Leestijd: 9 minuten

Met de Cultro TC-modellen levert Horsch voor het eerst tandem-messenwalsen. Om te beginnen zijn er twee werkbreedten: 2,90 meter en 12,20 meter. We hebben beide machines eens nader bekeken bij gebruik op koolzaad- en snijmaisstoppels.

Horsch Cultro TC - Dichte schuinsnijder - Agri Trader Test Jaarboek (19)

Met meer dan 12 meter werkbreedte is de Cultro 12 TC momenteel de breedste messenwals op de markt.

Messenwalsen zijn voor Horsch niet nieuw. Tot nu toe leverde de fabrikant uit het Duitse Schwandorf dit type werktuig echter uitsluitend in combinatie met de Joker RT-korteschijveneg. Dat verandert nu met de komst van de nieuwe Cultro TC-serie, die om te beginnen leverbaar wordt in de werkbreedten 2,90 meter en 12,20 meter.

Bij een test op koolzaad- en snijmaisstoppels hebben we gekeken naar wat deze dubbele messenwals in technisch opzicht onderscheidt van zijn voorganger en van zijn concurrenten.

Horsch Cultro zoals voorheen dicht

In Schwandorf neemt men geen blad voor de mond. Ja, er is ook geëxperimenteerd met de open constructie, maar uiteindelijk is men toch bij de dichte walsconstructie gebleven.

De reden: juist in droge jaren en ook in steenrijke gebieden heeft deze bouwwijze zich bewezen. De messen kunnen meer aanlegdruk hebben en daardoor effectiever werken.

Men accepteert daarom bepaalde nadelen, zoals dat de messenwalsen op natte, kleverige grond vooral aan de zijkanten kunnen dichtlopen – wat het werkresultaat echter maar een klein beetje tot helemaal niet beïnvloedt.

Verder kan Horsch geen omkeermessen monteren, aangezien de messen na het omkeren niet meer tegen de as aan zouden zitten. Overigens heeft het draaien van omkeermessen volgens Horsch toch maar weinig zin, aangezien messen met eenzijdig versleten snijkanten eigenlijk te dun zouden zijn voor verder gebruik. Daar zit wat in.

Horsch Cultro TC - Dichte schuinsnijder - Agri Trader Test Jaarboek (4)

Dankzij de in dwarsrichting verzet geplaatste voorste en achterste walsen blijven er tussen de segmenten geen onbewerkte stukken over.

Horsch blijft ook trouw aan de axiaal verzette positionering van de messen, want voor nog meer snijdruk en een rustige loop moet zorgen. Overigens kunnen er in de overgang tussen twee naast elkaar zittende messen stengels vast komen te zitten in de tussenruimte, waar ze zich maar moeilijk laten verwijderen.

De walsdiameter is 300 millimeter, wat bij zes messen een theoretische snijlengte van 15,7 centimeter geeft – per wals, welteverstaan.

Horsch Cultro TC - Dichte schuinsnijder - Agri Trader Test Jaarboek (5)

Bij een diameter van 300 mm en zes messen krijg je een theoretische snijlengte van 15,7 cm per wals.

Dankzij de gewikkelde helixvorm verloopt het snijden trekkend. De messen zijn elk 60 centimeter breed en op vier plaatsen aan de wals gebout. Dat doet enorm degelijk aan, maar het betekent wel veel sleutelwerk bij het wisselen van de messen.

Horsch Cultro TC - Dichte schuinsnijder - Agri Trader Test Jaarboek (3)

De messen zijn gewikkeld geplaatst; ertussen kunnen oogstresten vast komen te zitten.

Bij de 12 meter brede variant moeten er dan immers 240 messen worden vervangen!

Nieuw is, in elk geval voor Horsch, de tandemconstructie. De voorste en achterste wals zijn tegengesteld aan elkaar gewikkeld, zodat een kruissnede c.q. trapeziumsnede ontstaat. Daarbij is de drager van het tandemframe door middel van rubbers aan het hoofdframe gemonteerd, zodat de walsen in de rijrichting iets kunnen kantelen en zich zo kunnen aanpassen aan oneffenheden in de bodem.

