Leestijd: 8 minuten

Ervaringstest | Automatische gazonmaaiers zijn intussen klaar voor de praktijk en bij elke fabrikant in het programma. John Deere is één van de meest recente instappers in dit segment. Maar doet de Tango zijn naam eer aan? Omdat uit te zoeken hebben we een uitdagende dansvloer opgezocht.

john-deere-doet-de-tango-in-de-tuin-11

Voor het kantenmaaien en het rijden tot aan de draad heeft de software 3 modi.

Ruim 400 m2 gazon zijn voor een automatische grasmaaier niet echt een uitdaging. Maar dat geldt alleen wanneer het gaat om een ongeveer symmetrisch oppervlak met weinig hindernissen. Maar wat als dat grasveld met een tegelpad met trap in twee ongelijke helften is verdeeld en er een half dozijn bomen plus drie palen voor de waslijn op staan? Als er in het grasveld bloembedden en groentetuintjes liggen of er doodlopende stroken van minder dan twee meter zijn? En kan zo’n robot uit de voeten met hellingpercentages van 20% en hoeken van het grasveld die echt spits zijn?

plattegrond

Goed nadenken is belangrijk

Een blik op de tekening laat al snel denken: “Dat gaat hem niet  worden”. Maar toch kan het! Dat was in elk geval de inschatting van Michael Baumann, verkoopadviseur van de AgrarMarkt Deppe GmbH in Barbis.

Hij had de tuin van mijn vader in het kader van een oriënterend gesprek bekeken. Voor de Tango zou het geen probleem mogen zijn. Sterker nog: om te zorgen dat de maaier zich niet hoefde te vervelen leek het een goed idee nog een paar meter van de aangrezende weide bij de tuin te trekken. Okay, als hij zich anders verveelt…

Achteraf bezien bleek het een prima idee en wel vanwege het idee meer terrein beter te kunnen verzorgen. Belangrijker was dat het apparaat om de in het gazon geïntegreerde bloembedden en groentetuintjes (op de tekening rechts boven en in het midden) genoeg plek zou hebben om storingsvrij te werken.

Even ter herinnering: Het basisprincipe van zo’n maaier is willekeurig zijn rondes te doen binnen een met koperdraad afgezet gebied. Telkens als hij een buitenste omranding bereikt, draait de maaier in een voorgeprogrammeerde hoek af en gaat die richting op. Maar als de tussenliggende afstand tussen zijn koperen grenzen te klein is, dan loopt dit idee tegen zijn beperkingen aan, maar daarover later meer.

john-deere-doet-de-tango-in-de-tuin-5

De grasstrook tussen de twee groentetuintjes is voor een maairobot te smal.

Tango is veelvoudig programmeerbaar

De installatie van de genoemde – onder zwakstroom staande – draad die niet alleen de grens, maar ook de oriëntatie van de maaier bepaalt, kan de hobbytuinier doorgaans zelf wel doen. Daar hoeft de kabel niet eens voor ingegraven worden. Theoretisch is het voldoende de draad met de meegeleverde pennen in het gras te prikken. In de praktijk is het beter de draad een paar centimeter in te graven.

Om dat niet allemaal moeizaam met de spade te hoeven doen, biedt de vakhandel daarvoor uit service overweging een speciale slede aan. Ook in dit geval waarbij er voor het kabelleggen en de  instelling van de maaier voor dit uitzonderlijke perceel twee man ongeveer drie uur bezig waren. En dat was zoals gezegd een klus met veel hoeken en kanten. En dat niet alleen in letterlijke zin. Het advies en de hulp van de vakhandelaar waren eersteklas,  iets dat een aanzienlijke bijdrage tot de tevredenheid van de klant was.

