Leestijd: 8 minuten

Rijtest | De Terrano FM was een van de nieuwigheden op de Agritechnica stand van Horsch.  Wij mochten in de nazomer al proeven aan de praktische inzetbaarheid van deze nieuwe,  middelzware cultivator met zijn geïntegreerde onderstel en trekkrachtversterker.

Terrano FM cultivator met of zonder wals - Agri Trader testjaarboek - (6)

Horsch heeft de afgelopen tijd er de vaart aardig in gehouden, en daarmee een deel van de concurrentie met het schaamrood op de kaken achter gelaten. Dat de mensen uit Schwandorf bij de Duitse DLG imago barometer steeds in de kopgroep zaten, komt dus in eerste instantie door de innovatieve kracht van het bedrijf.

Op de Agritechnica had Horsch al stevig uitgepakt met een aantal nieuwe machines en het was duidelijk met hoeveel ‘Schwung’ het familiebedrijf aan de weg timmerde. Voor het afgelopen jaar werd ook de Terrano familie uitgebreid met de MT en FM series. De Terrano FM is een middelzware cultivator met een geïntegreerd onderstel, trekkracht versterking en een nalopende, demonteerbare wals. Vooralsnog wordt in de werkbreedtes 4,8, 5,9 en 7,0 meter aangeboden.

Met trekkracht vergroter

Beginnen we aan het begin: De Terrano wordt met een dissel gemonteerd, of – vooral bij grote werkbreedtes – via een pendel bewogen. Dat heeft allebei zijn voordelen. Aan de dissel is er meer wendbaarheid, met de trekpendel minder dwarskrachten. Nieuw bij de ophanging is de trekschacht opgenomen hydraulische trekkracht versterker. Die werkt met 125 bar, en kan zo volgens Horsch tot 1.400 kg van het cultivator gewicht op de achter as van de trekker overbrengen. De grip van de cultivator op de bodem zou daar niet onder leiden. Het systeem is per driewegkraan uitschakelbaar, maar niet aan te passen aan wisselende bodemomstandigheden en tractoren.

Terrano FM cultivator met of zonder wals - Agri Trader testjaarboek - (3)

Een nieuw frame voor de Terrano 6 FM

Het frame is driedelig, de 21 tanden zijn verdeeld over vier balken. Bij een hart op hart afstand tussen de tanden van 28 cm blijft er tussen de tanden van een rij 112 cm plaats. Dat is best veel. Alleen in het midden van het frame gaat het er, als gevolg van de constructie, krapper aan toe. Om te voorkomen dat zich er hier een flessenhalssituatie voordoet, is een van de tanden wat naar achteren verzet.

Verder zorgt de Terrano voor veel ‘lucht’. De rijenafstanden zijn niet gelijkmatig verdeeld. De meeste ruimte blijft er tussen de tweede en derde rij, en dat komt weer door de eerder genoemde, verzette tanden. Zo bleek het ook geen nadeel dat de framehoogte slechts 75 cm is, 5-10 cm minder dan bij de meeste concurrenten. Tijdens onze inzet op een geruimd stoppelveld waren er in elk geval geen problemen met verstoppingen. We vermoeden dat ook meer organische massa en achtergebleven materiaal van eerdere bebouwing de toekomstige bezitters van Terrano FM’s geen grote zorgen zal geven.

Als cultivatoren gebruikt Horsch de onderhoudsvrije Terragrip met 570 uitbreekkracht. Op grond van de vierbalkige, symmetrische opbouw kunnen er ook getordeerde geleideplaten gebruikt worden zonder de afvlakking te beïnvloeden. De schaarvleugels van de mulch mix scharen hebben een werkbreedte van 37 cm en overlappen elkaar met 4,5 cm per kant. Daardoor kan er zeer vlak gewerkt worden, zonder dat er stoppelbanen blijven staan. Bij middeldiep werken is de inmengkwaliteit, tijdens onze test bijzondere goed (milde- tot zeer zware leemgrond, 9-12 km/u rij snelheid, 10-15 cm werkdiepte).

Terrano FM cultivator met of zonder wals - Agri Trader testjaarboek - (4)

Hydraulische diepte geleiding

Onze Terrano 6 FM had een hydraulische diepte geleiding. Die levert Horsch als optie. Via een gesloten systeem stuurt de hydrauliek de zes cilinders van de walsen aan plus de twee voor aan het frame gemonteerde diepte geleidingswielen aan. Door een opgeplakte schaalverdeling is de ingestelde diepte goed af te lezen. De aangegeven waardes hangen natuurlijk af van de mate van slijtage aan de cultivatormessen.

