Leestijd: 11 minuten

John Deere heeft de T-serie maaidorser recent een grotere technische update gegeven. De meest opvallende vernieuwingen zijn het geveerde rupsonderstel dat een topsnelheid van 40 km/u toestaat en een nieuwe generatie PremiumFlow-maaiborden van Zürn.

John Deere T serie maaidorser - Met vering naar de veertig - Agri Trader Test Jaarboek - (21)

Het is al bijna traditie bij John Deere om de T-maaidorserserie zo’n beetje elke twee jaar te moderniseren. De laatste keer – in 2016 – werd de schoning vergroot, een sterkere radiale ventilator gemonteerd en de  separatordiameter vergroot van 660 naar 800 millimeter.

Nu volgen er verdere, grotere vernieuwingen, die voor de campagne van 2019 aan de T-serie zijn doorgevoerd.

Terwijl kenners al van buitenaf de nieuwe rupsonderstellen en de nieuwe generatie maaiborden van de PremiumFlow-serie zullen spotten, is er ook onderhuids nog het een en ander veranderd. Dit moet volgens John Deere leiden tot een toename in dorscapaciteit van maximaal 12 procent. Maar we zullen de nieuwigheden stap voor stap doornemen.

John Deere T serie maaidorser - Met vering naar de veertig - Agri Trader Test Jaarboek - (1)

De nieuwe, samen met Soucy ontwikkelde rupsonderstellen werken met vijf draaipunten en zijn vrijwel geheel onderhoudsvrij.

Geveerd rupsonderstel voor de John Deere T serie maaidorser

Vanaf modeljaar 2019 is er voor alle T-schuddermaaidorsers en voor alle S-rotormaai-dorsers (uitgezonderd de T550 en S760) een nieuw rupsonderstel dat het tot nu toe gebruikte systeem van Harain vervangt. De nieuwe loopwerken zijn ontwikkeld samen met de Canadese rupsbandenfabrikant Soucy en onderscheiden zich in hun constructie fundamenteel van de andere rupsonderstellen op de markt.

Markant is het grote aandrijfwiel waarmee de rupsband wordt aangedreven. Daarbij geschiedt de aandrijving niet door frictie, maar door een vaste verbinding met aandrijfnokken, waarbij er steeds zeven nokken in aangrijping zijn.

John Deere T serie maaidorser - Met vering naar de veertig - Agri Trader Test Jaarboek - (2)

Op het aandrijfwiel zijn er zeven nokken in aangrijping.

De buitenrand van het aandrijfwiel is open geconstrueerd, zodat zich geen vuil kan ophopen. Er is geen zijdelingse begrenzing voor de nokken van de rupsband, de langsgeleiding wordt gedaan door de onderste geleiderollen.

Het nieuwe systeem is ook in zijn geheel meer open en opgeruimd dan het voorgaande type; vuil valt er nu simpelweg uit en kan zich nauwelijks nog afzetten en ophopen.

John Deere T serie maaidorser - Met vering naar de veertig - Agri Trader Test Jaarboek - (3)

De constructie is eenvoudig en open – zo kan zich weinig vuil ophopen.

Nog een verschil: het vorige rupsonderstel vormde een asymmetrische driehoek, dit nieuwe type is symmetrisch – en een riante 1,80 meter hoog. Het contactvlak met de grond is volgens John Deere ongeveer 30 procent groter dan bij vergelijkbare rupsonderstellen, waardoor er nu 14 paar noppen in contact met de bodem zijn en er volgens de fabrikant bij een rupsbandbreedte van 24 inch (610 mm) hetzelfde contactvlak is als bij andere rupsonderstellen van 30 inch (762 mm) breed.

Dat verlaagt de vlaktedruk op het veld, maar verbetert ook het remgedrag bij hogere snelheden op de weg. En: bij rupsbanden van 610 millimeter breed blijven de 5-schudders van de T-serie onder de 3,29 meter qua breedte, de 6- schudders en de S-serie blijven onder de 3,49 meter.

Nu in de voorverkoop – het Test Jaarboek 2021 voor maar €8.