Eerst werd de draad aan de hele buitenomtrek op een afstand van ongeveer 25cm van het gazon gelegd. Omdat er tussen het woonhuis en de schuur een duidelijk afschot is en ze met een tegelpad met vijftredige trap verbonden zijn, werd er besloten het perceel in twee delen op te splitsen. Aan het bovenste einde van de weg werd er met de bekabeling 1,5 meter brede ‘corridor’  gemaakt waardoor het apparaat van speelzijde kon wisselen. Bovendien kregen de in het gazon liggende bedden hun eigen omheining die verbonden was met het ‘hoofdnet’.

De software van de Tango maakt het mogelijk 5 ‘startpunten’ voor de machine in te stellen. Uitgangspunt is daarbij altijd het laadstation, dat in dit geval aan de oostkant van het huis geïnstalleerd was (in de tekening: rechts). Naar gelang de programmering rijdt het apparaat links- of rechtsom langs de draad en start het zijn werk na een vooraf bepaalde afstand. Door deze verschillende modi is het mogelijk het maaien op verschillende punten te laten beginnen. Dat werkte betrouwbaar en resulteerde er in dat ook de verre hoeken gemaaid werden. In ons geval bleken we maar 3 uitgangslocaties nodig te hebben. Ook de maaitijden zijn instelbaar. In ons geval stelden we de tijd af tussen 0900-1900 uur. In 2012 liep de Tango gemiddeld 3 dagen per week. Meer was niet nodig om een in het algemeen goed onderhouden grasveld  achter te laten. Maar wij kochten de machine pas vroeg in de zomer. Tijdens de voorjaarsbloei van het gras zou een 4-daagse werkweek nodig kunnen zijn. Dat gaan we volgend jaar zien.

john-deere-doet-de-tango-in-de-tuin-1

De grenskabel moet in elk geval goed doordacht gelegd worden.

Kanten onder controle

Het inprogrammeren van de aparte tijden en modi is heel simpel. De menustructuur is eenvoudig en het display is zelfs voor senioren goed lees- en werkbaar. En van die eigenschap werd dan ook dapper gebruik gemaakt.  Een voorbeeld is het ‘rijden aan de draad’, dat is altijd nodig wanneer de Tango weer terug moet naar zijn laadstation of de buitenste borders maait. De standaardinstelling is dat de maaier werkt met de ‘draad tussen de wielen’ zodat hij vrij kort op de kant maait, In twee andere modi kan hij ook aan de binnenkant van de kabel, respectievelijk op een paar cm afstand er vandaan rijden. Maar dan bestaat het gevaar dat hij de draad kwijt raakt. Wij hebben het tot dusver maar op de standaardinstelling gehouden. Hoe vaak de gazonkanten gemaaid worden is ook instelbaar. Bij ons volstond 1-2 maal per week.

Vanwege de ingebouwde veiligheidsmarge wat in de draad ervoor zorgt dat de machine niet het gazon verlaat,  bleven er op een paar plekken smalle strookjes gras staan. En dan moest er toch weer even naar doe ouwe vertrouwde handgrasmaaier gegrepen worden. Dat speelde vooral in de strook tussen de groentetuintjes (in de tekening rechts) en tussen het groentebed en de garage. Daar is de breedte 1,2, respectievelijk 1,8 meter. Een moeilijke maat voor maairobots. Onze ervaring wijst inmiddels uit dat twee meter de minimaal gevraagde werkbreedte voor een maairobot is. Daarom gaan we de indeling van de tuin wat herzien. Het verleggen van de bedrading zal geen probleem zijn. Repareren is dat ook niet zoals we van onzorgvuldig spitten hebben geleerd. Wanneer de stroomkring ondergronds wordt onderbroken stopt de robot direct en volgt er een foutmelding met een knipperend licht op de lader.

