Leestijd: 12 minuten

De Holmer Terra Variant 435 moet een van de lichtste zelfrijdende giertanks zijn daarbij voldoende vermogen hebben voor elk type strooisysteem. In een praktijktest hebben we eens nader bekeken hoe Holmer deze spagaat heeft gemaakt.

Holmer Terra Variant 435 - Vlieggewicht met Benz-power - Agri Trader Test Jaarboek (1)

In 2018 vulde Holmer het assortiment aan met een kleinere zelfrijder: de Terra Variant 435.

Ruim twee jaar geleden reed de Holmer Terra Variant 435 – de kleine broer van de Terra Variant 585 – voor het eerst de fabrieksdeuren in Eggmühl uit. Hij zit nu in zijn derde seizoen en volgens de fabrikant mag hij zich verheugen in een stijgende populariteit.

Hoogste tijd voor ons om eens uitvoeriger op deze ‘kleinere Variant’ in te gaan.

Het doel bij de ontwikkeling was een hoogvermogend en zo licht mogelijk gierwagen-onderstel, dat samen met een 16-kuub-opbouw nieuwe klanten zou moeten gaan aanspreken, onder andere in kleinverkavelde gebieden.

Holmer Terra Variant 435 - Vlieggewicht met Benz-power - Agri Trader Test Jaarboek (1)

Het ontzien van de bodem staat bij de Terra Variant 435 op de eerste plaats.

Dat uit zich in de veel kleinere draaicirkel: slechts 6,80 meter, tegen 11,00 meter voor de 585! Anders dan bij de Terra Variant 585, die uit een gestage doorontwikkeling van zijn voorgangers is ontstaan, is de nieuwe machine niet gewoon een 585 na een afslankkuur. De TV 435 werd vanaf de grond af nieuw ontworpen.

Alle belangrijke hoofdcomponenten zijn speciaal voor de 435 ontwikkeld en geen aangepaste onderdelen van zijn grote broer, met alle compromissen die dat had kunnen opleveren. Alleen de vormgeving en de cabine zijn hetzelfde, en natuurlijk het concept van een gemotoriseerde gierwagen.

Bodemvriendelijk

Vanwege de veranderde regelgeving voor mest uitrijden (bijvoorbeeld dat je niet meer op bevroren grond mag rijden) zijn de bemestingsperiodes veranderd. Toch moet er vroeg in het jaar gereden worden.

Verder verschuift het bemesten van de zomer/herfst naar het voorjaar. Moeilijkere, natte bodems dus; een laag gewicht met een slim onderstelconcept is de oplossing.

De Terra Variant 435 scoort dan ook punten met een leeggewicht van 16,7 ton, inclusief het complete mestsysteem. Vergeleken met de concurrentie is dat heel laag.

Holmer Terra Variant 435 - Vlieggewicht met Benz-power - Agri Trader Test Jaarboek (3)

Met een leeggewicht van 16,7 ton geldt de kleine Terra Variant als vlieggewicht.

In beladen toestand heeft de Holmer een gewichtsverdeling van 50/50% op de beide assen. Dat draagt bij aan het ontzien van de bodem. Bovendien kan met de twee planetaire stuurassen tijdens het mest uitrijden in hondegang worden gereden, waardoor alle wielen hun eigen rijspoor hebben.

Holmer Terra Variant 435 - Vlieggewicht met Benz-power - Agri Trader Test Jaarboek (2)

Op de kopakker is deze Holmer door de besturing op alle wielen heel wendbaar.

Op de kopakker schakel je dan handig over op het tegensturen van de achteras, waardoor hij korter afdraait en wederom de bodem ontziet. Naast de rijstrategieën zijn natuurlijk ook de juiste banden van belang voor de bodemvriendelijkheid. Standaardmontage (ook op onze testmachine aanwezig) zijn banden van Michelin, de CerexBib 2 VF 900/60 R38. Michelin geeft een contactvlak op van 0,87 vierkante meter elk.