Met de 762 millimeter brede rupsbanden blijft de breedte binnen 3,49 meter (5-schudders) respectievelijk 3,79 meter (6-schudders en S-serie); de 914 millimeter (36 inch) brede rupsbanden zijn er alleen voor de S-serie, wat dan een breedte van 4,55 meter oplevert.

Uniek is de constructie met vijf geïntegreerde en deels overlappende draai- of scharnierpunten. Twee zitten in de buurt van de aandrijfas, de andere drie op de span- en geleiderollen.

De draagarmen op de bovenste twee draaipunten zijn door een grote schroefveer met elkaar verbonden en kunnen zo ten opzichte van elkaar bewegen. Op de drie onderste scharnierpunten zitten achtereenvolgens de voorste swingarm met de voorste spanrol plus de eerste geleiderol, en aan de achterkant een dubbele swingarm.

John Deere T serie maaidorser - Met vering naar de veertig - Agri Trader Test Jaarboek - (4)

De twee bovenste draagarmen zijn met elkaar verbonden door een schroefveer.

Aan de primaire swingarm daarvan zit de achterste spanrol, met aan de andere kant het scharnierpunt voor een sub-swingarm met daarop de twee achterste geleiderollen (het zogeheten bogie-in-bogie-principe). Deze constructie met een royale wieluitslag maakt een hele goede bodemaanpassing mogelijk over het hele contactvlak van de rupsband, iets wat we in de praktijk konden ervaren.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Dat geeft niet alleen goede grip en een milde belasting voor de bodem, maar verhoogt ook het rijcomfort aanzienlijk – dart merk je al na de eerste paar meters die je op het erf rijdt. Zonder te overdrijven: zo comfortabel hebben we nog nooit met een rupsonderstel gereden. De vering maakt ook een topsnelheid van 40 km/u mogelijk. Die snelheid geldt overigens ook voor de wielmachines.

John Deere T serie maaidorser - Met vering naar de veertig - Agri Trader Test Jaarboek - (10)

Het rijcomfort is zowel op het veld als op de weg en zandwegen verbeterd. Dankzij de vering is bovendien een homologatie voor 40 km/u mogelijk. Met de 610mm-rupsbanden blijft de T670i onder de 3,49 meter breed.

Daarbij hebben de rupsbanden volgens John Deere een circa 50 procent langere levensduur dan de tot nu toe gebruikte exemplaren. Dat ligt enerzijds aan de vering, anderzijds aan de vierlaagsconstructie (voorheen drie lagen staalgordels) en aan de hogere, op 45 graden geplaatste noppen.

Het spannen van de rupsband gebeurt met een hydraulische cilinder op het voorste geleidewiel (of spanwiel); deze cilinder fungeert tevens als demper.

John Deere T serie maaidorser - Met vering naar de veertig - Agri Trader Test Jaarboek - (5)


De hydraulische cilinder aan het voorste geleidewiel (het spanwiel) spant de rupsband en dient tegelijk als schokdemper.

Wat mooi is: de rupsbandeenheden kunnen net als bij de voorgaande modelserie worden vervangen door gewone wielen. Dat is vooral interessant wanneer je de machine wilt doorverkopen. Zo kun je als eerste eigenaar de rupsonderstellen houden en ze overzetten op je volgende maaidorser – mits het een passende John Deere-machine is natuurlijk.

Maar vooral ook omdat in veel (minder technisch ontwikkelde) landen gebruikte maaidorsers gemakkelijker te verkopen zijn met wielen; rupsonderstellen zijn daar niet populair vanwege de hoge aanschafkosten, het extra onderhoudswerk, de grotere slijtage en deels vanwege de toelatingseisen voor de weg.

Het nieuwe rupsonderstel heeft dankzij de afgedichte scharnierpunten overigens helemaal geen smeernippels. Alleen de transmissieolie moet elke 500 bedrijfsuren worden ververst.

John Deere T serie maaidorser - Met vering naar de veertig - Agri Trader Test Jaarboek - (6)

De geleiderollen zijn voorzien van een slijtvaste IPX2000-laag. Er zijn echter geen kijkglaasjes voor het oliepeil.

