Leestijd: 9 minuten

Duurtest | De John Deere heeft maar weinig op het erf op ons testbedrijf in Osnabrück gestaan. Want binnen vijf weken behandelden we met de getrokken gewasbeschermingsspuit 1.500 ha. We bekeken de sterke- en zwakke punten voor u.

Gewasbeschermingsspuit van John Deere in de duurtest (17)

Het water loopt, de kraan kan open

Deze getrokken machine is bedoeld voor opkomend gewas. We hebben de machine van alle technische details voorzien om het zo goed mogelijk te doen op onze 250 ha. aardappelen. Daar horen dan dingen bij zoals de disselbesturing, het commandocentrum met GreenStar-3-2630 display en een hoeveelheid aan bedienings- en inzetmogelijkheden voor sensortechniek dankzij de optionele ISOBUS uitvoering.

Onze M740i testmachine verschilt nog maar marginaal van de grotere M900 serie, die het voornamelijk van zijn groter tankinhoud moet hebben.

Wegligging van de gewasbeschermingsspuit

Nadat hij door de 80’er kogelkop met de trekker verbonden was is hij er niet meer los van gegaan. Een eerste testcriterium was de wegligging van de combinatie. We hadden te maken met een transport van 50 km. voor we op de aardappel akker waren.

De M740i heeft zelfs met volle sproeitanks een goede wegligging bij 40 km/u. Daarbij loopt hij mooi licht. Dat komt door het lage zwaartepunt en de gunstige gewichtsverdeling. De onderhoudsvrije, two beam as achter zorgt voor goede vering en het rijdend gedeelte is vriendelijk voor de spuitbomen die voor transport op rollen rusten en geborgd zijn.

Om de spuitbomen tijdens de rit tegen vuil te beschermen, hebben we op de spatborden gelet. Bij normale vervuiling van de banden vangen die het afgeslagen vuil goed af. Bij erg vuile banden willen er nog wel eens kluiten naar de spuitbomen vliegen. Maar de spuitdoppen werden daar niet door vervuild of beschadigd.

Gewasbeschermingsspuit van John Deere in de duurtest (10)

Op de dissel zitten twee sensoren die de stuurhoek aan de software melden.

De trekker op het spoor

Op de M7401 is afgezien van een dure Ackermann besturing. Maar dat bleek geen probleem. De stangengeleiding stabiliteit hebben ons tijdens 1.500 ha. testen overtuigd. Ondanks het feit dat het zwaartepunt zich in bochten naar buiten verlegd, waren we nooit bang dat de machine om zou tuimelen.

Door de twee sensoren aan de dissel en de twee cilinders die de dissel aansturen volgt de gewasbeschermingsmachine de trekker op de automatische modus bijzonder goed bij het draaien op de kopakker. Om achteruit te rijden adviseren we de handmatige modus.

Op hellingen konden we de besturing probleemloos corrigeren met de multifunctionele hendel. Het in- en uitschakelen van de automatische modus gebeurt via het HMS kopakkermanagement. De trillingsoverdracht bij het inknikken is nauwelijks merkbaar bij de spuitbomen, die rustig over het bestand geleid worden. De dosering blijft optimaal gericht.

Gewasbeschermingsspuit van John Deere in de duurtest (11)

De getrokken spuit volgt in de automatische modus trouw de trekkersporen. Achteruit rijden gaat op de manuele modus.

Uitgebalancerd en nauwkeurig

BoomTrac houdt bij John Deere de ingestelde hoogte en bodemhoek onder controle. Daarbij wordt een hydraulisch systeem met ultrasone sensoren gebruikt. Het doel daarvan is om zo dicht mogelijk, effectief op het bladoppervlak te werken om verwaaiing te voorkomen. Bij delen met onverwacht lage opkomst moet er opgepast worden dat de uitlegger niet in het gebladerte duikt. Dat is te voorkomen door het goed uitrichten van de naar voren gerichte sensoren.

De automatische deelbreedteschakeling (Section Control) hoort tegenwoordig al bijna tot de standaard uitrusting. De M740i heeft 9 deelbreedtes van 3 m. Via de GPS schakelen de deelbreedte ventielen automatisch in- of uit als de akkergrens of een al eerder bespoten stuk grond bereikt is.

De beide buitenste segmenten kunnen bovendien gescheiden geklapt worden om hindernissen zoals transformatorhuisjes, bomen en struiken te ontwijken. Tijdens onze test konden we ons regelmatig overtuigen van de goede bescherming tegen aanrijdingen. Bovendien was het voor de bescherming van de aardappels op ons testbedrijf belangrijk dat we continu met de verstraler mondstukken konden werken.

