Leestijd: 9 minuten

De modelupdate van deze grote Amerikaanse ‘herten’ is omvangrijk. De 9-serie kreeg meer vermogen en in de meeste modellen een geheel nieuwe motor. Bovendien hebben deze modellen nu de bekende premiumcabine van de grote standaardtractoren. Een treffen van giganten.

John Deere 9 serie - Het mega trekpaard- Agri Trader Test Jaarboek (3)

De trekkers van de 9-serie zetten een gigantisch optreden neer.

Het woord mega is zeker van toepassing op de nieuwe 9-serie van John Deere. De machines maken niet alleen uiterlijk een imposante entree, dat wat onder de kap zit is ook indrukwekkend.

John Deere heeft bij alle modellen nog meer kolen op het vuur gegooid. Zo levert het grote vlaggenschip van de serie nu een vette 691 pk maximaal vermogen, waarmee hij op ooghoogte komt met de voornaamste concurrenten.

Verder is de typeaanduiding nu parallel getrokken met die van de kleinere broers 8R en 7R. Voor een gigantentest stelde John Deere ons het vlaggenschip 9R 640 ter beschikking op dubbele luchtbanden, plus de 9RX 640 op rupsbanden.

Aangezien er echter omvangrijkere vernieuwingen zijn bij de kleine kniktractoren met PowerTech-motor, namen we de ‘kleine’ 9R 590 (op enkele luchtbanden) ook nog onder de loep. Alleen de DualTrac-rupstractor 9RT ontbrak bij dit treffen. Daar is volgens John Deere in deze streken zo goed als geen vraag naar.

De 9-serie kun je grofweg indelen aan de hand van de drie onderstel-concepten. Van de kniktractoren op wielen zijn er vijf modellen, beginnend bij de kleine 9R 440 en lopend tot de grote 9R 640. Op de kleine 9R met 484 pk maximaal vermogen na zijn dezelfde modellen er ook als 9RX. De RT-modellen hebben weliswaar ook de motor-update gekregen, maar hebben nog dezelfde vermogensklasse-indeling als voorheen.

John Deere 9 serie - Het mega trekpaard- Agri Trader Test Jaarboek (6)

In de dubbel-lucht-configuratie met de maat 710/70 R42 zitten de 9R-modellen op een buitenbreedte van 4,3 meter.

Nieuwe power uit eigen huis voor de John Deere 9 serie

De grootste veranderingen zien we bij de vier kleine modellen van de 9-serie: de 440, 490, 540 en 590. Die kregen een nieuw hart: onder de kap schuilt nu de nieuwe 13,6 liter grote PowerTech uit de eigen motorenafdeling van John Deere.

Ter herinnering: voorheen zat bij drie daarvan de PowerTech van 13,5 liter onder de kap.

John Deere heeft de zescilinder lijnmotor echter niet simpelweg opgeboord, maar in principe geheel nieuw ontwikkeld. Zijn kenmerken zijn onder andere zelf stellende hydraulische klepstoters, een hydraulische ventilator-aandrijving, een modulaire kabelboom met nieuwe ECU en sterkere motorcomponenten – alles voor een hoger rendement.

John Deere 9 serie - Het mega trekpaard- Agri Trader Test Jaarboek (5)

Het blok van de kleine 9-machines kreeg een grotere cilinderinhoud en meer vermogen.

Positief opvallen doet de verminderde geluidsproductie, iets wat de ingenieurs van John Deere bevestigden als een van de ontwikkelingsdoelen.

Niet in de laatste plaats moet de nieuwe PowerTech-motor in de 9R 590 ook meer pk’s leveren dan de voorgaande model-generatie had, want toen hadden de twee grootste modellen de Cummins-motor. Nu lost de nieuwe PowerTech 13.6-motor het kleine Cummins-type af.

De 590 levert nu een maximumvermogen van 649 pk, dat is ruim 20 pk meer dan de Cummins in de 9570R-kniktractor. En ruim 77 pk meer dan de oude 13,5 liter grote PowerTech kon leveren! Het maximale koppel van 2.723 Nm levert de grote PowerTech in de 9R 590 bij 1.600 toeren.

Voor de drukvulling worden in de 9R 540 en 590 dubbele turbocompressoren met vaste geometrie en wastegate (uitlaatgas-bypass-klep) gebruikt. De kleine modellen hebben een enkele turbo met wastegate.

