Leestijd: 8 minuten

De Lindner Lintrac 90 moet trekker, maaier en kniklader in één voertuig verenigen. We hadden de exclusieve mogelijkheid uit te proberen of dat de engineers gelukt is.

Kennismaking - Lindner Lintrac 90 - Een wendbare Alpinist (15)

Hij zorgde voor aardig wat ophef op de Agritechnica van 2013: de nieuwe Lintrac 90 van de Tiroler trekker fabrikant Lindner. Een traploze transmissie met vermogensaftakking, twee gestuurde assen, een laag zwaartepunt en een intuïtieve bediening. Dat moest de jongste telg uit Kundl tot een echt multi talent maken.

De doelgroep ziet Lindner vooral in berggebieden. Een trekker heeft op hellingen duidelijk de beste klimcapaciteiten. Maar het kantelgevaar ten opzichte van maaitrekkers en laadtrekkers ligt hoger. “`Klassieke´ tractoren trekken een zwaarder wissel op de kwetsbare grashalmen dan de speciale tractoren in dit segment” aldus David Lindner. Wij wilden daarom een licht voertuig met een laag zwaartepunt, maximale zekerheid, de kleinste draaicirkel en veel bedieningscomfort maken. En wij van de redactie mochten dat als eersten uitproberen.

Een nieuw basisconcept bij Lindner

Al bij de eerste oogopslag is te zien dat de Lintrac “anders” is. Bij de combinatie van veel voertuigconcepten (tractor, maaitrekker en kniklader) in een enkele machine werden er echter nauwelijks compromissen gesloten. De cabine kwam een stuk naar voren en kon daarom lager gemonteerd worden. Volgens Lindner ligt het zwaartepunt op maar 85 cm. Ook het subjectieve veiligheidsgevoel van de bestuurder wordt op hellingen groter door zijn lage zitplaats.

Naar wens is de Lindner uit te rusten met een meesturende achteras zoals Lindner die al in 2013 presenteerde. De as kan tot 20° meesturen en dat maakt de Lintrac op krappe boerenerven wendbaar.

Bij het werken op de weides wordt de grasmat ontzien (zeker bij dubbellucht). Naast de klassieke voorwielbesturing heeft de Lintrac ook vierwielbesturing, waarbij de bestuurder de voorkeuze kan maken of de achteras direct bij het insturen van de voorwielen instuurt of vertraagd reageert vanaf een bepaalde stuuruitslag.

Kennismaking - Lindner Lintrac 90 - Een wendbare Alpinist (8)

De foto toont de meesturende achteras en de cabinevering.

Samen met een stuuruitslag van 52° (met de standaard 20 inch banden) moet de Lintrac zo een unieke draaicirkel van 7,0 meter hebben. Daarbij kan de compacte Trac ook in hondegang, dus met evenwijdig lopende wielen, gereden worden. Dat is bodemsparend en bevordert bovendien precies tegensturen op hellingen.

De clou: door de manuele aansturing van de stuurcilinder met de druktoets in de stuurterminal (die in de rechter B-stijl zit) kan de achteras onafhankelijk van de vooras evenwijdig gericht worden. En ook dat is weer goed voor het rechtuit blijven rijden op hellingen of voor lokaal sneeuwruimwerk.

Het enige minpuntje: op de meesturende achteras mogen maximaal 28 inch wielen. Dat in verband met de maximale stuuruitslag en de asbelasting. Daar tegenover staat dat dubbele wielen op beide assen toegestaan zijn. Dat is bodemsparender en vermindert het omval risico op hellingen aanzienlijk.

Overigens: Lindner fabriceert al zijn assen zelf. Maar het binnenwerk komt van ZF. Zo heeft Lindner het voordeel maatwerk in eigen huis te leveren zonder van de kwaliteiten van ZF af te hoeven zien.

De Terramatic 09 van ZF

Een ander belangrijk deel is, naast de vierwielsturing, de traploze, van vermogensaftakking voorziene, transmissie van de Lintrac. Hier zetten de Tirolers de nieuwe TMT (Terramatic) 09 van ZF met zijn 45cc hydrostaten in. Die biedt twee automatisch schakelende rijmodi vooruit. De wisseling er tussen gebeurt bij ca. 8 km/u. de topsnelheid voorwaarts is 43 km/u bij 1.750 tpm. Achteruit is er maar één optie tot max. 20 km/u. Dat voldoet.

De transmissie heeft een krachtverdeling met uitgangssommering en moet zijn maximale werkingsgraad bij circa 20 km/u bereiken. Dankzij de actieve stilstandregeling kan er ook heuvelafwaarts veilig gereden en geremd worden.