De VF-bandentechnologie maakt het mogelijk om met lagere bandenspanningen te rijden: wij reden zowel op het veld als op de weg met slechts 1,2 bar. Daarom levert Holmer in principe ook geen bandenaflaatsysteem (alleen als speciale uitrusting). Bovendien zou door de korte uitrij- en aanzuigtijden een extreem sterke compressor nodig zijn.

Holmer Terra Variant 435 - Vlieggewicht met Benz-power - Agri Trader Test Jaarboek (9)

Standaard liggen er banden op in de maat 900/60 R38, met VF-technologie.

Het bemesten van maisgewas is een belangrijk toepassingsgebied. Voor de rijen van 75 centimeter zijn er banden in de smallere maat 580/85 R42 met een spoorbreedte van 2,25 meter; ideaal.

Holmer Terra Variant 435 - Vlieggewicht met Benz-power - Agri Trader Test Jaarboek (22)

Speciaal voor de maisvelden is er de bandenmaat 580/85 R42 met een spoorbreedte van 2,85 meter.

Qua veiligheid en rijcomfort valt de verende vooras op. Erin geïntegreerd is een dwarshellingscompensatie en een automatische niveauregeling. De stugheid van de vering kan zelfs in drie niveaus worden ingesteld.

De steunassen voorop en onder de driepuntshef kun je zien als comfortwinst. Bij het rijden op de weg zorgen ze voor een rustiger rijgedrag; de machine gaat niet voorover en achterover deinen. Bovendien worden met die steunwielen de voorgeschreven aslasten bij zware aanbouwwerktuigen niet overschreden.

Holmer Terra Variant 435 - Vlieggewicht met Benz-power - Agri Trader Test Jaarboek (10)

De steunwielen kunnen deinen tegengaan, maar zitten er ook op vanwege de regelgeving.

Benz-power in de Holmer Terra Variant 435

Ook voor deze kleinere Terra Variant koos Holmer voor een Mercedes-motor. Anders dan in de 585 is hier de OM470 LA (Trap 5) met een inhoud van 10,7 liter gemonteerd (585: OM473 LA, 15,6 liter en Tier 4 final).

Holmer Terra Variant 435 - Vlieggewicht met Benz-power - Agri Trader Test Jaarboek (5)

Onder de hoekige neus zit een 10,7-liter-Mercedes-motor met 435 pk.

De typeaanduidingen geven de vermogens al aan: de kleinere zescilinder levert 435 pk bij een nominaal toerental van 1.700 tpm. Hier is dus het laagtoerentalconcept van Mercedes toegepast. Het maximale koppel van 2.100 newtonmeter wordt geleverd bij een lage 1.300 toeren.

Overigens zit dezelfde motor met iets andere specificaties ook in de Claas Xerion 4200.

Al bij de voorstelling van de Holmer Terra Variant 435 voldeed deze motor aan de actuele emissienorm Trap 5. DPF, DOC en SCR-installatie zijn allemaal aan boord.

De 640-liter-dieseltank en de circa 95 liter grote AdBlue-tank moeten genoeg zijn voor lange werksessies.

Een cardanas drijft een verdelerbak voor de diverse hydrauliekpompen aan. Onder andere die van de hydrostatische rijaandrijving, permanent op beide assen (twee afzonderlijke asaandrijvingen). Je kunt handig op de armleuning kiezen tussen rijden op de weg en de veldmodus.

Holmer Terra Variant 435 - Vlieggewicht met Benz-power - Agri Trader Test Jaarboek (7)

Kort voor de achteras zit een grote verdeeltransmissie en de hydrauliekpompen.

Op het veld accelereert de Terra Variant traploos van 0 naar 32 km/u. Op de weg haalt hij zelfs 40 km/u. In die modus worden tegelijkertijd alle hydrauliekfuncties van het hele mestsysteem en de achteras-besturing gedeactiveerd.

Met het linker koppelingspedaal in de cabine kun je de rijsnelheid moduleren, bijvoorbeeld voor werktuigaanbouw. Helaas kan de topsnelheid in het veld niet permanent worden begrensd. Vaak is 15 km/u ruimschoots genoeg.

