van de driepuntsbok op de rotor eg is goed voor het zwaartepunt, minder benodigde hefkracht en een betere tractorgeleiding. Maar de aanbouw wordt er moeilijker door.

Een grote tank

In de tank van de Accord i-drill PRO gaat bijna 1.200 liter zaaigoed. De tank is met optionele opzetringen te vergroten tot 1.800 liter. Om dat ook achteraf mogelijk te maken, hebben de ontwikkelaars van de zaaimachine de verdelerkop naar achteren op de zaaibalk gemonteerd.

Aan de achterkant van de zaadtank zit een groot werkplatform met voldoende handgrepen en een goede trap om de tank te vullen, schoon te maken of te onderhouden. Ook de verdelerkop is vanaf die plek goed bereikbaar. De zaaigoedtank is voorzien van een paar slimme oplossingen die het werken vergemakkelijken. De tank is van buiten en van binnen goed verlicht, dat zorgt voor veilig werken in het donker.

De instelbare tankreservemelder zit beschut onder een raampje in de zaaigoedtank en laat de berijder zien wanneer de tank bijna leeg is. Om de melder te kunnen instellen en schoonmaken kan het raampje open gemaakt worden. Om de resthoeveelheden te verwijderen is er een ander luikje.

We hebben toch een punt van kritiek gevonden: omdat de eg ver naar achteren uitsteekt is het vullen van de zaadtank met de frontlader vanaf de achterkant van de machine moeilijk. Dat gaat daar beter met een verreiker om beschadigingen te voorkomen.

Keurig neergelegd - aanbouw zaaicombinatie van Accord getest (4)

Het platform van de zaaimachine is met veilig brede treden te bereiken, de trap zelf is eenvoudig in te klappen.

De hoeveelheid zaaigoed instellen

Het doseerapparaat zit aan de linkerzijde van de machine, dat is een Kverneland Accord patent. De uitbreng hoeveelheid kan ingesteld worden tussen de 2-280 kg/ha. Het centrale, geheel ingesloten, cellenwiel doseert de ingestelde hoeveelheden nauwkeurig en transporteert het naar de injectorsluis. Daar wordt het zaad met de luchtstroom vermengd en door de diffusorpijp en de toevoerleidingen naar de scharen geleid.

Voor het uitbrengen van fijn zaad, zoals dat van gras en koolzaad, kan het doseerapparaat voor fijnzaad of mikro dosering traploos en zonder gereedschap versteld worden met een spindel. Het afdraaien met de meegeleverde kuip gaat bij de elektrische doseur snel, nauwkeurig en vooral comfortabel.

Nadat de gewenste uitbreng-hoeveelheid en rijsnelheid ingebracht zijn in het afdraai menu, vult de doseur na een druk op de knop de uitdraaibak. Aan de hand van die gewogen hoeveelheid berekent de iM Tellus dan het benodigde aantal omwentelingen van het doseerwiel. De doseerwielen zijn eenvoudig te verstellen. Voor de zekerheid is het wel aan te bevelen twee keer af te draaien omdat typefouten bij het inbrengen snel gemaakt zijn.

Keurig neergelegd - aanbouw zaaicombinatie van Accord getest (5)

Met de draadspindel is de exacte instelling van de hoeveelheid zaaigoed probleemloos. De schaalverdeling is duidelijk.

Zaaigoed transport

Omdat Accord als uitvinder van de pneumatische zaaitechniek de geschiedenisboeken van de landbouw is ingegaan, heeft het bedrijf een enorme schat aan ervaring, ook over het zaaigoedtransport van de tank, door de verdelerkop naar de scharen. De hydraulische ventilatoraandrijving maakt variabele motor toerentallen van de trekker mogelijk. Zo kunnen ook weinig ervaren bestuurders tot een goed zaairesultaat komen.

