Leestijd: 8 minuten

Rijbericht | Met een vaste kamer perst de F 440 R zware silagebalen. We zetten de machine in op een gebied dat hem naar zijn bouw eigenlijk niet ligt: in stro en hooi. Lees hier hoe de pers zich door het droge oogstgoed heen sloeg.

John-Deere-Multipers-F-440-R-Agri-Trader-rijtest-14

De vastekamer pers F 440R van John Deere is gemaakt voor silagewerk. Als je de pers wil pesten, dan ga je het stro ermee in. En dat is wat we gedaan hebben.
In plaats van aan gedroogde grassilage met 35% droge massa, hebben we met de F 440, midden in de zomer, op de akker gewerkt met droog, erg bros stro. Eigenlijk hadden we de pers een thuiswedstrijd met sappige silage gegund, maar de afgelopen droge zomer liet alleen hooi in plaats van rijk grasland staan.

Meer dan optiepakketten

Net als in zijn trekker programma deelt John Deere zijn persen in verschillende varianten in. Het opschrift “F 440” met de toevoeging “R” maakt duidelijk dat dit een echte professional is. Ze is gemaakt voor zwaar werk bij loonbedrijven en bedrijven met meer dan 3.000 balen per jaar. In vergelijking tot de kleinere M-persen, gebruikten de ontwikkelingstechnici van John Deere bij de R-versie componenten uit de variabele persen serie 900: grotere banden, een sterkere rotor en pick-up verraden dat de machine meer doorvoer aan kan.

Verdere kenmerken van de R reeks zijn de centrale smering, edelstalen krabbers, de 2,2 m brede pick-up, een snijwerk met 25 messen en zwaardere lagers. Het kleine zusje heeft een “M” op de flanken en is minder rijk uitgerust, maar dat is slechts voor kenners zichtbaar. De “E” pers, met zijn vaste kamer, is duidelijk herkenbaar als andere soort. Die werkt met gedateerde techniek en omlopende staafkettingen in plaats van walsen.

John Deere Multipers F 440 R - Agri Trader rijtest (2)

De krabbers aan de gestuurde pick-up zijn van edelstaal en roesten niet als er corrosieve middelen in de transportstroom komen. De rollen neerhouder is optioneel. Net als de pendelende tastwielen.

Persen met walsen

In de “R” persen 17 stalen walsen vochtig gras of droge stengels tot ronde balen. Met de gelagerde walsen heeft de pers voldoende stalen massa om de tot 800 kg. wegende balen in beweging te houden.

Omdat het om extreem zware balen gaat, zijn de onderste walsen versterkt. Ze hebben meer materiaal op de ribben, omdat ze verantwoordelijk zijn voor de goede start van de balen. Dat is bij vastekamerpersen doorslaggevend. Anders dan bij variabele collega’s met omlopende banden moeten de persen met de starre kamer de binder in beweging zetten zodat de baal als keurige ton, en niet als ei uit de losklep komt.

John Deere Multipers F 440 R - Agri Trader rijtest (11)

Wie ISOBUS heeft, kan de GreenStar 1800 bestellen. Twee balken tonen of de kamer zich gelijkmatig vult. De functies worden met een scrol wiel of snel keuze toetsen ingesteld.

Een keer alles van voren

Dat is het interessante van de machine: de pick-up en rotor. Gestuurde tanden zijn gedateerd geraakt. Ze hebben voordelen, als erg korte silage, zoals vaak na de derde of vierde slag, positionerings-unit komt. Eenvoudig draaiende tanden schuiven hier vaak bij weinig voeder een lading oogstgoed voor zich uit. Gestuurde tanden daarentegen, kunnen korte halmen beter oppikken en naar de rotor voeren.

Een detail waaraan de professionaliteit van de machine te zien is: om bestand te zijn tegen de corrosieve middelen, monteert de Franse fabriek krabbers van edelstaal. Die zijn, samen met de rolkneerhouder een goede combinatie het opnameniveau van de pick-up groot te houden. Met 2m (optioneel 2,2) kan die het zwad van grote rotordorsers makkelijk aan.

John Deere Multipers F 440 R - Agri Trader rijtest (9)

Twee sensors voor de bevulling van de balen melden de druk op de achterklep. Ze reageren pas vanaf ca. 70% vulling van de balen.