Horsch Cultro TC - Dichte schuinsnijder - Agri Trader Test Jaarboek (1)

De tandemwalsen kunnen dankzij de montage in rubbers kantelen in de rijrichting.

Wie meer druk op de voorste of achterste wals wil zetten, kan dit bij de Cultro 3 TC doen met de verstelling van de topstang.

De walseenheden van de Horsch Cultro 12 TC worden daarentegen hydraulisch op druk gezet (maximale systeemdruk 100 bar), waarbij stikstof-buffertanks fungeren als veren om drukpieken op te vangen en zo  zorgen voor een bodemaanpassing dwars op de rijrichting.

Horsch Cultro TC - Dichte schuinsnijder - Agri Trader Test Jaarboek (2)

Er wordt hydraulisch druk op gezet, drukpieken worden opgenomen door stikstofbuffers.

Daarbij is de werkbreedte bij de Cultro 12 TC opgedeeld in vier segmenten van elk drie meter, en bij elk segment zijn de voorste en achterste messenwals in dwarsrichting iets ten opzichte van elkaar verzet. Dat moet ervoor zorgen dat er tussen de segmenten geen onbewerkt stuk bodem achterblijft.

Alle walslagers – vierpunts-hoekkogellagers van SKF met een binnendiameter van 50 millimeter – zijn bij de beide Cultro’s onderhoudsvrij.

Breed assortiment werktuigen voor de Horsch Cultro

Aangezien de brede getrokken Cultro 12 TC puur een solomachine is, gaf Horsch deze variant extra werktuigen. Voorlopend is er een levelboard, dus een rij sleeptanden (op de testmachine nog in het prototypestadium).

Horsch Cultro TC - Dichte schuinsnijder - Agri Trader Test Jaarboek (6)

De voorlopende sleeptanden werken strolagen los.

De 100 millimeter brede peddels zijn hydraulisch in agressiviteit te verstellen en moeten strohopen uit elkaar trekken en een voorbewerking op de stoppels geven. Verder kunnen ze, in tegenstelling tot de messen, ook in rijsporen nog werken.

Voor het bewerken van tussengewas worden de peddels helemaal opgetild.

Als naloper kan er een drierijige tandeg worden gemonteerd. De dubbele tanden zijn 14,3 millimeter dik en kunnen hydraulisch worden versteld vanuit de cabine. Bovendien zijn er pasgaten voor een voorinstelling.

Horsch Cultro TC - Dichte schuinsnijder - Agri Trader Test Jaarboek (7)

De drierijige zware tandeg werkt de oogstresten in en functioneert ook in rijsporen.

Schroefveren zorgen aanvullend voor bodemaanpassing van de afzonderlijke segmenten.

De Cultro 12 TC wordt voor transport tweedelig ingeklapt, waarbij de armen voor de transportstand eerst rechtop worden gezet en dan 90 graden naar voren worden gekanteld. Vervolgens moet de tandeg volledig worden opgetild. Op het veld blijft het onderstel (met twee banden in de maat 500/45-22.5) bovenin staan, en ook op de kopakker wordt op de walsen gereden.

Horsch Cultro TC - Dichte schuinsnijder - Agri Trader Test Jaarboek (10)

Voor de transportstand wordt de machine tweevoudig horizontaal ingeklapt. Het onderstel zit voor goede rijstabiliteit ver achteraan.

Als de tandeg agressief is afgesteld, moet je hem op de kopakker eventueel iets optillen om de dwarskrachten op zijn frame te verminderen.

De brede, ver achteraan liggende transportas zorgt voor een stabiele wegligging tijdens transport, maar onder de middelste sleeptandeneenheid is er weinig grondspeling. Het ging bij deze testmachine echter nog om een prototype, waarbij ook de in- en uitklapprocedure nog erg gecompliceerd was. In de productieversie zullen daarom nog diverse modificaties worden doorgevoerd.

De Cultro 12 TC heeft overigens een bedrijfsgewicht van ongeveer 7,9 ton.

