Leestijd: 5 minuten

‘Dit is ons ultieme antwoord op de stijgende vraag naar compacte machines’ aldus JCB over de Hydradig.

JCB Hydradig getest als revolutionair (5)

Het Engelse JCB is één van de drie grootste fabrikanten van bouwmachines ter wereld. Met 10.000 medewerkers op 4 continenten verkoopt men de producten in 150 landen via 2000 dealers. Het familiebedrijf is nog altijd volledig in eigendom van eigenaar Sir Anthony Bamford, zoon van oprichter Joseph Cyril Bamford (JCB).

Men produceert in haar fabrieken meer dan 300 verschillende machines en staat vooral bekend om zijn vernieuwende geest. De focus bij ontwikkeling ligt bij JCB nu met name op duurzame productie, waarbij factoren als uitstoot en energiekosten steeds belangrijker worden bij de aanschaf van machines.

Als echte ‘full liner’ heeft het merk een zeer uitgebreid leveringsprogramma, waarbij in Nederland en België de graafmachines, wielladers en verreikers de belangrijkste en meest verkochte zijn.

Het Agri Trader testteam gaat werken met de zojuist geïntroduceerde mobiele 10,5 tons graafmachine: de JCB Hydradig. Naar eigen zeggen een volledig nieuw concept en één van de meest belangrijke introducties in de geschiedenis van het bedrijf.

Aanleiding om deze machine te ontwikkelen is een flinke terugloop van de verkopen in graaflaad-combinaties (ook een uitvinding van JCB) en de laatste jaren een duidelijk toenemende vraag naar compacte mobiele graafmachines aldus JCB. De 5 basis uitgangspunten bij de ontwikkeling waren uitdagend en ambitieus: de Hydradig moest nieuwe normen stellen op het gebied van zichtbaarheid, stabiliteit, mobiliteit, manouvreerbaarheid en onderhoudsvriendelijkheid.

Het testteam gaat in een Zuid-Limburgse groeve ervaren of JCB geslaagd is in deze missie. Als we samen met JCB productspecialist Gregor Grootjans richting de machine lopen, kunnen we in ieder geval concluderen dat de machine qua design revolutionair is.

JCB Hydradig getest als revolutionair (2)

We maken zoals altijd een rondje om de machine

Allereerst de verhouding tussen onder- en bovenwagen, een relatief grote onderwagen ten opzichte van een kleine bovenwagen. Je ziet al aan het exterieur dat er geen motor in de bovenwagen zit. Als je naar de absolute maatvoeringen gaat kijken, zie je dat de onderwagen behoorlijk compact is met een wielbasis van slechts 2,65 meter.

Aan de rechterzijde van de machine zien we een grote motorkap die je opent in twee gedeeltes wat zeer bevorderlijk is voor de toegankelijkheid. De hydradig is voorzien van een 109 pk sterke, 4 cilinder JCB Ecomax motor zonder partikelfilter die voldoet aan de laatste Stage 3B normen. We lopen verder naar de achterzijde, daar zien we een klein contragewicht van slechts 2 ton.

Aan de linkerzijde zien wij achter de grote servicekap naast accu en hydrauliektank de dieseltank en brandstofvulpomp met automatische afslag. Goed doordacht van JCB om ook een tankmeter te plaatsen bij de tank en dat de automatische afslag bij een specifiek gewenste hoeveelheid brandstof is in te stellen. Tot slot is er aan de rechterzijde van de machine ook nog ruimte voor inbouw van een opbergkist.

Aan de voorzijde zien we de verstelbare optionele driedelige giek, standaard wordt de Hydradig geleverd met tweedelige giek. De Agri Trader machinist loopt terug naar de achterzijde en stapt via de treden en met behulp van diverse handgrepen de cabine in. Het in- en uitstappen van de machine gaat prima. Kleine kanttekening hierbij is dat als je de deur vanuit de cabine open doet en vastzet, dat als je vervolgens de deur weer dicht wilt doen je bijna de cabine uit moet om de deur dicht te trekken.

JCB Hydradig getest als revolutionair (1)

De cabine van de Hydradig

De cabine is ruim en van alle gemakken voorzien. Het eerste wat de machinist opvalt is het uitstekende zicht dat je rondom de machine hebt. De voorruit is makkelijk te openen en wat ook handig is, is de mogelijkheid om het onderste raam weg te laten schuiven achter het bovenste raam. Dit zorgt voor nog meer zicht naar voren toe op het werkveld.