De verdelerkop zit slecht zichtbaar achter de zaaigoed container. Aan de verdelerkop zitten de rijpad kleppen, die vrij programmeerbare ritmes mogelijk maken. De instelling van de rijpadenschakeling wordt gedaan met de iM Tellus. Dat geldt ook voor de halvebreedteschakeling van de i-drill PRO: hier wordt het uitgebrachte zaaigoed. Aan de verdeler wordt de omschakeling mechanisch, met een schroef gedaan. Van buiten af. Daarvoor hoeft de verdelerkop niet verwijderd of het deksel niet verwisseld worden. Vanaf de verdelerkop lopen er dan slangen naar de scharen. Omdat die slangen naar verhouding steil omlaag lopen is ook het zaaien van lichte zaden met kaf zoals spelt mogelijk. De zaaigoed terugvoer geleiding werkt goed wanneer de slangen strak gelegd zijn.

Keurig neergelegd - aanbouw zaaicombinatie van Accord getest (9)

De verdelerkop zorgt voor een gelijkmatige toevoer van zaaigoed naar de zaaischaren

In het gelid gelegd

De CX-II zaaischaar zorgt voor het nauwkeurig inleggen van het zaad. De vlak gemonteerde stalen schijf opent de boden en vormt de zaad voor. De flexibele kunststofschijf zorgt er voor dat de groef open blijft en dat de stalen schijf – zonder afzonderlijke afstrijkers – gereinigd wordt. De nieuwe gietijzeren aanbouw van de schaarlichamen maakt een rij-afstand van 12,5 cm met standaard 24 zaaischaren mogelijk. Bij de i-drill PRO is de scheiding van de CX-II zaaischaar van de tot de standaarduitrusting behorende scharen horende aandrukrollen vanzelfsprekend. Op die manier moet een gelijkmatiger diepte-inbreng gegarandeerd zijn omdat de zaaischaar bij oneffenheden of steencontact nog maar één keer naar boven slaat.

Keurig neergelegd - aanbouw zaaicombinatie van Accord getest (10)

De aandrukrollen achter de zaaischaren zijn door middel van een gatenraster individueel in te stellen.

De nalopende, geveerde, aandrukrollen passen zich afzonderlijk aan de bodemcontour aan en garanderen het grondcontact van het zaaigoed. Ze kunnen gefixeerd, helemaal uitgezwenkt of in neutrale stand gebracht worden. Dat maakt een snelle aanpassing aan wisselende bodem- en weersomstandigheden mogelijk. Nog een argument dat voor de CX-II scharen spreekt: de onderhoudsvrijheid. De maximale schaardruk is volgens de fabrikant 35 kg, is hydraulisch verstelbaar en wordt met goed bereikbare afstandhouders geselecteerd. Aan het eind draait dan nog de met zwengelspindels instelbare kameg.

Keurig neergelegd - aanbouw zaaicombinatie van Accord getest (11)

De CX-II zaaischaar was in 2013 nieuw voor de Kverneland Accord. De 24 exemplaren in de 3,0 m machine garanderen een goede inbreng van het zaaigoed.

ISOBUS geleiding

De bekende, grote IsoMatch Tellus terminal met zijn twee beeldschermen boven elkaar is opvallend. De data worden direct op het touchscreen ingevoerd. Met de iM Tellus wordt ook de Accord i-drill PRO aangestuurd. Om de bewerkte oppervlakte nauwkeurig te controleren zijn er meerdere hectare tellers aanwezig. Voor de pneumatische zaaimachine is er optioneel de zaaigoedstroom ‘flow check’ te bestellen. Dat is een onafhankelijk systeem waarmee ook de zuigslangen automatisch bewaakt worden en eventuele blokkades of storingen bemerkt en gemeld worden. De aanduiding van de betreffende zuigslang maakt dan een snelle locatie en oplossing van het probleem mogelijk. Het systeem werkt goed bij alle gangbare soorten zaaigoed.