John Deere werkt met een ringleiding voor het spraymengsel. De hele werkbreedte wordt gevoed door de hoofdleiding, waar de vijfvoudige mondstukhouders aan gemonteerd zijn. Daardoor worden alle deelbreedtes evengoed verzorgd. Zelfs bij een gesloten hoofdafsluiter gaat de circulatie door zodat er altijd snel met sproeien begonnen kan worden.

De pomp heeft een debiet van 280 l/min. In standaard uitvoering is dat voldoende om de 200 liter middel/ha uit te rijden bij 12 km/u. Bij het beschermen van de aardappels (500 l/ha bij 10 km/u) liepen we echter tegen de grenzen van het systeem aan.

Deze slideshow vereist JavaScript.

In de tank bij de gewasbeschermingsspuit van John Deere

De ronde tank zonder hoeken is een opvallend item op de M740i. De tank heeft geen dode hoeken. Daardoor wordt er in de polyethyleen container een goede vermenging gekregen. Vullen en bijdoseren van gewas beschermend middel gaat probleemloos.

In de aflopende bodem van de tank zit de aftap erg laag, wat echter niet leidt tot compleet leegrijden op hellend vlak. In tegendeel. De tank is wel eenvoudig te reinigen voor spraywisseling of winteropslag.

Vullen gaat over het ergonomisch correcte bedieningscentrum. Daar vinden we naast de hendels en kranen voor de aansturing ook de uitklapbare vulsluis, het tankpistolen, en een opbergbox voor spuitkleding.

Over de twee duims aanzuigaansluiting wordt de machine met water gevuld. Een standaard aanwezige, droge niveaumeter toont de bestuurder daarbij de vulstatus. Aanvullend is die ook digitaal te zien op de GreenStar monitor. De juiste vulgraad wordt met een geluidssignaal aangegeven. In de beschermd achter het commandocentrum geplaatste inspoelsluis gaat 55 l. Dat systeem werkt probleemloos met vloeibare- en poeder toevoegingen.

Bij het gebruik van poeder hebben we de beste ervaringen gehad als de inspoelhouder voor de helft met water gevuld werd. Aanvullend hebben we met het handpistool voor gezorgd dat de oplossing in zijn geheel in de tank kwam. Opschuimen konden we zo verregaand vermijden.

Voor het volledig legen en reinigen van de sproeimiddelhouders zorgt een standaard can-spoeling. De houder opzetten, wat omlaag drukken, en de container wordt met water gespoeld. Het roerwerk en de inspoelsluis werken bij de M740i op 10 bar, terwijl de spuitdruk onafhankelijk geregeld kan worden. Het drukregelsysteem heeft een gescheiden werk- en druk kringloop systeem.

Voor de AutoDilute functie, de verdunning van de spray, is er een 400 l. schoonwatertank. Met een extra pomp wordt er een hoeveelheid water naar de reinigingsspuitdoppen gebracht om resthoeveelheden te verdunnen. Voor dat proces bekijkt het AutoDilute systeem de resterende hoeveelheid, en berekent hoeveel spoelgangen er nodig zijn, om tot een gewenste verdunningsfactor te komen.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Aansturing en documentatie

De belangrijkste- en meest gebruikte functies van de getrokken spuit zitten op de multifunctionele hendel. Daarbij horen het openen en sluiten van de hoofdkraan, de deelbreedteschakelingen, de hoogte- en helling van de spuitbomen de variabele geometrie en de disselbediening. Wat we echter misten, was de mogelijkheid de uitbrenghoeveelheden te veranderen. Dat is helaas slechts over de display mogelijk.

Ook na 1.500 ha blijft de vorm en het formaat van de multifunctionele hendel voor ons nog wennen. Hij ligt niet optimaal in de hand. De bediening over de GreenStar-3-2630 display is ons wel goed bevallen. De functies van de M740i zijn er voortreffelijk mee te bewaken en aan te sturen.

Voor de aanduidingen op het display worden er eenvoudige pictogrammen gebruikt. Er wordt zo min mogelijk tekst gebruikt. Dat maakt het systeem ook voor onervaren berijders gebruikersvriendelijk. De GreenStar display biedt aanvullend een automatische documentatiemogelijkheid van het werk. De opgeslagen data kunnen voor applicatiekaarten gebruikt worden, waardoor het mogelijk is per perceeldeel specifiek uit te brengen.

Aan het begin van de test hadden we wat softwareproblemen, die meerdere keren het opnieuw opstarten van het systeem vereisten. Door een update werd dat probleem eenvoudig verholpen.