Als inspuitsysteem heeft John Deere gekozen voor een elektronisch geregelde hogedruk-common-rail. De dieseltankinhoud is gelijk aan die van de oude generatie: 1.490 liter. De AdBlue-tank kan nu 120 liter bevatten.

John Deere 9 serie - Het mega trekpaard- Agri Trader Test Jaarboek (1)

John Deere maakt in de grote kniktractoren wederom gebruik van Cummins-motoren.

Cummins voor het vlaggenschip

John Deere blijft bij zijn vlaggenschip trouw aan de 15 liter grote Cummins X15. En zo hebben de 9R 640 en 9RX 640 in onze test beide deze zescilinder-lijnmotor, die een topvermogen levert van 691 pk en daarmee 20 pk meer dan de voorgaande kniktractormodellen 9620 R/RX.

Het maximale koppel bedraagt 2.890 Nm bij 1.600 toeren. De Cummins gebruikt voor de drukvulling een turbocompressor met variabele geometrie plus een luchtgekoelde interkoeler en gekoelde uitlaatgasterugvoer. Voor het voldoen aan de Europese emissienorm Trap 5 hebben zowel de Cummins als de JD PowerTech een DPF (Diesel Particle Filter), DOC (Diesel Oxidation Catalyst) en SCR (Selective Catalytic Reduction) – de ‘Full Monty’ dus.

Sterke componenten op de John Deere 9 serie

Als de motoren meer vermogen kunnen leveren, moet de transmissie ook meer aankunnen. In de 9-serie betreft het de e18-powershifttransmissie. Die beschikt over 18 versnellingen vooruit en 6 achteruit.

De 9RX 640 bereikt zijn topsnelheid van 40 km/u bij de volle 2.100 toeren.

Daarbij passen ook de veranderingen aan de assen, differentiëlen en de chassis van alle modellen van de 9-serie. Bij de rupstractor 9RX zijn er ook modificaties aan de rupsonderstellen doorgevoerd. Daarbij zijn verschillende componenten verstevigd.

John Deere 9 serie - Het mega trekpaard- Agri Trader Test Jaarboek (4)

Vanwege het hogere vermogen zijn alle componenten aangepast, zowel in de transmissie als in de assen.

Zo is het aandrijfwiel met meer bouten gemonteerd (20 stuks, voorheen 10) en ook de spanwielen en geleiderollen zijn groter uitgevoerd. Bovendien levert de spanarm volgens opgave nu een spankracht van 7.257 kilo (of beter gezegd zo’n 71 kN), waardoor de rupsbanden volgens John Deere nu een 60% hogere voorspanning hebben dan bij de concurrentie.

Bovendien is er nu een weergave van de correcte rupsbandspanning – super. Die komt van de 8RX.

John Deere 9 serie - Het mega trekpaard- Agri Trader Test Jaarboek (7)

De nieuwe rupsonderstellen zijn onderhoudsvriendelijker en robuuster geworden.

Het contactvlak met de bodem met de 760mm-rupsen bedraagt overigens 5,57 m2. Het maximale bedrijfsgewicht van de grote 9RX ligt op 32.000 kilo. Bovendien mag je de 9R en 9RX nu met een dikke drie ton van meer ballast voorzien. Daarvoor zijn er nieuwe ballastpakketten.

De hef-installatie aan de achterzijde en de load-sensing-werkhydrauliek leveren dezelfde prestaties als bij de voorgangers. Naar keuze is er een enkele pomp met een opbrengst van 208 l/min of een dubbele pomp met 416 l/min.

Er zijn vier tot acht extra regelventielen aan de achterzijde leverbaar.

De opbrengst van de vulpomp heeft John Deere wel met 40% vergroot; een aantal klanten had hierover geklaagd. Een trekstang is standaard aan boord, de elektro hydraulische hefinstallatie met 6,8 ton of 9,1 ton hefvermogen is optioneel. Naar wens is er verder nog een 1.000-toeren-aftakas.

John Deere 9 serie - Het mega trekpaard- Agri Trader Test Jaarboek (12)

De machines zijn voorzien op het trekken van grote werktuigen via een trekstang of achterhef.

John Deere 9 serie heeft cabine van topklasse

Bij het lopen van een rondje rond de machine torent hoog er bovenop de stuurhut. Markant is het hoekige design van veel elementen, bijvoorbeeld de buitenspiegels en de ledwerklampen.