Keurig neergelegd - aanbouw zaaicombinatie van Accord getest (1)

Bediend wordt de Accord zaaimachine met de Kverneland terminal iM Tellus. Die is ook ISOBUS compatibel.

In één oogopslag

  • De rotor eg NG-S 101 heeft een zelfdragend kuipconcept en snelwisseltanden.
  • De pneumatische zaaimachine e-drill PRO gebruikt de bewezen zaaitechniek van Accord.
  • De onderhoudsvrije CX-II dubbele schijvenschaar maakt een nauwkeurige zaaigoed inbreng mogelijk. Ook bij een rij afstand van 12,5 cm.
  • Een aandrukrol zorgt voor correcte diepte geleiding en garandeert optimaal grondcontact van het zaaigoed.
  • De universele ISOBUS terminal IsoMatch Tellus stuurt het zaaiproces aan.

 

Technische gegevens*

Kreiselegge NG-S 101  
Werkbreedte (m) 3,00
Vereist trekkervermogen (pk) 100 tot 250
Aantal tanddragers 12
Aantal tanden 24
Rotor toerental (tpm) 298 Standard (optioneel 238, 365, 435)
Gewicht met 500 mm packerwals (kg) 1.810
Accord i-drill PRO  
AWerkbreedte (m) 3,00
Aantal scharen 20 (optioneel 24, 29)
Zaaischaar CX-II dubbelschijvenschaar. Aandrukrol optioneel
Schaardruk verstelling Centraal met spindel (standaard)
S zaadkam (8- of 10 mm) Standaard
Inhoud zaaigoedtank (l) 1.200  (optioneel 1.800)
Uitbrenghoeveelheid (kg/ha) 2 – 380
Aantal doseerapparaten 1
Microdosering Standaard
Gewicht (kg) 740
Bedieningsterminal IsoMatch Tellus  
Display 2 deelschermen op 2 beeldschermen boven elkaar in 1 terminal
Rijpad markering Standaard (Met verschillende ritmes)
Hectaren teller Standaard
Vulstand sensor Standaard
Zaaier controle Standaard
Elektronische hoeveelheidsverstelling Standaard
Isobus Standaard
Keurig neergelegd - aanbouw zaaicombinatie van Accord getest (8)

De ventilator van de i-drill PRO is hydraulisch aan gedreven. Hij zorgt voor een voldoende luchttoevoer om het zaad uit de tank naar de verdelerkop te brengen.

Lof en kritiek

Aanbouw: Omdat de machine zijn zwaartepunt dicht op de trekker heeft is er weinig ruimte beschikbaar voor het aankoppelen.

Zaaigoedtank en het vullen daarvan: de X vormige opbouw van de zaadtank maakt een goed zicht naar achteren mogelijk. De tank op onze testmachine was niet helemaal dicht, er kwam regenwater in. Daardoor ging het zaaigoed klonteren. Van achteren af vullen met een frontlader is nauwelijks mogelijk. De machine steekt erg ver uit naar achter.

Bediening en instelling: De bediening van de i-drill PRO over de Tellus terminal is overzichtelijk en eenvoudig. De pictogrammen zijn duidelijk. Tijdens het werk volstaat één beeldscherm.

Werkkwaliteit: de CX-II schaar werkt onder alle omstandigheden uitstekend. Zelf bij een natte- of veenhoudende bodem loopt hij niet vol. De opkomst van het gewas is bij graan als fijnzaad beplanting overtuigend.

Algemene indruk: De zaaicombinatie met de NG- S 101 en Accord i-drill PRO heeft een overtuigende indruk bij ons achter gelaten. Maar hij vraagt wel om een stevig trekkervermogen. De bediening is eenvoudig en ongecompliceerd vanaf het afdraaien tot het verstellen van de rijpadbreedtes. De toevoer- en retourslangen mogen niet slap hangen. Dat kan tot verstoppingen leiden.  De rustige loop van de rotor eg viel ons op en  we ervoeren de hydraulische schaardrukregeling als comfortabel.