Leestijd: 12 minuten

De 5R-modellen van John Deere bieden bijna alles wat hun grotere broers van de series 6R, 7R en 8R ook aan boord hebben – in elk geval in de navenante specificatie. We hebben de 5125R in een eenvoudige en uitgebreide uitvoering met elkaar vergeleken.

John Deere 5125R vergelijking Agri Trader test Jaarboek (24)

Uiterlijk zijn de trekkers nauwelijks van elkaar te onderscheiden, maar in het gebruik maken de techniek-pakketten deels duidelijk verschil. Op beide testmodellen zit de nieuwe 543R-frontlader van John Deere gemonteerd.

Om te beginnen wat achtergrondinformatie

Ja, de 5R-serie wordt in de Augusta-fabriek in de USA geproduceerd en niet zoals de meesten wellicht hadden gedacht in Mannheim in Duitsland. De reden is simpel: de productielijnen in Mannheim hadden niet voldoende capaciteit voor een extra modelserie. Daarbij heeft Augusta als de compacte-tractorenfabriek van het concern haar specifieke vaardigheden en ervaringen in dit tractorsegment.

John Deere levert de in totaal vier modellen in een grote hoeveelheid varianten, van een absolute basisuitvoering tot aan een hoog premium-niveau.

Zo kun je de trekkers krijgen met eenvoudige viertraps-powershifttransmissie, standaard-vooras en zonder cabinevering, maar ook in een high-tech variant met verende multi-link-vooras, cabinevering en achttraps-powershifttransmissie.

John Deere 5125R vergelijking Agri Trader test Jaarboek (1)

De eerste test van beide trekkers was die in het afrijden van mais.

 

Daarmee wil John Deere een zo breed mogelijk koperspubliek aanspreken. Zelfs in de basisuitvoering zijn de compacte Amerikaanse trekkers voor sommige toepassingen al een beetje ‘too much’, bijvoorbeeld voor eenvoudige werkzaamheden voor de mengvoerwagen. Daarom heeft John Deere voor dit soort toepassingen de low- specmodelserie 5M in het programma. Deze dekt met vier modellen van 75 tot 115 pk vrijwel hetzelfde vermogensgebied af als de 5R-serie.

John Deere 5125R vergelijking Agri Trader test Jaarboek (2)

Bij de vlakke bodembewerking toonden de twee transmissies duidelijke verschillen in gebruiksgemak.

Terug naar onze vergelijkingstest: we wilden in de praktijk bij verschillende werkzaamheden ontdekken of de verschillen in prijs en techniek echt zoveel uitmaken, en waar je misschien zonder bepaalde comfortvoorzieningen kunt. Onder de werkzaamheden vielen naast het transport met een kiepwagen, de bodembewerking met een drie meter brede korteschijveneg, weidelandwerk met hooischudder en zwadhark en klassiek frontladerwerk bij de rondebalenoverslag.

 

Deze slideshow vereist JavaScript.

10 pk surplusvermogen voor beide John Deere 5125R

Alle 5R-varianten hebben dezelfde 4,5 liter grote viercilinder van het type PowerTech PWX. In de 5090R levert die 90 pk, in het  topmodel 5125R levert deze motor bij het nominaal toerental van 2.200 tpm 92 kW  ofwel 125 pk.

Als de motor in de drukking gaat, levert de vierpitter bij 1.900 toeren maximaal 96 kW (135 pk). Er is ook een boostfunctie, maar anders dan bij de 6R, 7R en 8R alleen bij transportwerkzaamheden. Daarom heet het vermogensmanagement bij de 5R ook TPM (Transport Power Management) en niet IPM (Intelligent Power Management) zoals bij de 6R, 7R en 8R. Vanaf 15 tot 20 km/u  heb je dan als nominaal vermogen 135 pk tot je beschikking, dus precies evenveel als het maximale vermogen bij veldwerkzaamheden.

John Deere 5125R vergelijking Agri Trader test Jaarboek (5)

De 4,5 liter grote viercilinder levert bij toerentaldaling tot 10 pk extra vermogen.

Volgens de fabrikant is er van 2.200 tot 1.650 toeren een constant-vermogengebied, dankzij een wastegate-geregelde turbocompressor met intercooler. Het maximumkoppel ligt bij 1.500 toeren en bedraagt 534 Nm.

Wat betreft uitlaatgasreiniging werkt de Tier4 final-conforme motor met extern gekoelde uitlaatgasterugvoer (EGR), DOC en een diesel-partikelfilter; een SCR-systeem is niet nodig.

