Leestijd: 13 minuten

In deze opgaande markt kiezen steeds meer bedrijven voor JCB

De JCB 457HT en 57C-1 wekken vertrouwen - Agri Traedr testteam (12)

Het Engelse JCB is één van de drie grootste fabrikanten van bouwmachines ter wereld. Met 10.000 medewerkers op 4 continenten verkoopt men de producten in 150 landen via 2000 dealers. Het familiebedrijf is nog altijd volledig in eigendom van eigenaar Lord Bamford, zoon van oprichter Joseph Cyril Bamford (JCB).

Men produceert in haar fabrieken meer dan 300 verschillende machines en staat vooral bekend om zijn vernieuwende geest. De focus bij ontwikkeling ligt bij JCB nu met name op duurzame productie, waarbij factoren als uitstoot en energiekosten steeds belangrijker worden bij de aanschaf van machines.

Als echte ‘full liner’ heeft het merk een zeer uitgebreid leveringsprogramma, waarbij in Nederland en België de graafmachines, wielladers en verreikers de belangrijkste en meest verkochte producten zijn. En het gaat JCB behoorlijk voor de wind.

JCB product specialist Gregor Grootjans licht dit toe: “We hebben ondanks de economische tegenwind in 2016 sterk gepresteerd. In de Europese markt is JCB gegroeid met meer dan tien procent. De verdere opgang van de markt is goed te merken, de Hydradig die jullie vorig jaar hebben getest doet het goed. En ook in de segmenten wielladers en mini- en midigravers zien we de marktvraag stijgen”.

Twee JCB machines getest

Het Agri Trader testteam gaat werken met twee machines, met als eerste de JCB 457 wiellader die nu ruim 2 jaar op de markt is. Deze is met een eigen gewicht van 22 ton het zwaarste model uit het totale gamma wielladers dat uit 10 modellen bestaat.

Het kleinste type wiellader is de JCB 403 met een eigen gewicht van 2,5 ton. De meeste klanten van JCB wielladers in Nederland en België zijn werkzaam in  de overslag en afvalverwerking.

Gregor Grootjans vertelt nog wat meer over de filosofie achter de JCB wielladers: “Ons aanbod wielladers is ontworpen om te voldoen aan alle behoeften van onze kopers. Tijdens elke fase van het ontwerpproces is rekening gehouden met deze behoeften. Dit zijn met name veiligheid, efficiëntie, gebruiksgemak, onderhoudsgemak, productiviteit, prestaties, betrouwbaarheid en comfort”.

De JCB 457HT en 57C-1 wekken vertrouwen - Agri Traedr testteam (13)

JCB 457 wiellader

In de groeve van Hendrik bedrijven, gevestigd in het Limburgse Brunssum staat de 457 al op het test team te wachten.

De eerste indruk is erg goed, de wiellader heeft een imposante en krachtige uitstraling. Eerst maken we een walkaround waarbij we beginnen aan de voorzijde.

De Matt Nielen grondbak zit gekoppeld aan het High Torque (HT) frame. Dit is een breed laadframe voorzien van vier cilinders, die onder elke gewenste hoek en bij iedere hefhoogte dezelfde maximale opbreekkracht levert.

Dit hefframe is met zo’n 98% verreweg het meest verkochte type laadframe onder de JCB wielladers. Gregor Grootjans: “En niet zonder reden, dit type hefframe zorgt voor een hoge mate van stabiliteit. Zo is controle over de bak door de machinist in alle omstandigheden gegarandeerd. Een HT-laadarm biedt daarnaast grote voordelen wanneer bijvoorbeeld veel gewerkt wordt met palletvorken, door het parallel heffen van last of bak. Tevens biedt het HT ontwerp beter zicht op het werk, aangezien de armen wijd uit elkaar staan”.

We lopen verder met aan linkerzijde de opstap naar de cabine en daarna het knikpunt. Dit knikpunt is uitgerust met een zwaar uitgevoerde centrale pen en een bovenmaatse bus, en is voorzien van dubbele kogellagers op de verbindingen van de koker aan de bovenzijde van het knikpunt. Deze configuratie is geschikt voor zowel horizontale als verticale belastingen en biedt maximale duurzaamheid en stijfheid.

De leidingen zijn door het knikpunt geleid en vastgezet met klemmen, waardoor ze nooit kunnen worden afgekneld.