Holmer Terra Variant 435 - Vlieggewicht met Benz-power - Agri Trader Test Jaarboek (8)

Beide assen zijn permanent hydrostatisch aangedreven en sturend.

Voor de verschillende inzetgebieden heeft Holmer een speciaal rijhulpsysteem ontwikkeld: het DynaProtect. Dat past het voorijlen van de assen aan de omstandigheden aan. Op grasland en bij rijden op de weg ijlt de vooras niet voor. Dat ontziet de grasmat en vermindert de bandenslijtage.

Op dwarshellingen en in rijgewassen wordt het voorijlen van de vooras vergroot om een goede sporing te geven. Verander je de rijrichting op de kopakker van vooruit naar achteruit, dan wisselt ook het voorijlen van de voor- naar de achteras. De machine is daardoor veel wendbaarder in het gebruik. Heel fijn.

Holmer Terra Variant 435 - Vlieggewicht met Benz-power - Agri Trader Test Jaarboek (6)

Achter de grote radiateur draait een automatische omkeerventilator.

Geïntegreerd mestsysteem op de Holmer Terra Variant 435

De tankopbouw komt van Zunhammer en kan 16 kuub bevatten. De glasvezeltank met drie dwarse schommelschotten is vast op het frame van de 435 gemonteerd. Tot nu toe heeft Holmer nog geen andere opbouwen voor de kleine zelfrijder in het programma, wat bij het vlaggenschip wel het geval is.

Op termijn is Holmer echter wel geïnteresseerd in verdere toepassingen, zoals bijvoorbeeld een gewone meststrooier-opbouw.

Holmer Terra Variant 435 - Vlieggewicht met Benz-power - Agri Trader Test Jaarboek (18)

Achterop de giertank zit de hydraulisch geregelde driewegkraan.

De mest wordt verpompt door de standaard aanwezige roterende plunjerpomp van Vogelsang, met een maximale opbrengst van 9.000 liter per minuut.

In theorie is de tank binnen twee minuten vol.

Ervoor zit een RotoCut-snijwerk, eveneens van Vogelsang. De pomp wordt hydraulisch aangedreven. Daarvoor is er een separate verstelbare pomp. Zo zorgt Holmer ervoor dat er noch voor het voertuig, noch voor de hefinstallatie of het aanbouwwerktuig te weinig hydraulisch vermogen beschikbaar is.

Het mest uitrijden moet op deze manier zo soepel en probleemloos mogelijk verlopen.

Holmer Terra Variant 435 - Vlieggewicht met Benz-power - Agri Trader Test Jaarboek (15)

Aan de rechterkant van de machine zit het complete giersysteem.

Dankzij de grote opbrengst van de hydropomp van 313 l/min heeft de mestpomp bij het aanzuigen genoeg aan stationair toerental. De Mercedes-motor draait dan dus maar 900 toeren; dat is heel fijn. De machine loopt extreem rustig.

Van trekker-giertank-combinaties zijn we immers eerder vol gas gewend. En als de tank vol is, dan slaat de roterende plunjerpomp automatisch af.

Holmer Terra Variant 435 - Vlieggewicht met Benz-power - Agri Trader Test Jaarboek (16)

Het rode onderdeel is de roterende plunjerpomp van Vogelsang, met een opbrengst van 9.000 l/min.

Aankoppelen graag

Ook bij de zuigarm werd op het gewicht gelet, want de nieuwe buis is gemaakt van glasvezelversterkte kunststof. Hij is rechts achter de cabine gemonteerd, waar ook zijn draaipunt zit.

De arm is 5,70 meter lang en kan 158 graden opzij draaien. Voor het overladen en het weer teruggaan naar de parkeerpositie is er een uitklapautomaat. Dat wil zeggen: met een druk op een knop gaat de arm zelfstandig naar de persoonlijk ingestelde positie. Erg handig.