Nieuwe PremiumFlow op de T serie maaidorser

Op onze testmachine konden we ook het nieuwe PremiumFlow-bandmaaibord 730PF testen. Dit is eveneens fundamenteel gemodificeerd. De fabricage gebeurt nu overigens volledig bij Zürn, terwijl bij de vorige generatie de romp nog door John Deere zelf werd geleverd.

John Deere T serie maaidorser - Met vering naar de veertig - Agri Trader Test Jaarboek - (12)

De PremiumFlows zijn flink gemodificeerd en worden nu voortaan volledig bij Zürn gemaakt.

De riemen zijn nu 5 centimeter korter en worden hydraulisch aangedreven (voorheen was dat met kettingen).

De verstelling van de bandsnelheid gebeurt echter met een regelventiel aan de linkerachterkant van het maaibord; de chauffeur kan bewust niet ingrijpen vanuit de cabine, om een te veelvuldig en onzorgvuldig verstellen te voorkomen.

Volgens Zürn is het voldoende om alleen om te schakelen voor gewassoorten als tarwe, koolzaad of erwten.

Om meer materiaal te kunnen oppakken en invoeren, is de diameter van de schroefvijzel vergroot van 660 naar 760 millimeter. En omdat het bord in een vlakkere hoek is geplaatst, zit er tussen de riemen en de vijzel nu geen knik meer in de gewasstroom.

Verder zijn er in het midden 30 procent meer intrekvingers (excentrisch intrekbaar en met verstekte krukas) voorhanden en aan de zijkant als nieuwigheid extra multivingers: deze zijn spiraalvormig geplaatst, zodat er steeds een vinger in aangrijping is, wat een stillere loop geeft.

John Deere T serie maaidorser - Met vering naar de veertig - Agri Trader Test Jaarboek - (13)

Op de schroefvijzel zitten nu meer multivingers, de vijzeldiameter is vergroot en en de riemen voeren het goed vlakker naar de vijzel.

Met een hydraulische handpomp en de juiste afstandhouders kun je de hele vijzel omhoogzetten – helemaal zonder gereedschap! De kettingspanning wordt daarbij automatisch aangepast.

Nieuw zijn ook de kunststof vingers van de haspel, terwijl vaste kenmerken als de mechanisch aangedreven koolzaadmessen (nu zonder gereedschap met snelsluiters en klauwenkoppeling te monteren) en de  Schumacher-messenbalken (nu voortaan standaard met rolgeleiding) werden behouden. De kunststof vingers moeten verhinderen dat de messenbalken bij een te lage haspelstand door inhakende vingers worden beschadigd.

John Deere T serie maaidorser - Met vering naar de veertig - Agri Trader Test Jaarboek - (14)

De riemen worden nu hydraulisch aangedreven, de koolzaadmessen (met snelsluiting) zoals gebruikelijk mechanisch.

De omschakeling van koren op koolzaad en omgekeerd kan volgens Zürn in minder dan vijf minuten. Qua gewicht brengt het nieuwe maaibord overigens zo’n 3.640 kilo op de weegschaal – dat is 150 kilo meer dan de 630PF, zijn voorganger. De grotere schroefvijzel en extra onderdelen zoals de multivingers zijn hiervoor verantwoordelijk; het hoofdframe, dat is gebaseerd op de 600X, is nota bene lichter.

Korven en voorbereidingsbodem gemodificeerd

Zoals in het begin al gezegd, zitten er ook onder het plaatwerk wezenlijke veranderingen. Ten eerste een nieuwe, gedeelde segment-dorskorf voor de hoofdtrommel, die net als voorheen een omwikkelhoek van 124 graden heeft.

Door de verdeling in segmenten is een snellere en meer gerichte aanpassing aan verschillende dorsgewassen en oogstomstandigheden mogelijk.

Naast de korenkorf (speciaal voor droge oogstomstandigheden) is er een universele korf (voor nattere omstandigheden) en een versie voor het dorsen van mais, zonnebloemen, erwten en  bonen. Het verwisselen gebeurt zoals gewoonlijk onder de invoer-elevator, na het losmaken van de dorskorfhouder. Dat is ongeveer een kwartier werk.

Onder optimimale omstandigheden belooft John Deere bij de juiste keuze en instelling van de korven een tot 12 procent grotere doorvoer van tarwe – dat is niet mis.

