Leestijd: 8 minuten

Rijtest | John Deere heeft de top lijn combines opgewaardeerd en van nieuwe mogelijkheden voorzien. Op de eerste blik een nieuwe ontwikkeling. We hebben de S670i Hillmaster in de graanvelden aan het werk gezet.

John Deere S-serie maaidorser test - (6)

Met zijn S-serie mikt John Deere vooral op loonwerkers en grote agrarische bedrijven. De criteria zijn: doorvoervermogen, inzetbaarheid en productiviteit. Vanaf het instapmodel, de S660, tot het vlaggenschip, de S690 staat de S-serie daar paraat met een uitgebreid aanbod aan uitrustingsmogelijkheden. Ze zijn daarmee niet alleen de vervangers voor de oude S-serie, maar ook voor de C70i hybride met dubbele rotor, die verder niet meer aangeboden wordt. Wij testten de S670i Hillmaster zoals die in 2011, tijdens het 165 jarige jubileum van John Deere werd voorgesteld, in de praktijk.

Het snijwerk

De modellen uit de S serie zijn, net als die uit de E- en T serie uit te rusten met de snijwerken van de 600R reeks. Daarbij zijn er breedtes van 4,3 tot 10,7 meter mogelijk. Als alternatief is er dan nog de Premium Flow tafel met actieve toevoer (d.m.v. rubberbanden), dwars op het wormwiel. Wij hebben voor ons testwerk het 625R snijwerk met een breedte van 7,6 meter gebruikt. De montage van de voorbouw gebeurt met een paar handgrepen. Dankzij een goed toegankelijke multikoppeling met geïntegreerde messenvergrendeling worden alle hydraulische- en elektrische aansluitingen in een handbeweging aangesloten op de combine. De messenbalken komen bij de firma Schumacher vandaan en werken volgens het principe met dezelfde naam.

Dors en separatiebereik

Het hart van de S670i, is de rotor met zijn variabele grondstoffenstroom.

Het gaat hier verder om de vertrouwde getande separator, maar dan met een wat langere frontconus, en elektrisch verstelbare geleidingspanelen in het separatorgedeelte om de materiaalstroom te kunnen regelen naar gelang de oogstomstandigheden en de vereiste strooiselkwaliteit. De rotor met zijn lengte van 3.124 mm en diameter van 762 mm geeft nog meer ruimte aan het graan, zodat het dorsen beter verloopt. Het dorsresultaat was bij onze veldtest overtuigend. Er waren nauwelijks meetbare verliezen. Het dorsgedeelte wordt voorzien van drie dorskorf segmenten, waarbij de verschillende korven, die er voor de verschillende graansoorten ter beschikking staan, ook onderling gecombineerd kunnen worden.

Met de elektrisch verstelbare regelpanelen kan de bestuurder snel inspringen op wisselende stro verhoudingen. Bij groen materiaal wordt de tijd van de vulling in de afscheider in vergelijk tot kort, bros materiaal verlengd. Het groene stro blijft vijf extra rotor omwentelingen in de afscheider. Dat werkt positief uit op de strokwaliteit en de belasting van de zeef met het korte stro.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Een krachtige reiniging

Voor wat betreft het reinigen heeft John Deere wat nieuws bedacht. Het reinigingssysteem van de S670i overtuigt door een eendelige voorreiniger, grote zeef oppervlaktes inclusief onderzeef en een nieuwe regeling van de luchtstroom uit de ventilator. Dit is een duidelijke verbetering ten opzichte van het vorige model.

Een blik in de buffertank van ons testmodel bevestigde dat ook: er waren nauwelijks achtergebleven resten. De bestuurder kan de zeef vanuit de cabine bedienen, zoals passend in dit segment. De indicatie van de actuele waardes en de verandering van instelling gebeurt via de bedieningsterminal. Voor onze S670i is helaas geen actieve omkeerinstallatie, een nadorser dus, beschikbaar. Die is er we l voor de twee zwaardere types, de S680 en S690. In de S670i moet de berijder zich redden met de standaard opzet, wat door de beperkte zeef- en rotorbelasting overigens geen probleem is. In het positieve viel ons op dat de onderzeef ten opzichte van het vorige model 20% groter is geworden en dat de zeefkast een nieuwe verlichting heeft gekregen.

John Deere S-serie maaidorser test - (10)

Zes schijnwerpers zorgen voor voldoende licht in de anders zo donkere zeefkast.