Grote rotor, massieve messen

Voordat hooi of stro de perskamer in kan komen, moet het eerst samengedrukt worden. Wormwindingen op de rotoras comprimeren het oogstgoed eerst tot op balenbreedte voordat de 20 dubbele sterren het aanpakken.

John Deere noemt de op de as zittende worm en tanden ’hoge prestatie rotor’. Die moet ervoor zorgen dat de zaak ook tijdens het bochten nemen niet verstopt raakt.

Wat de 13 messen is gepasseerd mag de perskamer in. Wie de unit met 25 messen bestelt, kan in groepen schakelen: 0, 12, 13, 25.  Praktisch bijverschijnsel: Wie de helft van de messen gebruikt, heeft altijd een reserve set scherpe messen.

John Deere Multipers F 440 R - Agri Trader rijtest (5)

Het oogstgoed wordt met dubbele sterren door de snijder goevoerd.

Wat gebeurt er als de rotor verstopt raakt? “Parallelkinematische maai unit bodem” zeggen de John Deere monteurs dan. Daarmee duiden ze op het oog van de naald in elke pers: de afstand in het transportkanaal tussen bodem en rotor.

Met een knopdruk op de Greenstar terminal zwenkt een slim mechanisme de bodemklep aan alle kanten tegelijkertijd omlaag om zo de druk op het vastgelopen oogstgoed te verminderen. Dat kan dan energiezuinig voorbij de messen tot de blokkade is opgeheven.

Om de messen te wisselen hoeft er niet onder de pers gekropen te worden. Het kan via de geopende perskamer. Een sperventiel aan de buitenkant borgt dan de openstaande klep. In praktijk aangetoond: de hendel om alle messen voor de wissel te ontgrendelen, zit onder de pers, maar deze kan niet meer verbuigen als de bestuurder hem eens vergeet vast te zetten voor het wegrijden.

John Deere Multipers F 440 R - Agri Trader rijtest (6)

De messen worden zonder gereedschap vanuit de perskamer gewisseld. Alleen voor het ontgrendelen moet men nog onder de pers. Onder in beeld: de beide versterkte perswalsen.

Altijd goed in vorm blijven

Om de balen goed en scherp te vormen, geven twee sensoren aan de achterklep signalen aan de besturingsterminal.
Nadeel: Pas als de baal ca. 70% van zijn uiteindelijke volume heeft, melden de hoeksensoren een ongelijke baalvulling.

Tijdens ons werken met stro persen we volumineus zwad, dat de balen gelijkmatig vulde. Als het persen klaar is, waarschuwt een akoestisch signaal de bestuurder. Dan resteren er 3 seconden om te stoppen.

Via uitsparingen aan de voorkant van de pers is er vrij zicht op het inlopende net. Het wikkelen ging vlot en duurde nooit meer dan 20 seconde per baal. Klep open, baal er uit, klep dicht en verder maar weer.

De optionele helling zorgt voor voldoende afstand zodat de achterklep weer kan sluiten. Ook op hellend talud. Wat ons opviel, waren de hoopjes reststro die bleven liggen nadat de baal uit de kamer wam.

De pers bindt zijn buit met net of draad. Er zijn drie netrollen van elk 4.500 m aan boord. Wisselen gaat eenvoudig: de nieuwe rol over de glijbaan omhoog schuiven en door de walsen geleiden, Krabbers, spreiders, remmen en dergelijke instellen is niet nodig.

Buiten de optionele centrale smering heeft de F 440 ook automatische kettingsmering. De kettingaandrijving drijft ook een oliepomp aan, die distribueert over smeerpenselen. Goed opgelost: Elk smeerpunt is met kleur aangegeven en de benodigde hoeveelheid olie is goed instelbaar.

John Deere Multipers F 440 R - Agri Trader rijtest (3)

Een hoekoverbrenging verdeeld de power-train: Linksom voor de pick-up en perskamer, rechtsom voor de rotor. Onder zit de hendel (geopend) om de messen te fixeren.