John Deere 5125R vergelijking Agri Trader test Jaarboek (6)

De 5125R haalt de emissienorm Tier 4i zonder SCR-uitlaatgasnabehandeling.

Het DPF brandt wanneer nodig automatisch schoon, maar moet wel regelmatig worden schoongemaakt.

De dieseltank kan 178 liter bevatten, wat geen recordwaarde is, maar prima op klasseniveau. Overigens hebben de ingenieurs bij de ontwikkeling van de 5R daadwerkelijk iets afgekeken van de grote 8R-tractoren, bijvoorbeeld de in het gebogen voorframe met wespentaille ingegoten olietank.

John Deere 5125R vergelijking Agri Trader test Jaarboek (7)

Voor het reinigen kunnen de voorste radiateurpakketten gemakkelijk worden uitgeklapt.

Vier of acht LS-trappen

Alle vier de 5R-modellen geven je de keuze tussen drie powershifttransmissies. De eenvoudigste mogelijkheid is de 16/16 CommandQuad met handmatige viertraps-powershiftschakeling. Iets meer bedieningscomfort geeft de 16/16 CommandQuad met viervoudige powershiftschakeling en automaat.

De meest luxe versie is de Command 8 met achttraps-powershiftschakeling en bijschakelbare automaat plus ECO-functie. Onze twee testtractoren waren uitgerust met de twee laatstgenoemde transmissie- varianten. Daarom gaan we die iets nader toelichten.

John Deere 5125R vergelijking Agri Trader test Jaarboek (11)

Bij de uitrusting met mechanische regelventielen zijn de meeste bedieningselementen vooral in de rechter zijconsole bij elkaar geplaatst.

De 16/16 CommandQuad heeft vier groepen van vier powershifttrappen. Zowel de groepen als de onder last te schakelen versnellingen kunnen handmatig en automatisch worden geschakeld. Daarbij kun je met vijf drukknoppen in de buurt van de schakelstick in de zijconsole de groepen A, B en C ‘invriezen’, of voor de automatische groepenwissel ook C/D of B/C/D; dat kennen we op dezelfde manier van de CommandQuad en DirectDrive van de 6R.

Vind jouw John Deere 5125R op Agri Trader

De schakelpauzes bij het wisselen van groepen zijn op gangbaar klasseniveau, het schakelen met de stick middels klik met de duim is gemakkelijk en comfortabel.

Nog comfortabeler gaat het met de Command8 met 32/16 versnellingen – en dat niet alleen omdat je twee keer zoveel versnellingen vooruit hebt als bij de CommandQuad. De vier groepen en acht powershifttrappen zijn ook hier zowel handmatig als automatisch te schakelen (net als bij de CommandQuad beweeg je voor het veranderen van de transmissiemodus simpelweg de schakelstick naar rechts of links), maar daarnaast is er nog de mogelijkheid om een eindsnelheid van 40 km/u in versnelling D8 te bereiken bij slechts 1.750 toeren, wat diesel spaart en het geluid vermindert.

John Deere 5125R vergelijking Agri Trader test Jaarboek (15)

Mooi in deze trekkerklasse is ook de optionele halogeenlamp links voor meer veiligheid bij het in- en uitstappen in het donker.

Verschillen bij de bediening tussen beide transmissies zijn natuurlijk merkbaar. Bij het rijden op de weg valt de Command8 op door minder groepenschakelingen en daardoor een betere acceleratie; bij onbeladen rijden kun je in groep C wegrijden en dan heb je tot 40 km/u maar één groepenschakeling.

Ook voor de korteschijveneg konden we met de Command8 beter uit de voeten, want die dekt in groep C bij ongeveer 1.900 toeren werksnelheden van 8,5 tot 17,5 km/u af, terwijl de CommandQuad bij ongeveer 14,5 km/u een groepenschakeling met langere krachtonderbreking nodig heeft.

Met de Command8 konden we zelfs bij het keren op een dwarsbed in dezelfde groep blijven, terwijl we bij de CommandQuad een groep omlaag moesten schakelen (van C naar B). Geen grote verschillen daarentegen bij het hooischudden, bij het zwadden en bij de rondebalenoverslag. Bij dat laatste profiteer je van een programmeerbare vooruit-achteruitversnelling-verhouding.