Lopen we verder zien we de overmaatse servicekap en aan de achterzijde het massief gegoten contragewicht, waarbij we aan rechterzijde uitkomen. Machinist Jan-Jacob stapt via de 3 gebogen en evenwijdig gepositioneerde traptreden op de machine.

De JCB 457HT en 57C-1 wekken vertrouwen - Agri Traedr testteam (11)

De cabine in van de JCB 457

Door de aanwezigheid van voldoende handgrepen gaat het instappen makkelijk en op een veilige manier. Jan-Jacob: “De deurscharnieren zijn aangebracht op de B-cabinestijl, dit zorgt voor een grote en brede deuropening waardoor de cabine makkelijk toegankelijk is. Ik zie dat ik zo ook makkelijk toegang heb tot de achterkant van de wiellader. Dit is beduidend beter dan bij de oude types van JCB”.

Jan-Jacob neemt plaats in de CommandPlus cabine zoals JCB deze nieuwe generatie cabines noemt. Het eerste wat opvalt is het grote raamoppervlakte. Voor maximaal zicht en minimale vervangingskosten heeft JCB aan de voorzijde uitsluitend platte ramen gebruikt.

Jan-Jacob vertelt verder: “De cabine is erg ruim en het glasoppervlak geeft een uitstekend overzicht rondom de wiel-lader”.

Jan-Jacob neemt plaats in de luxe verstelbare en geveerde stoel die is voorzien van koeling. Alle besturingselementen zijn ter hoogte van de rechterhand op de stoel gemonteerd waardoor ze met de stoelvering mee bewegen.

Helemaal aan de linkerzijde zien we de schakelaar voor bediening van de rijrichting. Daaronder bevindt zich een knop om de eerste versnelling te activeren in het geval dat je extra kracht nodig hebt. Verder naar rechts zijn drie hendels gepositioneerd (pianobediening) die allen elektro-hydraulisch worden aangestuurd. De wiellader is ook leverbaar met joystickbediening.

De twee grote hendels zijn voor het heffen van het frame en bediening van de bak. De derde kleinere hendel is voor bediening van de extra hydraulische functie. Jan-Jacob: “De hendels liggen lekker in de hand en de bediening is erg intuïtief”.

Als we naar voren kijken zien we het verstelbare stuur dat van JCB een slimmigheid heeft meegekregen. Jan-Jacob legt uit: “Je hoeft slechts één keer het stuur in te stellen op de gewenste hoogte en hellingshoek. Als je daarna bijvoorbeeld het stuur omhoog zet om makkelijker in of uit te stappen, onthoudt de stoel de oorspronkelijke positie. Erg handig hoor”.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Achter het stuur bevindt zich één van de twee LCD monitors. Hier is de basisinformatie af te lezen over de rijsnelheid, brandstofniveau en motortemperatuur.

Kijken we verder naar rechts zien we dat twee groepen met schakelaars en de gebruikersvriendelijke menu interface met draaiknop mooi in de rechter A stijl zijn geïntegreerd. Het bovenste cluster schakelaar is onder meer voor bediening van ruitenwissers, verlichting en zwaailamp. De schakelaars eronder zijn voor bediening van onder meer de bakvering en instellen van diverse instellingen in het hydraulisch systeem.

Bovenaan zien we het grote tweede LCD monitor die standaard op het beeld staat van de standaard achteruitkijkcamera. Boven de monitor bevindt zich de bediening van de aanwezige climate control.

Aan rechterzijde op stoelhoogte zien we een bekerhouder en veel opbergruimte voor de machinist. Er is veel aandacht besteedt aan de klimaatbeheersing. Gregor Grootjans: “Het compleet nieuwe ventilatiesysteem heeft negen ontwasemingsopeningen en zes ventilatieopeningen voor de machinist, zodat zicht en een comfortabel binnenklimaat gewaarborgd zijn. Dit systeem produceert ook heel weinig lawaai”.

Starten maar!

Het is tijd om met de JCB 457 te gaan werken, dus Jan-Jacob start de MTU 6RI000 dieselmotor die een inhoud heeft van 7,7liter. De 6-cilinder heeft een vermogen van 258 pk waarbij het maximale koppel ligt op 1.150 Nm.

