Leestijd: 5 minuten

De HTS 34.16 is momenteel de grootste, snelste en sterkste overlaadwagen van Annaburger. Wordt de tarweoogst daarmee bespoedigd? We gingen het uitproberen.

Grootste, snelste en sterkste overlaadwagen van Annaburger - HTS 34.16 - Agri Trader Test Jaarboek (1)

Er zijn dingen die je niet doet. Bijvoorbeeld een moderne maaidorser met hoog dorsvermogen kopen en dan bij de afvoer de tijdwinst weer verliezen. Stilstand is funest voor het rendement van je investering.

Annaburger biedt soelaas en speelt weer een prominente rol in het segment van overlaadwagens. Deze Duitse fabrikant haakt aan bij de trend naar grotere modellen. Al in 2018 presenteerde de fabriek de HTS 34.16. Dit nieuwe topmodel met een laadvolume van 50 kubieke meter en een maximumgewicht van 46 ton behoort tot de grootste overlaadwagens op de markt.

Annaburger houdt de maaidorser bezig

In het tweede inzetseizoen probeerden we de rode wagen in de praktijk nog eens uit, nadat Annaburger in seizoen 2019 blijkbaar nog een paar kinderziekten had verholpen.

Drie Claas Lexion 770’s vraten zich in onze test door een veld van 140 hectare met gemiddeld 9 t/ha aan tarwe.

De HS 34.16 zorgde voor de afvoer naar de vrachtwagens van het bedrijf aan de rand van het veld. Dat zijn ideale inzetomstandigheden voor een overlaadwagen.

In veel werkscenario’s loont het gebruik van zo’n wagen zich zodra hij zorgt voor 20% meer werktijd van de maaidorser, doordat hij stilstand daarvan voorkomt. In onze testsituatie ging dat in elk geval op.

De maaidorsers losten hun gedeeltelijk gevulde graanbunkers zelf bij de vrachtwagens wanneer ze daar aan de rand van het veld langskwamen Toch was de overlaadwagen bijna nonstop in gebruik, en dat terwijl de chauffeurs de afstanden tussen de maaidorsers en de vrachtwagens strategisch minimaliseerden.

Overigens heeft hij als trekpaard wel een zware tractor nodig. Wanneer je die door de oogstwerkzaamheden van zijn bodembewerking afhoudt, dan is het rendement van de keten wederom twijfelachtig.

Grootste, snelste en sterkste overlaadwagen van Annaburger - HTS 34.16 - Agri Trader Test Jaarboek (7)

Bij een volle aanhanger en werken onder tijdsdruk leek zelfs de 462 pk aan trekvermogen geen overbodige luxe.

Grote sprong

Van het voorgaande topmodel HTS 33.16 naar de HTS 34.16 was het voor Annaburger een grote sprong.

De nieuwe wagen heeft een ‘vlak laadvolume’ van 46 kuub, ruim 10 kuub meer dan het tot nu toe grootste model. Met een stortkegel er bovenop en zijwandverhoging kan hij circa 50 kuub graan bevatten.

Tegelijk verhoogde Annaburger het overlaadvermogen met bijna 30 procent door een bredere schroefvijzel, naar nu 20 kuub per minuut. In de test overtrof de wagen de fabrieksopgave zelfs nog iets.

Een volle aanhanger pompte hij binnen twee minuten leeg.

Annaburger adviseert om minstens 300 pk voor de overlaadwagen te zetten. Wij hadden met de 462 pk van de Claas Xerion 4000 duidelijk meer marge, wat tijdens het rijden met de volle aanhanger echter geen overbodige luxe was.

Verbazingwekkend hoe soepel de rode Annaburger ook met drie maaidorser-graanbunkers als lading vlot over het veld rolde. Dat wordt mede mogelijk gemaakt door het hydropneumatisch geveerde onderstel.

De voorste en achterste as zijn elektronisch gedwongen gestuurd. Dat ontziet zowel de bodem als de banden en draagt bij aan een vloeiender rijgedrag in bochten. Bovendien zakt deze vering op dwarshellingen niet zijdelings in, zodat de volle aanhanger niet naar een kant gaat overhellen en uit koers raakt.

Grootste, snelste en sterkste overlaadwagen van Annaburger - HTS 34.16 - Agri Trader Test Jaarboek (8)

De gedwongen besturing van de eerste en laatste as is bij 34 ton gewicht geen overbodige luxe

De banden zijn standaard een stevige 750 breed.

Samen met de hydropneumatische disselvering, die pieken in de oplegdruk vermijdt, hadden we eigenlijk sneller over het veld kunnen rijden dan we deze combinatie nu wilden aandoen.

Voor het eerst integreert Annaburger de optionele weeginstallatie rechtstreeks in de hydrauliekcilinders van het onderstel en het K80-sleepoog, waardoor van een dubbel frame kon worden afgezien. Dat bespaart gewicht, aldus Annaburger. En inderdaad is de HTS 34.16 lichter dan zijn concurrenten.