Ook de separatorkorf onder de derde trommel is vernieuwd. De gegoten vingers aan het eind van de korf zijn verdwenen en de korfranden zijn nu afgerond – dat moet de gewasstroom verbeteren. Verder werd het open afscheidingsoppervlak hier met 10 procent vergroot ten opzichte van het voorgaande model, doordat het werkzame afscheidingsoppervlak nu de hele omwikkelhoek beslaat (168 graden).

John Deere T serie maaidorser - Met vering naar de veertig - Agri Trader Test Jaarboek - (19)

De korf voor de separatortrommel is volledig nieuw ontwikkeld, voor meer afscheidingscapaciteit bij een milde werkwijze. De korfafstand wordt net als voorgeen versteld met een hendel aan de rechterkant.

Volgens John Deere werd door deze maatregel in de eigen veldproeven de dorsprestatie bij tarwe 10 procent verbeterd, bij gerst 2,5 procent en koolzaad tot 7 procent.

De ontwikkelingsafdeling heeft ook de schoning onder handen genomen. De vijzeltrog boven de voorbereidingsbodem werkt nu met zes in plaats van zeven vijzels, waardoor naar verluidt een meer gelijkmatige verdeling over de schonings-deelbreedten mogelijk is.

Het voorste deel van de bodem is 10 centimeter verlengd tot 60 centimeter, het tweede deel bleef 30 centimeter lang.

Verder zijn er in plaats van twee nu drie valtrappen naar de zeefkast. De eerste trap met een valhoogte van 20 centimeter (tussen vijzelbodem en bovenste voorbereidingsbodem) is niet geblazen of geventileerd, de tweede (tussen bovenste en onderste voorbereidingsbodem, 7 centimeter) en de derde trap (tussen onderste voorbereidingsbodem en bovenzeef, 14 centimeter) zijn wel geventileerd.

John Deere T serie maaidorser - Met vering naar de veertig - Agri Trader Test Jaarboek - (20)

In de vijzeltrog lopen nu zes in plaats van zeven schroefvijzels. Daarbij zijn er nu drie valtrappen tot aan de bovenzeef.

Meer wetenswaardigheden over de John Deere T serie maaidorser

  • De nieuwe T-modellen zijn voor de campagne van 2019 beschikbaar
  • De interactieve maaidorserinstelling ICA in de GS2630-terminal met touch-bediening is behouden gebleven – net als voorheen bevalt ons de gebruiksvriendelijke menustructuur en de weergave opgedeeld in korrelkwaliteit, korrelverliezen en strotoestand heel goed.
  • De bij de S-serie verkrijgbare automatische calibratie ActieveYield is net als voorheen niet leverbaar voor de T-serie.
  • De strokwaliteit was bij onze praktijktest ondanks de centrifugaalafscheider heel goed.
John Deere T serie maaidorser - Met vering naar de veertig - Agri Trader Test Jaarboek - (18)

Voor de dorstrommel is een nieuwe segment-dorskorf leverbaar, waarmee beter op verschillende dorsomstandig- heden kan worden ingespeeld.

Technische gegevens John Deere T serie maaidorser

Dorsen en scheiden: meertrommel-dorssysteem, diameter dorstrommel 660 mm, separatortrommel 800 mm, strovleugel 400 mm; sectiekorf voor; totaal korfoppervlak 4,0 m2, 6 schudders met samen 5,8 m2 schudderoppervlak; totaal afscheidingsoppervlak 9,8 m2.

Schoning: voorschoner, bovenzeef, onderzeef, 2 geblazen valtrappen, totaal schoningsoppervlak van 6,3 m2; radiale trommelventilator.

Stromanagement: 8-rijïge strohakselaar, elektrisch verstelbare geleideplaten.

Motor & rijaandrijving: John Deere PowerTech PSS met VGT-turbo’s; cilinder- inhoud 9,0 l; nom. vermogen 292 kW (397 pk), max. vermogen 335 kW (456 pk); emissienorm Stage V met SCR + EGR + DPF;  elektronisch gestuurde drieversnellingsbak (optioneel ProDrive automatische bak); optioneel geveerd rupsonderstel; max. 40 km/u met zowel wielen als rupsbanden.