Holmer Terra Holmer Terra Variant 435 - Vlieggewicht met Benz-power - Agri Trader Test Jaarboek (19)Variant 435 - Vlieggewicht met Benz-power - Agri Trader Test Jaarboek (18)

Nieuw is dezuigarm van glasvezelkunststof. Hij kan 158 graden draaien.

Hij is vanuit het zijraam van de cabine goed te zien en zo kun je met een mini-joystick de fijnregeling doen voor de aankoppeling met de aanvoertank. Dat vraagt trouwens wel wat oefening. Je kunt alleen over hindernissen als slootjes heen aanzuigen wanneer je met de vooras tot de rand van het veld rijdt.

Tussen de neus van de Holmer en de aanzuigmond zit namelijk nog geen drie meter. Uitkijken dus bij hekken rond weilanden, daar wordt het krap.

Je kunt de arm echter ook tot 90 graden uitzwenken, om zijdelings over te pompen. Dan moet je wel weer uitkijken met brede aanbouwwerktuigen.

Wat betreft die aanbouwruimte: achter de mesttank zit een draaibare driepuntshef die bij de hondegang automatisch naar links of rechts draait om het werktuig haaks op de rijrichting te houden.

De complete achtereenheid is draaibaar aan het hoofdframe opgehangen, zodat ook de topstang en de hydraulische aansluitingen met het werktuig meedraaien, niet alleen de vanghaken. Heel goed!

Hoewel de Holmer Terra Variant 435 duidelijk meer kan tillen, adviseert Holmer om de aanbouwwerktuigen niet zwaarder dan drie ton te kiezen (dat zijn circa zes meter brede schijveneggen). Je wil het totaalgewicht immers zo laag mogelijk houden en de gewichtsverdeling over de assen in de buurt van 50/50% houden.

Voor zwaar trekwerk (basisbodembewerking) kun je beter de Terra Variant 585 nemen. Goed is de dubbele werking van de hefcilinder. Werk je bijvoorbeeld met injectoren in gewas, dan kun je neerwaartse druk op de hef zetten.

Voor de aanbouwwerktuigen zijn er drie dubbelwerkende regelventielen en PowerBeyond-aansluitingen, zelfs met zweefstand en tijd- en volumeregeling. Daarmee zou elke machine moeten kunnen functioneren.

Met een 15 meter brede boom blijft de 435 binnen de drie meter buitenbreedte voor wegtransport. Is de boom breder, dan komt de totale machine boven de drie meter.

Holmer Terra Variant 435 - Vlieggewicht met Benz-power - Agri Trader Test Jaarboek (4)

Op de weg blijft de breedte van de Terra Variant 435 binnen de wettelijke drie meter.

De Holmer Terra Variant 435 is groot en ruim

Van voren zie je tussen de grote en kleine broer geen verschillen. In de cabine gaat het er echter anders aan toe. Daar is er voor de bediening van het draagvoertuig en de complete mesteenheid één terminal met 12,1 inch groot aanraakscherm.

Holmer Terra Variant 435 - Vlieggewicht met Benz-power - Agri Trader Test Jaarboek (11)

De bedieningsarmleuning is goed ingedeeld.

De 585 heeft er twee: eentje voor de machine zelf, eentje voor de opbouw. Daarom is er ook nieuwe software, die Holmer zelf heeft ontwikkeld. Op het eerste gezicht lijkt die wat ‘overvloedig’ te zijn, maar je kunt de belangrijkste parameters wel vinden. Het is een kwestie van gewenning. Als chauffeur gaan de procedures uiteindelijk in je systeem zitten.

De joystick heeft  helemaal geen pictogrammen; een klein beetje hulp zou mooi zijn.

Op het multihendel vind je werkelijk alle noodzakelijke functies: aanzuigen, uitstrooien, verandering van rijrichting, de rijmodus, de hefinrichting, bediening van de zuigarm, cruise control, stuursysteem plus vrij toe te wijzen knoppen.

Holmer Terra Variant 435 - Vlieggewicht met Benz-power - Agri Trader Test Jaarboek (13)

De joystick is het centrale besturingselement van de zelfrijder. Hier zitten de belangrijkste functies op.