De JCB 457HT en 57C-1 wekken vertrouwen - Agri Traedr testteam (9)

Gregor Grootjans van JCB vertelt nog wat meer over deze DPF loze dieselmotor die alleen gebruik maakt van Adblue: “De afwezigheid van een duur roetfilter betekent dat er geen overbodige brandstofleidingen zijn, en dat de potentieel gevaarlijke hoge temperaturen die optreden bij regeneratie tot het verleden behoren. De brandstof die nodig zou zijn geweest voor de regeneratie van het DPF kan nu worden gebruikt voor het eigenlijke productiewerk”.

We willen eerst ervaren hoe sterk de JCB is, daarom start Jan-Jacob met het stevig vol scheppen van de bak op maximaal vermogen en in hoog tempo. Het wordt al snel duidelijk dat je met deze 22 tonner een flinke productie kan draaien in een ontzettend rap tempo. Jan-Jacob is behoorlijk enthousiast over de prestaties: “Hij is echt oersterk en duwt de bakken zo vol. Wat heerlijk werkt is de optionele automaat met vijf versnellingen waardoor de overbrengingsverhoudingen dichter bij elkaar liggen. Dit zorgt voor een nog meer geleidelijke bediening en betere prestaties bij het rijden op de weg, versnellen of nemen van hellingen. De versnellingsbak is tevens voorzien van een koppelomvormervergrendeling (lock up). Deze geeft een rechtstreekse koppeling van motor naar aandrijving waardoor er geen slip optreedt. Iets dat bij een normale koppelomvormer wel altijd het geval is. Hierdoor spaar je veel brandstof en het geluidsniveau in de cabine is laag”.

Gregor Grootjans laat een rapport zien van een JCB 457 die werkzaam is geweest in diverse omstandigheden zoals bij een betoncentrale, in de afvalverwerking en de overslag. Gemiddeld komt het brandstofverbruik uit op 11 liter per uur, wat voor een wiellader van dit formaat een fantastisch resultaat is. De data is eenvoudig te raadplegen via het realtime telematicasysteem van JCB met de naam LiveLink.

Bij het laden van een zandwagen constateren we precies hetzelfde, kracht en souplesse bij een hoog koppel en laag toerental waarbij de machinist altijd de controle heeft over de werkzaamheden. Dit is ongetwijfeld mede het resultaat van de load-sensing pompen met variabele opbrengst die alleen dan olie naar het ventielenblok sturen indien die nodig is voor het gevraagde vermogen.

De JCB 457HT en 57C-1 wekken vertrouwen - Agri Traedr testteam (8)

Hoe zit het met het onderhoud van de JCB 457

Na het werken is het tijd om te kijken naar de wiellader in het kader van de uitvoering van service- en onderhoudswerkzaamheden. Jan-Jacob stapt uit de cabine en opent een klein luik dat zich tussen de cabinedeur en trap bevindt. Met een druk op de knop opent de grote motorkap automatisch. De kap klapt volledig achterover waardoor er volop ruimte is voor machinist of monteur. Alle belangrijke componenten zijn bereikbaar vanaf de grond.

Verder bevindt zich in het luik de massaschakelaar en een waarschuwingslampje van de accu. Ook is er opbergruimte om kleinere zaken te kunnen bewaren.

Aan de linkerzijde van de machine zien we de motor en kunnen we het koelvloeistofpeil controleren. Aan de achterzijde zien we de wegklapbare radiator die makkelijk en veilig is schoon te maken. Verder bevinden zich hier de Adbluetank en de brandstoftank met automatische vulpomp.

Aan de rechterzijde zit het zogenaamde scavange-filter. Door middel van onderdruk worden de grootste vuildeeltjes middels cycloonwerking al voor het filter afgevoerd waardoor het filter veel langer schoon blijft. Voor de rest zien we het brandstoffilter en de oliepeilstok waarbij moet worden opgemerkt dat de machinist eigenlijk niks heeft te doen onder de motorkap.

De JCB 457HT en 57C-1 wekken vertrouwen - Agri Traedr testteam (10)

Alle vloeistoffen worden namelijk automatisch gepeild bij starten van de machine. Op het centrale display geeft de machine dan aan of alles in orde is, vandaar ook de elektrische motorkap. Voor de dagelijkse check hoeft de machinist de kappen eigenlijk niet te openen.

Verder aan de rechterzijde van de machine onder de cabinedeur zit nog een klein serviceluik waaronder zich het interieurfilter en het reservoir voor de ruitensproeiervloeistof bevinden.