Gewasbeschermingsspuit van John Deere in de duurtest (14)

Voor de bediening hadden we op de trekker een GreenStar 3-2630 display gemonteerd

Totaalindruk van de John Deere gewasbeschermingsspuit

Voor landbouwers met ambitie heeft de M700 serie van John Deere een hoop in huis. Drie verschillende tankgroottes zijn de basis voor een optimale afstemming op het bedrijf. De vele opties maken de spuit tot een high-tech vertegenwoordiger in het topsegment. Dat vinden we ook terug in de prijs. En de spuitbomen? Die zijn ons tijdens 1.500 ha werk prima bevallen.

In één oogopslag

Getrokken akkerspuiter met 4.000 l. spraytank, drievoudig geklapte 27 m. uitleggers en edelstalen leidingen.
Stabiel parallellogram tilwerk met Z- Kinematik voor exacte bediening en hoogte geleiding.
Smalle trekdissel voor kort keren.
Disselpositie is handmatig of hydraulisch te verstellen. Tevens aansturing per HMS.

Gewasbeschermingsspuit van John Deere in de duurtest (9)

Een LED schijnwerper per spuitboom zorgt voor belichting van de spuitnevelkegels.

Goed om te weten

Spuitbomen: De spuitbomen zijn stabiel en doordacht. De aanrijdingsbescherming is voortreffelijk. Door zijn parallellogram hef installatie voldoen de spuitbomen aan onze verwachtingen.

Besturing: Voor de M740i is er ‘alleen’ maar disselbesturing beschikbaar. Maar de rij- en volgkwaliteiten zijn goed. Manueel en automatisch bediend functioneerde het systeem goed in praktijk.

Vullen en reinigen: De plaatsing van alle bedieningselementen om te vullen en te reinigen zijn ergonomisch en goed zichtbaar aan gebracht. Het hele proces is goed te sturen.

Bediening: De belangrijkste functies vinden we op de MF hendel. Maar we missen daar de regelmogelijkheid voor het uitbrengen. De hendel ligt niet helemaal lekker in de hand.

Gewasbeschermingsspuit van John Deere in de duurtest (15)

In de handenwastank zit 20 l. schoon water. Praktisch: de zeephouder zit er pal naast.

Uit de praktijk

Gewasbeschermingsspuit van John Deere in de duurtest (100)

Arne Dierßen, Nortrup

“Ik heb bijna de hele 1.500 ha met de M740i gedaan. In vergelijking met onze zes jaar oude getrokken spuit zijn er dingen die me positief opvielen.

Ten eerste: Het gebruik. De bediening over de GreenStar display is eenvoudig, makkelijk te begrijpen. Ook als nieuweling kom je er snel mee weg. Aan het begin van de test waren er wat softwareproblemen. Die kostten tijd. John Deere kon het probleem gelukkig snel oplossen.

Opvallend is dat de ontvangst van StarFire zo goed bleef, ook beschaduwd. Werken in de nacht gaat ook prima, de LED verlichting zet de gereedschappen en omgeving echt in het zonnetje. Tijdens het werk kon ik de disselsturing vergelijken met de Ackermann besturing waar ik gewoonlijk mee werk. Met de M740i zijn ook hoeken erg goed te sprayen. Maar de spuitbomen liggen niet zo rustig als bij een asbesturing.

Het automatisch tillen van de spuitbomen aan de kopakker is me goed bevallen. Door de BoomTrac passen de uitleggers zich goed aan aan de contouren van de grond. De spuitdoppenhouders en de spuitdoppen zijn goed beschermd door de spuitbomen, maar zijn voor onderhoud of uitwisseling toch goed bereikbaar.

De positionering van de box voor beschermende kleding boven de inspoelsluis is goed gekozen. Het is gebruiksstimulerend. De slangaansluiting zou wat beter kunnen. De aansluithoek is niet optimaal.

Gewoon onderhoudswerk is met een half uurtje gedaan. De smeerpunten zijn goed te bereiken, alleen is het op de spuit klimmen als de armen opgeklapt zijn moeilijk omdat de armen boven de ladder uitsteken.”

Technische gegevens John Deere M740i Gewasbeschermingsspuit

Tank
Nominaal volume 4.000 l
Max. volume 4.200 l
Volume spoelwatertank 400 l (met niveau aanduiding)
Volume handwastank 20 l
Pomp Zuigermembraanpomp
Pompdebiet 280 l/min
Spuitbomen
Werkbreedte 27/21 m
Aantal deelbreedtes 9 x 3,0 m
Opklapsysteem Elektro hydraulisch met einddemping
Spuitdoppenhouders Vijfvoudig
Maten en gewichten
Transportbreedte 3,00 m
Lengte 7,12 m
Transporthoogte 3,18 m
Banden 520/85R38
Leeggewicht 3.484 kg
Totaal afgetankt gewicht 7.904 kg
Topsnelheid 40 km/h

Gewasbeschermingsspuit van John Deere in de duurtest (13)