Door de geslaagde locatie van het draaipunt van de walsen passen ook de nivelleringsschijven voor de walsen zich aan de diepte aan, zodat er maar zelden gecorrigeerd hoeft te worden.

Met de zes goed toegankelijke draaispindels is dat echter ook een karweitje dat niet veel voorstelt. Toch is er wel kritiek: Voor elke drie schijfsegmenten zijn twee spindels gebruikt. Daardoor kan de zaak bij het instellen gaan schranken. De verstelling moet daarom om en om en met kleine stappen gedaan worden. En de borging tegen verdraaiing met spieën is wat omslachtig. Hier was een oplossing met klemfittingen of dergelijks beter geweest.

Wals of onderstel

In het frame van de Terrano FM hebben de engineers een onderstel op een brede as ontworpen. Door de ver voorwaartse plaatsing is de wenbaarheid erg goed. Of er met zwaar naloopwerk daardoor negatieve koppelingsdruk ontstaat, hebben we niet kunnen concluderen. De banden hebben een grote diameter en zijn luchtgevuld. Het AS profiel ziet er dan wel niet erg ‘chique’ uit, maar is heel praktisch, heeft een groot lossend vermogen en veel grip op een taaie ondergrond. En dat komt mooi uit als de Terrano bij afgenomen wals voor dieper werk gebruikt wordt.

Zo komen we weer bij het hoofdkenmerk van de FM serie: de cultivator kan naar keuze met, of zonder wals ingezet worden. Want die eis komt er in groeiende mate uit de klantenkring die in de herfst diepe voren willen trekken. Dan is een zware wals hinderlijk, vooral onder natte omstandigheden als er veel leem in de bodem zit. Want als alles dicht zit, dan is er nauwelijks meer mogelijkheid voor een gasuitwisseling in de bodem. Bovendien is er dan een verhoogde kans op water erosie. Als het dus nodig is, dan kan de wals met zes flenzen gedemonteerd worden. Op ons testmodel was dat nog niet mogelijk. De vlaklegschijven en de zes diepte geleidecilinders blijven aan de cultivator zitten. Het is werkelijk alleen de wals die gedemonteerd wordt.

Zonder de wals houdt het onderstel, samen met de diepte geleidingswielen, de Terrano FM op de goede werkdiepte. Maar bij het instellen van die arbeidsdiepte moet er wel uitgestapt worden om de voor Horsch typerende clips als dieptebegrenzers op de twee cilinders van het onderstel te plaatsen.

Eenmaal aan het werk gaat de diepte aanpassing dus niet zo snel meer, of de berijder moet besluiten te rijden zonder de clips, maar met het oog constant op de diepte schaalverdeling. Om er voor te zorgen dat er bij het werken zonder wals geen rijsporen achter blijven, zit er achter elk van de wielen een tand van de vierde rij. Goed bedacht.

Terrano FM cultivator met of zonder wals - Agri Trader testjaarboek - (1)

De werkresultaten

We hebben met de Terrano op een stoppelvlakte gewerkt met een sterk wisselend bodemkarakter. Vanaf licht vochtig, tot natte leem. Door de onbestendige zomer van 2011 waren de stoppels al echt brokkelig. Als trekker hadden we een Challenger MT765 met 355 pk. Daarmee konden we bij een werkdiepte van ongeveer 10 cm ruim 14 km/u rijden. Bij 15-20 cm was er, naar gelang de bodemgesteldheid, nog een snelheid van 7-10 km/u mogelijk. Maar dan wel met scherpe messen. Horsch geeft de Terrano FM6 vrij voor trekker vermogens vana f240 pk. Dat moet op een lichte, losse zandachtige bodem, volstaan voor een werkdiepte van 15 cm.

Op een dichtere ondergrond moeten er 350 paarden voorgespannen worden. Wie tot 25-30 cm los wil maken kan bij een werkbreedte van krap zes meter echter beter voor 400-450 pk kiezen. Dat klinkt als indrukwekkend veel, maar is met zijn 70 pk/meter werkbreedte keurig binnen de normen. Met het werkresultaat waren we bijzonder tevreden. De inmenging van het opliggende stro was erg gelijkmatig en de bovenlaag van de akker werd mooi vlak achter gelaten.