JCB 57C-1 minigraver

Het leveringsprogramma mini- en midigravers van JCB bestaat momenteel uit twintig machines. Qua eigen gewicht variërend van 0,9 tot 10 ton. De conventionele graafmachines zijn de types 8008 CTS, 8010CTS, 8014 CTS, 8016 CTS,  8018 CTS, 8020 CTS, 8026 CTS, 57C-1, 65R-1 67C-1, 86C-1, 86C-1 TAB en 100C-1. De binnendraaiers 8025 ZTS, 8030 ZTS, 8035 ZTS, 48Z-1, 55Z-1, 85Z-1, 90Z-1 en de semi binnendraaier 51R-1.

We gaan werken met de JCB 57C-1, een conventionele minigraver met een eigen gewicht van 5,5 ton. Dit type is de opvolger van de 8055 CTS en is nu 1,5 jaar op de markt.

De JCB 457HT en 57C-1 wekken vertrouwen - Agri Traedr testteam (14)

Rondje om de machine

We bekijken de minigraver eerst eens nader. De eerste indruk is prima, deze minigraver ziet er degelijk en compleet uit. Machinist Jan-Jacob ligt toe: “Om eerlijk te zijn waren mijn ervaringen met JCB minigravers niet echt bijzonder, maar deze nieuwe generatie ziet er goed uit”.

We beginnen zoals altijd aan de voorzijde. De minigraver is 1,95 meter breed en de onderwagen staat standaard op rubbertracks van 400 mm breed. Het dozerblad is optioneel verkrijgbaar in een variant die in 4 standen verstelbaar is om eenvoudig aarde, grind en zand te nivelleren.

Kijken we verder naar boven zien we de lange lepelsteel die een lengte heeft van 4,69 meter. Alle cilinders hebben cilinderbescherming en het leidingwerk is netjes afgewerkt.

Via de linkerzijde lopen we naar de achterkant van de machine. Ondanks dat dit geen (semi-)binnendraaier is, ziet de achterzijde van deze minigraver er erg compact uit.

De cabine van de JCB 57C

Jan-Jacob opent de deur en neemt plaats in de luxe geveerde stoel. Het overzicht rondom de machine is goed door het grote glasoppervlak.

Jan-Jacob praat verder: “De cabine is voor een machine in deze klasse behoorlijk ruim en heeft een goede uitstraling. Qua bedieningselementen en monitor zien er bijna hetzelfde uit als bij de 22 tons JCB wiellader waar ik net mee heb gewerkt. Heel herkenbaar allemaal, dat doen ze goed”.

De JCB 457HT en 57C-1 wekken vertrouwen - Agri Traedr testteam (3)

Gregor Grootjans van JCB licht de nieuwe generatie minigravers toe: “We hebben echt geleerd van het verleden en zijn gestart met een schone lei. Deze machine is compleet nieuw ontwikkeld qua motor, hydrauliek echt alles hebben we aangepakt”.

De beenruimte is ruim voldoende. Jan-Jacob geeft zijn ervaringen weer: “Comfortabel is hij zeker, wat je bij veel minikranen ziet is dat de voetbediening van het rupswerk te klein is, maar dat is hier voldoende ruim. Je kunt je werklaarzen makkelijk op de pedalen kwijt en er goed mee werken”.

Als we de cabine eens nader onderzoeken zien we aan linkerzijde van de stoel de console met joystick die is voorzien van een schuifje voor bediening van de extra hydraulische functie. Daarachter zit een fijn aanvoelende armsteun die van goed materiaal is gemaakt. Voor de machinist bevindt zich de grote voorruit die eenvoudig is open te schuiven.

De JCB 457HT en 57C-1 wekken vertrouwen - Agri Traedr testteam (1)

Kijken we verder naar rechts zien we het display waarop naast toerenteller, brandstofmeter en motortemperatuur meter ook de diverse waarschuwings- en controlelampjes zich bevinden. Verder kunnen op het display vaste flowprofielen worden ingesteld voor diverse uitrustingsstukken. Ook is op het display een hijslast indicator te zien die door middel van kleuren en uiteindelijk ook akoestisch aangeeft als de last te hoog is voor de machine.

Voor de rest zien we een bekerhouder, diverse uitstroomopeningen van de airconditioning dan wel verwarming en een 12 volts aansluiting.

Gaan we verder naar rechts zien we de elektrohydralisch aangestuurde joystick voor de bediening van het dozerblad. Bovenop de stick zit de traploze gashendel. Verder zien we de gebruikersvriendelijke menu interface met draaiknop voor de bediening van diverse functies. Daarachter bevindt zich een cluster knoppen voor de bediening van onder meer ruitenwisser, extra functies, zwaailamp en verlichting. Achter de stoel is er voldoende ruimte om een tas op te bergen.