Bij de vormgeving van de cabine speelde onder andere de BMW-studio in Californië een voorname rol. In principe wisten we wat we konden verwachten, aangezien hij afstamt van de kleinere broers van de 8R- en 7R-serie. Het is inmiddels echter meer dan een jaar geleden dat we in deze premium-cabine konden plaatsnemen. Afgezien van het kleine opklapbare raam aan de linkerkant is hij vrijwel identiek aan die van de 8R en 7R.

John Deere 9 serie - Het mega trekpaard- Agri Trader Test Jaarboek (8)

De cabine is geen onbekende: die zit ook op de grote standaardtrekkers 8R en 7R.

Aangezien de machines van de 9-serie alleen al door hun hoge gewicht als een blok op de akker liggen, hebben ze niet de volledige veringuitrusting van de grote standaardtractoren.

Voor de 9RX is er standaard de mechanische cabinevering. Deze zorgde bij ons voor een aangename testrit. De wielmachines kunnen worden uitgerust met de ActiveSeat 2 in combinatie met de verende vooras, en de 9RT-rupsmachines hebben een hydropneumatisch veersysteem in de rupsonderstellen.

John Deere 9 serie - Het mega trekpaard- Agri Trader Test Jaarboek (2)

De cabine is zeer ruim. John Deere snapt hoe je moderne werkplekken met een aangenaam gevoel maakt.De cabine is zeer ruim. John Deere snapt hoe je moderne werkplekken met een aangenaam gevoel maakt.

Premium-inrichting

John Deere weet hoe je een moderne werkplek voor de chauffeur creëert. Je voelt je er heel prettig in, dankzij zaken als de hoogwaardige materialen, de ergonomische bedieningselementen op de CommandArm en de comfortabele leren stoel. Die laatste heeft zowel verwarming als ventilatie, en als klap op de vuurpijl een massagefunctie in twee standen! Die hebben we meteen geactiveerd.

Bijdragend aan het algehele comfort zijn verder de multimedia-voorzieningen, met daarbij Apple CarPlay.

John Deere 9 serie - Het mega trekpaard- Agri Trader Test Jaarboek (10)

Op de armleuning zit het grote CommandCenter 4600-beeldscherm. Verder is de armleuning overzichtelijk gehouden.

Dankzij de ruim draaibare stoel (25 graden naar links en 40 graden naar rechts) hadden we goed zicht op de aanbouwwerktuigen. Je voeten kun je comfortabel op de steunen plaatsen.

Wat dat blikveld betreft: bij de 9RX zijn de buitenste waarschuwingsborden verplaatst naar beneden bij de rupsbanden, heel goed. Helaas is het bestreken oppervlak van de ruitenwisser op de voorruit te klein. Hij is aan de bovenkant aan het cabine dak gemonteerd en komt maar tot halverwege. Hier moet nog iets aan verbeterd worden.

Net als op de eerder geteste 8R 370 is het koelvak ook klein uitgevallen. Je kunt er geen waterfles staand in kwijt, da’s jammer.

John Deere 9 serie - Het mega trekpaard- Agri Trader Test Jaarboek (9)

De 9RX-kniktractoren hebben standaard een mechanische cabinevering.

Kinderlijk eenvoudig management

Om tijd te besparen en fouten te vermijden, is er het kinderlijk eenvoudige Auto-Setup. Boeren of loonwerkers kunnen vooraf de werkopdrachten voor de te bewerken akkers vastleggen in het Operations Center. Rijdt de chauffeur nou het veld op, dan verschijnt automatisch de opdracht op de terminal. De chauffeur hoeft deze alleen maar te bevestigen en kan dan aan de slag.

Zodra de opdracht voltooid is, zijn de gegevens (bijvoorbeeld uitgestrooide hoeveelheden, locatie-informatie of veldgrenzen/sporen en dergelijke) gemakkelijk in het Operations Center in te voeren. En er zijn meer intelligente systemen aan boord.

De StarFire-ontvanger zit nu diefstalbestendig op het cabinedak. Wie naast de standaardfuncties als AutoTrac verdere automatiserings-software wil hebben, die is bij John Deere aan het juiste adres. Er is extra programmatuur beschikbaar voor de omkeerautomaat, de deelbreedtenschakeling, passieve aanbouwwerktuigenbesturing, gemeenschappelijk gegevensgebruik op het veld, MachineSync en AutoPath.

