Leestijd: 4 minuten

De vogel & Noot ©plus XS950 VarioST getest | Achter de XS typeaanduiding zitten de modernste aanbouw draaiploegen van Vogel & Noot. Door hun robuuste bouwwijze doorstaan ze zelfs de zwaarste klussen. Maar dat is niet hun enige voordeel zoals we tijdens onze test merkten.

Vogel & Noot wentelploeg XS - Agri Trader Test Jaarboek - (9)

Eén ding moeten we de mensen van Vogel & Nooit direct toegeven: ze zijn niet zuinig met metaal. Onze test kandidaat, de ©plus XS950 VarioST is een voorbeeld van stevigheid. Alle delen van de ploeg zijn zwaar uitgevoerd, inclusief het frame met zijn 150 x 150 x 8,8 mm.

In de praktijk is deze aanpak een zegen, want het is bijna onmogelijk de ploeg over te belasten. Het meeste rijwerk deden we met een Fendt 828 Vario, die met zijn vermogen de ploeg best zwaar kon belasten.

Echte problemen traden er niet op. Erg goed beviel het dat de benodigde trekkracht van de ©plus XS950 VarioST eigenlijk helemaal zo groot niet is. De 828 Vario is absoluut een topklasser. Met een stel paarden minder onder de kap hadden we het ook gered.

Maar de gewichtsbelasting is enorm. De ploeg weegt ten slotte bijna 2.500 kg. 1.500 Aanvullende kilo’s op het voorste hefwerk waren daaropvolgend bijna het minimum.

De ©plus XS950 had, zoals uit de aanduiding blijkt, een elementen afstand van 950 mm. De framehoogte is 82 cm. Dat zijn maten om rekening mee te houden. Zeker bij grote hoeveelheden stro op maïsvelden. Het werkbeeld binnen deze test was altijd goed.

Daar hielpen ook zeker de ingesneden WST430 ploegijzers onder onze test kandidaat aan mee. Daarmee zorgden we bij een kleverige bodem ook nog voor een mooie verkruimeling en een schone vore.

Vogel & Noot wentelploeg XS - Agri Trader Test Jaarboek - (6)

De traploze aanduiding van de vore breedte is ons bevallen. Hij is goed zichtbaar .

Werken met de wentelploeg

De werkdiepte was voor het resultaat  van ondergeschikt belang. De ploegijzers kunnen overigens per stuk gewisseld worden. Dat de oogstresten zo mooi ondergeploegd werden lag ook aan de voorloopschalen. Onze test kandidaat was uitgerust met in aangreep en werphoek verstelbare mestinleggers. Die hebben volstrekt aan onze verwachtingen voldaan. Verder zorgde een getande schijfploeg voor een mooie snede. Hij is gemonteerd op de kiepgrendel van de steencontact beschermer. Als die vergrendeling lost, dan gaat het ploegijzer mee omhoog en wordt zo niet beschadigd. De werkdiepte van de ploeg wordt veranderd met een tandschijf.

De instelling van de snedebreedte is in orde. Bij onze test kandidaat werd die hydraulisch geregeld. Een van uit de cabine goed afleesbare aanduiding maakt helder in welk werkbereik tussen de 35-55 cm we bezig waren. Bij het draaien zwenkt de ploeg, gestuurd door een memory cilinder automatisch naar zijn smalste werkbreedte. Dat is goed voor het zwaartepunt van de combinatie wat bij de hier spelende massa’s een duidelijk voordeel voor de trekker en zijn bestuurder is. Na het draaien zwaait de ploeg weer in zijn oorspronkelijke werkstand.

Bij de instelling van de ploeg vinden we de bekende, en ook bewezen Vogel & Noot techniek. Het gaat daarbij over een systeem met sledes met gescheiden instellingen voor de voorloopvore en trekpuntinstelling. Die is, omdat er hier geen framescharnieren zitten, bijna onverwoestbaar.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Bescherming

De steeninslag bescherming werkte op ons testexemplaar elektronisch. In plaats van een veer heeft elk bladenpaar een hydraulische cilinder. Die is gekoppeld aan een stikstof gevulde zuigerbuffer. De hydraulische druk kan traploos versteld worden. Bij ons exemplaar waren bovendien de aparte eenheden met elkaar verbonden, waardoor de triggerkracht van alle bladen in een keer veranderd kunnen worden.

Als een ploegschaar op iets hards stuit, dan gebeurt het volgende: is de ontstane druk groter dan die in de buffer, dan verschuift de zich terugbewegende ploegschaar via de hydraulische cilinder en zuiger in de buffer. Daardoor stijgt de druk, en dat samengeperste gas brengt na het passeren van de hindernis de zaak automatisch weer in zijn beginpositie.

Tot slot nog een paar aantekeningen over het transport pendelsteunwiel. De diepte instelling gebeurt via twee spindels met aanslagen. Dat gaat snel. De ploeggeleiding werkt echt goed. De hydraulische demping van het pendel steunwiel is ons goed bevallen. De demping is instelbaar en zo aan verschillende situaties aan te passen.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Samenvatting

De ©plus XS 950 VarioST is een ploeg voor trekkers met veel vermogen. Interessant is dat de benodigde trekkracht niet zo groot is. Maar de combinatie moet wel serieus van frontballast worden voorzien om veilig over de weg te kunnen. Grote hoeveelheden oogstresten worden mooi onder de grond geploegd. Uitgerijpte oplossingen, zoals de hydraulische snede breedte verstelling, en de hydraulische beveiliging tegen steencontact, zorgen er voor dat de berijder snel en ontspannen kan werken.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Algemene informatie

Vogel & Noot biedt een heel breed pakket aan ploegen. Daarbij zit voor ieder wat wils. Bovendien is de lijst met opties indrukwekkend lang. Voor onze test kandidaat waren er bijvoorbeeld de meest verschillende ploegschaarvormen, steunwielen en voorbouw apparatuur te koop. Bij de bescherming door beschadiging door stenen is er buiten de hydraulische bescherming of die met breekpennen ook nog de mogelijkheid om spiraal- of bladveren als gereedschapsbeschermers te gebruiken. Verdere opties zijn bijvoorbeeld packer armen en ondergrondse lepels.

Technische gegevens Vogel & Noot ©plus XS950 VarioST

Totale werkbreedte 175-275 cm
Segmentafstand 95 cm
Snedebreedte 35-55 cm
Diam. Schijfploeg 500 mm
Framehoogte 82 cm
Framebuizen 150 x 150 x 8,8 mm
Diam keer as 120 mm
Transport pendelsteunwiel 10.0/75-12
Gewicht 2.325 kg
Max. trekkervermogen 191 kW (260 pk)

Nieuwe testrapporten per email ontvangen?

We sturen je geen spam!
Lees ons privacybeleid voor meer informatie.