Veranderingen aan het perceel

Ook in het eerste seizoen waren er al wat aanpassingen aan de indeling. Er werden wat lage takken van struiken verwijderd om de Tango dat ook te kunnen laten maaien. Als hij tegen het stevige onderhout stoot, dan keert hij vanzelf om. Anders was het bij de grote eik. De wortels en stam komen geleidelijk uit de grond. Daarom schatte de Tango ze in als ‘oplopende bodem’. Dat ging goed tot hij stevig steil tegen de stam stond en zichzelf uitschakelde. We hebben hem de toegang tot de boom ontzegd met een decoratief stuk steen. Probleem opgelost.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Als we het over uitschakelen hebben: dat doet hij automatisch wanneer hij zich in een onmogelijke situatie heeft gemanoeuvreerd. Wij hadden dat bijvoorbeeld in een spitse, ook nog eens hellende, hoek van de tuin. Toen het daar ook nog eens glad was gleed de machine weg. En in tegenstelling tot politici stopt hij wel als hij de draad kwijt is. Op vreemd terrein functioneert de machine gewoon niet, dat is veilig. Dat hij direct stopt als hij opgetild wordt is vanzelfsprekend. Hindernissen zoals palen ontwijkt hij voorbeeldig en hij maait er mooi strak omheen. Interessant is wat er bij hoger gras gebeurt. Als hij zo’n plek bereikt, dan registreert hij dat door de toegenomen belasting en begint hij met een groter wordende straal te cirkelen om zich uit de dichte begroeiing te maaien. Als hij zich er uit geworsteld heeft, dan werkt hij gewoon verder.

Als het over een oneffen ondergrond gaat is ons gazon ver verwijderd van de ideale golfcourse. Een deel van de weide werd bij het perceel betrokken en een voormalig kippenweitje (naast de  schuur) werd wat vlakker gemaakt en ook tot gazon gepromoveerd. Door de zaak daar iets te egaliseren verdwenen de pijnpunten. Wij hielden daarbij een maaihoogte van ca. 6 cm aan. De verstelmogelijkheden lopen van 19-102 mm.Om een betere terreinvaardigheid te krijgen zou het profiel van de aandrijfwielen en het formaat van de voorwielen anders mogen zijn. De fabrikant heeft dat inmiddels gedaan.

john-deere-doet-de-tango-in-de-tuin-10

Voor hellingen is de Tango niet bang.

Goed maairesultaat van de Tango

De opdracht dat de maaier met een nog maar 30% gevulde accu terug naar de lader gaat is nuttig. De Tango kwam altijd wel naar huis, maar zijn tempo was de laatste meters soms al traag.  Interessant vonden we dat de maaier als zijn accu zwakker wordt vanzelf naar huis gaat zonder dat hij daar zijn grenskabel voor nodig heeft.

De Tango komt niet onder de indruk van vocht. Dauw en zelfs motregen zijn voor hem geen reden om te stoppen met dansen. Alleen heeft het gemaaide gras onder natte omstandigheden de neiging aan het onderstel te kleven. Als de messenweerstand dan te groot wordt schakelt de machine uit. Maar normale grasvochtigheid zorgt nooit voor problemen. De maairesultaten zijn na een paar maanden inzet als goed te bestempelen. Zelfs op de niet ideale ondergrond van ons gazon.

john-deere-doet-de-tango-in-de-tuin-6

Hoewel het niet te zien is, ligt de tuin op een helling tot 20 %. Het steilst is hij bij de groentetuin

Onze samenvatting

Aan alle basisvoorwaarden wordt voldaan. Ondanks ons grillig gevormde perceel. Zijn maaibeeld was goed en na maaien bijna niet nodig. De gebruiksvriendelijkheid en betrouwbaarheid zijn goed. Daarmee heeft de Tango aan de uitdaging voldaan. De nodige aanpassingen aan de tuin bleven beperkt. De eerste inbedrijfsstelling door de vakhandel is aan te raden. Het feit dat er geen gemaaid gras meer geruimd hoefde te worden was prima, zeker voor een seniorenhuishouden. Datzelfde geldt ook voor de enorme arbeidsbesparing ten opzichte van de conventionele aanpak. En dat geldt niet alleen voor senioren. Al met al was de aankoop een prima beslissing.

john-deere-doet-de-tango-in-de-tuin-12

De Tango is goed te dragen en werkt ook als hij willekeurig op het gazon wordt neergezet.