John Deere 9 serie - Het mega trekpaard- Agri Trader Test Jaarboek (11)

Voor de nodige luxe tijdens het werken zorgt de geïntegreerde massagefunctie van de leren stoel.

Technische gegevens John Deere 9RX 590

Motor: John Deere PowerTech, zescilinder-in-lijn, cilinderinhoud 13,6 l; hogedruk-commonrail, dubbele turbo, Trap 5 met DPF, DOC en SCR; max. vermogen 477 kW (649 pk) @ 1.900 tpm; constantvermogengebied 1.550-2.100 tpm; max. koppel 2.723 Nm @ 1.600 tpm; dieseltankinhoud 1.490 l, AdBlue-tank 120 l.

Transmissie: e18 Full-Powershift-transmissie, 18 versn. vooruit, 6 achteruit; 40 km/u bij 2.100 tpm; contactvlak met 760mm-rupsbanden 5,6 m2.

Hydrauliek & aftakas: load-sensing hydraulieksysteem met 208 of 416 l/min; 4 – 8 extra regelventielen; optionele achterhef 4N/4, hefvermogen 6,8 of 9,1 t; optionele aftakas achter 1.000 tpm.

Gewicht & afmetingen: leeggewicht 25,5 t, max. toelaatbaar totaalgewicht 32 t; buitenbreedte 3 m.

Onze conclusie over de John Deere 9 serie

Aan de grote 9-serie zijn voor deze nieuwe generatie omvangrijke wijzigingen doorgevoerd. Alle modellen kregen meer vermogen en in de ‘kleine’ modellen kwam een nieuwe John Deere-motor. Deze heeft niet alleen een grotere cilinderinhoud, maar levert ook tot maar liefst 649 pk aan maximaal vermogen; deze motor lost in zijn klasse de Cummins af. Die motor drijft net als voorheen het topmodel aan.

Lovenswaardig is het aangename gevoel in de grote, stille cabine die we al kennen van de 8R/7R-standaardtractoren.

+ hoogvermogende motoren
+ stille cabine
+ moderne werkplek

– klein ruitenwisseroppervlak
– klein koelvak

De concurrentie: kniktractoren

John Deere 9 serie - Het mega trekpaard- Agri Trader Test Jaarboek (13)

John Deere 9RX 590

Case IH Quadtrac 580

Case IH Quadtrac 580

Claas Xerion 5000 Trac TS

Claas Xerion 5000 Trac TS

Motor John Deere PowerTech 13.6, zes-in-lijn FPT Cursor 13, zes-in-lijn Mercedes Benz OM471
Cilinderinhoud 13,6 l 12,9 l 12,8 l
Nom. vermogen 590 pk @ 2.100 tpm 589 pk @ 2.100 tpm 509 pk @ 1.900 tpm
Max. vermogen 649 pk @ 1.900 tpm 647 pk @ 1.900 tpm 530 pk
Max. koppel 2.723 Nm @ 1.600 tpm 2.757 Nm @ 1.400 tpm 2.600 Nm @ 1.300 tpm
Uitlaatgasreiniging Trap 5 met DOC, SCR en DPF Trap 5 met Hi-eSCR2 Trap 5 met DOC, SCR en DPF
Dieseltankinhoud 1.409 l 1.881 l 740 l + optional 190 l
Transmissie e18 Powershift, 18v/6a 16×2 PowerDrive, powershift Cmatic, traploos vermogengesplitst
Topsnelheid 40 km/u @ 2.100 tpm 40 km/u 30 km/h @ 1.800 U/min
Hydrauliek 208 of 416 l/min 159 of 216 of 428 l/min 159 + opt. 250 en 80 l/min
Achterhef opt. Cat. 4N/4 met 6,8 of 9,1 t Cat. 4 N met 8,9 t Cat. 4N met 13,6 t
Leeggewicht 25,55 t 24,27 t 24,00 t
Max. toelaatb. totaalgewicht 32,00 t 32,00 t 30,00 t

 

Wil je meer van dit soort testrapporten lezen? Koop dan het Agri Trader Test Jaarboek in de Agri Toppers Webshop!

Nieuwe testrapporten per email ontvangen?

We sturen je geen spam!
Lees ons privacybeleid voor meer informatie.