Leestijd: 5 minuten

Gassner heeft de nieuwe GS 500 strokenploeg speciaal ontwikkeld voor een samenhangende bodem. We hebben ze getest aan een VA 1480 Vario wentelploeg.

Gassner strokenploeg getest - mooi breedsporig (5)

In de wereld van de geglobaliseerde megaconcerns vinden we hier en daar nog dapper vechtende eenlingen, die in familieverband de confrontatie met de giganten aangaan. Daar hoort het in 1920 opgerichte Gassner uit het Beierse Göggenhofen zeker bij. Wie kent ze niet: de foto’s van de grote Schlütter tractoren met de zware, toen nog groenwitte wentelploegen uit de jaren 70- en 80.

Gassner was toen een naam die stond. Die staat nu nog, maar dan meer als stille kracht. In 2011-2012 ontwikkelde de kring ingenieurs om bedrijfsoprichter en hoofd constructie Benno Gassner Sr. de nieuwe strokenschaarlichamen GS 500, die met een snedebreedte van tot 55 cm (onder optimale omstandigheden zelfs meer) in moet spelen op de trend van bredere tractorbanden. We hebben hem als VA 1480 Vario geprobeerd op een aangevroren veenbodem.

Standaard met vier scharen

De VA 1480 Vario is een vierscharige wentelploeg waar nog één extra ploeglichaam op kan. Met een afstand tussen de ploeglichamen van 100 cm, een framehoogte van 80 cm is de doorvoer voldoende voor mais stro. Met het frame van 140 x 140 mm is de groene Vario ook solide gebouwd. Dat wordt onderstreept door zijn gewicht van 1.450 kg. De 120 mm dikke draai as uit massief (!) gehard profiel en met nastelbare kegelrollagers en de massieve lagertappen voor het draaipunt van de werkbreedte verstelling laten ook zien dat er niet op een onsje gekeken is.

Alle bewegende delen zijn volgens Gassner voorzien van geharde, slijtvaste en te smeren bussen.

Het instellen van de ploeg gebeurt op de klassieke manier. Om de eerste schaarbreedte in te stellen is een liggende spindel die met de bijgeleverde sleutel de slede verschuift. De hellinghoek wordt aan twee kanten met tegen verdraaiing geborgde handspindels aangepast. Ook voor de trekpuntverstelling is een kleine, liggende spindel.

Gassner strokenploeg getest - mooi breedsporig (2)

Voor de instelling van de eerste schaarbreedte achter het trekkerwiel (met een sleutel) is er een liggende spindel geplaatst.

Volgens Gassner blijft de plaats van het trekpunt en de breedte van de voorloop vore hetzelfde wanneer de werkbreedte veranderd wordt. Zoals de naam Vario al verraadt, gebeurt de  verstelling van de snedebreedte traploos hydraulisch met een dubbel werkende regelventielen. Het wiel en de kouters passen zich vanzelf aan.

De Vario zou maximaal 55-60 cm – en soms nog breder – kunnen keren voordat de snijdende werking nadrukkelijk minder wordt. De instelling van de werkbreedte is vanuit de berijdersstoel goed zichtbaar.

Gassner strokenploeg getest - mooi breedsporig (4)

De indicator van de snedebreedte is niet nauwkeurig genoeg.

De GS 500 liet bij onze test op een licht aangevroren veenbodem met een nauwelijks afgevroren stoppels een erg mooi werkresultaat zien. Bij krap 20 cm diep en een werkbreedte van 45 cm werd de bodem goed verkruimeld en werden de nog staande stoppels goed ingewerkt. De daarvoor benodigde trekkracht was gering, zodat we met 150 pk voldoende vermogen hadden. Ook met aanklevende grond had de ploeg geen problemen.

Gassner verwijst daarvoor naar de triplex opbouw van de 10 mm stroken: De buitenste ‘laag’ is hard en glad. Hij glijdt met weinig wrijving door de bodem en slijt weinig. Daarin zit een zachtere, meer soepele staalsoort als drager die de stroken buigzaam en belastbaar maakt. De schaarlichamen moeten immers ook kracht kunnen opnemen, want net als eerder zitten ze op ploegbomen met kerfschroef beveiliging van 80 x 35 mm. De stroken zijn overigens met binnen schroefdraad aan de achterzijde gemonteerd.