Smalle voor-achter-eenheid

De 2,90 meter smalle Cultro 3 TC kan zowel voor als achter worden aangebouwd. Daarvoor zijn er aanbouwmogelijkheden in Cat II en III aanwezig; de montagebok stamt overigens van de Joker CT.

Horsch Cultro TC - Dichte schuinsnijder - Agri Trader Test Jaarboek (11)

De Cultro 3 TC is geschikt voor aanbouw aan voor- en achterzijde.

Horsch gebruikt inmiddels diverse identieke onderdelen voor verschillende modelseries; dat spaart ontwikkelings- en productiekosten en ook de kosten van het op voorraad houden van reserveonderdelen.

Voor de topstang zijn er twee sleepogen. Boven de walsen zijn stevige spatborden gemonteerd, maar die hadden best nog wat verder naar onderen mogen doorlopen om kluiten en stenen nog effectiever af te vangen.

Horsch Cultro TC - Dichte schuinsnijder - Agri Trader Test Jaarboek (12)

De spatborden zouden nog wat lager mogen doorlopen om effectiever af te schermen tegen opgeworpen kluiten en stenen.

Om een hogere snijdruk te realiseren, kan de Cultro 3 TC in tegenstelling tot zijn grotere broer worden voorzien van extra ballast (in totaal 360 kilo). En omdat de in rubbers gemonteerde tandemwals bij het parkeren kan vervormen, is er een parkeersteun.

Praktijk: De Horsch Cultro op koolzaad- en maisstoppels

Onze eerste test was met de Cultro 3 TC op koolzaadstoppels. Deze stoppels werden zo’n twee weken ervoor al extreem laag bewerkt met een Joker-korteschijveneg. Toch stonden er nog voldoende stoppels voor een beoordeling van de bewerkingskwaliteit.

Horsch Cultro TC - Dichte schuinsnijder - Agri Trader Test Jaarboek (13)

We hebben de Cultro 3 TC solo en in combinatie met een Joker ingezet op koolzaadstoppels.

We gebruikten de Cultro 3 TC zowel solo in frontaanbouw als in combinatie met een achter aangebouwde Joker korteschijveneg.

De werksnelheid bedroeg een kleine 20 km/u

Deze hoge rijsnelheden zijn bij messenwalsen in het algemeen essentieel, omdat de messen door de grotere impact effectiever snijden.

De afgestorven koolzaadstoppels werden zeer goed verkleind en staande stoppels werden omgeknakt. Lange groene stoppels waren er helaas niet; die zijn zoals bekend moeilijker te kneuzen, door te snijden en om te knakken. We konden dat grensgebied van de machine dus niet uittesten.

Horsch Cultro TC - Dichte schuinsnijder - Agri Trader Test Jaarboek (9)

Bijna alle maisstoppels waren verwerkt.

Bij de inzet als combinatie met de Joker werd er een zaaiklaar bewerkingsoppervlak gecreëerd waarop nog maar weinig organische resten achterbleven.

Voor erosiegevoelig terrein zou de bewerking van deze combinatie al iets te intensief geweest zijn. Wanneer de Joker solo werd ingezet zonder de Cultro TC, dan bleven er meer lange stengels op het oppervlak liggen.

Na het verkleinen door de messenwals kunnen stengels en stoppels beter worden ingewerkt; dat hebben we ook al geconstateerd bij testen met andere messenwalsen.

Een week later gingen we met de Cultro 12 TC werken op snijmais-stoppels – onder extreem droge omstandigheden, zoals ook op indrukwekkende wijze te zien is op de video van deze bewerkingsproef (op het YouTube-kanaal van traction).

De bewerkingskwaliteit heeft ons positief verrast – waarbij moet worden opgemerkt dat de harde bodem als eersteklas contra mes fungeerde voor de messenwals. Naar schatting 90 procent van de stoppels werd onder de eerste knoop gekneusd (voor zover dat nog niet bij het hakselen was gebeurd), er bleven maar weinig stoppels onbewerkt achter.

Horsch Cultro TC - Dichte schuinsnijder - Agri Trader Test Jaarboek (8)

Links onbewerkt, rechts bewerkt. De intensiteit van de bewerking is verrassend hoog, in elk geval op harde bodem zoals hier.

