Leestijd: 5 minuten

De Valtra T213 Versu getest | Met de Versu T213 kwam de T serie van Valtra boven de 200 pk. Daarmee komt de T213 in een segment waar veel vraag naar, en ongeveer evenveel aanbod is. AGRARTECHNIK heeft de Viking stevig aan de tand gevoeld.

heleboel-koppel-tijdens-de-test-van-de-valtra-t213-versu-2

Valtra was op de trekkermarkt tot nu toe voornamelijk een speler in het segment tot 190 pk. Dat strijdtoneel boven de 200 pk was voorbehouden aan de andere merken onder de AGCO vlag. Daarom waren we extra nieuwsgierig hoe de Valtra T213 Versu zich in de praktijk zou bewijzen. We zetten de trekker in de nazomer in bij het bewerken van het land en de kuilvoeroogst. En om maar met de deur in huis te vallen: met deze trekker kun je prima voor de dag komen.

Zescilinder voor de werkkracht

Op uitrustingsniveau en werkkracht zit hij in de eredivisie. Onder de kap zit een common rail motor van Sisu Power. Die zescilinder heeft een cilinderinhoud van 7,4 liter. Dat is meer dan de meeste andere spelers in deze klasse. Het gevolg is dat de motor in de laagste toerengebieden al helemaal op krachten is. Tijdens de inzet viel ons op dat het koppel al vanaf 1200 tpm merkbaar steeg. En voor de schijveneg hoefde het blok eigenlijk nooit meer dan 1750 tpm te draaien. Daaronder was er altijd al voldoende koppel.

Dat merkten we ook aan het dieselverbruik. Zelfs bij zwaar trekken aan de korte schijveneg verstookten we gemiddeld minder dan 23 liter per uur. Het verbruik aan AdBlue schommelde tussen de 1,5 tot 6%. Als de tractor tot op zijn grenzen bereden werd, dan kreeg hij een extra schop van de boost. Als transportboost is die vanaf versnelling C1 beschikbaar.

Tijdens het werken met de aftak as schakelt hij vanaf een bepaalt toerental in (Sigma Power). Een nadeeltje in dit geval is de overbrengingsverhouding naar de PTO. Om de aftak as 1000 tpm te laten draaien moet de krukas 2000 keer per minuut zijn rondje draaien. Verder hadden we geen op- of aanmerkingen. De powershifter met zijn vier groepen en vijf trappen was helemaal goed.

Deze slideshow vereist JavaScript.

De bediening van de Valtra

Aan de bediening met de drie drukknoppen (om van groep te wisselen moeten er twee tegelijkertijd ingedrukt worden) went de bestuurder in een handomdraai. Om het comfortniveau te verhogen is er ook nog een schakelautomaat. De schakelpunten daarvan zijn op de monitor instelbaar. Tijdens wegtransport hebben we bijna altijd op de automaat gereden. Op de akker gaven we de voorkeur aan het schakelen met de knoppen.

Tijdens het werk ligt de rechter arm op de bedieningsarmsteun. Daar zit alles goed onder bereik. Inclusief de knoppen voor de aftak as, de 4WD en de bediening van het beeldscherm. Als het om de menustructuur van de terminal gaat kiest Valtra altijd een eigen aanpak. In feite is er altijd een basis van de bedieningsvelden en verloopt de bediening van de functies vanaf daar naar links of rechts, via de ‘velden’.  Als we bijvoorbeeld naar de hydraulica, de ‘basis’ kijken kunnen we naar de regelventielen op de ‘velden’. Eenmaal aan het systeem gewend blijkt het van een verfrissende logica te zijn. De regelventielen hebben voor elke functie een zwevende stand en een timer. Verder is het mogelijk de verschillende hydraulische combinaties vast te leggen en weer op te roepen met een verkort menu. Die insteek is praktisch en werkt goed. Ook kan de joystick met verschillende ventielcombinaties geprogrammeerd worden.

Koop jouw tweedehands Valtra op Agri Trader – klik hier.