Gassner strokenploeg getest - mooi breedsporig (12)

Klein, maar fijn: de Gassner VA 1480 Vario kan volgens de fabrikant gereden worden
vanaf circa 135 pk trekker vermogen.

Een goede uitrusting op de Gassner

Bij het draaien van de ploeg is er op een vlakke akker nog ruimte onder het landwiel. Bij de vijfscharige uitvoering is de framezwenk cilinder onontkoombaar. Die zit er bij de Vario echter altijd al bij, want de werkbreedte regelende cilinder heeft een vlottende zuiger, die beide functies bedienen kan.

Over het grondwiel: dat zit tussen het 2e en 3e ploeglichaam. Ploegen langs de randen is dus goed mogelijk. De diepteverstelling per spindel gaat zonder gereedschap en eenvoudig. Daarbij verhindert een ketting bij het draaien van de ploeg dat het wiel naar voren omzwenkt. Ook de verstelling van de mestinlegger door middel van een klemraster beviel goed. De inleggers zijn overigens ook gezekerd met breekbouten en zijn in hun langs positie drievoudig verstelbaar. De ronde kouters zijn ook met een steeksleutel in hun rastering te verstellen.

Gassner strokenploeg getest - mooi breedsporig (7)

Mooi, de voorscharen zijn goed in hoogte te verstellen met een raster.

De beide beschikbare varianten zijn voorzien van nastelbare kegelrollenlager. Die moeten elke 2-3 werkdagen gesmeerd worden, evenals de andere draai- en scharnierpunten van de VA 1480 Vario. Dat mogen veel mensen ouderwets vinden, maar de praktijk leert dat het voor het behoud van de machine is.

Met de Uniplan er aan

Als verkleinings- en egaliseer gereedschap levert Gassner de Uniplan in twee versies. De Uniplan ‘A’ is een eenvoudig, licht werktuig, dat volgens Gassner de benodigde trekkracht door ontlasting van de ploeg (V-vormige opstelling)  minder verhoogt dan een afzonderlijke packer. Want de Uniplan ‘trekt’ niet alleen voor, maar ook aan het achtereind van het frame. Door de geïntegreerde bouw kan hij ook gebruikt worden bij het aanzetten van de vore. De verstelling van de ‘agressiviteit’ is eenvoudig.

Gassner strokenploeg getest - mooi breedsporig (8)

Ronde kouters op kegelrollenlagers zijn er met 590 mm (getand) en met 500 mm (glad) diameter.

Technische gegevens Gassner VA 1480 Vario met strokenploeg

Frame:

  • 140 x 140 mm stalen frame
  • basis opbouw met 4 scharen
  • optioneel 1 extra schaar. Massieve
  • conisch gevormde en geharde 120 mm wentelas.

Ploeglichamen:

  • GS 500 stroken lichamen van triplex materiaal
  • snede breedte van 30-55 cm
  • werkdiepte ca. 40 cm
  • met breekbouten gezekerd

Hydrauliek:

  • 2 DW (werkbreedte en zwenkcilinder annex draaicilinder)

Instelling:

  • Stort
  • instelling eerste schaarbreedte
  • trekpunt en grondwiel handmatig met spindel
  • werkbreedte hydraulisch

Gewicht:

  • Vanaf 1.450 kg

Deze slideshow vereist JavaScript.

Onze samenvatting

De Gassner VA 1480 Vario met strokenploeg lichamen leverde onder de bij ons heersende omstandigheden erg goed werk. De verkruimeling en het inwerken verliep prima en het ploeglichaam liet een mooie, brede en schone vore achter. Ondanks de zware veenbodem en de lichte vorst bleef er bijna geen grond aan de scharen kleven.

De afwerking en het spuitwerk van de ploeg maakten een goede indruk.

  • massieve uitvoering, goed afgewerkt
  • zeer goede inmenging en verkruimeling
  • standaard voorzien van triplex scharen met harde slijtlaag
  • viervoudige draaibare ploegsystemen
  • eenvoudige instelling (ondanks afzonderlijke instelling trekpunt en eerste schaarbreedte)
  • smeerpunten duidelijk zichtbaar door rode kappen
  • slechts leverbaar met breekpenborging (automatische versie in ontwikkeling)
Gassner strokenploeg getest - mooi breedsporig (11)

Het resultaat na inzet op stoppelwerk op veengrond beviel ons goed.

Nieuwe testrapporten per email ontvangen?

We sturen je geen spam!
Lees ons privacybeleid voor meer informatie.