Helaas is er geen kopakkermanagement waarmee met met een druk op een knop bepaalde voertuigfuncties automatisch in de gewenste volgorde worden gedaan. Je moet handmatig de pomp stoppen, het aanbouwwerktuig optillen en de rijmodus omschakelen.

In zijn geheel is de cabine – zoals het hoort op een zelfrijder – heel ruim. De hydrodynamische ophanging plus de luchtgeveerde stoel verhogen het comfort nog verder. Bovendien is het opvallend stil in de stuurhut.

Vermeldenswaard zijn verder nog de pneumatisch inklapbare zijspiegels. Daar maakten we meerdere keren gebruik van waar de inritten van de testvelden gedeeltelijk waren dichtgegroeid.

Holmer Terra Variant 435 - Vlieggewicht met Benz-power - Agri Trader Test Jaarboek (14)

Het stuursysteem van Trimble maakt het werk makkelijker.

Technische gegevens – Holmer Terra Variant 435

Motor: Mercedes-Benz OM470 LA, zescilinder, cilinderinhoud 10,7 l, nominaal vermogen 320 kW (435 pk) @ 1.700 tpm, max. koppel 2.100 Nm @ 1.300 tpm; emissienorm Trap 5; dieseltankinhoud 640 l, AdBlue-tank 95 l.

Aandrijving & onderstel: hydrostatische rijaandrijving, traploos 0-40 km/u, 2 rijmodi (weg/akker), permanente vierwielaandrijving, DynaProtect, 3 manieren van sturen (alle wielen, star rijden, bodemvriende-lijke hondegang links/rechts); onafhankelijke voorwielophanging met hydropneumatische vering en niveauregeling.

Giersysteem: Zunhammer glasvezel-opbouw, 16 m3, hydr. roterende plunjerpomp met opbrengst 9.000 l/min (Vogelsang); RotaCut-snijwerk; 10-inch-zuigarm, lengte 5,70 m, 158° draaibaar met uitklapautomaat; draaibare achterhef met 7 t hefkracht (dw); 3 dubbelwerkende regelventielen, PowerBeyond.

Afmetingen & gewicht: hoogte 3,99 m, breedte 3,0 m; banden Michelin VF 900/60 R38; leeggewicht 16,7 t.

Mening uit de praktijk – Loonwerkbedrijf Anton Loderer

Sinds februari 2019 heeft loonwerkbedrijf Anton Loderer een Holmer Terra Variant 435 in het voertuigpark. Er werd al vroeg rondgekeken naar een vervanger voor wanneer de Challenger Terra Gator 2104 eruit zou gaan.

De nieuwe zelfrijder moest vooral licht zijn en passen bij de kleine velden (gemiddeld 3 ha) van de klantenkring, aldus chauffeur Tobi Müller. ,,We hebben naar meerdere machines gekeken; vaak waren ze te groot of te zwaar. De nieuwe Holmer paste het beste bij de taak. En natuurlijk speelde ook de nabijheid van de fabrikant en de service een rol bij de beslissing.’’

Holmer Terra Variant 435 - Vlieggewicht met Benz-power - Agri Trader Test Jaarboek (23)

De sleepvoeten voor de 75-cm-rijen zijn iets verzet.

Het voornaamste inzetgebied is in het voorjaar bij de tarwe- en graslandbemesting. Daarvoor heeft Loderer een 15 meter brede sleepvoet van Zunhammer of een sleufmachine van Veenhuis met ruim 8 meter werkbreedte.

Welke eraan wordt gehangen, is afhankelijk van de wensen van de klant en de weersomstandigheden. Voor de maisbemesting gebruikt Loderer een oplegger-korteschijveneg van Kuhn. ,,Op de kopakker geeft deze combinatie minder sporen en bodemcompressie. Bovendien kun je bochten in het veld beter bestrijken’’, legt Tobi Müller uit.