De T213 Versu biedt eigenlijk alle extra’s die bij dit soort trekkers verwacht kunnen worden. Het kopakker management zit eenvoudig in elkaar en de afzonderlijke onderdelen ervan kunnen  zowel op tijd- als afstandbasis geactiveerd worden. De volgorde kan ook instant op de terminal geoptimaliseerd worden. Globaal zijn er 30 werktuigen met 2 standen (akkerbegin/akkereind) op te slaan.

heleboel-koppel-tijdens-de-test-van-de-valtra-t213-versu-4

Typisch voor Valtra zijn de erg kleine knoppen voor de externe bediening.

Ons testmodel was overigens voorzien van de optionele 160 liter hydrauliekpomp. Dat is natuurlijk voldoende. Ook het hefvermogen van 8,5 ton in de hef is indrukwekkend. We verbaasden ons over het lage gewicht van de trekker. Ons, bijna van alle opties voorziene fotomodel, woog zelfs met de tank vol diesel maar 8120 kg.

In vergelijking met de andere modellen uit de T serie heeft de T213 Versu een versterkte vooras. De bredere tandwielen zijn de oorzaak van een sterker aandrijving. Bovendien heeft de Valtra standaard een pneumatische vering aan de voorwielen. Dat resulteerde in een comfortabele, maar soms wat sponsachtige rij-ervaring.

Blokkeren gebeurt door het verzetten van twee bouten. Dat is niet zo gebruiksvriendelijk als bij sommige andere trekkers, maar er is mee te leven. De cabine van onze testkandidaat was mechanisch geveerd. Optioneel is er ook nog de mogelijkheid voor een actieve cabinevering met elektro-hydraulisch verstelbare dempers. Maar wij waren zo al tevreden genoeg. De geluidsdemping in de cabine was erg indrukwekkend. Hoewel deze motor wat van de lawaaiige soort is, kon de radio ook nog goed beluisterd worden als hij zacht stond.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Technische Daten Valtra T213 Versu

Max. vermogen (ISO 14396): 158 kW/215 pk bij 1900 tpm
Max. vermogen met boost: 165 kW/225 pk bij 1900 tpm
Max. koppel met boost: 900 Nm bij 1500 tpm
Transmissie: 4 groepen van 5 PS trappen en 2 kruipganggroepen
Topsnelheid: 40- optioneel 50 km/u
Aftak as: 540E, 1000
Hydraulisch pompcapaciteit: 115 l/min, optioneel 160 l/min
Bruikbare hoeveelheid olie/druk: 47 l/205 bar
Hefvermogen V/A: 5 ton/8,5 ton
Inh. diesel en AdBlue tank: 375/24 l
Toelaatbaat totaalgewicht/leeggewicht: 13,0/6,297 ton
L x B x H: 5148 x 3046 x 2338 mm
Banden V/A: 600/65R28/650/65R42

Deze slideshow vereist JavaScript.

Samenvatting Valtra T213

De Valtra T213 Versu is een sterke trekker voor stevige klussen. De motor levert volop koppel en voelt zich al op zijn gemak bij de laagste toeren. De werkprestaties zijn helemaal goed. Dankzij de SCR kloppen emissie en het verbruik ook. In de cabine zit de bestuurder hoog en comfortabel. De bediening is logisch en de automatiseringsmogelijkheden maken de machine nog gebruikersvriendelijker.

Bedrijfsinformatie

De T213 Versu is momenteel de zwaarste tractor uit de T serie (141-215 pk) van Valtra. “Versu” is daarbij de aanduiding voor trekkers met een 5-traps powershift. Aanvullend is er ook nog een “Direct” model, met traploze transmissie. Naast de al goede standaard uitrusting levert Valtra ook een breed pakket aan opties. Daaronder vallen bijvoorbeeld de TwinTrack achteruitrij voorziening, autosteer en de actieve cabine vering.

Nieuwe testrapporten per email ontvangen?

We sturen je geen spam!
Lees ons privacybeleid voor meer informatie.