De tank legen in 1,5 minuut

Nadat de graantank hydraulisch is geopend heeft onze test kandidaat een tankvolume van 10.600 liter. Buiten de continue aanduiding van de vulling van de tank krijgt de bestuurder een akoestisch signaal plus een indicatie op de monitor bij een vullingsgraad van 75- respectievelijk 100%.

Ondanks het formaat van de buffer gaat het aftanken snel. Met zijn leegpompvermogen van 120 l/sec. is de tank van de Hillmaster machine na krap 90 sec. via de 6.9 meter lange inklapbare afvoerpijp geleegd. Het in- en uitklappen van de graantankpijp gebeurt ook via het GS3 CommandCentre in de cabine.

John Deere S-serie maaidorser test - (12)

De uitklapbare losschoorsteen beperkt de stallingruimte en maakt de machine wendbaarder.

Strooimanagement vanuit de chauffeursstoel

De machine is standaard voorzien van een Premium strohakselaar met stro geleidingstrommel, ‘Extra Fine Cut’ hakselaar met 100 messen en elektrisch bediende geleidepanelen uitgerust. Tijdens onze test hebben we het stro op zwad gelegd en het kaf verdeeld. De kafverspreiding via de stuurpanelen ging betrouwbaar en over de gehele werkbreedte. Als alternatief hadden we het stro en het kaf samen kunnen hakselen en verspreiden. De keuze van het strooimanagement gebeurt ook via elektronische besturing vanuit de cabine.

John Deere S-serie maaidorser test - (15)

Voor een rotormachine levert de John Deere S690i een erg goede strokwaliteit.

Power Tech motor

John Deere blijft ook bij zijn premium maaidorsers trouw aan zijn principes. In de S serie worden Power Tech PSX zes cilindermotoren met turbolader motoren (één met vaste-, één met variabele geometrie) gemonteerd. De motor in onze testmachine heeft een cilinderinhoud van 9 liter en levert daarmee een opgegeven vermogen van 278 kW (378 pk).

Met extra vermogen bij het legen van de graantank komen er maximaal 317 kW (431 pk) vanaf de krukas. Om dat alles te bereiken heeft de krachtbron hoge druk commonrail inspuiting, een hoog rendementskoelsysteem en interkoeling. Dat resulteert tevens in een beperking van de stikstofoxide emissie. Uiteindelijk worden de laatste beetjes roet er door een deeltjesfilter uitgevist. Ook zonder toevoeging van AdBlue voldoet de S670i daarmee aan de III B (Tier 4i) norm.

John Deere S-serie maaidorser test - (2)

De actieve keerinstallatie verhoogt de doorvoerprestatie omdat het oogstgoed in de nadorser bewerkt wordt.

Hillmaster met ProDrive

De maaidors combinatie in Hillmaster uitvoering wordt af fabriek met ProDrive transmissie geleverd. En daar horen ook de HarvestSmart doorvoerregeling en automatische differentieel rem bij. De ProDrive transmissie werkt vol automatisch en controleert ook op hellende vlakken de snelheid goed.

Daarmee is schakelwerk op hellingen en bij het verlaten van de akker niet meer nodig. Het ProDrive systeem garandeert schokvrij schakelen. De werk- en transportsnelheid kan in twee snelheidsgebieden vastgelegd- en per druk op de knop geselecteerd worden. De snelheidsregeling in beide snelheidsgebieden gebeurt via de bedieningsknuppel van de CommandTouch armleuning.

Hellingcompensatie

We hebben de S670i in de Hillmaster uitvoering getest. Ons werkveld helde naar twee zijdes. Daar kon de volautomatische hellingcompensatie van de combine ons overtuigen van zijn kwaliteit. Door de compensatie wordt de bodemdruk evenredig over de beide wielen verdeeld, de zeefkast mooi vlak belast, de graantank staat keurig loodrecht en – ook belangrijk – de berijderspositie is ook gewoon horizontaal zittend. Volgens de fabrikant werkt het HillMaster hellingcompensatie systeem tot hellingen van 15º.

‘I’ als in intelligentie

Bij deze combine verbergen zich achter de ‘i’ drie modules.

  • AutoTrac: het satelliet gestuurde stuursysteem met SF2 precisie.
  • HarvestSmart: Het systeem dat de prestaties en bedmanagement optimaliseert door regeling van de voortgangssnelheid in samenhang met de producttoevoer en oogstverliezen.
  • HarvestDoc: Het automatische opslag gegevens noteren en het verzamelen van de oogstdata.

Wat is er verder nog over de cabine te melden.

Veel ruimte en een modern bedieningsconcept zij kenmerkend voor de cabine van de S serie. De cabine is in eerdere tests al uitgebreid lovend besproken.