Het kleine stuur is verstelbaar in beide richtingen en de stalen voetpedalen geven de Hydradig een extra robuuste uitstraling. De luchtgeveerde stoel zit goed en is voldoende instelbaar. Aan de rechter voorzijde zien we een grote monitor waarop diverse functies zijn in te stellen en af te lezen. Zo heeft de machine al standaard een 20-tal profielen voorgeprogrammeerd van diverse aanbouwdelen. Waarbij er ook nog eens een tiental extra vrij zijn in te stellen qua drukken en liters. De machine heeft een tweetal circuits, een hoogdebiet en een laagdebiet. Verder zijn gegevens zoals hoeveelheid brandstof, urenstand en motortemperatuur afleesbaar.

Tevens zien we een draaiknop waarmee de drie rijstanden van de hydrostatische transmissie zijn te selecteren: 4-wielsturing, 2-wielsturing en hondengang, de omschakeling gebeurt automatisch. De machine is zo uitgevoerd dat de graafuitrusting en de rijaandrijving onafhankelijk van elkaar werken, waardoor de machine goed inzetbaar is voor bijvoorbeeld maaiwerk. Hiervoor beschikt de machine over een traploos instelbare kruipgang (1 – 20 km/uur).

Verder is de Hydradig uitgerust met zogenaamde ‘reverse steering’. Deze functionaliteit zorgt ervoor dat bij het wisselen van de rijrichting ook de stuurinrichting draait waarbij tevens het achteruitrijdalarm omschakelt. Erg handig bij het werken op een zeer beperkte oppervlakte zoals bijvoorbeeld in de wegenbouw waar de machine continu op één rijbaan moet kunnen werken.

De machine heeft drie werkmodi die zijn te selecteren: eco, normaal en plus evenals een traploze draaiknop waarmee het toerental verder is te regelen.

JCB Hydradig getest als revolutionair (6)

We starten de JCB Hydradig

De machinist start de motor en pakt de joysticks vast, die naar zijn zeggen ‘lekker in de hand liggen’. Hij gaat allereerst graven, wat allemaal heel soepel en snel gaat. Indien gewenst kan er met de werkstand op ´Plus´ een goede productie worden gedraaid. Maar dit is niet waar een mobiele kraan alleen voor wordt aangeschaft.

De machinist gaat verder met het afwerken. Dit gaat ook uitstekend en de machine laat zich goed en met voldoende gevoeligheid bedienen. Ook een aantal proeven met een sloopsorteergrijper en een aantal boomstronken gaat voorspoedig en met het grootste gemak.

Wat met name opvalt tijdens al deze proeven is de grote stabiliteit van de Hydradig. Dit valt te verklaren door het feit dat vrijwel alle componenten in de onderwagen zitten gebouwd. Gregor Grootjans van JCB: “Het zwaartepunt bevindt zich ongeveer 75 cm lager dan bij een conventionele mobiele graafmachine”. En dat merkt de machinist goed bij het graven, maar zeker ook bij hijswerkzaamheden.

We nemen meteen de proef op de som, de machinist tilt een gewicht van 1000 kg over de zijkant met gestrekte giek en bakcilinder helemaal uit. Een hele goed prestatie voor een mobiele kraan met een eigen gewicht van 10,5 ton.

Als laatste het rijden, ook daar merk je het stabiele karakter van de machine. Hoofdreden, naast het lage zwaartepunt, is hierbij ongetwijfeld de giekvering waarmee elke Hydradig is uitgevoerd. En een voorwaarde voor een mobiele kraan die zich constant moet verplaatsen van werf naar werf is de rijsnelheid. De machine haalt met gemak traploos de 40 km per uur.

JCB Hydradig getest als revolutionair (4)

Wat vinden we van de JCB Hydradig?

Conclusie van deze test is dat JCB met de Hydradig een uitstekende mobiele graafmachine heeft ontwikkeld, die zeker haar plaats gaat veroveren in de markt. Inschatting is dan ook dat het een kwestie van tijd is voordat dit revolutionaire concept ook bij andere merken is te zien.

JCB Hydradig getest als revolutionair (3)

Nieuwe testrapporten per email ontvangen?

We sturen je geen spam!
Lees ons privacybeleid voor meer informatie.