Gewichten & afmetingen: leeggewicht 17,4 t; inhoud graanbunker 11 m3; breedte met 610mm-rupsbanden 3,49 m.

Onze conclusie

Voor modeljaar 2019 heeft John Deere de T-schuddermaaidorsers een effectieve update gegeven. Het nieuwe rupsonderstel kenmerkt zich door een verbeterde duurzaamheid, weinig onderhoud en een relatief groot contactvlak met de grond.

Door dat laatste konden de rupsbanden smal worden gehouden en bleef de breedte van de machine beperkt. Bovendien zijn de bodemaanpassing en het rijcomfort dankzij de nieuwe draag- armenconstructie met vering wezenlijk beter dan bij het vorige model.

Prestatieverhogende wijzigingen zien we op het gebied van de voorste nieuwe segment-dorskorf en de separatortrommel, waardoor er nog meer afscheidingsoppervlak beschikbaar is. Daarbij zorgen de nieuwe PremiumFlow-bandmaaiborden van Zürn met hun verbeterde oogstgoedstroom voor meer doorvoer.

+ Zeer comfortabel rupsonderstel
+ 40 km/u met zowel wielen als rupsbanden
+ Intuïtieve ICA-instellingen
+ Bandmaaiborden geoptimaliseerd
+ Meer open snijoppervlak
– Cabine nog altijd naar links verzet

De concurrentie: Klasse 8-maaidorsers (schudder/hybride/rotor)

John Deere T serie maaidorser - Met vering naar de veertig - Agri Trader Test Jaarboek - (22)
John Deere T670i
John Deere T serie maaidorser - Met vering naar de veertig - Agri Trader Test Jaarboek - (23)
Claas Lexion 750 (760)
John Deere T serie maaidorser - Met vering naar de veertig - Agri Trader Test Jaarboek - (24)
New Holland CR 8.90
Dorssysteem meertrommel hybride (APS + dubbele rotor) dubbele rotor
Kanaalbreedte 1.670 mm 1.420 mm 1.560 mm
Diameter dorstrommel 660 mm 600 mm  –
Afmetingen rotors  – 4.200 x 445 mm 2.638 x 559 mm
Diameter separatortrommel 800 mm  –  –
Korfoppervlak totaal 4,0 m2 1,9 m2  –
Korfoppervlak rotors  – n.o. 3,06 m2
Zeefoppervlak totaal 6,0 m2 5,1 m2 6,5 m2
Aantal schudders 6  –  –
Afscheidingsoppervlak schudders 5,8 m2  –  –
Retour 1, terugvoer op trommel 1, terugvoer op versneller 2 met elk 1 nadorser, terugvoer  op voorbereidingsbodem
Inhoud graanbunker 11.000 l 10.000 l (TerraTrac en 760: 11.000 l) 12.500 l
Lossnelheid 125 l/sec 130 l/sec 142 l/sec
Motor John Deere PowerTech PSS Mercedes-Benz OM 470 LA (Perkins 2206F) FPT Cursor 11
Cilinderinhoud 9,0 l 10,7 l (12,5 l) 11,0 l
Nominaal vermogen 292 kW (397 pk) n.o. 330 kW (449 pk)
Maximaal vermogen 335 kW (455 pk) 320 kW (435 pk) (370 kW (503 pk)) 360 kW (490 pk)
Inhoud dieseltank 800 l 800 l (opt. 1.150 l; 760: 1.150 l) 1.000 l
Rijaandrijving 3 versnellingen; opt. ProDrive-automaat 2 versnellingen, hydrostaat 2 versnellingen, hydrostaat
Rupsonderstel optioneel, geveerd optioneel, geveerd optioneel, opt. geveerd
Topsnelheid 40 km/u 30 km/u (TerraTrac: opt. 40 km/u) 30 of 40 km/u
Leeggewicht zonder voorzetstuk 17.400 kg (wielversie) 16.800 kg (wielversie; 760: 17.000 kg) 19.638 kg (wielversie, zonder banden)

 

Dit Testrapport is eerder gepubliceerd in het Agri Trader Test Jaarboek 2019

 

Nieuwe testrapporten per email ontvangen?

We sturen je geen spam!
Lees ons privacybeleid voor meer informatie.