Voor de transmissie zijn de ook van andere CVT transmissies bekende rijmodi aanwezig:

  • De automatische stand (Drive): de regeling van de rijsnelheid gebeurt via het rijpedaal of de Ldrive draairegelaar. Het motor- en transmissiemanagement stemmen de info af op het motortoerental.
  • De PTO modus: Bij een geactiveerde aftakas kan het motortoerental met het handgas of een geprogrammeerd toerental vastgezet worden. De bestuurder regelt met het rijpedaal of de draaiknop aan de Ldrive de rijsnelheid.
  • Handmatig: Het motortoerental wordt met het rijpedaal geregeld en de rijsnelheid regeling gaat via de Ldrive.

De transmissie is ook voorzien van een cruise-control. Die wordt met een druk op de knop geactiveerd en ook afgeroepen, dezelfde als die voor de Ldrive regelaar. Deactiveren gebeurt door nog een keer drukken of het gebruik van de voetrem.

Kennismaking - Lindner Lintrac 90 - Een wendbare Alpinist (10)

L-drive: de draaiknop voor het transmissie management, de joystick en de draaipotmeter voor de bediening van de I.B.C.

De drievoudige snelheidsinstelling voor het rijpedaal beviel ons erg goed. Die kan beperkt worden tot 15-, 25- of 30 km/u, zodat de werking van het pedaal gevoeliger wordt. De wisseling van de  gevoeligheidsfactor gebeurt door het naar voor of achter drukken van de Ldrive regelaar en is ook tijdens het rijden mogelijk (terugschakelen moet natuurlijk wel aan de rijsnelheid gerelateerd zijn).

Er is natuurlijk ook een keerschakeling. Daarvoor is er een shuttlestick (met neutraalknop) links van het stuurwiel. De keerschakeling is ook met de joystick in de armsteun te bedienen. Die zal er in de seriebouw overigens anders uitzien dan bij onze testmachine. De transmissie reageerde tijdens onze tests prompt op signalen van het rijpedaal. De wisseling van de rijmodi zal tijdens de serieproductie onmerkbaar worden door een software update van ZF.

Onder de kap: Perkins

Als het op motoren aan komt werkt Lindner al sinds de jaren zestig samen met Perkins. Onder de kap van de Lintrac 90 zit een 3,4 liter viercilinder met commonrailinspuiting, vier kleppen per cilinder en turbo-oplading. Die aanpak werkt heel mooi in harmonie met de Terramatic, en met het geringe gewicht van de Lintrac heeft de vierpitter echt geen moeite.

Het roetdeeltjesfilter dat direct boven de motor zit, reinigt de uitlaatgassen van fijnstof. Zo is de motor conform Tier 4i. Dat deeltjesfilter wordt volgens Lindner erg gewaardeerd door de bergboeren, die vaak in het deellast gebied van de motor werken en door de lage buitentemperaturen geen Adblue kunnen gebruiken.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Bij 2.200 tpm levert die motor 74 kW/102 pk nominaal aan de krukas. Het maximale koppel van dik 420 Nm ligt bij een lage 1.400 tpm. De fabrikant belooft een verhoging van het koppel bij ongeveer 40%. Bij het dalen van het toerental levert het blok geen extra vermogen. De Lintrac is dan ook geen trekker voor op de akker. Tot 1.600 tpm daalt het vermogen slechts marginaal en de uitdraai laat zien dat er bij 1.600 tpm nog steeds 70 kW aan de krukas wordt geleverd. Met 80 liter is de tankinhoud niet enorm, wat mede komt door het compacte concept. In praktijk zal dat bij gebruik op grasland niet tot problemen leiden.

Sterke hydrauliek

De kleine Lintrac komt op hydraulisch gebied heel goed tevoorschijn. Bij de werkhydraulica levert een axiaal pomp standaard max. 88 liter/min. Dat is veel. De werkhydraulica is trouwens gescheiden van de oliekringloop voor de besturing en transmissie. Het zijn dus de volle 88 liter die voor inzet bruikbaar zijn.

De bediening is actueel. Standaard zijn er twee elektro hydraulische regelventielen, tegen meerprijs kan de Lintrac er max. vijf dragen. En alle aansluitingen zijn dan tijd- en hoeveelheid gestuurd via het I.B.C. commando centrum! Dat er in de armsteun maximaal twee regelventielen passen en er voor aanvullingen een zij console gebruikt wordt, dat doet geen pijn.

Kennismaking - Lindner Lintrac 90 - Een wendbare Alpinist (3)

Tot nu toe is er helaas nog geen voorwielvering voor de Lintrac.