John Deere S-serie maaidorser test - (11)

Veel ruimte en een doordacht bedieningsconcept zijn kenmerkend voor de John Deere maaidors combinaties.

Transmissie varianten

De S serie heeft standaard een elektrisch geschakelde drie versnellingsbak. Een economisch verantwoorde oplossing met zijn automatische parkeerrem en zijn schakelen met een druk op de knop. Optioneel is er dan nog het telemetrie systeem JDLink voor een efficiënt voertuigpark beheer.

In een oogopslag

De S serie is de topklasse binnen het John Deere pallet aan maaidors combinaties, ontwikkeld voor groot agrarisch gebruik en voor loonwerkers. De axiale maaidorsmachines worden in een vermogensbereik van 371-626 pk aangeboden. John Deere zet in deze serie ook in op het ‘alleen maar diesel’ concept en ziet daar mee af van de SCR technologie. Met de ruime en overzichtelijk ingedeelde cabine zorgt de fabrikant voor optimale arbeidsomstandigheden.

Optimale bewegelijkheid

Tijdens de graanoogst konden we de S690i met zijn rupsloopwerk beter bekijken. Er zijn wat kenmerken waarmee deze reus zich onderscheidt van de S670i. De S690i met zijn cilinderinhoud van 13,5 en vermogen van 626pk heeft een dieseltank van 1.250 liter inhoud. Daar kan de machine best een tijd mee vooruit.

De ProDrive transmissie met automatische schakeling, automatische parkeerrem en sperdifferentieel behoort tot de standaard uitrusting van deze dorsmachine uit het topsegment.   De mogelijkheid om de snelheidsbereiken te definiëren is ons goed bevallen. De normale oogstsnelheid en een snellere akker- of transportsnelheid. De keuzes ervoor worden gemaakt met een druk op de knop en de regeling gaat verder met voldoende gevoel via de joystick.

Voor een beter rijcomfort en minder bodemcompressie zorgt het optionele rups loopwerk met hydropneumatische vering en een maximale breedte van 3,5 meter. Rollers en midden skaters (allebei onafhankelijk opgehangen) verdelen de last over de 1,18 m2 van de track op de bodem. Bij het rupsloopwerk kiest John Deere niet voor wrijvingstransmissie tussen de wielen en de tracks, maar voor een getande overbrenging. De voordelen daarvan liggen voornamelijk op het gebied van betere tractie bij vochtigheid en/of een te lage spanning van de tracks. Maar wat het verschil tussen de S690i en zijn kleinere familieleden voor het werk waar ze voor gemaakt zijn? De machine is standaard uitgerust met een actief keersysteem. Het oogstgoed daarin wordt met een nadorser behandeld in plaats van nogmaals door het dorsdeel van de rotors te worden gevoerd. Hierdoor wordt het rendement hoger en de graankorrelkwaliteit verbeterd. Voor het bufferen van de voorraad is er dan nog de graantank van 14.100 liter. De lossnelheid is tot 135 l/ min.

John Deere S-serie maaidorser test - (13)

Het krappe oogstraam wordt door het rups loopwerk duidelijk ruimer.

Lof en kritiek

Het maaiwerk: Het knippen in golven zoals in het verleden voorkwam is voorbij. De stoppelhoogte is nu mooi gelijk.

Stroverdeler: Het gehakselde stro wordt nu gelijkmatig over de gehele werkbreedte verdeeld op max. 9,15 m van de combine. Voor een betere verdeling bij zijwind levert John Deere optioneel de radiaalverdeler Advanced PowerCast (APC) aan.

Reiniging: Minder resten in de graantank. Het resultaat van het nieuwe reinigingssysteem met enkelvoudige voor-reiniger, grotere zeef oppervlaktes en een nieuwe loop van de luchtstroom uit de ventilator.

Technische gegevens John Deere S670i Hillmaster*

Motor PSX zescilinder turbodiesel (klasse III B)
Cilinder inhoud 9,0 l
Max. vermogen (ECE-R120) 317 kW /  431 PK
Toerental 2.200 tpm
Dorsgedeelte Rotor met variabele grondstoffen regeling
Rotorlengte 3.124 mm
Rotor Ø 762 mm
Toerental rotor  (TPM) 210 – 550 /  380 – 1.000
Dorskorf oppervlak 1,1 m²
Afscheidervlak 1,54 m²
Restgraan afscheidervlak 0,36 m²
Graantank inhoud 10.600 l
Brandstoftank 950 l

Nieuwe testrapporten per email ontvangen?

We sturen je geen spam!
Lees ons privacybeleid voor meer informatie.