Klasse is dat alle drie de transmissievarianten de mogelijkheid bieden om drie wegrij-versnellingen te programmeren en daarbovenop de koppelingsfunctie via het rempedaal (AutoClutch); deze is net als bij de 6R, 7R en 8R drievoudig instelbaar en geheel te deactiveren. Mooi is dat in de omkeerschakeling-gleuf links van het stuur een parkeer-blokkering is geïntegreerd.

Bij de aftakas-uitrusting zijn alledrie de transmissievarianten identiek: achter heb je de 1.000/540/540E. Helaas is ook tegen meerprijs geen 1.000E leverbaar. Een front-aftakas is natuurlijk optioneel leverbaar. De voorkeuze van de toerentallen geschiedt altijd per hendel rechts achter de bestuurdersstoel, de in- en uitschakeling gaat in alle uitrustingsversies per tuimelschakelaar(s).

John Deere 5125R vergelijking Agri Trader test Jaarboek (14)

Het dakraam is bij frontlader-werkzaamheden een goede hulp, maar is alleen aanwezig op de Premium-cabine.

Degelijke hydrauliekwaarden voor de John Deere 5125R

Onafhankelijk van de transmissie uitvoering kan John Deere de 5R naar keuze met 96 l/min en open circuit of (tegen meerprijs) met 117 l/min en Load-Sensing met gesloten PFC-systeem leveren. Deze waarden passen goed in deze vermogensklasse. Daarmee zijn standaard twee dubbelwerkende regelventielen van olie te voorzien.

Tegen meerprijs zijn maximaal zeven regelcircuits mogelijk – daarvan vier aan de achterkant en drie vóór respectievelijk in het midden, plus de PowerBeyond-aansluitingen.

Belangrijk: alle transmissieversies zijn er in basisuitrusting met mechanische regelventielen (alleen in de combinatie zonder CommandArm- bedieningsarmleuning) en bij behoefte met een mechanische joystick voor de frontladerbediening. Optioneel zijn elektrohydraulische regelcircuits (alleen in combinatie met PFC-pomp en CommandArm) en een elektronische joystick leverbaar – laatstgenoemde zelfs onafhankelijk van de bestelde pomp.

John Deere 5125R vergelijking Agri Trader test Jaarboek (13)

Alle uitrustingslijnen hebben standaard de werkmonitor op de rechter A-stijl.

De hoeveelheidsinstelling en bij de PFC-hydrauliek ook de tijdinstelling doe je bij beide varianten op de werkmonitor in de rechter A-stijl. De parameters kun je wijzigen met het knoppenpaneel in de rechter zijconsole respectievelijk in de bedieningsarmleuning.

Iets onder het klasseniveau zijn de hefkrachten: achter kunnen de Cat 3N-hefbomen maximaal een kleine 4,7 ton tillen (continu 2,75 ton); optioneel in elk geval nog 5,4 ton (continu 3,1 ton). Voor de optionele fronthef geeft John Deere hefkrachten op van 3,26 ton maximaal en 2,85 ton continu.

John Deere 5125R vergelijking Agri Trader test Jaarboek (9)

Voor de achterhef heb je keus uit twee hefkrachten – verder zijn er tot vier regelventielen achter leverbaar.

John Deere 5125R is makkelijk te bedienen/besturen

Naast de bedieningsverschillen tussen de transmissies en de bijbehorende hydrauliek uitrustingen zijn er meer dingen die ons in het gebruik opvielen. Zo had onze 5125R Command8 met de geveerde Carraro-multilink-vooras een veerweg van 90 millimeter. Deze verhoogt echter niet alleen duidelijk het comfort (vooral op slechte landwegen), dat daardoor op absoluut topniveau ligt. Nee, deze as is ook handig bij het op- en afbouwen van frontmachines en frontladers.

De vering is namelijk niet alleen volledig te blokkeren, maar ook handmatig met een druk op een knop omlaag en omhoog te zetten.  Deze functie heeft ons tijdens de test echt geholpen. En met zware landbouwmachines rijdt de 5R met verende vooras wezenlijk stabieler en veiliger dan met de standaardas.

John Deere 5125R vergelijking Agri Trader test Jaarboek (8)

De 5125R Command8 was voorzien van een verende vooras, de CommandQuad daarentegen van een ongeveerde.

Voor het smeren heeft de Carraro-multilinkas overigens zestien smeernippels, maar die hoeven maar eens in de 250 bedrijfsuren te worden gesmeerd.

Een comfortabele hulp is ook het programmeerbare iTEC Basic- kopakkermanagement dat tegen meerprijs voor alle 5R’s leverbaar is. Daarbij is op de kopakker alleen een druk op een knop nodig voor het uit- en inschakelen van de aftakas achter, de vierwielaandrijving en de sper op het differentieel.