Samenvatting

Tijdens onze korte inzet op droog stro en hooi maakte de pers fantastische balen. Wie voornamelijk silage doet, kan hiermee ook drooggoed persen. Dat maakt de machine breed inzetbaar. De grote pick-up en de rotor uit de 900 serie zorgen dat de F 440 zich niet snel verslikt. We hadden de F 440 graag in silage getest om daar zijn grenzen te bepalen. De grote invoer en de omlaag klappende maaibodem moeten die grenzen hoog leggen.

In één oogopslag

  • De F 440 R is een vastekamerpers  in premium uitvoering.
  • Met brede banden en versterkte lagers is de machine geschikt voor loonwerkers en bedrijven met een grote balen opbrengst.
  • We reden tijdens onze korte inzet in stro en hooi en hadden geen problemen.
John Deere Multipers F 440 R - Agri Trader rijtest (4)

Fantastisch opgelost: Alle punten die van olie worden voorzien zijn in kleur gemarkeerd.

Technische gegevens John Deere F 440 R

Ballendiameter 1,25-1,35
Balenbreedte 1,17
Pick-up breedte 2,0
Aantal pick-up tanden per rij/aantal tandrijen 30/5
Aandrijving pick-up gestuurd
Neerhouders Rollen (optie)
Maaiunit en perskamer
Rotordiameter 470 cm
Rotorbreedte 980 mm
Rotorvingervorm Dubbele ster
Aantal messen serie/optioneel 13/25
Messengroepen schakeling 0/12/13/25
Theoretische snijlengte 70 mm
Aantal perswalsen 17
Diameter perswalsen 222 mm
Persdruk 210 bar
Minimaal gevraagd vermogen 100 pk/75 kW
Netbreedte 1,3 m
Binding Net of garen
Netten voorraad 3 rollen
Bediening Greenstar 1800
Rollend gedeelte en gewichten
Banden 500/60 R22,5
Leeggewicht 3.500 kg
Max. toel. snelh. 40 km/u
Smering kwasten/lijsten

John Deere Multipers F 440 R - Agri Trader rijtest (12)

Uit de praktijk

John Deere Multipers F 440 R - Agri Trader rijtest (13)Landbouwer Alois Schuller komt uit Beuerberg in Ober-Bayern. Hij pers met zijn F 440 R ook voor collega’s. Hiervoor werkte Schuller met een 578 ronde balenpers van John Deere. “Die maakte bij ons in 6 jaar ongeveer 14.000 balen en ging nooit stuk. Daarom hebben we ter vervanging voor de F 440 R gekozen”. legt de ondernemer uit.

Toen we de balenpers in 2014 kochten, was hij net op de markt en hadden we er veel gedoe mee. Silage persen deed de machine prima, maar hooi was een ramp! De balen draaiden niet in de kamer en werden ongelijk gevormd. In de winter verving onze werkplaats verschillende onderdelen. Dat ging allemaal onder coulance van John Deere. Sinds die tijd doet de pers het goed.

Met droog voeder heb ik er geen problemen meer mee. Jaarlijks persen we ca. 1.000 silagebalen en 1.000 hooibalen voor onze melkveestal en klanten. Voor silage werken we met 13 messen. Op onze weinig steen- en zandhoudende bodem zijn die goed voor ca. 500 balen, voordat ze nageslepen moeten worden.

Als trekker hebben we er een 125 of 150 pk machine voor.  De lichtste heeft ook voldoende vermogen bij de silage. Ik werk met normale netten of CoverEdge. Het wisselen van de rollen is eenvoudig door het omhoogschuiven via de glijbaan. Dat heeft nog geen problemen gegeven. Ook het inweven van het net gaat goed.

Bij silage gebruik ik de max. persdruk, in hooi minder, de aanduiding van de balenvulling is super. De balen worden mooi rond en gelijkmatig. De rotor is een veelvraat en is super!

Sinds we de F 440 R hebben is hij nog nooit verstopt geraakt. De omlaag te zetten bodem heb ik nooit gebruikt. Na ca. 300 balen sloot de achterklep niet meer goed omdat er teveel voeder op het frame bleef liggen. Dat zou John Deere nog kunnen veranderen.

De aanloopproblemen waren groot en in het eerste jaar dacht ik dat de pers een miskoop was geweest. Maar na de aanpassingen werkt hij probleemloos. In deze situatie zou ik hem weer kopen.

John Deere Multipers F 440 R - Agri Trader rijtest (1)