Een nieuw bedieningsconcept

Dankzij zijn lage bouw zijn er maar twee tredes nodig om gemakkelijk de cabine in te stappen. De cabinevloer is door de transmissietunnel niet helemaal vlak, maar hinderlijk of onveilig bij het uitstappen is dat zeker niet.

Naast de luchtgeveerde berijdersstoel zit een bijrijdersstoel die groot genoeg is. Het plaatsaanbod is niet overweldigend, maar voor zijn klasse voldoende. Bergruimte voor ‘klein spul’ is er genoeg. Voor grotere dingen niet.

Kennismaking - Lindner Lintrac 90 - Een wendbare Alpinist (7)

Door de lage bouw van de trekker en de brede deuren is het makkelijk instappen in de cabine.

Op de rechter armsteun vinden we, naast de al beschreven Ldrive bediening, ook de joystick, de knop voor de 4WD, de differentieelsper en de sneldaal- en stijgbediening voor de achterste hef. En –eindelijk!- directe  toegang tot de I.B.C. monitor in het stuurwiel console. Daar hoeft er niet meer naar voren gebogen worden, maar kunnen alle instellingen (besturingsapparaten, uren- en hectaren teller, de achteruitkijk camera etc. ) simpel en effectief bediend worden. Prima!

Nog meer bedieningselement vinden we in het rechter zijconsole. Daar zitten de tuimelschakelaars voor de aanvullende regel apparaten, blokkeerbaar en met een neutrale stand, het elektronische handgas, de drukknoppen voor de aftakas bediening en het EHR regelcentrum. Mooi:

Voor de aftakas automaat, de door de hefhoogte afgeregelde in- en afschakeling van de aftakas is er een aparte draairegelaar. De cabine is mooi afgewerkt en lekker licht. Het standaard dakraam maakt het werken met de frontlader (let op de max. vooras belasting!) extra overzichtelijk.

Meer wetenswaardigs over de Lindner Lintrac 90

De Lintrac 90 heeft af fabriek een vierwielcardanschijfrem meegekregen. Standaard is er een viervoudige aftakas snelheid. Voor werk op kwekerijen is de trekker (ook met meesturende achteras) met een breedte van 1,6 m leverbaar.

Technische gegevens

Motor:
854E-E34TA- viercil. van Perkins, met turbocompressor, vier kleppen/cil. en commonrail; Tier 4i conform dankzij een roetdeeltjes filter, tankinhoud 80 liter

Transmissie:
ZF TMT 09, traploos met vermogens-aftakking, twee rijmodi vooruit, één achteruit. Topsnelheid vooruit 43 km/u, achteruit 20 km/u, cruise-control, drie snelheidsvensters voor de gevoeligheid van het rijpedaal, vier snelheden op de achterste aftakas.

Hydraulica:
88 liter load sensing pomp met twee elektro hydraulische, dubbelwerkende regelventielen standard, tot 5 st. tegen meerprijs

Hefinstallatie:
Hefkracht achterste hef 3,4 ton, EHR en trillingdemper optioneel, fronthef aan het chassis of aan de vooras

Afmetingen en gewichten:
Breedte 1,60 tot 2,10 m, hoogte minimaal 2,37 m, leeggewicht ca. 3,75 ton, toel. totaalgew. 5,8 ton.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Onze samenvatting

De Lintrac 90 combineert al het goede van drie voertuigconcepten zonder veel compromissen en zonder veel af te wijken van een klassieke trekker. Hij is uiterst wendbaar en heeft een heel laag zwaartepunt, een laag leeggewicht en een traploze transmissie waarvan de intuïtieve bediening ons overtuigde.

De Perkins dieselmotor doet het goed in de lichte Tiroler. De veelvoud aan stuurmogelijkheden is goed, de besturing simpel en direct. Op het gebied van prestaties en gemak bij de hydrauliek scoort de Lintrac ook hevig. De nieuwe toegang tot de I.B.C. monitor vanaf de armsteun vergroot het bedieningscomfort. Er blijven zo maar weinig wensen over. Misschien een geveerde vooras of wat extra laadruimte?

  • erg wendbaar
  • actief tegen te sturen op de helling
  • de traploze transmissie
  • het lage zwaartepunt
  • op bestelling met de fronthef op de vooras gemonteerd
  • zijn goede gewicht/prestatie
  • verhouding
  • geen voor as vering
  • lage max. belading

Nieuwe testrapporten per email ontvangen?

We sturen je geen spam!
Lees ons privacybeleid voor meer informatie.