Er is geen verschil tussen de draaicirkels bij de ongeveerde standaardvooras en de Carraro-multilink-vooras: bij beide assen is de maximale instuurhoek 52 graden, wat de 5R een draaicirkel van ongeveer 7,50 meter geeft (tot het midden van de buitenste banden), ofwel een radius van 3,75 meter.

Alleen onze 5125R Command8 was uitgerust met de mechanische en in twee ‘stugheden’ instelbare tweepunts-cabine-vering (tegen meerprijs). Het zicht naar voren is super, dankzij de doorlopende voorruit zonder dwarsstijl (waardoor de voorruit echter niet te openen is) en dankzij de smalle, aflopende motorkap.

Bovendien zit er net als bij de 7R en 8R geen dashboard op het stuur, alle informatie en instelparameters zijn ondergebracht op de werkmonitor (PDU+) aan de rechter A-stijl. Vanaf modeljaar 2019 is er voor de 5R-modellen met AutoTrac-stuursysteem overigens tegen meerprijs een variabele stuuroverbrenging, waarbij de overbrenging kan worden gekozen in de CommandArm of de bedieningsconsole (tegen meerprijs).

Ook ISOBUS II en JDLink (telemetrie) zijn als optie leverbaar, mits je de AutoTrac-uitrusting met 4240-terminal hebt.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Nieuwe frontlader voor de John Deere 5125R

Onze testtrekkers waren uitgerust met de nieuwe 543R-frontlader van John Deere, waarmee we bij de rondebalenoverslag hebben gewerkt. Hij heeft een hefkracht van 2.210 kilo en een hefhoogte van 3,68 meter  vanaf het draaipunt. Tegen meerprijs is een mechanische parallelgeleiding leverbaar. Wie een hydraulische parallelgeleiding nodig heeft, kan het eerstvolgende grotere model 603R nemen.

Positieterugkeer is in combinatie met de 5R echter niet mogelijk; dat is jammer.

De nieuwe snelvergrendeling van de frontlader is ons goed bevallen; gekleurde markeringspunten helpen bij het vinden van de juiste positie en laten de chauffeur zien of de arm vergrendeld is. Ook de zelfstandig vastklikkende parkeersteunen zijn van deze tijd en te lossen met een simpele handbeweging. Zoals reeds genoemd kan de handmatig verstelbare voorasvering ook nuttig zijn bij het op- en afbouwen van de frontlader.

Goed is ook dat er op de joystick (zowel de mechanische als de elektronische) altijd twee drukknoppen zitten voor het handmatig schakelen van de powershifttrappen en eentje voor het veranderen van de rijrichting. De mechanische joystick is nu overigens aan de bestuurdersstoel bevestigd.

Meer wetenswaardigheden

  • Op de achteras passen banden tot een diameter van 1,70 meter (600/65 R34).
  • Voor de bestuurderstoel is er een optionele stoelverwarming, de bijrijderstoel is bekleed.
  • John Deere geeft een leeggewicht van 4,3 ton op, het toelaatbaar totaalgewicht is 8,6 ton.
  • Voor modeljaar 2019 is de toelaatbare vooraslast bij aanwezige PFC-hydrauliek verhoogd van 3,2 ton naar 3,6 ton.
  • Ondanks een 6-stijlen-constructie (het cabineframe is identiek aan dat van de 5M-serie) is het zicht rondom zeer goed.
John Deere 5125R vergelijking Agri Trader test Jaarboek (17)

Het leren stuur kost extra, de shuttle-omkeerschakeling is altijd standaard.

Technische gegevens John Deere 5125R

Motor: John Deere PWX-viercilinder, cilinderinhoud 4,5 l; 92 kW (125 pk) @ 2.200 tpm, 99 kW (135 pk) @ 1.900 tpm; 534 Nm @ 1.500 tpm; uitlaatgasnorm Tier 4i met EGR, DPF en DOC;  dieseltankinhoud 178 l.

Transmissie en aftakassen: 16/16 CommandQuad met 4 powershift- trappen, met of zonder automaat; 32/16 Command8 met 8 powershift-trappen in 3 groepen; elk 40 km/u (Command8 bij 1.750 tpm); aftakas achter 1.000/540/540E.