Dat de dubbele Rollflex packer een wat open, losse oppervlakte achterliet is ons goed bevallen. De verdichtende werking begint, afhankelijk van de bodem, bij 3-4 cm en was tijdens onze test ruim voldoende. Of hij ook onder extreem zware omstandigheden voldoet, konden we niet uit proberen. Mogelijkerwijs werkt een FarmFlex-packer met een gesloten V-ring profiel daar beter.

Terrano FM cultivator met of zonder wals - Agri Trader testjaarboek - (2)

Wat ons nog op viel

In het midden zitten, in plaats van holle schijven, sterwielen voor het afvlakken. Dat moet damvorming vermijden, omdat de schijven er samenvallen.

Het design van de RollFlex wals werd licht gewijzigd. Een profilering moet er voor zorgen dat de stabiliteit van de afzonderlijke elementen hoger wordt. Bovendien is er nu voorzien in neuzen, waarom de ringen bij steencontact kunnen inhaken om niet te verbuigen.

In een oogopslag

De Terrano FM van Horsch is een middelzware, vierbalkig opgebouwde cultivator. Hij zit in dezelfde divisie met de Köckerling Vector, Väderstadt Cultus en Amazone Centaur Super. Binnen zijn segment is hij de enige met een demontabele wals, waardoor er een grote herfstvore te verwezenlijken is. Zonder naloper gebeurt de diepte begeleiding met de twee transportwielen, die dank zij hun AS profiel ook onder natte omstandigheden niet volslibben.

Vind je volgende Horsch Terrano cultivator

Lof en kritiek

Arbeidskwaliteit: een zeer goede inmenging, mooi vlakkend en hoge doorvoer. De compactering van de dubbele RollFlex packer begint ca. 3-4 cm onder het achtergelaten bodemoppervlak.

Hanteerbaarheid: de optionele, hydraulische dieptegeleiding verhoogt het instelgemak. Alleen bij grotere werkdiepte aanpassingen moeten de afvlakschijven nagesteld worden. De zijspindels moeten om schranken te voorkomen om en om gedraaid worden.

Vereist vermogen: ondanks de nauwe afstand tussen de tanden (28 cm) niet zwaar om te trekken. Bij een werkbreedte van 5,9 m niet minder dan 300 pk inzetten. Vanaf 15 cm werkdiepte dient minstens 350 pk aan boord te zijn.

Functionaliteit: Dankzij de afneembare naloper flexibel inzetbaar. Een groot werkdiepte spectrum, bij dieper loswoelen verhoogt de geringe hart op hart afstand de benodigde trekkracht.

Terrano FM cultivator met of zonder wals - Agri Trader testjaarboek - (5)

Algemene indruk

Onze eerste indruk van de Horsch Terrano FM is goed. De vierbalkig opgebouwde cultivator heeft ondanks zijn geringe bouwhoogte een erg goede doorvoer, omdat er tussen de rijen veel ruimte is. Het inmengen en vlakken geven geen redenen tot kritiek.

Voor de na-compactering kan er gekozen worden uit twee nalopers. De (optionele) hydraulische diepte geleiding werkt nauwkeurig, maar is bij inzet zonder wals beperkt bruikbaar. Dankzij het geïntegreerde onderstel is krap draaien geen probleem. Een directe koppeling aan de trekker zal Horsch binnenkort aanbieden. Dan kan er ook met kleinere arbeidsbreedtes gewerkt worden.

Door de ver uit elkaar staande rijen tanden laten ook erg oneffen akkers zich gelijkmatig vlak bewerken. Tijdens vleugelen is de overlapping aan elke tand 4,5 cm per zijde. In hoeverre de hydraulische trekkracht verhoger werkt, dat konden we tijdens onze korte test niet beproeven. Maar het is zeker dat de werking er van op conventionele trekkers hoger is dan op rupstrekkers en knik gestuurde machines.

Technische gegevens Terrano FM

Werkbreedte 5,90 m
Frame driedelig, hydr. klappend
Opbouw vierbalkig
Max. werkdiepte ca. 30 cm
Aantal tanden 21
Hart op hart afstand 28 cm
Randenafstand op de rij 112 cm
Loskracht steencontact beveiliging max. 570 kg
Framehoogte 75 cm
Diameter packers 50 oder 59 cm
Gewicht 6.800 kg
Transportbreedte 3,00 m
Hydr. aansluitingen 3 x dw
Gevraagd vermogen v.a. 240 PK

Nieuwe testrapporten per email ontvangen?

We sturen je geen spam!
Lees ons privacybeleid voor meer informatie.