Grootste, snelste en sterkste overlaadwagen van Annaburger - HTS 34.16 - Agri Trader Test Jaarboek (6)

De hydropneumatische disselvering is een vereiste om snel te kunnen rijden.

Helften apart te benutten

De regeling van de oogstgoedstroom beviel ons goed. Anders dan de concurrentie regelt Annaburger dit niet via de aftakas, maar met kleppen boven de goot.

Je kunt met tuimelschakelaars of via ISOBUS hydraulisch traploos regelen hoe ver deze kleppen openen en het graan naar de transportvijzel doorlaten. Dat is vooral bij het inschakelen en opstarten van de schroefvijzel zinvol.

De chauffeur kan daarbij kiezen of hij eerst het voorste of eerst het achterste deel van de aanhanger lost; dat is praktisch wanneer je bijvoorbeeld aan je limiet komt qua oplegdruk of wanneer je mest en zaaigoed tegelijk naar het veld transporteert.

Voor deze toepassing levert Annaburger op aanvraag een scheidingswand en een doseerinrichting. Overigens komt er nog een modificatie: Annaburger gaat de modelnaam ‘Omladeweg’ binnenkort veranderen in ‘Overlaadwagen’.

Grootste, snelste en sterkste overlaadwagen van Annaburger - HTS 34.16 - Agri Trader Test Jaarboek (5)

Met een maximale overlaadhoogte van 5,7 meter is de 34.16 royaal bemeten.

Technische gegevens Annaburger HTS 34.16

Onderstel: Hydropneumatisch geveerde tridem; elektrohydraulisch gedwongen besturing van de voorste en achterste as, voorste as optilbaar.

Overlaadsysteem: Oogstgoedstroomregeling via traploos hydr. instelbare kleppen boven de aanvoergoot in de laadbak; overlaadvermogen 20 m2/min, overlaadhoogte max. 5,7 m, overlaadbreedte max. 3 m, zwenkhoek 43 graden.

Gewichten: Leeggewicht vanaf 11 t, toelaatbaar totaalgewicht weg 34 t, op veld 46 t.

De concurrentie: tridem-overlaadwagens

Grootste, snelste en sterkste overlaadwagen van Annaburger - HTS 34.16 - Agri Trader Test Jaarboek (10)Annaburger HTS 34.16 Bergmann GTW 430Bergmann GTW 430 Hawe ULW 5000Hawe ULW 5000
Laadvolume 50 m3 38,5 m3, met opbouw 43 m3 52 m3
Gewicht maximaal weg 34 t, veld 46 t weg 34 t, veld 46 t weg 34 t, veld 52 t
Leeggewicht vanaf 11 ton 11,6 ton ca. 13,5 ton
Lossnelheid 20 m3/min (dat is bij tarwe tot 1.000 t/u) 1.100 t/u 1.200 t/u
Onderstel hydr. ascompensatie tot 300 mm, optioneel gedwongen besturing en optilbare as pneum. disselvering, optilbare as hydropneum. disselvering, opt. rupsonderstel
Max. bandenmaat 750/60 R30.5 (alternatief 800/45) 800/45 R30.5 750/60 R30.5
Breedte incl. banden tot 3 m (800-banden) 2,95 m 2,55 m (710-banden) 2,95 m
Benodigd trekvermogen 300 pk 220 pk 260 pk
Bediening elektrohydraulische bedieningseenheid of ISOBUS handmatige bediening (standaard), bedieningsterminal Pilotbox of ISOBUS Bedienterminal (Serie) of ISOBUS
Verdere opties weeginrichting, losbuisverl. 2,3 m, 14t-assen, zaai-/mestopties weeginrichting, dekzeil, opbouwverhoging, zaaimachinevuller weeginrichting, topstang-aanh., knikbare losbuis, zaaigoed/mest-glijbaan
Grootste, snelste en sterkste overlaadwagen van Annaburger - HTS 34.16 - Agri Trader Test Jaarboek (9)

Puur functioneel en intuitief te bedienen: het MMS-bedieningspaneel. Je kunt de wagen ook besturen via de ISOBUS-terminal van de tractor.

Onze conclusie

Annaburger gebruikte het oogstseizoen van 2019 om de wagen uitvoerig te testen en kinderziekten te verhelpen. Daardoor functioneert hij dan ook in alle opzichten probleemloos. Wie deze rode overlaadwagen aanschaft, kan er zeker van zijn dat er alleen hoogwaardige, duurzame componenten op zitten.

+ onderstel kan goed overweg met zware lading
+ rondom hoogwaardige componenten
+ laag leeggewicht door af te zien van dubbel chassis
– 16t-assen alleen optioneel
– geen camera en verlichting voor nachtgebruik beschikbaar