Hefinstallatie & hydrauliek: Cat 3N-achterhef, max. hefkracht 4,7 of 5,4 t; fronthef optioneel (max. hefkracht 3,26 t);  96 l/min (optioneel 117 l/min); max. 7 x dubbelwerkende circuits (4 achter, 3 midden/voor).

Afmetingen en gewichten: wielbasis 2,25 m; min. hoogte van de cabine 2,60 m; min. leeggewicht 4,3 t, max. toelaatbaar totaalgewicht 8,6 t.

John Deere 5125R vergelijking Agri Trader test Jaarboek (10)

Voor deze klasse is een maximale hefkracht voor van 3,26 ton zeer goed.

De concurrentie:  compacte standaardtractoren in de 125pk-klasse

John Deere 5125R

John-Deere-5125R-vergelijking-Agri-Trader-test-Jaarboek-25

Case IH Luxxum 120

John Deere 5125R vergelijking Agri Trader test Jaarboek (26)

Massey Ferguson 5713 S

John Deere 5125R vergelijking Agri Trader test Jaarboek (27)

Motor; cilinderinhoud Deere PWX; 4,5 l FPT F5C; 3,4 l AGCO Power 44 AWF; 4,4 l
Nom. vermogen 92 kW (125 pk) @ 2.200 tpm 86 kW (117 pk) @ 2.200 tpm 93 kW (126 pk) @ 2.200 tpm
Max. vermogen 99 kW (135 pk) @ 1.900 tpm niet opgegeven 96 kW (131 pk) @ 2.000 tpm
Max. koppel 534 Nm @ 1.500 tpm 487 Nm @ 1.500 tpm 545 Nm @ 1.500 tpm
Uitlaatgasreiniging EGR + DOC + DPF EGR + DOC + SCR DOC + SCR
Dieseltankinhoud 178 l 150 l 185 l
Transmissie John Deere ZF FPT GIMA Dyna-4 of Dyna-6
Versnellingen 16/16 of 32/16 32/32 16/16 of 24/24
Topsnelheid 40 km/u @ 2.200 of 1.750 tpm 40 km/u @ 1.730 tpm 40 km/u @ n.o.
Aftakas achter 1.000/540/540E 1.000/1.000E/540/540E 540/540E of 1.000/540/540E
Hydrauliek 96 l/min; opt. 117 l/min LS 80 l/min; opt. 100 l/min LS 100 l/min; opt. 110 l/min LS
Max. hefkracht achterhef 4.691 kg; opt. 5.394 kg 4.770 kg; opt. 5.450 kg 5.200 kg
Wielbasis 2,25 m 2,42 m 2,46 m
Kleinste draaicirkel 7,50 m (radius 3,75 m) 6,50 m (radius 3,25 m) 7,60 m (radius 3,80 m)
Leeggewicht 4.300 kg 4.895 kg 4.600 kg resp. 4.700 kg
Max. toelaatb. totaalgewicht 8.600 kg 8.000 kg 8.800 kg
John Deere 5125R vergelijking Agri Trader test Jaarboek (16)

Sinds 2018 zijn ‘Mother Regulation’-conforme groothoekspiegels gemonteerd. Een verwarming daarvoor is er niet.

Onze conclusie over de John Deere 5125R

Feit blijft: de ene 5R is de andere niet. John Deere kan haar compacte tractoren zowel naar eenvoudige eisen uitrusten als leveren in een high-end-versie.

Met viervoudige of achtvoudige powershiftschakeling, met standaardvooras of een geveerde, met mechanisch of elektrisch aangestuurde hydraulische circuits, zijconsole of bedieningsarmleuning, met of zonder cabinevering, en, en…

John Deere 5125R vergelijking Agri Trader test Jaarboek (18)

De optionele mechanische cabinevering is tweevoudig verstelbaar in hardheid.

Veel  dingen zijn gewoon een comfortkwestie, sommige zijn echter ook echt praktische extra functies. De Command8 overtuigt door weinig groepschakelen en een ECO-toerental bij wegtransport, de geveerde vooras is ook te gebruiken bij het aan- en afbouwen van frontladers of front-aanbouwmachines.

Wat ons goed bevalt, is dat je veel uitrustingskenmerken vrij kunt combineren. Zo zijn bijvoorbeeld de bedieningsarmleuning, de voorasvering, regelventieluitrusting en cabinevering onafhankelijk te kiezen van de gekozen transmissie. Daardoor kunnen de klanten precies het pakket samenstellen dat ze echt nodig hebben.

Nieuwe testrapporten per email ontvangen?

We sturen je geen spam!
Lees ons privacybeleid voor meer informatie.