Holmer Terra Variant 435 - Vlieggewicht met Benz-power - Agri Trader Test Jaarboek (20)

Onmisbaar voor de hondegang is een draaibare achterhef.

Loderer heeft zijn klantenkring zien groeien door de inzet in de maisteelt. Met smalle banden en door het verzetten van de sleepvoeten is de kleine zelfrijdende giertank daar goed geschikt voor. ,,Hij is superoverzichtelijk en zeer onderhoudsvriendelijk. Bij het overzuigen draai ik de arm niet zo ver weg, zodat ik het makkelijk vanuit het zijraam in de gaten kan houden. Een tweede camera voor de achterhef zou ik er nog wel bij willen hebben’’, besluit Müller.

Holmer Terra Variant 435 - Vlieggewicht met Benz-power - Agri Trader Test Jaarboek (21)

Anton Loderer gebruikt zijn Terra Variant in maisvelden.

De concurrentie: kleine zelfrijdende giertanks

Holmer Terra Variant 435 - Vlieggewicht met Benz-power - Agri Trader Test Jaarboek (26)
Holmer Terra Variant 435
Claas Xerion 4200 Saddle Trac
Claas Xerion 4200 Saddle Trac
Vredo VT 4556
Vredo VT 4556
Motor Mercedes OM470 LA, Trap 5 Mercedes OM470 LA, Trap 5 Scania DC13 384A, Trap 4
Cilinderinhoud 10,7 l 10,7 l 13 l
Nominaal vermogen 320 kW (435 pk) 337 kW (458 pk) 330 kW (450 pk)
Koppel 2.100 Nm 2.200 Nm 2.275 Nm
Dieseltankinhoud 640 l 740 l 600 l
Aandrijving hydrostatisch traploos 0-40 km/u, permanente vierwielaandr. vermogengesplitst, 40/50 km/u, permanente vierwielaandr. traploos 0-40 km/u
Onderstel planetaire stuurassen, onafhankelijke voorwielophanging stuurassen vooras hydr. geveerd
Giertank 16 m3, glasvezel 16 m3, glasvezel 19 m3, glasvezel
Gierpomp 9.000 l/min 9.000 l/min (opt. 12.000 l/min) 9.000 l/min
Zuigarm 10 inch, 158° draaibaar optie 8 inch, 120° draaibaar
Hefinstallatie achter draaibaar, max. hefkracht 7 t draaibaar, max. hefkracht 13,6 t draaibaar, max. hefkracht 12,5 t
Bandenmaat (3 m buitenbreedte) VF 900/60 R38 710/70 R42 1050/50 R32
Leeggewicht 16,7 t 20 t 18 t

 

Onze conclusie over de Holmer Terra Variant 435

De kleine broer van de Terra Variant 585 is een compacte en lichte zelfrijder die zeer geschikt is voor klein verkavelde gebieden en een nat voorjaar. Met de verschillende rijstrategieën rij je bodemvriendelijk en wendbaar op het veld.

De Mercedes-Benz-motor heeft ruim voldoende vermogen voor de aanbevolen aanbouwwerktuigen. Het totale giersysteem is prima op de Holmer afgestemd.

Erg fijn is het lage toerental bij het vullen en de automatische functies.

In de stuurhut zit je comfortabel. Hij is ruim en zeer stil. Er mag eventueel nog wel worden gewerkt aan de overzichtelijkheid van de terminal en ook de installatie van een kopakker-management zou fijn zijn.

Holmer Terra Variant 435 - Vlieggewicht met Benz-power - Agri Trader Test Jaarboek (12)

Anders dan bij de grote TV 585 past Holmer op de 435 een enkele terminal toe.

+ sterke motor
+ laag gewicht
+ compacte afmetingen
+ ruime en stille cabine

– geen kopakkermanagement
– steile trap

 

Dit artikel is eerder geplaatst in het Agri Trader Test Jaarboek – bestel hem hier!

Nieuwe testrapporten per email ontvangen?

We sturen je geen spam!
Lees ons privacybeleid voor meer informatie.