Leestijd: 5 minuten

De typebenamingen PRO en PRO XL maken het verschil – Agri Trader werkt met twee Wacker Neuson Machines van Arie Atlas

Goede machines van Wacker Neuson nog beter gemaakt (3)

De naam ‘Arie Atlas’ is in de branche een begrip. Zijn echte naam: Arie van Dodewaard, zoon van de oprichter die tevens de naam Arie droeg. In 1995 zette hij de zaak na verhuizing voort, op de huidige locatie in het Gelderse Zetten. De derde generatie, Erik en Arie jr., zijn inmiddels ook actief binnen het bedrijf. Met in totaal 7 medewerkers realiseert van Dodewaard jaarlijks een verkoop van zo’n 75 machines waarbij de verhouding nieuw en gebruikt ongeveer gelijk is.

‘Arie Atlas’ is nog steeds specialist in het merk Atlas, maar verkoopt daarnaast ook machines van de merken Doosan en Wacker Neuson. De machines van Van Dodewaard vinden hun weg in Nederland maar ook ver daarbuiten.

Arie van Dodewaard: “Wij kopen en verkopen buiten onze landsgrenzen, in bijvoorbeeld Scandinavie, Zwitserland, IJsland en zelfs laatst in Canada”.

Naast de verkoop kunnen klanten ook voor alle voorkomende reparatie- en servicewerkzaamheden in Zetten terecht. In de uitstekend uitgeruste werkplaats worden zelfs complete machinerevisies uitgevoerd, worden machines weer als nieuw in de spuitcabine en perst men zelf hydrauliekslangen.

Machines op maat aanpassen

Maar de echte specialiteit van het bedrijf is toch wel het aanpassen van machines op klantwens. Op basis van de specifieke aanwijzingen van veel klanten, voert Van Dodewaard structurele verbeteringen door aan de machines.

Zo heeft men op basis van de mobiele graafmachine Wacker Neuson 6503 twee geheel aangepaste varianten ontwikkeld. Deze machines zijn vanaf begin 2015 uitsluitend verkrijgbaar bij A. van Dodewaard. Het betreft de Wacker Neuson 6503 PRO en de 6503 PRO XL. Deze twee mobiele kranen van 6,5 tot 6,8 ton, afhankelijk van de specifieke opbouw, gaan we eens nader bekijken.

Wat zijn precies de aanpassingen die de standaard machine nog veel beter maken en daardoor zo succesvol in de verkoop?

Goede machines van Wacker Neuson nog beter gemaakt (4)

Wacker Neuson 6503 PRO

Bij de ‘Pro’-uitvoering wordt de machinehydrauliek volledig aangepast, wat resulteert in meer vermogen en capaciteit. Verder worden er aanpassingen gedaan aan de servobesturing voor het nog fijner en gecontroleerder werken door de machinist. Ook de rij-hydrauliek wordt onder handen genomen met als resultaat maar liefst 20% meer tractie op de wielen. Dit heeft natuurlijk zijn effect op de rijsnelheid: die is een indrukwekkende 30 kilometer per uur.

Het is tijd voor de Agri Trader testmachinist om te gaan ervaren, hoe de 6503 PRO XL bevalt in de praktijk. Via de makkelijke opstap neemt hij plaats in de voldoende ruime maar wel erg eenvoudig uitgevoerde cabine.

De stoel is goed instelbaar, waardoor de machinist snel een comfortabele zitpositie heeft. Hij start de motor en gaat heen en weer rijden, hoe gaat dat en hoe voelt dit aan? Zo ervaart de machinist de enige twee echte kritiekpuntjes die hij op deze machine heeft: de bediening van de rijfunctie via een ‘vlinderpedaal’ en de onlogische positionering van de rem links van het stuurwiel. Voor de rest niets dan lof over de 6503 PRO XL: de machine rijdt en werkt erg soepel.

Bij het afwerken valt de zeer nauwkeurige bediening op. Maar ook bij het draaien van productie staat de machine z’n mannetje. Dit doet de machine snel en doelmatig. Een echt sterk punt van de machine is de grote stabiliteit, ook bij het continu graven van volle bakken en gelijktijdig draaien met de bovenwagen.

Zoals aangegeven heeft de PRO XL standaard een verstelbare giek en dat merk je. De mobiele kraan heeft een hoge uitstorthoogte en vooral het zeer kort kunnen werken op de machine is fijn en erg effectief. Resultaat is, naast het gemak, dat je als machinist minder machinebewegingen hoeft te maken wat goed is voor de veiligheid en het brandstofverbruik.