De JCB 457HT en 57C-1 wekken vertrouwen - Agri Traedr testteam (2)

Aan de slag met de JCB 57C

Na de beschrijving van de cabine is het tijd om te werken, allereerst gaat Jan-Jacob graven met de aangehangen slotenbak. Hij start de JCB dieselmotor die een vermogen heeft van 45,5 PK en doet een aantal cycli waarbij hij een gat graaft en aan de andere zijde van de machine dumpt. Zo kan hij testen hoe sterk de 57C-1 is, maar ook hoe snel de machine zwenkt.

Jan-Jacob vertelt over zijn eerste ervaringen: “Ik ben echt blij verrast, deze minigraver is behoorlijk krachtig en snel. JCB heeft inderdaad grote slagen gemaakt, het werken met deze 5,5 tonner voelt zeker aan. Handig is dat je het karakter van de vier werkmodi Light, Eco, Heavy en Heavy Plus zelf in kunt stellen”.

Vervolgens komt het meer aan op precisie en rust bij het afwerken. Ook deze proef gaat prima en ook hier heeft Jan-Jacob commentaar: “Kijk, bij het afwerken gaat het om fijngevoeligheid. Hoe vloeiend kun je de grond egaliseren zonder schokkerig te werken. Ook bij deze werkzaamheden zijn de prestaties van de 57C-1 fors beter dan de vorige generatie JCB minigravers”.

Tot slot willen we onderzoeken hoe het zit met de stabiliteit, daarom doen we een aantal hijsproeven met een gewicht van 1000 kg. Zowel aan de voorzijde als over de zijkant gaat het hijsen goed.

Als laatste rijden we nog een stuk met het aangehangen gewicht en zwenkt ondertussen. Jan-Jacob: “Het is een stabiele minigraver, hij voelt degelijk aan en geeft mij als machinist vertrouwen. Ook heeft JCB goed nagedacht over brandstofbesparing, zo kun je eenvoudig met één druk op de gashendel de motor terug naar het stationaire toerental overschakelen (One Touch Idle). Ook is dit automatisch instelbaar als de machine inactief is (Auto Idle). Naast deze uitstekende prestaties is een stuk onderhoudsvriendelijkheid ook belangrijk“.

De JCB 457HT en 57C-1 wekken vertrouwen - Agri Traedr testteam (4)

Service van de JCB 57C

Aan de achterzijde openen we de servicekap die stevig aanvoelt. Deze geeft een ruime toegang tot onder andere de brandstoftank, hydrauliektank, accu en de radiator. Optioneel is ook een brandstofvulpomp leverbaar met automatische afslag. Ook bevindt zich hier de massa-schakelaar en het reservoir voor de ruitensproeiervloeistof.

De vetspuit zit handig in de bovenzijde van de servicekap geklemd met twee beugels.

Lopen we verder naar de rechterzijde van de minigraver, daar openen we de motorkap. Daar is in het kader van de dagelijkse check voldoende ruimte om het oliepeil te controleren en het luchtfilter te vervangen.

Jan-Jacob motiveert: “Als machinist of monteur kun je prima overal bij om zaken te inspecteren of eventueel te repareren. Ook hier heeft JCB goed nagedacht over de opzet, ook onder de kappen ziet het er allemaal goed en degelijk uit”.

Gregor Grootjans licht toe: “De machine heeft een smeerinterval van maar liefst 500 uur doordat JCB gebruik maakt van bronzen met grafiet geïmpregneerde bussen. Ook het broekstuk van de minigraver is compleet met deze bussen uitgevoerd. Zo denkt JCB ook slim na over service”.

Conclusie van het testteam

De JCB457 wiellader is een unieke combinatie is van kracht en een erg laag brandstofverbruik. De JCB minigraver 57C-1 wekt veel vertrouwen in de nieuwe generatie mini- en midigravers van JCB.

Zijn prestaties en luxe cabine zijn van een uitstekend niveau. Beide machines zijn erg goed doordacht en zullen ongetwijfeld hun weg weten te vinden naar veel bedrijven actief in verschillende branches.

Nieuwe testrapporten per email ontvangen?

We sturen je geen spam!
Lees ons privacybeleid voor meer informatie.