Dankzij de tandeg was ook in rijsporen een bewerkingseffect zichtbaar. Die tandeg slaagde er echter vooral in om de oogstresten sterk in de aarde te werken en daarmee een sneller rottingsproces op gang te brengen – mits de grond ietwat vochtig is tenminste.

Het benodigde trekvermogen moet je niet onderschatten; de in onze test voorgespannen 300 pk kwamen goed van pas. Bij een werkbreedte van 12 meter kun je dan echter ook zo’n 200 hectare per dag bewerken.

Meer wetenswaardigheden

  • In plaats van de tandeg kan de Cultro TC worden voorzien van rollen, zoals bijvoor-beeld de RingFlex-pakker.
  • Ook de Cultro 3 TC is te combineren met walsen, zoals de RollFlex-pakker of deRollPack-pakker.
  • Als extra optie levert Horsch voor de Cultro 12 TC bij de configuratie met een RingFlex-pakker een eenrijige tandeg voor de pakker.
  • Meer werkbreedten zitten in de planning.

Technische gegevens: Horsch Cultro 12TC

Basisconstructie: Tweedelig opvouwbaar met onderstel; 4 tandem-walseenheden met hydr. voorspanning (max. 100 bar); onder-aankoppeling.

Messenwalsen: dichte constructie, met elk 2 x 6 op de rotor liggende messen, bodemaanpassing met rubbers, verzette verdeling.

Extra werktuigen: Voorlopende crush bar, nalopende 3-rijige strohark of rol.

Afmetingen & gewichten: werkbreedte 12,20 m, transportbreedte 2,99 m; bedrijfsgewicht met RingFlex-pakker  7,9 t.

Technische gegevens: 3 TC

Basisconstructie: vaste aanbouwbok voor voor- of achter-aanbouw, eendelige constructie, ballastgewichten.

Messenwalsen: dichte constructie, met elk 2 x 6 op de rotor liggende messen; bodemaanpassing in lengterichting met rubbers.

Extra werktuigen: nalopende pakkerrol, eenrijige tandeg.

Afmetingen & gewichten: werkbreedte 2,90 m, transportbreedte 2,99 m; bedrijfsgewicht voor-aanbouw 900 kg, achter-aanbouw 1.250 kg (beide zonder extra ballast).

Onze conclusie over de Horsch Cultro

Horsch brengt haar gesloten walsconstructie nu voor het eerst alsop de markt.

De Cultro 3 TC is geschikt voor voor- of achter-aanbouw, de Cultro 12 TC is de op dit moment breedste messenwals op de markt.

Laatstgenoemde profiteert bovendien van de nalopende zware tandeg, die in elk geval onder droge bodemomstandigheden meer aarde opwerpt dan de messenwalsen, en daardoor oogstresten beter inwerkt. Verder werken de tandeg en de sleeptanden (voorlopend) ook in rijsporen.

+ zeer hoge snijdruk mogelijk
+ sleeptanden + tandeg bij 12 TC
+ solide constructie
+ Cultro 12 TC is de breedste messenwals op de markt
+ combinatie met rollen mogelijk

– veel sleutelwerk bij het wisselen van de messen

De concurrentie: 3m-messenwalsen voor driepunts-aankoppeling

Horsch Cultro TC - Dichte schuinsnijder - Agri Trader Test Jaarboek (20)Horsch Cultro 3 TC Treffler TSWTreffler TSW Wallner WTM 300Wallner WTM 300
Constructie dicht open open
Messen per omwenteling 2 x 6 3 x 8 2 x 8
Theoretische snijlengte 2 x 157 mm n.o. 149 en 200 mm
Aantal messen 2 x 30 3 x 8 2 x 32
Omkeermessen nee nee ja
Diameter wals 300 mm n.o. 380 en 510 mm
Min. bedrijfsgewicht, zonder/met ballast vanaf 900 kg/1.260 kg n.o. 700 kg/1.250 kg

 

Nieuwe testrapporten per email ontvangen?

We sturen je geen spam!
Lees ons privacybeleid voor meer informatie.