Goede machines van Wacker Neuson nog beter gemaakt (1)

Wacker Neuson EW65

De EW65 is de in 2015 geïntroduceerde opvolger van de 6503. Qua uiterlijk en techniek is het echt een compleet nieuwe machine. Wensen bij de ontwikkeling van deze machine waren een zeer eenvoudige en intuïtieve bediening en vooral een hoge efficiëntie en rendement bij het gebruik ervan.

Ook deze machine wordt weer aan een kritische blik van de machinist onderworpen. Het eerste wat meteen opvalt zijn de wijzigingen in de cabine. Deze is modern en weer volledig bij de tijd. De maatvoering van de cabine is sterk verbeterd, waardoor de machinist veel beenruimte heeft.

Verder valt het uitstekende zicht rondom op, direct resultaat van de positionering van de giek rechts van de cabine en de aflopende servicekap. Verder zien we een 7-inch-display waarop alle machinefuncties kunnen worden gecontroleerd.

De intuïtieve bediening hiervan vindt plaats met een joystick (door Wacker Neuson ‘Jog Dial’ genaamd), zoals we deze ook vaak in auto’s terug zien komen. Via het display kunnen tot vijf hydraulische voorkeuzes worden ingesteld voor de diverse uitrustingsstukken. Verdere comfort verhogende zaken zijn de standaard luchtgeveerde stoel en af-fabriek leverbare automatische airconditioning.

Goede machines van Wacker Neuson nog beter gemaakt (2)

De Agri Trader testmachinist gaat aan het werk. De machine is snel en krachtig. Het Load Sensing-systeem zorgt ervoor, dat de werksnelheid met lastonafhankelijke doorstroomregeling bij alle bewegingen altijd constant is, onafhankelijk van de belasting. Ook wanneer de machinist gelijktijdig meerdere bewegingen uitvoert.

We hebben in onze test het brandstofverbruik niet kunnen meten. Maar Wacker Neuson beweert dat er met de EW65 besparingen tot wel 20% te behalen zijn ten opzichte van zijn voorganger. Dit zou heel goed kunnen kunnen kloppen, aangezien de machine erg rustig loopt met de, tot de standaarduitvoering behorende, ECO modus. Het rijden met de machine is erg prettig met de traploze rij-aandrijving. Bediening hiervan vindt plaats door middel van slechts één pedaal, net als in de auto.

In de modus voor openbare weg, kan een rijsnelheid worden behaald van 30 kilometer per uur. Hierdoor hoeft er minder beroep te worden gedaan op dure transportkosten.

Onderhoud- en servicewerkzaamheden kunnen eenvoudig worden uitgevoerd via de goed bereikbare servicekappen en de standaard kantelcabine.

Goede machines van Wacker Neuson nog beter gemaakt (5)

Conclusie over de Wacker Neuson 6503 PRO XL en de EW65

Conclusie is dat zowel de Wacker Neuson 6503 PRO XL als de EW65 fijne machines zijn om mee te werken. De hydraulische aanpassingen van de 6503 PRO XL die Van Dodewaard uitvoert zijn een waardevolle verbetering van de machine.

De EW65 voldoet beter aan de comfortwensen en uitstootnormen van de huidige tijd. Maar het is natuurlijk slechts een kwestie van tijd, dat Van Dodewaard van deze machine weer een PRO XL versie maakt… We zijn benieuwd!

Wacker Neuson 6503 PRO is standaard uitgevoerd met

 • Hydraulisch verstelbare giek
 • Lange knikarm +300mm
 • Slangbreukbeveiliging op hef-, verstel- en knikcilinder
 • Hydraulisch snelwissel met lasthaak
 • Snelwisselfunctie
 • Sorteerfunctie proportioneel
 • Rotatiefunctie proportioneel
 • Drukloze retour t.b.v. hamer
 • Dansonderdrukking hefcilinder
 • Zwaailamp
 • Radio
 • Airco
 • Enkelluchtwielen met maatvoering 500-50 R 17,5

Wacker Neuson 6503 PRO XL heeft ten opzichte van de 6503 Pro de volgende extra uitvoering

 • Aangepaste onderwagen met meer bodemvrijheid
 • Grotere wielen 500-45 R 22,5
 • Extra contragewicht van 350 kg voor verhoogde stabiliteit
 • Een nog hogere rijsnelheid van 35 kilometer per uur

Ook de PRO XL machine is uitsluitend verkrijgbaar bij Arie Atlas.

Nieuwe testrapporten per email ontvangen?

We sturen je geen spam!
Lees ons privacybeleid voor meer informatie.